Skocz do zawartości
IGNORED

Mit Oracle 1.2 Prism Ultra Wide Band

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

Ale o czym ty mówisz ? Kto tu podłącza MA-X do sprzętu z Allegro?

Ci którzy maja dobre systemy albo w ogóle nie zaglądają na to forum albo czasem czytają,

ale mają ubaw i w ogóle się nie odzywają.

Nie chce się im spierać ani z nikim awanturować.

Czasem piszą coś na priv.

Po co użytkownik systemu za 400 tys opartego o Wilsony, gramofon Kuzma XXL i np Vitusy ma do czegoś przekonywać

uźytkownika np Sony czy Rotela z Allegro.

I tak się nie dogadają.

Muszę niestety stanąć w obronie firmy Sony.

To poważna firma, jeżeli coś robi, czyni to z głową.

Muszę niestety stanąć w obronie firmy Sony.

To poważna firma, jeżeli coś robi, czyni to z głową.

Naprawdę ? Sony przespało okres przejścia w technikę LED gdzie Samsung i LG króluje od kilku dobrych lat.Sony - gigant zmuszony

był zakupić całą technologię produkcji telewizorów od Samsunga za ogromne sumy...I tak firma jeszcze nikomu bliżej nie znana

kilkanaście lat temu dzisiaj rozdaje karty.

co jestem w stanie zrozumieć, bo po przyjściu z dobrych koncertów też ciężko jest mi się przestawić,

Po przyjściu z dobrych koncertów to sprzęt może sobie tydzień nie grać! Muzyka sama sobie we mnie non stop gra :)

Tak że pytanie po co przez taki następny tydzień jakikolwiek sprzęt grający :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale nie produkuje już sprzętu High Endowego a szkoda.

Zresztą teraz Sony wisi na granicy plajty i nie wiadomo co będzie dalej.

Nie rozbawiaj mnie jest noc, nie chcę nikogo obudzić śmiechem.

Sony wie skąd bierze się dźwięk, reszta to biznes, prześledź sobie historię produktów tej firmy, zwróć uwagę na technologię, sposób myślenia, priorytety, a zrozumiesz że Sony nikt nie pobije, nawet Yamaha.

Sony miało kiedyś świetne serie ES i super CD np SCD-1.

Teraz ma już tylko sprzęt budżetowy, TV(na nieswoich panelach) i sprzęt komputerowy,zresztą dość awaryjny.

Yamaha być może Sony nie pobije ale zrobią to...księgowi.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co to za branża?

Świat nie zwariował to dzięki nieograniczonej chciwości i tzw. sztucznym kryzysom pewna grupka ludzi dosłownie pluje kasą...im więcej w tyłek zaliczą ci mali tym więcej mogą wydać na gadżety. Kryzys się nie skończy bo na tym nikomu kto ma władzę i mega kasę nie zależy...

A najlepiej widać po sprzęcie high-end co się dzieje w gospodarce. Sprzęt z tzw. średniej półki to obecnie rzadkość. Jest tandeta za grosze a potem odjazdy cenowe. Najlepszy przykład co się stało z takimi firmami jak Sonus Faber, Gamut, itp...a najlepiej nowy trend pokazują tacy jak Magico czy YG Acoustics ze swoimi najlepszymi kolumnami na świecie.

Ja miałem na myśli jacy oni są mili dla Anglików, Niemców, Amerykanów;-)

Kolego Jarku a na jakich Ty grasz teraz kablach głośnikowych? 120? A co miałeś poprzednio i jak porównujesz jedno z drugim?

Jak będziesz sprzedawać kiedyś Oracle MA-X to daj znać;-)

Obecnie gram na TaraLabs (bi amping) i jest na prawdę dobrze.

MIT-y jadą do mnie z USA i zobaczymy co się zmieni.

Trochę mam obawy co do przejścia z bi ampingu na bi wiring.

Ale wydanie na MIT-a z górnej półki i to razy 2 do bi ampingu graniczy dla mnie z profanacją.

I nie chodzi tutaj o pieniądze ale o jakieś resztki zdrowego rozsądku (jeżeli w ogóle przy zakupie kabli MIT-a można mówić o zdrowym rozsądku?).

Jak będę sprzedawał kiedyś MA-X to dam znać ;)

Nie zawsze tak jest, że jak się komuś dobrze powodzi to kupuje sprzęt audio za setki tysięcy dolarów, nawet jak posiada kręgosłup audiofilski. Moi przyjaciele, bez reszty oddani muzyce klasycznej, mają w domu radiowęzeł napędzany starą końcówką Maka i głośnikami B&W zamontowanymi w ścianach; w ukryciu. Muzyka brzmi tak jakby była obecna wszędzie. Ich konikiem muzycznym są natomiast koncerty live i praktycznie nie opuszczają filharmonii po rozpoczęciu sezonu. Oprócz tego posiadają potężną wiedzę na temat muzyki jak i samego dzwięku, a na pytanie dlaczego nie inwestują w jakąś dobrą hajendową masakrę z MITami czy innymi Transparentami odpowiadają, że nie ma sensu, bo i tak żadne audio klamoty nie oddadzą klimatów i energii muzyki na żywo. Stać ich na audio za wielkie pieniądze, ale jak widać mają inne priorytety, co jestem w stanie zrozumieć, bo po przyjściu z dobrych koncertów też ciężko jest mi się przestawić, lecz mimo wszystko bez dobrego audio nie mógłbym żyć. No, ale z drugiej strony codzienne wypady do filharmonii też nieżle kosztują, a szczególnie dobre miejsca i tutaj też mamy do czynienia z najprawdziwszym hajendem. Bilety na najlepsze koncerty w najlepszych miejscach to niejednokrotnie wydatek kilkuset, albo i nawet w wyjątkowych sytuacjach kilku tysięcy dolarów. Dałbyś tyle za obejrzenie koncertu...???

Pozdr, M

Jeżeli poszukujesz w świecie sprzętu audio substytutu muzyki live to niestety nigdy nie znajdziesz.

Nikt normalny nie kupuje sprzętu audio żeby grał lepiej niż koncert na żywo - bo po prostu się nie da.

Chodzi po prostu o max. zbliżenie dżwięku produkowanego przez audio w domu do ideału jakim jest muzuka live.

Poza tym ja traktuję zabawę w audio jako tzw. hobby.

Jedni zbierają drogie znaczki, monety, obrazy itp. a inni pasjonują się zagadnieniami branży audio.

Nie ma w tym nic dziwnego.

Jeżeli uważasz ,że takie zachowania są chore to zapraszam ciebie na bliski wschód do panów ubranych w prześcieradła.

Po wizycie i poznaniu tych ludzi zmienisz zdanie o niepoprawnych marnotrawcach z branży audio ;)

Panowie, kontynuować proszę o Mit'ch.

Jeden ciekawych przypadków jaki miałem kiedyś było porównanie interkonektów kabli Oracle MA i Oracle 2.2. Facet najpierw kupił sobie Oracle MA a potem się zamienił ze mną na Oracle 2.2 poniewaz nie był basu w Oracle MA. Bas był tyle, że już dużo, dużo lepiej kontrolowany i rozdzielony. Okazuje się, że ta perfekcja sie nie podoba. Oracle 2.2 ma wszystko podane jakby grubszą kreską a więć i bas jest jakby większy. Ma to znaczenie w urządzeniach klasy średniej gdzie nie ma sensu inwestowania w bardzo drogie kable, które potem pokazują słabe strony urządzeń a nie swoje wady.

Panowie, kontynuować proszę o Mit'ch.

co tu komentować, drut jak drut

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Jeżeli poszukujesz w świecie sprzętu audio substytutu muzyki live to niestety nigdy nie znajdziesz.

Nikt normalny nie kupuje sprzętu audio żeby grał lepiej niż koncert na żywo - bo po prostu się nie da.

Chodzi po prostu o max. zbliżenie dżwięku produkowanego przez audio w domu do ideału jakim jest muzuka live.

Poza tym ja traktuję zabawę w audio jako tzw. hobby.

Jedni zbierają drogie znaczki, monety, obrazy itp. a inni pasjonują się zagadnieniami branży audio.

Nie ma w tym nic dziwnego.

Jeżeli uważasz ,że takie zachowania są chore to zapraszam ciebie na bliski wschód do panów ubranych w prześcieradła.

Po wizycie i poznaniu tych ludzi zmienisz zdanie o niepoprawnych marnotrawcach z branży audio ;)

Niczego już w świecie sprzętu audio nie poszukuję, ale jak najbardziej poszukuję w świecie muzyki... która w dalszym ciągu mnie inspiruje i pochłania bez reszty.

Jak najbardziej domowy sprzęt audio może reprodukować muzykę jakościowo lepiej niż koncert live czy inny gig. Po to jest miks i mastering nagrania oraz jego re-proces. Nigdy nie otrzymamy jednak energii i atmosfery tego wydarzenia w domu, bo jest to muzyka mechaniczna i sztuczna. Już dawno pisałem, że są to dwa inne światy i dalsza masturbacja w tym temacie nie ma sensu. Maksymalne zbliżenie dżwięku reprodukowanego do, jak to nazwałeś ideału live, wcale nie musi oznaczać że obcujemy z nirvaną. Jak zespół czy wykonawca solowy słabo brzmi i po wysłuchaniu nagrań słyszymy niedociągnięcia to zawsze istnieje możliwość poprawy w postprodukcji.

Napisałeś też, że audio to Twoje hobby. Moje też i zawsze staram się zachować odpowiedni balans oraz dystans do prawdziwych i realnych dzwięków.

Twoich dwóch ostatnich zdań nie będę komentował, bo nie wiem czy to jest żart czy może chęć udowodnienia własnych mądrości osiedlowych. Słuchaj muzyki i się jej ucz, bo jest to kawał wspaniałej Sztuki, no i łagodzi przecież obyczaje. Bądż grzeczny - I will watching you!

Pozdro, M

PS. Przepraszam autora wątku za mały trolling i OT.

Parker's Mood

W odtwarzaniu muzyki nie ma nic mechanicznego ani sztucznego.

Przecież to często ci sami muzycy którzy docierają do nas ze swoim przekazem poprzez odpowiedni

sprzet zarówno na koncercie jak i na płycie odtwarzanej w domu.

I tu i tu musi być użyty sprzęt, co ciekawe na koncertach dzisiaj najczęściej sprzęt zupełnie cyfrowy!

Jedyną różnicą jest otoczka, tłum, pot, oklaski obok nas itd.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

chęć udowodnienia własnych mądrości osiedlowych

Oj nie ładnie i nie grzecznie piszesz do mnie.

Jak chcesz usłyszeć "moje mądrości osiedlowe" to pisz na priv.

Nie zaśmiecajmy koledze Mirkowi wątku o MIT-ach.

pozdrawiam

Jeden z kolegów zwrócił uwagę, że te nowe są jakby mniej dopakowane, coś w tym jest, wybrzmienie zatrzymuje się jakby wcześniej i nie urywa łba. Po staremu było super ale tu mamy większą (według mnie) kulturę. Ta nowa propozycja jest bardziej stonowana i chyba całościowo bardziej zwarta a i tak momentami budzi grozę.

• 2 tygodnie później...

Jeden z kolegów zwrócił uwagę, że te nowe są jakby mniej dopakowane, coś w tym jest, wybrzmienie zatrzymuje się jakby wcześniej i nie urywa łba. Po staremu było super ale tu mamy większą (według mnie) kulturę. Ta nowa propozycja jest bardziej stonowana i chyba całościowo bardziej zwarta a i tak momentami budzi grozę.

Sly,

mam coś dla Ciebie, ukazały się nowe interkonekty Super HD, mam na razie wersję RCA ale co tam zawsze na początku musi być prototyp.

Jak na początek to coś niezwykłego, nie wiem co pisać bo chyba nie jestem godzien do oceny czegoś takiego. Niezwykłe, fascynujące.

Wyszły nowe MA-X2? Nie wiedziałem. Są już na stronie? MA-X2 to rewelacja.

A słyszałeś jakieś newsy o czymś nowym na nowy rok?

I już nie pieprze że nie jesteś godzien itd....chyba że godzin...nie masz dość na słuchanie... :-)

Na stronie nie ma nowszej wersji MA-X2.

Jest SHD przy Matrix ale to niższa seria.

Wyszły nowe MA-X2? Nie wiedziałem. Są już na stronie? MA-X2 to rewelacja.

A słyszałeś jakieś newsy o czymś nowym na nowy rok?

I już nie pieprze że nie jesteś godzien itd....chyba że godzin...nie masz dość na słuchanie... :-)

Sly, na razie to wiadomości poufne ale mogę powiedzieć, że nowe sieciówki mogą być w styczniu.

Mam nawet prototyp i jest zajebista, Oracle AC2 nie wypada najlepiej.

Te nowe prototypy sieciówek MIT'a to cudo, wiedzą w którą stronę iść. Robią coś w stylu KONDO, blask i niesamowite angażowanie w przekaz muzyczny.

Sly, jak będziesz grzeczny to Ci pożyczę nowego MIT'a Super HD ale bez robienia zdjęć bo nikt w Polsce jeszcze o tym nie wie.

Stopniowanie akcji jak u Alfreda Hitchcocka zaczyna się trzęsieniem ziemi a później akcja rozwija się bardziej :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeśli ten poziom "zajebistości" się utrzyma to boję się co będzie na mojej emeryturze. Co nowy kabel to cud świata. Proszę o ocenę procentowej różnicy do kabli bazowych z przed 10 lat. Będziemy mieli obraz skoku jakościowego według Mirka.

Mam nadzieję, że przynajmniej przeniósł się do wyższego pokoju odsłuchowego bo bez tego to kiszka straszna i najnowszy MIT nie pomoże.

nsk, załóż sobie swój temat i pisz co chcesz a stąd spie...........Tak generalnie to nie lubię obszczymurków, są ludzie którzy lubią poczytać o dobrych rzeczach niekoniecznie zawsze wiernych i realistycznych.

Szymon,tobie najnowszy MIT nigdy nie będzie dany, ty nie chodzisz w tej lidze. Dla ciebie proponuję lodówkę na 2000h i dupę urywa.

Pan handlarzyna się obruszył. Jak mi przykro. Mam nadzieję, że już wiesz że Velum nie jest made in USA. I pilnuj swego interesiku z BHP obszczymurku bo do tego się nadajesz.

I nie zapomnij powiedzieć Ance, żeby Ci zakonserwowała sprzęt...gaśniczy :)

Nie napinaj się tak bo pękniesz Panie nie z tej ligi.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Fajny wątek.

Dyskusja również na poziomie..... przedszkola.

Tylko szkoda ,że nie na temat.

Ale jak ktoś ma nie wiele do powiedzenia to zazwyczaj pozostaje "najwyżej jak powyżej".

Żenada drogie dzieci ;(

Kiedyś to były czasy, byli mężczyźni i był honor...wystarczało rzucić lekkim dowcipem o innym Panu, a następnego dnia o poranku miało się pojedynek na szable albo na pistolety...

a tu ,,obszczymurku" i inne takie...może się Panowie na kable zmierzycie? Ale posiadacze MITów są wtedy w przewadze...szczególnie głośnikowych Oracle...bo jak puszką przywalą to tylko ostry dyżur pomoże...

A w ramach wprawki do pojedynku proponuję obejrzeć ciekawy film niejakiego Ridleya Scotta powstały na podstawie opowiadania naszego rodaka z Berdyczowa. Poniżej link do wersji w języku w jakim pisał ów Pan.

Jako miłośnik MITów zgłaszam się na sekundanta Pana Potempskiego. Moje referencje to zdany egzamin z Protokołu Dyplomatycznego na UW;-)

Jednakże właściciel MiT’a stawając z nie-MiT’owcem musi grac fair.

Sam zatem będąc we władaniu kabla z ekualizacyją musi dać taka samą możliwość rywalowi.

Ten z kolei może przybyć z kabelkiem cieniuśkim, parszywym z wyglądu ale wyposażonym na jednym z końców w preampik z regulacyją barwy … i wtedy już rezultat starcia nie taki łatwy do przesądzenia ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jednakże właściciel MiT’a stawając z nie-MiT’owcem musi grac fair.

Sam zatem będąc we władaniu kabla z ekualizacyją musi dać taka samą możliwość rywalowi.

Ten z kolei może przybyć z kabelkiem cieniuśkim, parszywym z wyglądu ale wyposażonym na jednym z końców w preampik z regulacyją barwy … i wtedy już rezultat starcia nie taki łatwy do przesądzenia ;-)

Waćpan raczył pomylić zacny kabel MIT-a z jakimś parszywym kablem marki bliżej nie określonej.

Jednakoż , wszelakże ów zacny choć przydrogi kabelek MIT-a dobrze,że taki przydrogi jest bo przynajmniej byle jaki kmiot nim se gęby nie wyciera ;)

To ja pisałem , Jarząbek - trener 3 klasy.

Łubu dubu, łubu dubu niech żyje nam prezes naszego klubu.

Niech żyje nam !!!

Pojedynek -dobry film i mój ulubiony Harvi Keitel....myślę że takie rozwiązanie by załatwiło sprawę....mogę być sekundantem drugiego dżentelmena :)

• 5 miesięcy później...

Panowie, może coś o MIT'ach napiszemy

Czekam z ciekawością na Twoją opinię na temat nowych modeli A.D. 2012/2013...

Ja będę wierny MITom już na zawsze...szczególnie zasilającym Oracle ZIII...ostatnio w ramach poszukiwań głośnikowców słuchałem topowego głośnikowego Harmonixa i nie przypadł mi do gustu...za jakiś czas spróbuję jakiegoś nowego głośnikowego MITa (może Matrix HD 38?)...teraz kasa poszła na co innego...

Czekam z ciekawością na Twoją opinię na temat nowych modeli A.D. 2012/2013...

Ja będę wierny MITom już na zawsze...szczególnie zasilającym Oracle ZIII...ostatnio w ramach poszukiwań głośnikowców słuchałem topowego głośnikowego Harmonixa i nie przypadł mi do gustu...za jakiś czas spróbuję jakiegoś nowego głośnikowego MITa (może Matrix HD 38?)...teraz kasa poszła na co innego...

Ostatnio próbowałem Matrix'a HD 60 biwire, kable gra u mojego znajomego i obserwuję jak to się zmienia. Za wcześnie jeszcze na jakieś radykalne wnioski ale już coś słychać.

Niezaprzeczalną cechą serii Matrix jest ich prezentacja średnicy, która oprócz dobrej rozdzielczości daje odrobinę więcej powietrza i jakiejś takiej swobody niż seria Oracle.

A Twoim zdaniem na przykład taki głośnikowy Matrix 38 jest lepszy niż na przykład głośnikowy Magnum MA? HD60 to już dla mnie za dużo kasy do wydania...;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.