Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Sucho, bezbarwnie, na granicy chłodu.

Neutralnie i naturalnie. Na pewno nie sucho. Choć wiele zależy od wszystkich elementów zestawu. Tu obawiałbym się tych Toppingów. W swojej cenie niezłe ale jak dla mnie to typowe chińskie wydmuszki. Imponują parametrami w ujęciu liczbowym ale za liczbami nic nie stoi. Zdecydowanie wolałbym któregoś z Audio-gd 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Neutralnie i naturalnie. Na pewno nie sucho. Choć wiele zależy od wszystkich elementów zestawu. Tu obawiałbym się tych Toppingów. W swojej cenie niezłe ale jak dla mnie to typowe chińskie wydmuszki. Imponują parametrami w ujęciu liczbowym ale za liczbami nic nie stoi. Zdecydowanie wolałbym któregoś z Audio-gd 

Toppingi wypożczam, nie kupiłem. Jak będzie tragedia to oddam i wezmę coś innego. To akurat nie problem. Jak i32 się nie sprawdzi, to nie będzie raczej problemu z odsprzedażą, bo egzemplarz perfekcyjny z papierami od pierwszego właściciela. Tak się pocieszam. ?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Trafiają mi się bardzo ładne KEF reference 105. Czy do pokoju około 20 m2 nie będą zbyt wielkie? Pod koniec tygodnia jadę ich odsłuchać i przyznam się, że się trochę napaliłem, wiem, że w takich sytuacjach trzeba mieć chłodną głowę, ale z drugiej strony życie jest zbyt krótkie żeby słuchać jednych zestawów. 

Czy te zestawy mają szansę zagrać dobrze cicho?

Jak się mają do np reference 103/4 lub reference one?

No i czy warto czy może lepiej poszukać czegoś innego np 107.2 lub nowszych konstrukcji?

Pozdrawiam

Ma ktoś doświadczenia z aktywną wersją Kef LS50w (wireless)? Warto zainwestować do małego metrażu 9m2? Pewnie takie r3 czy r300 byłyby świetne ale nie w takim pomieszczeniu...

3 godziny temu, Piotr_57832 napisał:

Ma ktoś doświadczenia z aktywną wersją Kef LS50w (wireless)? Warto zainwestować do małego metrażu 9m2? Pewnie takie r3 czy r300 byłyby świetne ale nie w takim pomieszczeniu...

Mm r3 w 10m.Jak gram cicho ,to jest bardzo dobrze ,ale im głośniej,bas mocno się wzbudza.Chyba ,że ktoś tak lubi.

W dniu 20.04.2020 o 10:21, arkadowski napisał:

Słusznie piszesz Kolego, dlatego:

Co wyjaśniłoby stwierdzenie Twoje:

To jest (jakby) do zrobienia w tym tygodniu mając na uwadze, że mam LS50 przy okazji stoi M5si. Podłączymy i zobaczymy co z tego mixu wyjdzie.

Dam znać.

Witam.Czy testy M5si + Kef ls50 się udały?

• 1 miesiąc później...
On 5/13/2020 at 6:22 PM, emileq1 said:

Kupiłem te reference 105, wszystkim zainteresowanym dziękuję za pomoc oraz podzielenie się swoim doświadczeniem. Jestem zadowolony

Gratulacje!!!

Tez kiedyś nie nad nimi zastanawiałem ale nie moglem nic znaleźć w dobrym stanie, wiec zdecydowałem nie na  model 104/2. nie żałuje!!!

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Witam,

mam pytanie czy jest sens zamienić Kef Q150 (mam je od półtorej roku) na KEF LS50? Te LS50 widzę że można wyrwać za 2tys - używane z Allegro. Pomieszczenie 13m2, słucham niegłośno. Amplituner sieciowy Yamaha R-N803D jest moim głównym urządzeniem napędzającym kolumny. W obecnych KEF Q150 mam gąbki w bass-reflexach. Dźwięk mi dosyć odpowiada, no może czasem jest lekko zbyt metaliczny, chociaż lubię wysokie tony i gałkę treble mam lekko wychyloną w prawo w amplituerze. Słucham smooth jazz, chillout instrumentalny, ambient, Klaus Shultze, Aes Dana, Carbon Based Lifeforms, czasem Pop, Rock, Led Zeppelin, Scorpions, itd., new age. Właściwie chyba tylko rapu i surowego jazzu nie ogarniam.
Słyszałem że KEF LS50 wymiatają - prawda to? Warto zamienić Q150 na LS50?

W dniu 3.08.2020 o 17:03, Ravenik napisał:

Słyszałem że KEF LS50 wymiatają - prawda to? Warto zamienić Q150 na LS50?

żadne odkrycie ale, najkorzystniej jest porównać kolumny bezpośrednio i we własnych "okolicznościach przyrody",

w różnych testach uzyskują bardzo wysokie oceny

np.  https://www.whathifi.com/kef/ls50/review

tutaj w teście q350 jest odniesienie do ls50 (podobno q350 to 80% jakości ls50)

LS50 to wyjątkowe głośniki. Dla mnie osobiście 4 lata , które z nimi spędziłem były wyjątkowe. Lubią dużo prądu i mimo małych rozmiarów lepiej zagrały w 25m2 niż w 18m2.... Ls-y mają wszystko co dobre monitory mieć powinny. Szczerze polecam posłuchać i samemu się przekonać 

Drodzy! Posłuchałem wczoraj q350 w pokoju odsłuchowym, który liczył około 16m2. Zachwyciłem się nimi. Zagrały z CA AXR100. I teraz kminię czy taki zestaw zagra u mnie, tj na jakichś 29m2. 
Szczególnie zaintrygował mnie post @puszkin polecający ls50 do 25m2 zamiast 18. Druga sprawa - czy axr100 to dobry wybór? Czy lepiej ls50 i coś tańszego? Dodam, że q350 z axr100 w zestawie to 3999 zł. 

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
3 godziny temu, Aziza napisał:

Dopisuję się do klubu jako szczęśliwy posiadacz R700, które zastąpiły iQ90 ?.

Gratulacje, u mnie też cieszą. ?

Jaka pełna konfiguracja? Źródło, wzmacniacz itd..

Dzień bez muzyki dniem straconym.

10 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Źródło, wzmacniacz itd..

T+A Music Player Balanced, T+A Power Plant Balanced, Clearaudio Concept.

Edytowane przez Aziza
W dniu 7.08.2020 o 21:31, puszkin napisał:

LS50 to wyjątkowe głośniki. Dla mnie osobiście 4 lata , które z nimi spędziłem były wyjątkowe. Lubią dużo prądu i mimo małych rozmiarów lepiej zagrały w 25m2 niż w 18m2.... Ls-y mają wszystko co dobre monitory mieć powinny. Szczerze polecam posłuchać i samemu się przekonać 

Z jakim wzmakien u Ciebie graly LS50 i z jakimi je testowales? Mozna wiedziec na co przeskoczyles po pozbyciu sie LS50? 

Zawsze grałem z naimem od 5i po supernaita. Testowalem je jeszcze z arcam a39 ale finalnie został naim. Miałem je 4 lata i zmieniłem na audiovector sr3 signature. 

Zainteresowanych serdecznie zapraszamy na premierowe odsłuchy najnowszej serii kolumn KEF LS50 Meta do salonu Q21.

kef_ls50_meta_01.jpg

kef_ls50_meta_03.jpg

kef_ls50_meta_04.jpg

kef_ls50_meta_05.jpg

kef_ls50_meta_06.jpg

kef_ls50_meta_09.jpg

kef_ls50_meta_11.jpg

kef_ls50_meta_12.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witam Klubowiczów. 

Mam dylemacik: do krella s300i co bardziej podejdzie, R700, czy reference 203 pierwszej wersji? 

Pokój 26m2, muzyka różna z przewagą elektroniki. 

Obie konstrukcje mam w tej samej kwocie. 

Dzięki i pozdrawiam 

Reference 203 to moim zdaniem lepsza konstrukcja ale już trochę lat ma. Ważne jest żeby sprawdzić stan tych paczek. R700 to popularny model, który i dobrze wygląda i dobrze gra. W ciemno ja bym wziął 700tkę ale czy to zagra dobrze z krell-em to nie wiem bo nie słuchałem tego wzmacniacza. 

• 2 tygodnie później...

Witam. Zapisuję się do klubu z moimi LS50. Napędza je Arcam A39 + CD17.
Po 8 latach poszukiwań kolumn postanowiłem wypróbować proponowane przez wielu zestawienie Kef+Arcam i muszę przyznać że się nie zawiodłem. Czuję, że z tymi kolumnami zostanę na dłużej. Słyszę oczywiście pewne braki w rozciągnięciu basu w porównaniu z poprzednimi kolumnami ale szukając nowych kolumn zależało mi na mniejszym basie i lepszej górze. I to otrzymałem. Dodatkowo są bardzo dynamicznie. Wspaniale na nich brzmi rock i o dziwo trash metal z lat 80tych.

Całość gra w salonie 16m2 otwartym inne pomieszczenia (w sumie ok 50m2).

Zauważyłem, że razem z kolumnami dostarczone są podkładki gumowe. Czy warto je mocować pomiędzy kolumny a standy. Podstawki mam firmy VAP i mają już  gumowe podkładki ale są na tyle cienkie, że przednia ścianka kolumny styka się z podstawką. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.