Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie z castle knight 5 i właśnie jest przyjemny basik w jazzie.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Bo jakoś nie za dużo aktywnych klubowiczów jest. Poza tym miałem wrażenie, że chodzi ci głównie o opinie użytkowników Kandy. W każdym razie u mnie dwa lata grają Audio Physic Sitary 25 i pewnie długo tak zostanie, więc coraz rzadziej będę zaglądał na forum.

Aha, grają na caspianie. Przygoda z heglem H100 zakończona. :-]

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Caspain lepiej wypadł od H100?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Owszem. Miałem H100 ok. 3 miesiące, testowałem spokojnie i mimo pewnych rozterek musiałem uznać, że caspian u mnie wypada lepiej nawet gdy dakiem jest HD20. W większości nagrań z H100 jest za sucho, za sterylnie, choć wypada lepiej w klasyce ze względu na lepszą precyzję. Tyle w skrócie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Kurcze, a mi sie wydawało, że jest tak samo słodki jak Caspian he zależy w jakim systemie to jest urocze hobby.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Pewnie, że to urocze. W moim skromnym odczuciu są to niemal biegunowo inne urządzenia co do szkoły dźwięku, więc to co zagra świetnie z jednymi kolumnami, nie zagra świetnie z drugimi. No chyba że nasze urządzenia grały tak różnie, zob. casus Marcina1987 albo któryś był "grzebany".

Przy próbie dojścia do podobnych rezultatów jest jak piszesz

Ale o co właściwie chodzi? Jaka próba? Podobnych do czego albo względem czego? W każdym razie ja nie robiłem żadnych prób dochodzenia do jakichś z góry określonych rezultatów.

są to niemal biegunowo inne urządzenia co do szkoły dźwięku, więc to co zagra świetnie z jednymi kolumnami, nie zagra świetnie z drugimi

100 % się z tym zgadzam w dążeniu do dobrego i poprawnego dźwięku należy w przypadku Caspiana i Hegla wybrać zupełnie inne głośniki , w przypadku kolumn neutralnych otrzymamy dwie odmienne szkoły grania , każdy wybierze to co odpowiada jego preferencjom

LAe bym sobie chętnie włącyzl do swojego systemu CASPIANA, ale MK1 bo ten mi sie najbardziej podobał. Super wspomnienia z zakupem tego urzadzenia (dojazd w mega śnieżycy i jazda ok 10h).

jak by ktoś miał cd k2 (srebrny) do odsprzedania - bo pomimo tysiąca reklam z ofertami wszystkie są nieaktualne - co do brzmienia k3 już chyba rok temu gdzieś napisałem że wzmacniacz gra w stosunku do k2 gorzej to były takie wrażenia ale widzę że na forum zdarzają się podobne wpisy - jeśli zaś chodzi o gusta to dla mnie k2 jest tak brzydki że aż ładny natomiast k3 to taki zwykły kloc ( ukłon w stronę prostoty i blutufa jednocześnie ?! ) w dodatku b dużo wpisów o awaryjności - nie wróży to najlepiej - szkoda

Ile teraz mógł bym dostać za wzmacniacz K2? Nie ma ich wcale na rynku wtórnym w tej chwili i ciężko mi wycenić. Zastanawiam się czy nie spróbować czegoś nowego z Focalami.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Informacyjnie od 19.10.2016 w sławnym mieście Łodzi w firmie RTV-MAX trwa prezentacja najnowszego wzmacniacza Roksan Blak w zestawieniu z MartinLogan Motion 60XT. Programowo są tam podłączone kable XLO SIG. Kto sobie chce pomacać nowe dziecko Roksan ma na to dwa tygodnie.

Witam. Panowie czy da sie wyczyścić potenciometr głośności w caspianie MKI bez rozbierania i wyjmowania potenciometru? Mam problem z trzaskami w jednym kanale podczas regulacji głośności.

W dalszym ciągu szukam kolumn do Caspiana M1 NG. Ostatnio spodobały mi się Dali model Opticon 6 to dość nowa konstrukcja ale brzmienie bardzo subtelne. Wysokie tony nie są przerysowane a jednoczenie detaliczne, ładna średnica. Zastanawiam się czy lepiej kupić kolumny nowe czy w tej samej cenie kupić używki np: Dali Helicon 400 mk1 lub mogę też kupić Audio Physic Virgo V.

to się trójce oberwało w ostatnim teście AV niestety potwierdził moje wrażenia z przed roku kiedy próbowałem zachwycać się nim razem z przereklamowanym audiolabem cd8200 (takie małe laboratorium) wzmacniacz do rocka .... do rocka to się denona kupuje i nie czyta testów a mikrofala grała tak pięknie -co ta firma wyprawia?

Poszukiwania kolumn zakończone, Caspian otrzymał wreszcie nowe piękne paczki. Słuchałem z nim AP Tempo VI, AP Classic 30, Dali Opticon 6, Monitor Audio GX200. Zastanawiałem się nad tymi ostatnimi ale gdy usłyszałem Usher Dancer Mini One Diamond to nie miałem żadnych wątpliwości. Niesamowite jak potężny i niski bas można wydobyć z jednego woofera w tej dwudrożnej konstrukcji. Przepiękne bardzo dźwięczne wysokie częstotliwości z diamentowego wysokotonowca. Te kolumny tak wciągają, że chce się słuchać coraz głośniej. One tworzą świetny duet z Caspianem M1 NG. Co ciekawe, zawsze wydawało mi się, że bardziej skuteczne kolumny zagrają głośniej ale to nie do końca prawda, przynajmniej z Caspianem, który przy głośnym słuchaniu - powyżej godziny 12, potrafi się wyłączyć przy spadku impendancji. Ushery grają nieco ciszej, mają 87 dB ale muszą mieć bardzo równy i wysoki jej przebieg bo można odkręcić potencjometr głośności znacznie więcej bez uruchamiania zabezpieczenia. Doszedłem do 14 i nie uruchomiło się zabezpieczenie.

Jakość wykonania obudowy to najwyższa półka. Trochę przypomina obudowy Sonus Faber. Uczta dla ucha i oka:)

Słyszałem o tym wyłączaniu się Caspiana, to trochę śmieszne przy tej klasie sprzętu. Wybór kolumn ogranicza się do tych, które nie wyłączają wzmacniacza.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich Użytkowników,

Śledzę ten wątek od dłuższego czasu. Od lutego br. posiadam Caspiana M1 NG i jestem z niego zadowolony. Obecnie jestem już na finiszu poszukiwań do niego kolumn. Słuchałem AP Sitara 25+, AA Rhea i Pylon Audio Diamond 25. Sitary od początku podobały mi się najbardziej, ale są najdroższe. AA Rhea mają dobrą przestrzeń, świetny, głęboki i dobrze kontrolowany bas, niemniej jednak są bardzo wrażliwe na ustawienie, jakość nagrań i akustykę pomieszczenia. Jeśli chodzi o Diamondy to jednak nie ta półka.

Powoli zbieram się do wymiany odtwarzacza CD, obecnie jest to leciwy CA D500SE. Jakie macie doświadczenia? Zastanawiałem się nad lampą w stopniu wyjściowym, może Vincent?

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Oj to mój caspianek idzie do ludzi. Oby trafił dobrze bo to naprawdę zacny sprzęt.Wiem ze Jarek quman szukał i chciał kupić,może sie odezwie i nabędzie. Ja bym wziął ale juz kurna jednego mam..

Edytowane przez tomek40
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.