Skocz do zawartości
IGNORED

Klub fanatyków 2W

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym dołączyć.

Phoenix Audio od Krzysztofa Jasińskiego z Łodzi na ecl 86

Obudowa - mój projekt za przyzwoleniem Krzysztofa.

Zdjęcie mojego giganta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szy_a

Obudowę zamówiłem we własnym zakresie a chodziło mi o to aby była identyczna z kondycjonerem.

Mam pyt do obecnie używających wzmaków na ECL86.

Testowaliście może różne rodzaje lamp ECL86?

Ja wymieniłem ostatnio z polskich na brytyjskie Mullard i mile się zaskoczyłem. Polskie są "narwane" cholernie bezpośrednie, wręcz nachalne (dzwięk b. tranzystorowy) i moim zdaniem słabo różnicują elementy pasma.

Mullardy są delikatniejsze na wyższej średnicy i delikatniejsze na wysokich. Lepiej też oddają różnice na basie. Dźwięk b. analogowy.

Czekam obecnie na telefunkeny.

Słuchałem również przez chwilę, dzięki uprzejmości konstruktora mojego wzmaka, czyli P. Krzysztofa Jasińskiego identycznej konstrukcji ale na trafach głośnikowych Ogonowskiego z rdzeniami amorficznymi.

Są już dostępne - impreza dość droga.

Zmiana dźwięku niezaprzeczalna, ale czy w dobrym kierunku to już sprawa indywidualna - dla mnie wyostrzają górę a system mam już cholernie przejrzysty dzięki szerokopasmowcowi Audio Nirvana. Może jeśli ktoś ma "ciemny" system, to warto spróbować bo dojdzie sporo szczegółów na górze.

• 4 tygodnie później...

Do czego ta płytka?

bf645a068acddc803e133eca277682ec_1482331577.jpg

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

• 2 miesiące później...

Chciałem pochwalić się swoją pierwszą i bardzo udaną hybrydą -

Ukryta Zawartość

Do tej pory budowałem "tradycyjne" lampowce, ale jak zagrał mi ten, to ciarki mnie przeszły:)

post-53978-0-37232000-1489256258_thumb.jpg post-53978-0-82440100-1489256287_thumb.jpg post-53978-0-43418300-1489256304_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Do tej pory budowałem "tradycyjne" lampowce, ale jak zagrał mi ten, to ciarki mnie przeszły:)

post-53978-0-37232000-1489256258_thumb.jpg post-53978-0-82440100-1489256287_thumb.jpg post-53978-0-43418300-1489256304_thumb.jpg

mi się podoba, ale z EL34 wyciągniesz pewnie więcej niż 2W. BTW co za trafa wyjsciowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Dzięki. Pewnie, że więcej, ale nie idę w moc tylko w jakość dźwięku. Poza tym do "normalnego" słuchania wystarczy max 5W. Jest w opisie... f-my Jantar (na zamówienie).

Nie próbowałem i nie zamierzam... prawie każdy chińczyk "hybrydowy" jest tak zrobiony (wychodzi taniej), ale za to dźwięk już mało ma wspólnego z lampowym - ostatni stopień jest krzemowy.

Ukryta Zawartość

Jeśli spodobał Ci się dzwięk hybrydy spróbuj układu z wejściem na katodę- mniej więcej coś takiego:

Ukryta Zawartość

Barwa lampowa a bas turbo :).

Warto tu pokombinować z globalnym/ lokalnym sprzężeniem.

A tu inna hybryda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Tak, tego "soku" w ostatnim stopniu wzmacniacza (lampa+transformator) nie podrobi żadna kostka krzemowa.

Odnośnie zaproponowanych schematów toż to są tam "zwykłe" tranzystory NPN. Do głowy by mi nie przyszło je stosować... co innego taki mosfet, który przypomina w działaniu lampę a LND150 jest wprost stworzony by działać w jej miejscu. Ja nie mam co kombinować, wzmacniacz jest finalnie dopracowany, sprzężenie mam dobrze dobrane i basu też nie brakuje.

Hmm jakim cudem? Możesz to wyjaśnic?

W przypadku automatycznego biasu do uzyskana ujemnego napięcia siatki najczęściej wykorzystuje się spadek napięcia na rezystorze katodowym. Rezystor ten zmniejsza jednak wzmocnienie i podwyższa impedancję układu. Aby temu zaradzić stosuje się bocznikowanie tegoż rezystora kondensatorem. Kondensator ponieważ ze względów praktycznych ma skończoną pojemność, to tworzy filtr górnoprzepustowy. A skoro tak, to chyba logiczne że może być gorszy bas? Toż podstawy elektroniki i żaden cud. Aby przekonać się w jakim stopniu bas będzie gorszy, wystarczy wpisać w gooogle "cathode resistor bypass capacitor calculator" wpisać wartości i symulować do woli ;-)

Tak, tego "soku" w ostatnim stopniu wzmacniacza (lampa+transformator) nie podrobi żadna kostka krzemowa.

Odnośnie zaproponowanych schematów toż to są tam "zwykłe" tranzystory NPN. Do głowy by mi nie przyszło je stosować... co innego taki mosfet, który przypomina w działaniu lampę a LND150 jest wprost stworzony by działać w jej miejscu. Ja nie mam co kombinować, wzmacniacz jest finalnie dopracowany, sprzężenie mam dobrze dobrane i basu też nie brakuje.

Możesz jeszcze zakombinować w ten sposób że w układach Jurka siatkę zamiast do masy podpiąć do dodatniego źródła napięcia. Będzie mogło wchodzić w klasę A2 czyli jeszcze więcej soku z tego owocu.

W ramach eskperymentów można jeszcze spróbować trybu supertriody.

Moc pentody, dzwięk triody:

Ukryta Zawartość

strony 3-5

Ukryta Zawartość

Gdzieś też czytalem o supertriodzie. Ciekawe jak to gra. A może jest ktoś na forum z takim zastosowaniem pentody? Jesli tak to fajnie by bylo gdyby opisał wrażenia.

A jeszcze jedno spróbujcie obejść bezpiecznik w swoich małowatowych wzmakach. U mnie zrobił sie dzwiek zupelnie z innej półki.

Cześć to i ja się pochwalę swoim nowym tworem na supertriodzie 6S45 która spięta wraz ze świetnie nawiniętymi transformatorami głośnikowymi gra rewelacyjnie. Co ciekawe ma to około 2W a trafa na EI84. Nawijał mi je znajomy z Wrocławia. Wzmacniacz mimo małej mocy zaskoczył mnie ogromnym dźwiękiem, który bardzo dobrze wysterował nawet moje Beymy 38cm w odgrodach. Przy pomiarach stabilna amplituda była od 19Hz do 34kHz.

Bardzo polecam wykonanie takiego wzmacniacza ze względu na nieduży koszt i świetny dźwięk. Znajomy powiedział że może chętnym wykonać transformatory do tych lamp.

Ukryta Zawartość

post-17411-0-47642800-1489949832_thumb.jpg

post-17411-0-31110700-1489949839_thumb.jpg

post-17411-0-07801000-1489949845_thumb.jpg

post-17411-0-01108100-1489949857_thumb.jpg

post-17411-0-49916900-1489949863_thumb.jpg

post-17411-0-43964600-1489949869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym musiał przerobic swoj na ecl86 z pentody na supertriode ale na razie walcze z kolumnami wiec pewnie przyjdzie na to czas. Na razie jestem b. zadowolony z ecl86.

Gdzieś też czytalem o supertriodzie. Ciekawe jak to gra. A może jest ktoś na forum z takim zastosowaniem pentody?

Tak, na poprzedniej stronie masz mój wpis, od ponad roku gram w trybie "turbotriody"

Cześć to i ja się pochwalę swoim nowym tworem na supertriodzie 6S45...

Andrejos1, może trochę więcej szczegółów dot konstrukcji i aplikacji lamp, trafa wyglądają zacnie, sporo żelaza jak na 2 W. Wygląda mi to na EI84.

Z jaką impedancją wyjściową masz te trafa? Robione były pod te konkretnie lampy, czy dobrane od czegoś innego? Jestem zainteresowany, mam trochę tych lampek, miały być driverami do GM70, ale tymczasem może posłużą do czegoś takiego...

Proponuję przenieść post do działu DIY, pasuje bardziej, tam też może być więcej "dyskutantów". Pozdrawiam

i gratuluję ładnej "roboty":)

p.s. Napisz mi proszę na PW co to za człowiek robił Ci te trafa, też jestem z wro..

Edytowane przez Luiis
  • 4 tygodnie później...

Rozpocząłem prace nad wzmacniaczem na dwóch ECL86 z regulacją barwy. Liczę na duże zainteresowanie:) Wygląd i koncepcja jak powyżej, tylko większe wymiary. Do tego czasu wszystkim Wesołych Świąt!

To są audiofilskie fanaberie by jej unikać tak samo jak sprzężenia zwrotnego. Nie stosowałem jej długi czas i to był błąd, bo przy takich mocach jest wręcz wskazana.

Po to jest sprzężenie aby dodatkowe regulacje były zbędne pod warunkiem bardzo dobrze dostrojonych kolumn a jak masz równie dobre jakościowo paczki ale brakuje im dołu to regulacja czemu nie.

Witam,

Jako, że pojęcia już nie mam o projektowaniu i takich tam innych, poprosiłem o pomoc kilku dobrych ludzi w zbudowaniu SE pierwotnie na EL84, a skończyło się na 6P14P.

Wzmacniacz może pracować jako pentoda, trioda i ultralinear, tak żeby wszystkiego spróbować.

Obecnie jest to trioda i tak chyba już zostanie.

Na trafach nie chciałem oszczędzać bo wiem, że są ważne jak nie najważniejsze.

Lampy w końcu są 6P14P, wejściowa też radziecka ale nie pamiętam symbolu.

I jak to gra?

Genialnie, od Wielkanocy nie mogę się tą lampką nacieszyć.

Zasilanie jest na tranzystorze a całość na razie na desce, obudowa w późniejszym terminie, razem z właściwym okablowaniem, ale efekt już jest.

A będzie już tylko lepiej.

I w cale nie trzeba mieć wielkiego pojęcia, żeby to uruchomić.

Głuchy jak pień

Zorge

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zorge

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

SE pierwotnie na EL84, a skończyło się na 6P14P

Świetnie gratuluję oczywiście wiesz o tym że 6p14p i el84 to to samo, tylko 6p14p jest rosyjska.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Wiem

Ale testowałem Philipsa SQ, Philipsa zwykłe i dwie wersje 6P14P. Zostały wersje na 10 000 godzin takie z oznaczeniem EP. Rzekomo najtrwalsze i te grają najlepiej. Na razie przynajmniej.

Teraz wiem jaka jest różnica w dźwięku między PP a SE. Mam też lampę na EL 84 w PP i tu radzieckie lampy też mają lepsze brzmienie. Ale to moje subiektywne odczucie i niech tak zostanie ku mojej radości.

Zorge

Głuchy jak pień

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

• Pokaż nowe odpowiedzi