Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, aryman napisał:

Elizjum pięknie pokazuje, że rozwarstwienie społeczne i kasty były w epoce rydwanów i będą pewnie w świecie stacji kosmicznych i wypasionych technologii. 

Będą o wiele większe. Oprócz bowiem totalnych nędzarzy będą ludzie posiadający na własność całe planety a nawet układy planetarne. I bardzo dobrze. Kapitalizm się mocno rozwinie. Poza tym kosmos stwarza kosmiczne możliwości - dla każdego.

Im mniej równo - tym bardziej sprawiedliwie! 🙂 Natomiast dostęp do dóbr podstawowych - syntetyczna żywność i woda z automatu, powietrze, jakaś kapsuła do mieszkania, telefon, prąd, sieć itp - będzie darmowy. Może nawet jakieś gównorozrywki pół na pół z reklamami...

4 minuty temu, aryman napisał:

film który z kolei zestarzal się przeokrutnie

Ale muza Queen nie zestarzała się nic a nic. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)

Jesli juz wspomnielismy o Dniu Niepodleglosci to nie sposob uciec od Willa Smitha. On dopiero ma na koncie zestaw filmow SF. Od razu trzeba dodac Man in Black i Wild Wild West. Pozniej jednak stalo sie cos dziwnego. Nie chodzi nawet o katastrofalne kolejne czesci MiB, ale i udane filmy SF po prostu przestaly bawic. Zniknal z nich dystans, wszystko zaczelo byc robione z coraz wieszym spieciem. No i Smith ma w dorobku 1000 lat po Ziemii. Nir dosc, ze probowal tam zrobic gwiazde ze swojego dziecka to podobno jest to film z najgorsza opinia w historii kina w ogole. Po pierwszym dniu projekcji i ciekawskich tlumach w kinach, poszla fama i kolejnego dnia juz prawie nikt na to nie poszedl. 

w oczekiwaniu na drugi sezon star trek picard...właśnie oglądam star trek dicscovery s4e9....ciekawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja już po 3 odcinku Księgi Boby Fetta i jestem zachwycony! Jest klimat! 🙂 I jest Danny Trejo! 🙂

Boba-Fetts-pet-rancor.jpg?q=50&fit=crop&

BUC-FF-002176.jpg

Star-Wars-Book-of-Boba-Fett-spice-syndic

Są i potężni Huttowie:

attachment-bad-hutt-cgi.jpg

A w kantynie Mos Eisley dalej rządzi stara dobra kapela! 🙂

maxresdefault.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, il Dottore napisał:

A ja już po 3 odcinku Księgi Boby Fetta i jestem zachwycony! Jest klimat! 🙂 I jest Danny Trejo! 🙂

Ukryta Zawartość

BUC-FF-002176.jpg

Star-Wars-Book-of-Boba-Fett-spice-syndic

Są i potężni Huttowie:

attachment-bad-hutt-cgi.jpg

A w kantynie Mos Eisley dalej rządzi stara dobra kapela! 🙂

maxresdefault.jpg

Screeny super. Aż chciałoby się dobyc miecza świetlnego 😀

Gdzie kolega to ogląda? Disney + W kaczystanie chyba nie ma jeszcze ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Tarantino, Rodriguez, Cin City, Stary jazz.

Cowoby Bebop (fabularna ekranizacja mangi) - polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

17 godzin temu, aryman napisał:

W kaczystanie chyba nie ma jeszcze ...

Jest. Wszystkie odcinki + napisy, nawet w 4K. 🙂

Na torrentach.

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Jest. Wszystkie odcinki + napisy, nawet w 4K. 🙂

Na torrentach.

Uuu  Panie. Z 10 lat nie ściągalem torrentow. Nie pamietalbym jak odpalić auzerusa😀

2 godziny temu, aryman napisał:

Uuu  Panie. Z 10 lat nie ściągalem torrentow. Nie pamietalbym jak odpalić auzerusa😀

Azureus wciąż działa, pamiętam ikonę z żabką sprzed chyba 15 lat 😉 ale najlepszy klient torrentów na teraz to chyba m-torrent.

• 2 tygodnie później...

Start 25 maja! Nie mogę się doczekać! 🙂

W dniu 21.02.2022 o 04:05, il Dottore napisał:

Incepcja - dzieło genialne i wizjonerskie. Nolan nigdy już wyżej nie podskoczył. Kino z absolutnego topu. Nawet Interstellar tak mnie nie zachwycił. Elizjum - efekty OK ale miałki film jak cholera. Słabizna. Raport Mniejszości - też jakiś taki słaby. Tak skopać Dicka... No ale kto kiedykolwiek zrobił dobrą ekranizację jakiegoś dzieła tego świra? 🙂

To prawda, Incepcja była naprawdę dobra. Interstellar może sama końcówka. Wynudziłem się na tym filmie.

8 minut temu, Mrok napisał:

Interstellar może sama końcówka. Wynudziłem się na tym filmie.

A ten najnowszy Nolana film "Tenet" widziałeś? Już tak zakręcony że bardziej nie można. Oglądałem na 3 raty bo zasypiałem w trakcie. 🙂 Ale zdjęcia i lokacje - przepiękne. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.03.2022 o 20:35, Mrok napisał:
W dniu 21.02.2022 o 04:05, il Dottore napisał:

Incepcja - dzieło genialne i wizjonerskie. Nolan nigdy już wyżej nie podskoczył. Kino z absolutnego topu. Nawet Interstellar tak mnie nie zachwycił. Elizjum - efekty OK ale miałki film jak cholera. Słabizna. Raport Mniejszości - też jakiś taki słaby. Tak skopać Dicka... No ale kto kiedykolwiek zrobił dobrą ekranizację jakiegoś dzieła tego świra? 🙂

To prawda, Incepcja była naprawdę dobra. Interstellar może sama końcówka. Wynudziłem się na tym filmie.

Zachęcony przez powyższe opinie obejrzałem Incepcję i nie mogłem się doszukać w tym filmie zbyt wielu elementów SF.

80% filmu to oklepane strzelanki, pogonie, mordobicia i efekty specjalne. Sam pomysł ingerencji w sny i późniejszych implikacjach już wiele razy eksploatowany w powieściach np. Ursuli Le Guin, Lema czy Philipa K. Dicka i wielu innych.

Fabuła jest płytka i służy tylko jako pretekst do nawalanek i epatowania przemocą. Chyba po Diunach i nowym Balade Runerze daruję sobie nowe produkcje i przypomnę sobie jakąś dobrą powieść SF z przed 30-40 lat.

Edytowane przez jamelo
8 godzin temu, Kayko napisał:

Nowa Diuna wymiata jak i Blade Runner. Z uporem maniaka powracam do Kroniki Riddicka

Nowy Blade Runner to był wizualny cukiereczek. Można ten film oglądać tylko dla urody zdjęć. Ale i fabularnie dla mnie był jak najbardziej spoko.

Co do Riddicka - też lubię! 🙂

33 minuty temu, il Dottore napisał:

Nowy Blade Runner to był wizualny cukiereczek. Można ten film oglądać tylko dla urody zdjęć. Ale i fabularnie dla mnie był jak najbardziej spoko.

Co do Riddicka - też lubię! 🙂

Riddicka oglądam zawsze jak jest tylko na którymś kanale. Nie ważne który odcinek. Jest Riddick jest impreza

Matrixa nikt nie oglądał? W czwartej części wyjaśnia się o co chodziło w pierwszych trzech i jeszcze bardziej wyjaśnia o co w ogóle chodzi.

Film nie patrz w górę - nie wiem, czy kiedyś zrobią coś lepszego w tym stylu, czyli cała prawda pod przykrywką komedii...

...samo zrobienie tak dobrego filmu wydaje się niemożliwe.

W dniu 12.03.2022 o 20:45, il Dottore napisał:

A ten najnowszy Nolana film "Tenet" widziałeś? Już tak zakręcony że bardziej nie można. Oglądałem na 3 raty bo zasypiałem w trakcie. 🙂 Ale zdjęcia i lokacje - przepiękne. 

Cienki ten film jak polsilver

W dniu 10.03.2022 o 07:50, il Dottore napisał:

Start 25 maja! Nie mogę się doczekać! 🙂

Jak będzie w stylu The Mandalorian, to po kilku odcinkach można dać sobie spokój z oglądaniem

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

13 minut temu, daru0105 napisał:

Jak będzie w stylu The Mandalorian, to po kilku odcinkach można dać sobie spokój z oglądaniem

Mi się Mandalorian bardzo podobał. Kroniki Boby Fetta - jeszcze bardziej z tym absolutnie epickim finałem! 🙂 Także Kenobi może być OK, tym bardziej, że gra McGregor!

14 minut temu, daru0105 napisał:

Cienki ten film jak polsilver

Wizualnie - bajka, jak to u Nolana. Ale treściowo - usypiał mnie.

Ciekawe czy ktoś się odważy podjąć wyzwanie przeniesienia na ekran Fundacji Asimova( ponoć jest serial na apple tv), chodzi mi o coś na obraz Hobbita, Diuna

Edytowane przez Kayko
  • Moderatorzy
W dniu 22.03.2022 o 12:36, il Dottore napisał:

Kroniki Boby Fetta - jeszcze bardziej z tym absolutnie epickim finałem!

A mnie rozczarował pomysł z walką Rancora.

Powinien rozwalić mechy niczym Chuck Norris a zrobili jakąś Kinkongową martyrologię.

Zakończenie Mando z Luckiem S było lepsze.

Ostatnio miałem trochę czasu ponadrabiać zaległości. I tak:

-nowa Diuna niezła, główny aktor jakiś niemrawy, ale na pewno kupię na płycie. Tak przy okazji poprzednik Lyncha broni się całkiem nieźle mimo upływu tyle lat

-nowy Matrix- nie wiem czy coś ze mną nie tak czy z tym filmem, ale musiałem przewijać, żeby dotrwać do końca. Jak dla mnie nic nowego i ciekawego

-Niebo o północy-niezły film, nieźli aktorzy, apokalipsa trochę z innej strony, szkoda, że wiele rzeczy niedopowiedzianych

W dniu 21.02.2022 o 06:34, aryman napisał:

Łowca androidów- moim zdaniem jest lepszy nawet niż książka 

Moim zdaniem z książką ma niewiele wspólnego.

W dniu 11.01.2022 o 10:51, il Dottore napisał:

Dopiero teraz obejrzałem "Marsjanina" Ridleya Scotta.

Główny bohater, w pewnym momencie, mówi pani dowódcy, że ma okropny gust muzyczny.

Ja uważam, że na Marsie słuchał rewelacyjnych piosenek.

Love Train The O' Jays, rewelacja.

Muzyka w tym filmie robi dobrą robotę.

Prawie tak dobrą, jak Mark z uprawą kartoflami.

W dniu 28.03.2022 o 21:40, stench napisał:

a zrobili jakąś Kinkongową martyrologię.

Ewidentnie scena inspirowana King Kongiem. W Godzilli Emmericha też tego chwytu użyto.

baby-yoda.gif

W dniu 28.03.2022 o 21:40, stench napisał:

Powinien rozwalić mechy

Zrobił. ile mógł. Bardzo pomógł.

• Moderatorzy
3 godziny temu, il Dottore napisał:

Zrobił. ile mógł. Bardzo pomógł.

Powinni zaczerpnąć z tej sceny i Rancor powinien załatwić mechy w takim tempie:

Moonfall zaliczony. Jak to u Emmericha - efekty specjalne po byku, żywa akcja. Głupi jak kilo gwoździ ale niczego innego się nie spodziewałem. Takie kino rozrywkowe.

11.%20MOONFALL_First%20Look.jpg

moonfall1.jpg

Film nie wnosi nic nowego czego byśmy wcześniej nie wiedzieli, ale z tymi kratownicami i kołami, żyroskopami przesadzili...może ten film mógłby być jeszcze używany na szkolnych egzaminach z fizyki?

• 3 tygodnie później...
7 minut temu, witek_z napisał:

Moonfall - nic specjalnego poza "efektami"

Jaki następny sci-fi w tym roku jest wart zobaczenia?

Na pewno czekam jak kania dżdżu serialu Obi Wan Kenobi na Disney+. Zarówno Kroniki Boby Fetta jak i Mandalorianin były spaniałe i genialne, więc i Kenobi nie powinien zawieść. A z kinówek to nie wiem. Teraz sobie wziąłem próbny miesiąc Disney+ za darmo i walę 9 odcinków Star Wars we właściwej kolejności w 4K HDR i z wieloknałowym dźwiękiem. Na moim ekranie OLED to jest bajka!  🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi