Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, piorasz napisał:

Wężykiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Zdanie roku a nawet wszechczasów

Ukryta Zawartość

Domyślam się ze tobie trzeba narysować, inaczej to niepojęte
Ja wiem, znam, ty się naśmiewasz z tego czego nie znasz
Tak tak, masz racje ....., a jak tam głosowanie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Domyślam się ze tobie trzeba narysować, inaczej to niepojęte
Ja wiem, znam, ty się naśmiewasz z tego czego nie znasz
Tak tak, masz racje ....., a jak tam głosowanie ?

Ty mi nic nie rysuj. Ja na każdym zdjęciu, które ty wklejasz widzę jakim jesteś ignorantem. Albo ty chodzisz najeb...ny na te odsłuchy albo najeb..ny wklejasz te zdjęcia
Daj już spokój i nie kompromituj się więcej.
7 minut temu, piorasz napisał:

Ty mi nic nie rysuj. Ja na każdym zdjęciu, które ty wklejasz widzę jakim jesteś ignorantem. Albo ty chodzisz najeb...ny na te odsłuchy albo najeb..ny wklejasz te zdjęcia

Ukryta Zawartość

Daj już spokój i nie kompromituj się więcej.

Moje zdjęcia nie są kierowane do ciebie wiec proszę omijaj je i moje posty, najlepiej wrzuć mnie do ignorowanych

A ty jak chcesz komuś wytykać to pokaz najpierw swoje klocki i akustykę, bo teraz to się tyko "lansujesz"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
W dniu 9.12.2022 o 13:11, babatular napisał:

Dlatego tak naprawdę HI-END audio jedzie po równi pochyłej. Coraz mniej ludzi stać na wysokiej klasy systemy - bo jak te najlepsze kosztują bajońskie sumy to te całkiem dobre kosztują ju

Zawsze tak było!

W dniu 9.12.2022 o 21:05, GB napisał:

Może 1200. Tak czy siak, cena z kosmosu. A grają tak jak kosztują? Czy to też urojenia marketingowe?

Problem w tym że jak byś takie kable chciał sam zrobić to spokojnie dobijesz do ceny sklepowej 

Ale co w głowie zostanie to bezcenne

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nawet dobrze, trzeba tylko usiąść w odpowiedniej odległości,
w trójkącie równobocznym moim zadaniem za agresywnie i wysokie dominują, w równoramiennym zaczynają być "spójniejsze"  

A zastanawiałeś się dlaczego tak się dzieje?

Nie muszę sie zastanawiać, w akustykę bawię sie od ladnych paru lat
Testowałem różnego rodzaju korekcje aktywne a jak i pasywne
mam w domu panele robione przez akustyków i takie które sam robilm

Proszę cie wrzuć mnie do ignora abo przestań do mnie pisac

Mnie tylko zadziwia z jaką łatwością co niektórzy potrafią "zrecenzować" kolumny. A to bas nie spójny, a to wysokie niespójne, zszyte coś lub niezszyte a wystarczy spojrzeć na zdjęcia pokoju w wszystko staje się bardziej klarowne.
Sam odwiedzam salony i odsłuchuję "nowinki" ale przynajmniej nie wypisuję takich bzdetów. Wolę zachować wnioski dla siebie żeby nie dostać po uszach od grupy wzajemnej adoracji. Po Szymonie wszyscy jechali a teraz Szymony się klonują Szkoda tylko, że coraz nizszej jakości te klony. No sami experci!
Od dawna siedzę cicho, bo strach się odezwać żeby nie dostać po uszach. Nie mam pojęcia co mnie napadło żeby znów się odzywać. W ogóle to można ostatnio odnieść wrażenie, że tylko kolumny DIY grają jak należy a wszystko co firmowe to "niespójne" granie.

Fakt. Niektórych dodać trzeba do "ignoruj".
Szkoda nawet moich nerwów..

to nie jest prawda nie wiem skąd taki wniosek

To proste. Czytam to forum.
Cieszy mnie ten wątek. Cieszy mnie, że kolega Kiza i niektórzy inni piszą tu o nowinkach. Ale jak zaczynam czytać tych "expertów"od "spójności" to normalne się odechciewa. I na dodatek jak grzecznie zwróci się im uwagę to zastaje się zwyzywanym.

I skończmy ten OT.

Lowther Almira
Cena £12000 -£19929
Wymiary: 1200x300x330mm

Ukryta Zawartość

Kimber Carbon 18XL 
£4526 (2.5m)

1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

4 godziny temu, piorasz napisał:

Mnie tylko zadziwia z jaką łatwością co niektórzy potrafią "zrecenzować" kolumny. A to bas nie spójny, a to wysokie niespójne, zszyte coś lub niezszyte a wystarczy spojrzeć na zdjęcia pokoju w wszystko staje się bardziej klarowne.
Sam odwiedzam salony i odsłuchuję "nowinki" ale przynajmniej nie wypisuję takich bzdetów. Wolę zachować wnioski dla siebie żeby nie dostać po uszach od grupy wzajemnej adoracji. Po Szymonie wszyscy jechali a teraz Szymony się klonują

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Szkoda tylko, że coraz nizszej jakości te klony. No sami experci!
Od dawna siedzę cicho, bo strach się odezwać żeby nie dostać po uszach. Nie mam pojęcia co mnie napadło żeby znów się odzywać. W ogóle to można ostatnio odnieść wrażenie, że tylko kolumny DIY grają jak należy a wszystko co firmowe to "niespójne" granie.

Fakt. Niektórych dodać trzeba do "ignoruj".
Szkoda nawet moich nerwów..

Takiego cwaniaka i znawce rżniesz a przecież wystarczy nie czytać i nie komentować, szczególnie ze to ja słuchałem a ty wysuwasz wnioski na podstawie oglądanych zdjęć
Oceniaj sobie swoich znajomków, to jest Forum, mam prawo tutaj opisywać i wstawiać zdjęcia, nie wiem za kogo ty się uważasz żeby sugerować kto co ma pisać

Odkąd pamiętam to ty ciągle się do kogoś przypie....

Ukryta Zawartość

Takiego cwaniaka i znawce rżniesz a przecież wystarczy nie czytać i nie komentować, szczególnie ze to ja słuchałem a ty wysuwasz wnioski na podstawie oglądanych zdjęć
Oceniaj sobie swoich znajomków, to jest Forum, mam prawo tutaj opisywać i wstawiać zdjęcia, nie wiem za kogo ty się uważasz żeby sugerować kto co ma pisać
Odkąd pamiętam to ty ciągle się do kogoś przypie....

Myślisz, że ludzie nie pamiętają jak całkiem niedawno wkleiłeś zdjęcia z twoich "testów", gdzie na jednej kolumnie była założona maskownica a na drugiej zdjęta? Ty co tyle do powiedzenia masz o kablach, spójności? Żenada i tyle.
Oszczędź sobie dalszego OT bo wiele razy się już skompromitowałeś.
Pisz na temat a oceny zachowaj dla siebie.

Ja dłużej już z Tobą nie będę dyskutował.

Ukryta Zawartość

Jeszcze ostatnie zdanie szczególnie dla tych, którzy dają lajki niekompetentnej osobie.
Proszę tylko spojrzeć na to zdjęcie i zastanowić się dlaczego (jak napisał nasz znakomity recenzent) w tym pokoju mogą wystąpić różnice - a dokładnie (jak to nazwał) "niespójności" pomiędzy "układem" trójkąta równobocznego a trójkąta równoramiennego. Dobrze, że tam w ogóle istnieją jakiekolwiek spójności.

Nie będę już nawet tego komentował bo jesteśmy w zakładce, w której znajdują się ludzie z doświadczeniem.
A lajki i poklask dla niektórych tu osób są niczym innym jak kolesiostwem.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, piorasz napisał:

Kolesiostwa?

nie , myślałem o lajkach

jest tu na forum jeden , który uważa ich ilość za wyznacznik statusu społecznego

myślałem , że Ty też tak świat postrzegasz 🙂

Gość

(Konto usunięte)

Dżizus, po jaką cholerę rozmawiacie z tym pioraszem, u mnie się wędzi od dawna w ignorowanych, a ja czytam wątek i mało wiem o tych kablach, za to ciągle, przez dwie strony i więcej ten koleś i Wasze odpowiedzi. Zlitujcie się nad innymi czytającymi, kurde...

WILSON BENESCH - zaawansowane kolumny Endeavour 3Zero ze zintegrowanymi podstawkami (15.12.2022)

Na polski rynek weszły należące do serii Fibonacci kolumny Wilson Benesch Endeavour 3Zero. Są to 2,5-drożne zestawy podstawkowe ze zintegrowanymi podstawkami. Ceny zaczynają się od 175.000 złotych za parę dla podstawowej wersji wykończenia, a kończą na 186.600 złotych za najdroższe wersje. Dystrybucję prowadzi HiFi Club.

Endeavour 3Zero opiera się na Discovery 3Zero, ale ma większą objętość obudowy i inne udoskonalenia.

Podobnie jak w Discovery 3Zero, 25-milimetrowy, jedwabno-węglowy, kopułkowy głośnik wysokotonowy Fibonacci umieszczono bezpośrednio w akustycznym centrum głośników niskotonowego i średniotonowego. Głośnik średniotonowy to 170-milimetrowy przetwornik Wilson Benesch Tactic 3.0. Jego komora ma strojony port z laminarnym przepływem. W dolnym zakresie pasma pracuje dodatkowo zamontowany na dolnej ściance obudowy system typu isobaric z dwoma 170-milimetrowymi głośnikami Wilson Benesch Tactic. Głośniki te zaaplikowano w zespole typu skorupa, czyli skierowane twarzami do siebie. Pracują one w obudowie typu bass-reflex z portem umieszczonym od spodu.

Głośnik wysokotonowy pracuje z filtrem górnoprzepustowym drugiego rzędu na częstotliwości 5 kHz. Głośnik średniotonowy ma filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu na częstotliwości 5kHz. System isobaric ma filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu na 500 Hz.

Jedwabno-węglowy głośnik wysokotonowy Fibonacci to najnowsza wersja technologii Wilson Benesch oparta na wcześniejszej konstrukcji głośnika Semisphere. W głośniku wysokotonowym Fibonacci udoskonalono struktury sąsiadujące z układem napędowym i hybrydową kopułką. Płyta czołowa jest utworzona z włókna węglowego - kompozytu nylonowego tworzącego geometrycznie zoptymalizowaną strukturę elementu Fibonacciego. Konstrukcja ta zapewnia płaską charakterystykę przenoszenia i ultraszeroką dyspersję. Ponadto element Fibonacciego jest odsprzęgnięty od układu napędowego i obudowy głośnika wysokotonowego, co minimalizuje rezonans w tej strukturze.

Głośnik o nazwie Tactic 3.0 to własna konstrukcja Wilson Benesch. Preferowanym przez Wilson Benesch materiałem membrany jest izotaktyczny polipropylen. Wybrano go z uwagi na naturalne brzmienie i zdolność tego materiału do pochłaniania energii i unikania złożonych modów rezonansowych w membranie. W środku membrany znajduje się nakładką przeciwpyłowa w postaci elementu Fibonacciego. Jest ona wyprodukowana we własnym zakresie przy użyciu technologii wytwarzania przyrostowego (druk 3D). Zoptymalizowana wyniku badań forma geometryczna oraz kombinacja 5 różnych materiałów i klejów zapewnia znaczną poprawę zarówno w dokładności charakterystyki przenoszenia, jak i redukcji zniekształceń.

Endeavour 3Zero ma bardziej zaawansowaną konstrukcję obudowy niż model Discovery 3Zero. Podobnie jak w pozostałych modelach serii Fibonacci zastosowano nową generację materiałów biokompozytowych. Z nich wykonywane są skorupy monocoque A.C.T. 3Zero.

Górna ścianka jest wykonana z kompozytu włókna węglowego i ma złożona formę. W pierwszej fazie przygotowania do produkcji powstają kształty ręcznie rzeźbione w glinie. Potem są one mierzone za pomocą lasera, a potem ładowane do zaawansowanego oprogramowania do cyfrowego wspomagania projektowania 3D (CAD) firmy Wilson Benesch. Importując dane w ten sposób, Wilson Benesch jest w stanie wykorzystać algorytmy oprogramowania do dalszej optymalizacji formy 3D przed produkcją. Uzyskane w ten sposób nierówne powierzchnie wspomagają rozpraszanie fal dźwiękowych, redukując postrzegane zniekształcenia i podbarwienia.

Obudowa Endeavour 3Zero jest utrzymywana pod ogromną siłą ściskającą za pomocą gwintowanych stalowych prętów o średnicy 13 mm. Stalowe pręty biegną wzdłuż obudowy i zintegrowanej podstawki. Łączą dużą, precyzyjnie obrobioną aluminiową dolną część podstawki z płytą dolną, a następnie z płytą górną obudowy Endeavour 3Zero. Te pionowe stalowe ściągi wywierają tony siły ściskającej w osi pionowej, gdzie pojawią się pierwsze mody rezonansowe.

Oprócz standardowego wykończenia w ofercie jest gama oklein premium z naturalnego drewna, włókno węglowe Premium P1 i wykończenia lakiernicze Premium.

Dwuprzewodowy terminal jest umieszczony w podstawce tuż przy podłożu.

Dane techniczne Wilson Benesch Endeavour 3Zero:

Impedancja ... 6Ω nominalna (4Ω minimalna)

Efektywność ... 89dB (@ 1m/2,83V, na osi)

Pasmo przenoszenia ... 38Hz-30kHz +/- 2dB

Wysokość ... 1.425mm

Szerokość ... 191 mm (przednia ścianka) | 526 mm (najszersza część podstawy)

Głębokość ... 480 mm

Masa ... 75 kg

wilson-benesch-endeavour-3zero.jpg

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

BLADELIUS - wzmacniacz Ask Integrated z opcjami rozbudowy (19.12.2022)

Na polski rynek wszedł wzmacniacz zintegrowany Bladelius Ask Integrated. Jego premiera miała miejsce na niedawnej wystawie Audio Video Show w Warszawie.

Podstawowa wersja wzmacniacza bez dodatków kosztuje 44.900 zł, a instalacja przedwzmacniacza gramofonowego obsługującego wkładki MM/MC kosztuje dodatkowe 7.200 złotych. Wersja wyposażona w DAC/Streamer kosztuje 57.500 zł. Dystrybucję prowadzi Audio Atelier.

Nazwa wzmacniacza wywodzi się z mitologii nordyckiej. Ask to imię pierwszego mężczyzny stworzonego przez nordyckich bogów, między innymi Odyna. W ten sposób nawiązano do zależności między wzmacniaczami Bladelius Oden i Ask.

Ask Integrated wykorzystuje wiele rozwiązań z flagowego modelu Oden. Dotyczy to między innymi sekcji wzmocnienia we wzmacniaczu mocy czy wielostopniowej stabilizacji o bardzo niskim poziomie szumów. Podobnie jak Oden, Ask ma symetryczną topologię, bez wykorzystania masy jako odniesienia.

Kierując się zasadą, że prostota jest zaletą, zaprojektowano wzmacniacz napięciowy w formie pojedynczego stopnia, dla maksymalnego skrócenia ścieżki sygnału. Wysokiej jakości DC servo pracuje poza ścieżką sygnału. W stopniu wejściowym zastosowano ręcznie dobierane tranzystory JFET w konfiguracji gwarantującej bardzo dobrą liniowość niezależnie od poziomu sygnału.

W zasilaczu znajduje się toroidalny transformator 2.000VA i potężna bateria kondensatorów. Obudowa jest wykonana z materiałów niemagnetycznych aby zredukować negatywny wpływ pól elektromagnetycznych. Układ komponentów zoptymalizowano pod kątem minimalizacji wibracji.

Moduł cyfrowy ma 2 porty USB typ A, jeden port USB typ B, wejście AES/EBU, 2 wejścia optyczne, 2 wejścia koncentryczne SPDIF a także łączność sieciową Ethernet i WiFi.

Konwerter cyfrowo-analogowy instalowany w Ask Integrated ma bardzo duży odstęp sygnał/szum wynoszący ponad 134dB. Jako odtwarzacz strumieniowy moduł cyfrowy obsługuje sygnały DSD1024, MQA i PCM do 32 bitów, 728kHz. Umożliwia też korzystanie z Tidal connect, Spotify connect, Qobuz oraz Roon. Te funkcje są zarządzane z poziomu nowej aplikacji webowej (można też sterować Ask Integrated z pomocą aplikacji Tidal) co oznacza, że do sterowania można wykorzystać dowolne urządzenie. Ułatwia to wdrażanie aktualizacji przez producenta. Indywidualnie opracowany filtr cyfrowy jest zrealizowany w układzie XMOS 216 i ma różne tryby do wyboru przez użytkownika, co pozwala dopasować się do osobistych preferencji.

Konwerter CA ma topologię symetryczną, wszystkie rezystory z foli metalowej mają tolerancję 0.1%, a do filtrów analogowych zastosowano wysokojakościowe kondensatory polipropylenowe. Bardzo stabilne oscylatory zegara mają wyjątkowo niski szum fazowy.

Analogowe i cyfrowe zasilacze są całkowicie oddzielne. Zarówno układy sygnałowe jak i zasilające są galwanicznie odseparowane aby szum cyfrowy nie dostawał się do układów analogowych wzmacniacza.

Dane techniczne Bladelius Ask:

Moc ... 2*220 W @ 8Ω | 2*400 W @ 4Ω

Zniekształcenia ... poniżej 0.01 %

Stosunek sygnał/szum ... powyżej 125 dB

Pasmo przenoszenia ... 1 Hz - 100 kHz (+0/-3 dB)

Wejścia analogowe ... 1 symetryczne | 3 niesymetryczne |

Wyjścia analogowe ... 1 Loop Out | 1 Pre Out | terminale głośnikowe

Strumieniowanie ... Tidal, Qobuz, Spotify, Roon, Bluetooth, Airplay

bladelius-ask.jpg

bladelius-ask-rear.jpg

WILSON BENESCH - zaawansowane kolumny Endeavour 3Zero ze zintegrowanymi podstawkami (15.12.2022)
Na polski rynek weszły należące do serii Fibonacci kolumny Wilson Benesch Endeavour 3Zero. Są to 2,5-drożne zestawy podstawkowe ze zintegrowanymi podstawkami. Ceny zaczynają się od 175.000 złotych za parę dla podstawowej wersji wykończenia, a kończą na 186.600 złotych za najdroższe wersje. Dystrybucję prowadzi HiFi Club.
Endeavour 3Zero opiera się na Discovery 3Zero, ale ma większą objętość obudowy i inne udoskonalenia.
Podobnie jak w Discovery 3Zero, 25-milimetrowy, jedwabno-węglowy, kopułkowy głośnik wysokotonowy Fibonacci umieszczono bezpośrednio w akustycznym centrum głośników niskotonowego i średniotonowego. Głośnik średniotonowy to 170-milimetrowy przetwornik Wilson Benesch Tactic 3.0. Jego komora ma strojony port z laminarnym przepływem. W dolnym zakresie pasma pracuje dodatkowo zamontowany na dolnej ściance obudowy system typu isobaric z dwoma 170-milimetrowymi głośnikami Wilson Benesch Tactic. Głośniki te zaaplikowano w zespole typu skorupa, czyli skierowane twarzami do siebie. Pracują one w obudowie typu bass-reflex z portem umieszczonym od spodu.
Głośnik wysokotonowy pracuje z filtrem górnoprzepustowym drugiego rzędu na częstotliwości 5 kHz. Głośnik średniotonowy ma filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu na częstotliwości 5kHz. System isobaric ma filtr dolnoprzepustowy pierwszego rzędu na 500 Hz.
Jedwabno-węglowy głośnik wysokotonowy Fibonacci to najnowsza wersja technologii Wilson Benesch oparta na wcześniejszej konstrukcji głośnika Semisphere. W głośniku wysokotonowym Fibonacci udoskonalono struktury sąsiadujące z układem napędowym i hybrydową kopułką. Płyta czołowa jest utworzona z włókna węglowego - kompozytu nylonowego tworzącego geometrycznie zoptymalizowaną strukturę elementu Fibonacciego. Konstrukcja ta zapewnia płaską charakterystykę przenoszenia i ultraszeroką dyspersję. Ponadto element Fibonacciego jest odsprzęgnięty od układu napędowego i obudowy głośnika wysokotonowego, co minimalizuje rezonans w tej strukturze.
Głośnik o nazwie Tactic 3.0 to własna konstrukcja Wilson Benesch. Preferowanym przez Wilson Benesch materiałem membrany jest izotaktyczny polipropylen. Wybrano go z uwagi na naturalne brzmienie i zdolność tego materiału do pochłaniania energii i unikania złożonych modów rezonansowych w membranie. W środku membrany znajduje się nakładką przeciwpyłowa w postaci elementu Fibonacciego. Jest ona wyprodukowana we własnym zakresie przy użyciu technologii wytwarzania przyrostowego (druk 3D). Zoptymalizowana wyniku badań forma geometryczna oraz kombinacja 5 różnych materiałów i klejów zapewnia znaczną poprawę zarówno w dokładności charakterystyki przenoszenia, jak i redukcji zniekształceń.
Endeavour 3Zero ma bardziej zaawansowaną konstrukcję obudowy niż model Discovery 3Zero. Podobnie jak w pozostałych modelach serii Fibonacci zastosowano nową generację materiałów biokompozytowych. Z nich wykonywane są skorupy monocoque A.C.T. 3Zero.
Górna ścianka jest wykonana z kompozytu włókna węglowego i ma złożona formę. W pierwszej fazie przygotowania do produkcji powstają kształty ręcznie rzeźbione w glinie. Potem są one mierzone za pomocą lasera, a potem ładowane do zaawansowanego oprogramowania do cyfrowego wspomagania projektowania 3D (CAD) firmy Wilson Benesch. Importując dane w ten sposób, Wilson Benesch jest w stanie wykorzystać algorytmy oprogramowania do dalszej optymalizacji formy 3D przed produkcją. Uzyskane w ten sposób nierówne powierzchnie wspomagają rozpraszanie fal dźwiękowych, redukując postrzegane zniekształcenia i podbarwienia.
Obudowa Endeavour 3Zero jest utrzymywana pod ogromną siłą ściskającą za pomocą gwintowanych stalowych prętów o średnicy 13 mm. Stalowe pręty biegną wzdłuż obudowy i zintegrowanej podstawki. Łączą dużą, precyzyjnie obrobioną aluminiową dolną część podstawki z płytą dolną, a następnie z płytą górną obudowy Endeavour 3Zero. Te pionowe stalowe ściągi wywierają tony siły ściskającej w osi pionowej, gdzie pojawią się pierwsze mody rezonansowe.
Oprócz standardowego wykończenia w ofercie jest gama oklein premium z naturalnego drewna, włókno węglowe Premium P1 i wykończenia lakiernicze Premium.
Dwuprzewodowy terminal jest umieszczony w podstawce tuż przy podłożu.
Dane techniczne Wilson Benesch Endeavour 3Zero:
Impedancja ... 6Ω nominalna (4Ω minimalna)
Efektywność ... 89dB (@ 1m/2,83V, na osi)
Pasmo przenoszenia ... 38Hz-30kHz +/- 2dB
Wysokość ... 1.425mm
Szerokość ... 191 mm (przednia ścianka) | 526 mm (najszersza część podstawy)
Głębokość ... 480 mm
Masa ... 75 kg
wilson-benesch-endeavour-3zero.jpg

Przy tej pięknej stylistyce drażni ten drut od spodu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Przy tej pięknej stylistyce drażni ten drut od spodu

Taki mamy klimat... gust firmy .

4 godziny temu, kiza napisał:

Taki mamy klimat... gust firmy .

Chyba koniecznośc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi