Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Transparent Audio

Rekomendowane odpowiedzi

nie pokażę bo się wstydzę

To coraz rzadziej spotykane w dzisiejszym świecie, niestety...

A którą wersję Waść posiadasz (są jakieś symbole za numerem seryjnym?)

Też mam IC Ultra (drugiej generacji) więc piąteczka!

Ja mam wersję z metra, uciętą ze szpuli i zakonfekcjonowaną własnoręcznie. Gra bardzo dobrze. Puszek rzecz jasna nie ma, ani ich zawartości, ale osobiście jestem zdania że te puszki to ściema marketingowa. Wyglądają efekciarsko, i to ich główne zadanie. Miałem też oryginalnego Transparenta w domu, i jestem zdania że większe różnice robi jakość wtyków.

Czyli jest coś nie tak, jeśli przewody są produkowane równolegle, to powinieneś mieć jeden przewód przeciwstawny napisom, tak jak piszą koledzy, jeśli jest inaczej wg. Twoich wtyków, więc jest coś nie tak.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Co prawda wrzuciłem już w innym wątku, ale tu tez zaprezentuję na co natknąłem się w ostatni weekend. Nie wiem co to robi, ale można chyba pogłaskać ;)

Edytowane przez kennijczyk

Co prawda wrzuciłem już w innym wątku, ale tu tez zaprezentuję na co natknąłem się w ostatni weekend. Nie wiem co to robi, ale można chyba pogłaskać ;)

Wygląda jak audiofilski "karny jeżyk" ;) :)

"do góry nogami" i "przeciwstawny napisom". Chyba dopiero teraz zrozumiałem, co masz na myśli. To są kable kierunkowe i prawidłowo zapięte między kolumnami, a końcówką zawsze mają puszki z napisami, które można przeczytać od lewej do prawej (patrząc od strony słuchacza). Czyli można powiedzieć, że w pewnym sensie są "dedykowane" do lewej i do prawej kolumny. Nawet, o ile sobie przypominam, jest o tym wzmianka w firmowej broszurce dołączanej w komplecie. Czyli zdaje się, że piszemy o tym samym)

Czyli co jest ważne,..napis?, czy wtyki, proste do wzmacniacza, zakrzywione do kolumn?, jeśli tak to mam w jednym kablu napis dogórynogami.

Ja pindole, nic nie mogę znaleźć o podłączeniu, albo kużwa jest coś nie teges z kablami.

Chyba przez cały rok nie zaglądałem tam tyle razy , co od wczoraj,). Azusie drogi, nie denerwuj się. Napiszę, jak jest u mnie. Może to będzie pomocne. Opis jest patrząc od strony słuchacza, od lewej do prawej. A więc: kolumna lewa - widły zakrzywione - kabel - puszka z napisem czytanym od lewej do prawej -kabel - widły proste - monoblok lewy. Monoblok prawy - widły proste - kabel - puszka z napisami czytanymi od lewej do prawej - kabel - widły zakrzywione - kolumna prawa.

Oprócz tego na obu rozwidleniach przy kolumnach tam, gdzie z grubego kabla robią się dwa cienkie jest taka niewielka puszka i na niej jest wyrażna strzałka dł. około 5cm wskazująca kierunek przepływu sygnału, czyli w kierunku kolumn.

Czyli, jeśli kable masz podłączone dobrze i nie skręcone, ( pozawijać te pyty nie jest tak łatwo,)to w kablu łączącym lewą kolumnę napisy na puszce czytasz od lewej do prawej, a sygnał płynie "przeciw napisom" od prawej do lewej. A w kablu łączącym monoblok prawy z prawą kolumną napisy czytasz też od lewej do prawej i prąd płynie "zgodnie z napisem".czyli też od lewej do prawej.

Naturalnie monobloki są w środku, a kolumny po bokach.

Chyba przez cały rok nie zaglądałem tam tyle razy , co od wczoraj,)

Przynajmniej klub odżył, a i my trochę musieliśmy się wysilić...

Pytanie tylko co w środku- powietrze czy próżnia? :)

Nie ważne co, ważne że "audiophile grade";-)

monobloki są w środku, a kolumny po bokach.

No to przewróciłeś mój świat "do góry nogami"....

Ale tak czy inaczej dźwięk, jest wybitny, bardzo naturalny, kultura brzmienia na najwyższym poziomie.

Tak, właśnie to nas do tych drutów przekonało, przynajmniej mnie..

Ja również użytkuje kable transparent od dłuższego czasu. Interkonekt musiclink super i głośnikowy ultra xl. W głośnikowcu mam strzałki na puszce i lewa kolumna widełki i napis "do góry nogami" napis od prawej do lewej a prawa kolumna już "normalnie" czyli od lewej do prawej:)

Edytowane przez stecko

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

monobloki są w środku, a kolumny po bokach

Rzeczywiście zabrzmiało zabawnie, ale bywają systemy tak ustawione, że wszystkie klocki są usytuowane z boku, a kolumny spięte długimi głośnikowcami przy innej ścianie stoja samotnie.

A Stecko i Azus, gdybyście wymienili się parą kabli np lewymi, to wtedy każdy z Was miałby po parze z napisami ułożonymi prawidłowo,))

A najwazniejsze, że grają zacnie!!!!

Dobrze prawisz;P... spytałem znajomych, niby znawców transparenta,... i co?,...i powiadają to co McGyver prawi, bardzo duży wpływ też mają same zwory, transparent stosował cardasy w pewnych przewodach, i one były dobre,...w jakich?, nie wiem, ale, jeśli jest możliwość, wy lutować, lub odkręcić zwory, i podłączyć na surowo, to co opowiadają, dźwięk jest czystszy i lepsza rozdzielczość.

Ja jeszcze nie teraz, ale wykonam ten manewr, jak trochę się z nimi oswoję, tak czy inaczej, za granicą zmieniają widełki, tak jak pisze McGyver.

Rzeczywiście zabrzmiało zabawnie, ale bywają systemy tak ustawione, że wszystkie klocki są usytuowane z boku, a kolumny spięte długimi głośnikowcami przy innej ścianie stoja samotnie.

Wiem, ale tak fajnie Tobie to wyszło, że nie mogłem się oprzeć pokusie;-)

mają same zwory, transparent stosował cardasy w pewnych przewodach, i one były dobre,...w jakich?, nie wiem

Chyba chodzi Ci o widełki lub banany - i tu masz rację! Każde nawet najlepsze są gorsze niż ich brak, i podłaczenie "na żywca" jest najlepszym, ale też najodważniejszym rozwiązaniem.

wy lutować

Jak umieć, to my lutować;-)

zmieniają widełki, tak jak pisze McGyver.

McGywer pisał o wtykach na kablach IC, ale zmiana widełek też wnosi pozytywne zmiany....

Wiem, bo mam też z dawnych czasów taki kabelek jak McGywer;-)

McGywer pisał o wtykach na kablach IC,

O zworkach na zaciskach bi-wire kolumn też pisałem, ale dość dawno i w innym wątku. Jestem zdania że warto wywalić zworki i wstawić zamiast nich kawałeczki tego samego kabla głośnikowego którego używacie.

Obecnie mnie ten roblem nie dotyczy bo mam teraz w kolumnach po jednej parze terminali.

Jestem zdania że warto wywalić zworki i wstawić zamiast nich kawałeczki tego samego kabla głośnikowego którego używacie.

Święta prawda, a najlepiej wprowadzić kabel do zwrotnicy omijając terminale, ale to już wersja hard;-)

Choć w moich kolumnach są terminale bi-wire, mam tak przerobione, że nie mam zworek i mam podłączone do jednej tylko pary gniazd;-)

Zresztą widełki w kablach głośnikowych Transparenta też mnie wkurzają - mogli dać coś lepszego i uniwersalniejszego, bo mają dość wąski rozstaw...

Po zdjęciu widełek od strony kolumn, zrobiło się czyściej i klarowniej, bardziej rozdzielczy, tak już zostaje, jeszcze mnie korci obciąć od strony wzmacniaczy.

U mnie zawsze po testach zostawał sam kabel i od strony komun i wzmacniacza , zworki to jednak dodatkowy element który już coś zmienia .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.