Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.02.2024 o 06:46, aryman napisał:

nie zapominajmy o Odysei Kosmicznej 2001..

To był przełom choreograficzny, SF przestało być statyczne.

(Solaris, Eolomea, Sygnały MMX - wtedy też powstały. No i Zardoz, Szczur, Święta góra)

Zmiana estetyki z heavy na soft.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 2 tygodnie później...

"Akolita" właśnie skończony na Disneyu.

Muszę powiedzieć, że nie pojmuję tego wieszania psów na serialu ze strony hardkorowych fanów SW. Też jestem hardkorowym fanem SW i moja opinia jest taka, że to całkiem fajny serial. Nie tak dobry jak Mandalorianin czy Boba Fett ale spoko. Poziom mniej więcej Andora, ale lepsze sceny walki. Bardzo fajna scenografia, słaba niestety muzyka. Kilka fajnych postaci wprowadzonych do Uniwersum.

Oglądałem bez obrzydzenia w każdym razie. Nie rekomenduję, bo to średniak jednak, ale obrzydzenia nie podzielam.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 30.07.2024 o 01:24, il Dottore napisał:

Muszę powiedzieć, że nie pojmuję tego wieszania psów na serialu ze strony hardkorowych fanów SW. Też jestem hardkorowym fanem SW i moja opinia jest taka, że to całkiem fajny serial. Nie tak dobry jak Mandalorianin czy Boba Fett ale spoko. Poziom mniej więcej Andora, ale lepsze sceny walki. Bardzo fajna scenografia, słaba niestety muzyka. Kilka fajnych postaci wprowadzonych do Uniwersum.

Oglądałem bez obrzydzenia w każdym razie. Nie rekomenduję, bo to średniak jednak, ale obrzydzenia nie podzielam.

Mnie znudził. Robiłem dwa podejścia i poddałem się. Wykupiłem sobie CDA i zabieram się za Przystanek Alaska 😁

Popsuł mi się dysk z 1T filmami, serial ładnie zrobiony, są Ziemianie, Marsjanie i pas (czegoś tam, nie pamiętam) między nimi ma dojść do wojny (oglądałem tylko 5 odcinków) - jak to się nazywało?

10 godzin temu, witek_z napisał:

Popsuł mi się dysk z 1T filmami, serial ładnie zrobiony, są Ziemianie, Marsjanie i pas (czegoś tam, nie pamiętam) między nimi ma dojść do wojny (oglądałem tylko 5 odcinków) - jak to się nazywało?

Expanse 

W dniu 31.07.2024 o 18:19, piotrek7 napisał:

zabieram się za Przystanek Alaska 😁

O, i to jest to!

Pamiętam jak z tv nagrywałem na VHS i udało mi się obejrzeć wszystkie (chyba 113 odc.?) z wyjątkiem tylko jednego (niedobra żona nagrała coś innego na nim, nim obejrzalem 🥶).

Rozumiem, że na CDA trzeba premium kupić, ile to kosztuje i na jaki czas?

1 godzinę temu, iro III napisał:

O, i to jest to!

Pamiętam jak z tv nagrywałem na VHS i udało mi się obejrzeć wszystkie (chyba 113 odc.?) z wyjątkiem tylko jednego (niedobra żona nagrała coś innego na nim, nim obejrzalem 🥶).

Jezeli pytasz o expance to chyba nie bylo 100 odcinkow. A co expance jest na prime. Jezeli nigdy nie miales subskrypcji to jest miesiac za darmo

a nie, to o przystanek chodzilo 😂

Edytowane przez polkr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chce Ci się pobierać, mogę za free wygenerować linki premium. O ile serial jest dostępny na warezach. 

Swoją drogą, nie wiem, czy nie mam po ojcu całej kolekcji na dvd. :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

3 godziny temu, iro III napisał:

O, i to jest to!

CDA premium  10 zł za miech

Pzypomne sobie Przystanek...

Edytowane przez daru0105

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

23 minuty temu, daru0105 napisał:

CDA premium  10 zł za miech

Jak to?

2 godziny temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

15 minut temu, J4Z napisał:

Jak to?

Można, wysłąć ci link na PW?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W dniu 18.07.2024 o 06:16, daru0105 napisał:

No to jakość słaba pewnie. Nie lepiej poczekać jak oficjalnie wyjdzie na blueray?

Tv internetowe oferują praktycznie kilka godzin po premierze, w kilku opcjach, wszystkie filmy. Godzille, Planeta małp, Deadpool etc

W dniu 30.07.2024 o 00:24, il Dottore napisał:

Andor to chyba najgorsze co mogło mnie spotkać. Boba Fett zajebisty, Mandalorian-taki sobie

Oglądać 4 sezon Westworld? już ok 2 lata się zabieram i nie mogę zacząć

Edytowane przez Kayko
7 godzin temu, Kayko napisał:

Oglądać.

Co prawda w zakręceniu przebija sez. 3, nie mówiąc o pierwszych dwóch. Ale jak ktoś lubi np. (zakręconych) Zaginionych...

Więcej tu F niż S 

No i przecież Evan Rachel Wood...🙂

Edytowane przez iro III
7 godzin temu, Kayko napisał:

Andor to chyba najgorsze co mogło mnie spotkać. Boba Fett zajebisty, Mandalorian-taki sobie

To są chyba seriale dla dużych fanów SW. Dla mnie to straszna nuda. 

Mando jeszcze ok, potem w miarę podobała mi się Ashoka, a reszta to już moda na sukces, a nawet dla dzieci. 

W dniu 2.08.2024 o 11:04, iro III napisał:

Ten serial jest dostępny za darmo. Nie trzeba wykupować premium

W dniu 6.08.2024 o 04:12, Kayko napisał:

Trzeba zobaczyć zakończenie jest tu kluczowe 🙂

• 2 tygodnie później...

Witam grono wielbicieli sci-fi. Mam pytanie odnośnie powieści, którą kiedyś miałem okazję czytać i niestety nigdy jej nie dokończyłem. Rzecz miała miejsce w latach 80-90 tamtego wieku i traktowała o wojnie naszych z obcymi. Powieść miała grubo ponad 300 stron. Nie pamiętam autora ani tytułu. Z tego co mi zapadło w pamięć, to statki zgarniały materię i tworzyły z niej planety, jak również tworzyły ją by odgrodzić się od obcych, atakujących statków. Było też coś o lądowaniu na planecie z dużą grawitacją, gdzie ludzie musieli się poddać zmniejszeniu, jednak nie mogli mieć sztucznych części ciała, gdyż tylko organiczne części mogły zostać zmniejszone. W finałowym rozdziale, jeden z bohaterów, wmawia sobie, że jest kozłem, by oszukać sondę umysłu. Niestety powieść nie miała ostatnich stron i nigdy nie poznałem zakończenia. Jeśli ktoś coś kojarzy to jest prośba o podanie tytułu tego dzieła. Dzięki 

W dniu 11.09.2008 o 19:03, aaaalfred napisał:

obejrzał bym jakiś dobry 🙂 (nawet trochę mroczny) film, taki który można oglądać wiele razy

jak kiedyś oglądałem np. Bladerunner, 12 Małp albo Matrix czy choćby Ghost in the Shell

😞

Odyseja Kosmiczna 2001

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 godzin temu, Kayko napisał:

Witam grono wielbicieli sci-fi. Mam pytanie odnośnie powieści, którą kiedyś miałem okazję czytać i niestety nigdy jej nie dokończyłem. Rzecz miała miejsce w latach 80-90 tamtego wieku i traktowała o wojnie naszych z obcymi. Powieść miała grubo ponad 300 stron. Nie pamiętam autora ani tytułu. Z tego co mi zapadło w pamięć, to statki zgarniały materię i tworzyły z niej planety, jak również tworzyły ją by odgrodzić się od obcych, atakujących statków. Było też coś o lądowaniu na planecie z dużą grawitacją, gdzie ludzie musieli się poddać zmniejszeniu, jednak nie mogli mieć sztucznych części ciała, gdyż tylko organiczne części mogły zostać zmniejszone. W finałowym rozdziale, jeden z bohaterów, wmawia sobie, że jest kozłem, by oszukać sondę umysłu. Niestety powieść nie miała ostatnich stron i nigdy nie poznałem zakończenia. Jeśli ktoś coś kojarzy to jest prośba o podanie tytułu tego dzieła. Dzięki 

Szczęście, że nie czytałem 😉

W dniu 11.09.2008 o 19:03, aaaalfred napisał:

obejrzał bym jakiś dobry 🙂 (nawet trochę mroczny) film, taki który można oglądać wiele razy

jak kiedyś oglądałem np. Bladerunner, 12 Małp albo Matrix czy choćby Ghost in the Shell

😞

Nowa Diuna 1 i 2. 

1 minutę temu, mztv napisał:

oglądał ktoś Alien: Romulus....mnie jakoś nie przekonuje 🙂

No niestety potencjał zmarnowany, dla mnie plus to scenografia i analogowa elektronika w stylu retro, to jest jakieś nawiązanie do pierwowzoru, ale te dzieciaki to mnie od początku do końca nie przekonały. Ja to chciałem grozy, jatki, marines i tego nie dostałem. 

Aczkolwiek nie jest też tak, że wyszedł zniesmaczony, było zwyczajnie średniawo. 

Na FW został zjechany. Przez kinomaniaka został zjechany. Banda gówniarzy z DisneyLGBT+ walczy z Xenomorfem? Dziękuję. Postoje. 

Edytowane przez J4Z

.

Przez pierwsze pół filmu miałem nadzieję, że coś z tego będzie. Jak przybyli na opuszczoną stację, to nawet czuć było klimat i czekałem, co będzie dalej. Ale potem było coraz gorzej (mam nadzieję, że spoiler tag na tapatalku zadziała):

marne CGI Asha (fanserwis), który nawet musiał skierować do bohaterów te same słowa o współczuciu co w "8 pasażerze Nostromo", potem nieco zżynka z Aliens, np. główna bohaterka wychodząca z windy jak Ripley... Do tego szybki cykl przemiany Obcego liczony w minutach, a ostatni przeciwnik to już pokłosie tego co widzieliśmy w Prometeuszu i Przymierzu (o ile Prometeusz nawet mi się podobał, głównie dzięki pracy wykonanej przez Dariusza Wolskiego, to Covenanta oglądałem zaledwie raz i jakoś nie mam chęci powrotu do tego filmu, przez co ledwie go już pamiętam). Ktoś na Filmwebie w komentarzu porównał tą hybrydę do nagiej zakonnicy z horroru The NUN.

Tak więc Romulus będzie zapewne wyżej u mnie w rankingu niż Przymierze, ale zapewne na podobnym poziomie co Prometeusz. Plus za scenografię i zdjęcia.

W dniu 21.08.2024 o 11:48, mztv napisał:

oglądał ktoś Alien: Romulus....mnie jakoś nie przekonuje 🙂

Film niczym nie zaskakuje ale jest w klimacie pierwszej części. Nie jest udziwniony. Scenariusz jest w miarę logiczny. 

Ja dobrze się bawiłem. Z mojej strony polecam. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi