Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Zasada działania jest taka sama w Koncercie

A Koncert to nie jest przypadkiem Revox w polskiej obudowie ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Odpowiedz jest prosta : wracam po 38 latach do polski na stale i nie mam zamiaru tego wszystkiego zabierac

A słyszałeś co mówiły o tym bociany ;-) :

z21552751V,Komiks-z-cyklu---Polska-mistrzem-Polski--.jpg

Więcej Polski w Polsce na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Koncert to bardzo okrojony Revox... Ale silniki i sposób sterowania ten sam.

Koncert został zaprojektowany w oparciu o Revoxa A700 na miarę naszych możliwości. Najważniejsza część, czyli głowice są właśnie Revoxa, napęd hallotronowy chyba Siemensa, silniki pomocnicze Papst. Elektronika całkowicie krajowa i myślę, że zbyt nie ustępowała parametrami Revoxowi. Tak więc może nie używajmy pojęć "bardzo okrojony" sugerujących w domyśle, że Koncert to jakiś "ubogi krewny" Revoxa.

Z tego zdaję sobie sprawę. Chodzi mi raczej o nazwałbym to, odwrotną, sytuację. Czyli jak ja coś sprzedaję.

Jeżeli sprzedajesz po upływie 6-mcy od wejścia w posiadanie to w zasadzie nie ma to znaczenia. Jeżeli przed upływem tego terminu to może być "pod górkę".

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Koncert został zaprojektowany w oparciu o Revoxa A700 na miarę naszych możliwości. Najważniejsza część, czyli głowice są właśnie Revoxa, napęd hallotronowy chyba Siemensa, silniki pomocnicze Papst. Elektronika całkowicie krajowa i myślę, że zbyt nie ustępowała parametrami Revoxowi. Tak więc może nie używajmy pojęć "bardzo okrojony" sugerujących w domyśle, że Koncert to jakiś "ubogi krewny" Revoxa.

Dlaczego miałaby być przepaść skoro o parametrach magnetofonu decyduje taśma i głowica. Głowica w Koncertach to na pewno w oryginale Revox. Elektronikę porównywalną z Revoxem w tamtych czasach wykonywało się w Polsce bez problemu na krajowych elementach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mój znajomy ma i Revoxa A-700 i Koncerta.,więc mogłem porównać oba.Niestety na razie nie dzwiękowo, bo obydwa czekają w kolejce na naprawę .Mieliśmy pecha,bo A-700 jest uważany za najmniej udany model w historii firmy.Ogólnie magnetofony są na tyle podobne,że mają identycznie ustawione rolki przesuwu taśmy.Głowice i chyba nawet cały mostek , jest identyczny , podobnie jak silniki.W elektroniką już tak nie jest.Stabilizacje obrotów Revox ma opartą na generatorze kwarcowym, a Koncert nie.Znacznie bardziej jest też w Revoxie rozbudowany przedwzmacniacz.No i ogólne wrażenie,zwłaszcza metalowe gałki w Revoxie do plastiku w Koncercie .Co ciekawe, A-700, a dokładnie jego mechanika posłużyła do zbudowania maszyny studer B-67.Podobne plany były i w stosunku do Koncerta,ale nic już z tego nie wyszło.

Ukryta Zawartość

post-15150-0-54508400-1490627671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

tak przy okazji Revoxa.

wczoraj wieczorem odkrylem dziwna przypadlosc i chcialbym poprosic czy macie to samo w swoim Revoxie A77.

dla uproszczenia wlaczmy PLAY bez tasmy (zaslaniamy papierkiem zarowke przy glowicach albo ja wyjmujemy)

Wzmacniacz polaczony z magnetofonem dajemy glosno ( bardzo glosno wiec ostroznie)

Przelacznik ustawiamy na NAB lub IEC.

Teraz porownujemy szumy kanalu lewego i prawego przelaczjac skrajnym lewym przelacznikiem kanal-I i kanal-II.

u mnie lewy kanal szumi dosc poteznie z niskim dolem ( nie sadze zeby to byl przydzwiek z sieci)

Natomiast prawy ma szum ale bez dolu i bardzo wazne i wkurzajace cos w rodziaju -Brzeczenia-

Sprawdzilem mase rzeczy, zamienialem miejscami plytki, wkladalem zapasowe z wymienionymi kondensotorami.

Bez zmian.

Szukalem zwarcia, brak masy itd. Nie znalazlem.

Lekko, prawie wcale przychamowalem capstan palcem (wewnatrz obudowy magnetofonu)

Brzeczenie prawie ustalo ale generalnie szum wzmacniacza inny niz w prawym kanale.

Ten zabieg nie ma zadnego wplywu na prawy kanal.

Edytowane przez helloradio

W moim szum jest na dość niskim poziomie i jest identyczny w obydwu kanałach.W twoim musi coś być uszkodzone.

Sprawdziłem jeszcze to samo na słuchawkach,korzystając tylko ze wzmacniacza magnetofonu.Szumu prawie nie słychać.Może w twoim przypadku problem powoduje uszkodzone okablowanie pomiędzy wzmacniaczem,a magnetofonem?

W moim szum jest na dość niskim poziomie i jest identyczny w obydwu kanałach.W twoim musi coś być uszkodzone.

Sprawdziłem jeszcze to samo na słuchawkach,korzystając tylko ze wzmacniacza magnetofonu.Szumu prawie nie słychać.Może w twoim przypadku problem powoduje uszkodzone okablowanie pomiędzy wzmacniaczem,a magnetofonem?

faktycznie na sluchawkah malo slychac bo wzmocnienie niewielkie.

mam magnetofon podlaczony do 30watowego wzmacniacza na max.

nagralem prosto z glosnika dzwieki/ szumu z obu kanalow, chcialem Ci podeslac zeby konkretnie wiadomo bylo o czym pisze

O kablu miedzy magnetofonem a wzmacniaczem tez pomyslalem, po zmianie kabla bez zmian.

Edytowane przez helloradio

Tak jak napisałem na priw, trzeba dokładnie sprawdzić przewody od głowic.jest tam bardzo słaby sygnał i przez to podatny na zakłócenia.Również wszelkie wtyczki i ich gniazda.Ostatnio przez zaśniedziałe takie połączenie mój dwuśladowy TD20HS przestał odtwarzać lewy kanał.Po oczyszczeniu , wszystko wróciło do normy.

Marku slicznie dziekuje za zainteresowanie i chec pomocy.

Nie dawalo mi spokoju ze zwalniajac palcem obroty capstana brzeczenie znikalo.

chcialem Ci to zaprezentowac aa nagraniu, ktore zrobilem prosto z glosnika.

Postawilem sobie teze ze capstan za szybko sie kreci i pewnie cos sie wzbudza na plytce kontrolera obrotow capstana i dalej przenosi sie to na audio.

W instrukcji serwisowej jest opis procedury ustawiania tachometru. Potrzebny jest do tego licznik czestotliwosci, ktory na szczescie mam. Po regulacji 'brzeczenie' bardzo zmalalo, czyli teraz jest o wiele lepiej.

Zagadke stanowi dlaczego drugi kanal jbyl niewrazliwy na zaklocenia czyli wspomniane wczesniej 'brzeczenie'.

pozdrawiam

W Ramach testów nawinąłem szpulę 350 mm taśmą .

Kto trafi lie jej weszło? Mozna pomylić się o szpulkę 15 cm..

Taśma magnetofonowa - nie video.

Edytowane przez dulon184

Panowie gdyby ktoś reflektował na Revoxa B77MKII ( wysoki nr. fabryczny ) w stanie mint , zapraszam ma PW.

Zbieram na Studera 807 ;)

Z ciekawości zapytam - ile ścieżek? Jeśli dwie to czy jest prędkość 38?

I jeszcze jedno. Czemu 807 a nie 810?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Z ciekawości zapytam - ile ścieżek? Jeśli dwie to czy jest prędkość 38?

I jeszcze jedno. Czemu 807 a nie 810?

Dwuścieżkowy . 810 za drogi ...jak dla mnie .

Prędkości dwie 3 3/4 i 7 1/2 cokolwiek to znaczy ...

Na oko i czucie mniej . Ile ? Nie wiem.

Taśmy studyjne mają przeważnie 50 mikronów, długogrające, też używane w studio mają 35, amatorskie 26 i 18. Ta ostatnia grubość jest rzadko spotykana.

Taśmy w kasetach i taśmy wideo bywają cieńsze.

Jeśli założymy, że szpula ma 35 cm średnicy, standardowe mocowanie typu nab, a taśma ma grubość 35 mikronów, to myślę, że zmieści się na niej około 2700m taśmy.

Na szpulę 350mm weszły 2 szpule 265mm plus mała szpulka 15 cm.,.

Sprawdzana długość taśmy na szpuli 265mm przez karolka to 1600mb.

Razem więc wychodzi ok 3500mb.. Mogę zaszaleć na 38 cm/s.

Cienka taśma może się zerwać przy przewijaniu, a właściwie przy starcie i zatrzymywaniu.

Przy dużych szypułach zaleca się stosowanie taśm grubości conajmniej 35 mikrometrów.

Nie wiem skąd takie pomysły.

Często o tym piszę bo mnie szlag trafia jak niektóre teksty słyszę .

Studer A 807- Talerze otwarte . Taśma video nawinięta na małe kółeczka zamiast bobinki .

Zero problemów z taśmą .

A naciąg taśmy przy odwijaniu z takiego kółeczka jest bardzo mocny..Obojętnie w który momencie maszyna kręci . Zero problemw.

Spraktykowane przez lata i najróżniejszych maszynach ..

Skoro z taśmą video nie ma problemów to niby z jakiej racji grubsza taśma ma je mieć ?.

Jako przykład podaję Studera bo tenże kosmicznie kręci; szpulami..

Bywało że taśme zrywało jednak glównie z powodu mojej nieuwagi.Krzywe blachy . telepiące się i taśm zsuwała z krążka i wtedy kicha ..

Nigdy na żadnej maszynie nie zerwała czy to przy starcie , czy hamowaniu

Edytowane przez dulon184

Napisałem, że może się zerwać, a nie że się napewno zerwie. W studyjnych warunkach nie stosowano cienkich taśm. Zbyt duże ryzyko. Co innego w warunkach domowych nic się nie stanie. 1000 razy Ci się uda, a za 1001 razem trach i taśma zerwana. Wystarczy, że odrobinę rozreguluje Ci się układ sterujący hamulcami lub same hamulce.

W sumie strata niewielka. A w studio można sobie zepsuć cenny materiał.

• Pokaż nowe odpowiedzi