Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce pod kolumny - nowe pytanie

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Montując kolce odciąłeś magnetofon od podłoża, przez co stał się bardziej wrażliwy na drgania powietrza, zwłaszcza przy najniższych częstotliwościach. Powstało sprzężenie zwrotne które w efekcie obniżało poziom niskich częstotliwości przesyłanych przez magnetofon do wzmacniacza.

Tak to czyste farmazony i typowy bełkot.

Co na co oddziałuje? Sprzężenie zwrotne spowodowane na skutek czego?

Że niby drgania powietrza oddziałują na elektronikę magnetofonu (czy CD - mniejsza o to) i powstaje sprzężenie zwrotne (??) co skutkuje wysyłaniem po kablu do wzmacniacza zmienionego (powietrzem!!, drganiami) sygnału?

W takim razie jakie to zniekształcenia musi generować przenośny odtwarzacz?! Toż drgania powstałe na skutek biegania muszą cholernie mocno wedle Twej pseudoteorii odziaływać na sygnał przesyłany z grajka do słuchawek. Ba, na skutek sprzężenia zwrotnego wywołanego przez drgania mogłoby słuchaczowi podczas biegu urwać głowę czy rozsadzić uszy.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak to czyste farmazony i typowy bełkot.

Co na co oddziałuje? Sprzężenie zwrotne spowodowane na skutek czego?

Że niby drgania powietrza oddziałują na elektronikę magnetofonu (czy CD - mniejsza o to) i powstaje sprzężenie zwrotne

yayacek, jeśli możesz - zrób proszę mi uprzejmość i wykonaj ten test z miękką podstawą pod nóżkami CD. Nie mam ochoty na czysto teoretyczne spory, wolę próbować znajdować wytłumaczenie zjawisk które faktycznie występują.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

zrób proszę mi uprzejmość i wykonaj ten test z miękką podstawą pod nóżkami CD

Nie mam CD. Pod DAC'iem podłożyć?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie mam CD. Pod DAC'iem podłożyć?

Z DACem nie sprawdzałem, nie wiem. Możesz spróbować, nic nie uszkodzisz. DAC nie ma precyzyjnej mechaniki lasera, więc efekt może być słabszy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Albo wysłyszeć markę chusteczek...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Możecie coś podłożyć pod wzmacniaczem. To urządzenie chyba macie.

Panowie - można próbować to rozebrać naukowo... tylko po co? To jest dokładnie to samo co wpływ kabla na brzmienie - logicznie nie da się uzasadnić a występuje, podczas gdy każdy fizyk wam powie że nie ma prawa. Moje słuchawki ciągną od 13-39kHz. Po jaką cholerę skoro teoretycznie słyszę od 20-20kHz? A jednak grają ładniej niż te tańsze o mniejszym zakresie.

Reasumując - nie nie oczekuję dyskusji o tym czy takie zjawisko ma miejsce (niedowiarkom jeszcze raz polecam przeprowadzenie własnej próby) lecz jak je wykorzystać.

Moje słuchawki ciągną od 13-39kHz. Po jaką cholerę skoro teoretycznie słyszę od 20-20kHz? A jednak grają ładniej niż te tańsze o mniejszym zakresie.

Obawiam się, że akurat w przypadku Twoich HD600 to nie pasmu przenoszenia powinno się zawdzięczać jakość brzmienia. Szeroki zakres odtwarzanych częstotliwości jest z pewnością "przy okazji".

U mnie jest platforma z kolcami wyłącznie pod transport-może mieć trzy lub cztery kolce-i spełnia swą rolę.

Platforma jest oczywiście amerykańska-dlaczego tak napisałem-bo jest fachowo wykonana tzn.przemyślane są

w niej rozwiązania,bo jeśli szuflada umieszczona centralnie-to wystarczą trzy kolce.Sama platforma jest dość

ciężka,bo są w niej 64 rzędy wyżłobień wypełnionych kulkami ołowianymi po 90 sztuk w rzędzie,kolce

oczywiście są regulowane -można powiedzieć że ta platforma zapewnia trzymanie w ryzach poziomu urządzenia.

O walorach brzmieniowych nie będę pisał-tylko nadmienię,że są odczuwalne dla mnie.

Dalej kolce pod kolumnami sa niezbędne-u mnie zawsze na granicie,a granit na dywanie-bo grać ma kolumna,

a nie podłoga,a dywan uważam,że klaruje dżwięk basu-inne kolce do audio-myślę,że są zbędne.

Firma Audionet zaleca w instrukcji przedwzmacniacza stawianie na stabilnym podłożu, unikania miejsc narażonych na wibrację oraz np. rogów pomieszczeń, ze względu na dudnienia tam występujące.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona 9

Audioneta nie podejrzewałbym o audio-vodoo.

Ukryta Zawartość

Panowie - można próbować to rozebrać naukowo... tylko po co? To jest dokładnie to samo co wpływ kabla na brzmienie - logicznie nie da się uzasadnić a występuje, podczas gdy każdy fizyk wam powie że nie ma prawa. Moje słuchawki ciągną od 13-39kHz. Po jaką cholerę skoro teoretycznie słyszę od 20-20kHz? A jednak grają ładniej niż te tańsze o mniejszym zakresie.

Reasumując - nie nie oczekuję dyskusji o tym czy takie zjawisko ma miejsce (niedowiarkom jeszcze raz polecam przeprowadzenie własnej próby) lecz jak je wykorzystać.

Może nie pisał byś takich bzdur gdybyś znał chociaż podstawy akustyki, jak również podstawy jak działa ludzkie ucho.

To co słyszysz to nie jest fala dźwiękowa, a wrażenie wywołane przez zmianę ciśnienia, wywołane przez dużą ilość pompowanego powietrza przez membranę . Dlatego wydaję ci się, że słyszysz niższe częstotliwości w rzeczywistości ludzkie ucho nie obejmuje już tych zakresów. Co do samego tematu to stek kompletnych bzdur. Najbardziej widoczny efekt opisywanych przez kolegę Therion zabiegów, to efekt psychologiczny. Z technicznego i elektronicznego punktu widzenia - bez sensu.

drrrrrgania, ot co. Często niedoceniane.

Montując kolce odciąłeś magnetofon od podłoża, przez co stał się bardziej wrażliwy na drgania powietrza, zwłaszcza przy najniższych częstotliwościach. Powstało sprzężenie zwrotne które w efekcie obniżało poziom niskich częstotliwości przesyłanych przez magnetofon do wzmacniacza.

.

-

- ale bzdury !!! co za bełkot !!! i to pisze moderator !!! ???? - gdzie on nauki pobierał ????????????

excelvinyl winylmania blog szukaj

Może nie pisał byś takich bzdur gdybyś znał chociaż podstawy akustyki, jak również podstawy jak działa ludzkie ucho.

To co słyszysz to nie jest fala dźwiękowa, a wrażenie wywołane przez zmianę ciśnienia, wywołane przez dużą ilość pompowanego powietrza przez membranę . Dlatego wydaję ci się, że słyszysz niższe częstotliwości w rzeczywistości ludzkie ucho nie obejmuje już tych zakresów. Co do samego tematu to stek kompletnych bzdur. Najbardziej widoczny efekt opisywanych przez kolegę Therion zabiegów, to efekt psychologiczny. Z technicznego i elektronicznego punktu widzenia - bez sensu.

Wciśnij ctrl + F i wyszukaj, kto na tej stronie oprócz ciebie użył określenia fala dźwiękowa? Nikt. Więc o co chodzi? nikt tez nie pisał że wydaje mu się, że słyszy więcej niż zakres, więc do kogo jest skierowana ta wypowiedź? Nie wiem.

"Z technicznego i elektronicznego punktu widzenia - bez sensu." - mhmmm.... - a słyszałeś kiedyś różnicę brzmienia różnych kabli? To technicznie lub elektronicznie da się uzasadnić?

Wg ciebie wszyscy producenci kabli, stolików do sprzętu audio oraz ich klienci są szarlatanami z porypaną psychiką, którym tylko sie wydaje ze słyszą różnicę?

Opisałem swoje spostrzeżenia po zmianie jakiej dokonałem w sprzęcie - słucham go codziennie od 1,5 roku i znam to brzmienie na pamięć a tym samym jestem w stanie wychwycić każdą różnicę. Zauważyłem, opisałem - co w tym złego?

Panowie - to nie jest tak, że jeżeli czegoś nigdy nie doświadczyliście, to znaczy, że nie istnieje :) Warto sie otworzyć na doświadczenia innych ... lub pominąć ten post i przejść do następnego.

Jakie forum taki moderator. Tutaj takie tematy to codzienność, smarowanie płyt jakimiś specyfikami, kable z a grube tysiące, czy chociażby ten wątek. To forum powinno nazywać się audio-vodoo.

Jestem przekonany, że za jakiś (krótki) czas zmienisz zdanie. Kiedy sam usłyszysz jak zmienia się dźwięk w zależności od tego co jest wpięte - inny IC, innyi kabel głośnikowy - wówczas przypomnij sobie co tu pisałeś a będzie Ci głupio.

Ps. - tu masz kolejną osobę, która sie myli:

KOledzy Forumowicze, nie wierzyłem, aż sprawdziłem. Zaintrygowany tematem podjętym na zamorskich forach, a następnie w HiFi Choice "Kebel USB Audio" postanowiłem spróbować.

Do posiadanego Benchmarka DAC-1 zamiast dołączonego w zestawie wpiąłem najpodlejszy znaleziony w domu kabelek usb i buzia mi się wydłużyła; dźwięk stał się podły. Zakupiłem coś lepszego za 50 zł 1m i troszkę się poprawiło ale nie było takie samo jak z firmową złączką. Różnice ewidentne.Od piątku ma wpiętego WireWorld Starlight 5,2 i.....pokochałem słuchanie z laptopa via DAC Posiadaczom podobnej konfiguracji polecam wymianę - zmiany są REWOLUCYJNE a koszty akceptowalne. ltj s

• Użytkownicy+

Sprzęt postawiony na kolcach ma w całym zakresie bardziej konturowy, zwarty dźwięk. Zwiększa się ilość wysokich, zmniejsza bas. Całość staje się agresywniejsza, z mniejszą ilością "mięsa", ale z lepszą sceną. Wpływ ten jest niewielki, ale w szczególności słyszalny przy sprzęcie z dużym zamaszystym basem, który wyraźnie się skraca po założeniu kolców.

Jak ktoś NIE PRÓBOWAŁ to proponuję iść za radą założyciela wątku - NIE WYPOWIADAĆ SIĘ !

Hmmm, akustykiem nie jestem, trochę wiem, jak działa ludzkie ucho, ale znalazłem coś takiego: " Fala dźwiękowa jest więc falą ciśnieniową, co oznacza, że wielkością, która doznaje zaburzenia jest ciśnienie." oraz "Fale dźwiękowe to rodzaj fal ciśnienia." oraz "Fale dźwiękowe są falami podłużnymi, mogą więc rozchodzić się we wszystkich ośrodkach materialnych. Mechanizm rozchodzenia się fal akustycznych polega na kolejnych zgęszczeniach i rozrzedzeniach ośrodka rozchodzących się od źródła ze stałą prędkością rys. 39). Innymi słowy – na kolejnych wzrostach i spadkach ciśnienia.".

Resztę wywodu Kolegi z litości pominę.

-

- ale bzdury !!! co za bełkot !!! i to pisze moderator !!! ???? - gdzie on nauki pobierał ????????????

wytłumacz dlaczego to są bzdury, inaczej uznam to za trollowanie

Bzdury, MLB, Bzdury! Kolce nie izolują od podłoża. Kolce sprzęgają z podłożem.

No, takiej teorii to ja jeszcze nie słyszałem. Może podasz mechaniczne uzasadnienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Albo lepiej od początku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, powiem tak: producenci kolumn jeśli polecają stosowanie kolców - to jedynie w celu izolacji drgań obudowy kolumny od podłoża. Podejrzewam że o akustyce i budowie kolumn wiedzą nieco więcej od Ciebie.

stosowanie kolców ma sens z powodów praktycznych np. jeżeli chcemy aby na dywanie nie porobiły się "łaty" gdy je przestawimy w inne miejsce, lub gdy mamy nierówną podłogę, wtedy możemy skorygować nierówności, pozostałe aspekty to jedynie efekt wizualny i... jeżeli ktoś słyszy wpływ to może stosować lub nie

123... test

Bzdury, MLB, Bzdury! Kolce nie izolują od podłoża. Kolce sprzęgają z podłożem.

Kolego Less-to gdzie te sprzęgło jest??

U mnie zawsze na granicie są kolce,granit na dywanie-czy to lepsze sprzęgło-takie DSG przynajmniej??

Absolutnie zgadzam się z opinią napisaną przez kol.Theriona i paltona. Ja swoje kolce usunąłem zewsząd lata temu i nigdy do nich już nie powrócę. Utraciłem wiele z precyzyjności dźwięku ale zyskałem miękkość i obszerny fundament basowy a to są moje preferencje dobrego grania rocka.

Mariusz.

Kolego Less chciałbym znać Twoje zdanie,bo przyjrzałem się proponowanemu przez Ciebie wątkowi i dostrzegam

tam rzeczy-które są niezgodne z moim tokiem myślenia,bo

-trzy centymetrowa płyta granitowa z kolcami i to na dywanie,a na płycie kolumna z kolcami-to błąd-sprawdż.

-trzy centymetrowa płyta granitowa z kolcami i to na dywanie,a na płycie kolumna bez kolców-to błąd-sprawdż.

-szećcio centymetrowa płyta granitowa bez kolców na grubym dywanie,a na płycie kolumna z kolcami-prawidłowo.

Można oczywiście próbować też inne kombinacje,których nie wymieniłem-tylko po co?

Także oferowane pstrokate 3 cm płyty granitowe są ....bardzo ładne!!

U mnie na kolumnach robionych-gdzie przetwornik średnio-nisko jest umieszczony najwyżej na kolumnie też

mam płytę granitową o grubości 6 cm-to pomaga również.

Stosuję czarny granit-tzw.szwed,bo ma największy ciężar właściwy,jest najtwardszym i najstarszym granitem w

Europie-starsze sa australijskie i afrykańskie-lecz nie twardsze,szwed prócz dostępności ma też inne zalety.

Upuść na niego złotą lub srebrną obrączkę-to usłyszysz,że także jest bardzo dżwięcznym granitem.

Absolutnie zgadzam się z opinią napisaną przez kol.Theriona i paltona. Ja swoje kolce usunąłem zewsząd lata temu i nigdy do nich już nie powrócę. Utraciłem wiele z precyzyjności dźwięku ale zyskałem miękkość i obszerny fundament basowy a to są moje preferencje dobrego grania rocka.

Mariusz.

WOY

Zgodzę się z Tobą-lecz nie do końca,bo spróbuj kolumn z linią transmisyjną bez kolców-wtedy gra podłoga,bas dudni-taka prawda.

Opisałem tylko swój przypadek-w każdym pomieszczeniu z tymi samymi kolumnami i elektroniką będzie inny dżwięk.

• Redaktorzy

dla lubiących eksperymenty a przy tym chcącym poprawić wygodę regulowania szczerze polecam Soundcare Super Spikes - to kolce zintegrowane z podstawkami. W kpl. są klucze do regulacji wysokości, nakrętki kontrujące i samoprzylepne podkładki filcowe.

stnd3.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam !

Czy warto pod kolumny podłogowe stojące na podłodze z paneli podłogowych, podkleić filc ? Coś w stylu filcowych nóżek. Da to coś ? Albo pod takie kolumny jakieś standy z lastryko na przykład (granit chyba drogi) a pod tym coś miękkiego (filc) Pytanie jest poważne, przepraszam jeśli amatorskie.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.