Skocz do zawartości
IGNORED

Klub milosnikow Cambridge Audio

Rekomendowane odpowiedzi

BR rewelacja, zarówno obraz jak i dźwięk. Do tego niesamowite możliwości, więc jestem bardzo zadowolony mam go już prawie rok. Wzmacniacz gra rewelacyjnie, do tej pory słuchałem na creeku evo i w porównaniu z nim gra dźwiękiem bardzie uporządkowanym z niesamowicie zaznaczonym basem. Wielka kultura grania.

BR rewelacja, zarówno obraz jak i dźwięk. Do tego niesamowite możliwości, więc jestem bardzo zadowolony mam go już prawie rok. Wzmacniacz gra rewelacyjnie, do tej pory słuchałem na creeku evo i w porównaniu z nim gra dźwiękiem bardzie uporządkowanym z niesamowicie zaznaczonym basem. Wielka kultura grania.

a jak wygląda kwestia głośności pracy napędu BR - posiadam 650BD i powiem ze to "sieczkarnia" brzęczy, stuka, puka, gwiżdże wydaje z siebie cala masę zbędnych dźwięków które przy cichym słuchaniu dzielnie przeszkadzają że o wkurw.... nie wspomnę przez grzeczność - podobno to "taka uroda napędów BD" :-(

• 1 miesiąc później...

Witam.

Trafił w moje CD Cambridge Audio Azur 540c w opłakanym stanie, który postanowiłem regenerować. Wyrwany napęd - tylko jedna nóżka mocująca pozostała, na dodatek wyłamana z gniazda. Pasek napędu wysuwu tacki do wymiany. To na początek do naprawy. Potem zobaczę co jeszcze, bo wygląda jakby ktoś nim rzucał.

Byłbym niezmiernie wdzięczny za podpowiedź, gdzie można szukać elementów do napędu CD tego modelu.

Przy okazji:

Miłych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia życzę.

• 4 tygodnie później...

Witam, to jest mój pierwszy post. Kupiłem wzmacniacz Cambridge audio Azur 550a i nie wiem czy jest uszkodzony czy nie, a mianowicie po podłączeniu źródła dźwięku do wejścia umieszczonego z przodu minijack "MP3" bardzo ładnie gra czysto, głośno. Gdy podłącze to samo źródło dźwięku z tyłu RCA obojętnie do którego wejścia, dźwięk też jest dobry gra czysto ale dużo ciszej niż z wejścia z przodu. Zwracam się z prośbą do posiadaczy tego modelu lub innych z serii Azur o sprawdzenie u siebie czy też tak jest.

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Witam, to jest mój pierwszy post. Kupiłem wzmacniacz Cambridge audio Azur 550a i nie wiem czy jest uszkodzony czy nie, a mianowicie po podłączeniu źródła dźwięku do wejścia umieszczonego z przodu minijack "MP3" bardzo ładnie gra czysto, głośno. Gdy podłącze to samo źródło dźwięku z tyłu RCA obojętnie do którego wejścia, dźwięk też jest dobry gra czysto ale dużo ciszej niż z wejścia z przodu. Zwracam się z prośbą do posiadaczy tego modelu lub innych z serii Azur o sprawdzenie u siebie czy też tak jest.

Witam

To mój również pierwszy post na forum.

Posiadam amplituner CA SR10 który również ma wejście umieszczone z przodu minijack "MP3". Wg mojej instrukcji '' ...ponieważ poziom sygnału wyjściowego odtwarzaczy MP3 jest zazwyczaj niski, w przypadku wybrania wejścia MP3 ( i tylko wtedy) amplituner dodaje 10 dB do bieżącego ustawienia głośności"

Pozdrawiam

Miłośnicy CA, czy jesteście w posiadaniu lub słuchaliście wzmacniacz Cambridga Audio 851A...

Jak to gra, neutralniej, jaśniej, ciemniej, jakie minusy i plusy?

pzdr.

Patryk

"Lampa nie umiera nigdy"

Cambridge Audio A1 v3 czyli oszczędności za wszelką cenę - nawet cenę spalenia płytki :-) Cwany sposób montowania LM-a nie pomógł uratować wzmacniacza .

post-3970-0-48316400-1359532659_thumb.jpg

post-3970-0-74192200-1359533128_thumb.jpg

post-3970-0-22094100-1359533153_thumb.jpg

post-3970-0-53555000-1359533177_thumb.jpg

...there is no spoon...

• 4 tygodnie później...

Posiadam azur 650A podlaczony audioquest golden gate wraz z azur 550C..dalsza czesc to nordost flatline gold laczacy sie z monitorami Denona SC-CX101..

PS: calosc urozmaica takze NP30 ;-)

Bardzo zadowolony jestem z tego zestawu, uwazam ze jak na budzetowy sprzet gra to niesamowicie

Jak elektronika ca zgrywa się z dynaudio? obecnie gram na 2/7 i yamaha system 1000 ale już mnie korci ten 841 - jeszcze nie słuchałem ale w excelii wysoko wywindował (w planach mam coś wyżej z dynaudio )

Witam Was serdecznie , jako posiadacz kompaktu Cambridge Audio 840 , którego mam już ok. 5-7 lat (nie pamiętam dokładnie , musiałbym zajrzeć do papierów gwarancyjnych ) chcę się z Wami podzielić moim doświadczeniem z samodzielnej naprawy tegoż skądinąd wybitnego kompaktofonu .

Około pół roku temu , ku mojemu wielkiemu niepocieszeniu rzeczony kompakt przestał czytać płyty CD , ponieważ w Łodzi , gdzie mieszkam nie ma autoryzowanego serwisu Cambridge Audio oraz żadnego serwisu sprzętu audio byłem zmuszony zapakować kompakt disc i pojechać do Katowic celem naprawy usterki , co z racji na odległość i związane z tym trudy podróży (niestety nie jestem zmotoryzowany ) nie wchodziło w rachubę lub dokonać naprawy we własnym zakresie i tak pokrótce zaczęła się moja historia naprawy kompaktu .

W internecie sprawdziłem , jaki model czytnika laserowego jest zaaplikowany w kompakcie , gdy to już ustaliłem , kupiłem laser do CA 840 .

Przy zakupie okazało się , że laser jest sprzedawany wespół z napędem na płyty , notabene identyczny , jak w oryginale .

Jest to jednostka "napędowa " firmy SANYO , model SFP101N - 16PIN , całkowity koszt lasera z napędem zawiera się w kwocie " śmiesznych " 35 złotych !

Po zakupie lasera przystąpiłem do wymiany uszkodzonego czytnika , cała operacja zajęła mi ok. 10 minut (sic!)

Skręciłem obudowę , włączyłem kompakt i działa jak marzenie !

Dodam jeszcze , że laser do kompaktu CA 840 jest 16 pinowy , jest to bardzo ważne , ponieważ występuje również wersja 15 pinowa !

I jeszcze jedno , przed wymianą lasera koniecznie trzeba rozlutować zworkę (jest ona z cyny) i dopiero przystąpić do obsadzenia czytnika .

Przy okazji załączę zdjęcia z naprawy ( nie mogę teraz znaleźć kabla USB od aparatu fot.)

Postanowiłem napisać o wymianie czytnika laserowego aby się podzielić z Wami moją wielką RADOŚCIĄ oraz na ewentualność , gdyby komuś z Was się popsuł laser (odpukać w niemalowane ) i potrzebował by pomocy technicznej , jak by co , to służę radą , pozdrawiam wszystkich klubowiczów , Piotrek !

Piotr

Muszę Was trochę rozczarować;jak bym miał wydać takie pieniążki jak kilka lat temu na zestaw CA...n i g d y...w tej klasie cenowej za taką kaskę-można skompletować naprawdę świetny sprzęt,niekoniecznie CA...A co do tych laserów,to w firmowej 740 drzemie kupa za 15 złocisza.Wiem,że zabijam niektórym marzenia,lecz też musiałem dojrzeć.Najtańsza lampa zabija miażdży 840kę.Jak ktoś chętny, to sprzedam rzeczony cd 740 za jakieś tam pieniążki z nowym laserem po przeglądzie-rocznik 2008

Muszę Was trochę rozczarować;jak bym miał wydać takie pieniążki jak kilka lat temu na zestaw CA...n i g d y...w tej klasie cenowej za taką kaskę-można skompletować naprawdę świetny sprzęt,niekoniecznie CA...A co do tych laserów,to w firmowej 740 drzemie kupa za 15 złocisza.Wiem,że zabijam niektórym marzenia,lecz też musiałem dojrzeć.Najtańsza lampa zabija miażdży 840kę.Jak ktoś chętny, to sprzedam rzeczony cd 740 za jakieś tam pieniążki z nowym laserem po przeglądzie-rocznik 2008

Jeżeli chodzi o wzmacniacze z serii 640 , 740 , 840 , to rzeczywiście są do niczego i nikomu nie polecam ! Natomiast kompakt CA 840 jest w swej cenie wybitny i w swojej kategorii cenowej nie ma po prostu konkurenta , oczywiście aby usłyszeć drzemiący w nim potencjał , trzeba go podłączyć do bardzo dobrego wzmacniacza krzemowego lub lampowego .

Piotr

No to sobie odpowiedzaiłeś Piotrek z czego to wynika-z bardzo dobrego wzmaka!dla mnie idea firmy CA co do dzwięku idzie w przeciwną stronę ale jedno trzeba oddać -bardzo dobra stereofonia,reszta bez komentarza

Zgadzam się po części.

Na czymś trzeba się uczyć, jedni uczą się wydawać pieniądze na sprzęt audio na CA - tak jak ja, a inni mają to samo na innych markach.

Nie zgadzam się, że najtańsza lampa zjada CA840A bo doświadczyłem bezpośredniej konfrontacji z Xindak mt-3 i lampa odpadła. Żeby nie było, w odsłuchu był równocześnie Densen Dm-10.

Co do Kolegi "23031970" (mam nadzieje że nie pomyliłem numerków :) jeżeli CA840A jest dno to równie denne są te co do tej pory odsłuchiwałem szukając właśnie "świetnego sprzętu" w tej samej a nawet wyższej klasie cenowej. Jak do tej pory skusiła mnie jedna firma i to z wyższej klasy. Reszta producentów była świetniejsza na granicy percepcji, która po przeniesieniu sprzętu z profesjonalnej sali odsłuchowej do domu zniknęłaby pozostawiając dobre samopoczucie z nowego sprzętu i kieszeń lżejszą o kilka tys i zadowolonego sprzedawcy innej marki niż CA. Bo po coś piszą Ci co go nigdy nie słuchali.

Jestem natomiast otwarty na propozycje zjedzenia CA840A i chętnie posłucham propozycji kolegów "23031970" i "sylwek36".

Co do Kolegi "23031970" (mam nadzieje że nie pomyliłem numerków :) jeżeli CA840A jest dno to równie denne są te co do tej pory odsłuchiwałem

Panie Jarku 40 , chyba pośpiesznie przeczytał pan mój post ? Dla jasności powtórzę : kompakt CA 840 jest wybitnym odtwarzaczem CD w swojej kategorii cenowej i właściwie nie ma konkurencji , natomiast wzmacniacze ze stajni CA uważam za przeciętne i nie warte swej ceny .

Piotr

Panie Jarku 40 , chyba pośpiesznie przeczytał pan mój post ? Dla jasności powtórzę : kompakt CA 840 jest wybitnym odtwarzaczem CD w swojej kategorii cenowej i właściwie nie ma konkurencji , natomiast wzmacniacze ze stajni CA uważam za przeciętne i nie warte swej ceny .

Przeczytałem dokładnie Panie 23031970, i nie podważyłem tego twierdzenia o przeciętności i niewartości wzmaka 840. Powiem więcej, rozszerzyłem to twierdzenie na inne firmy i inne wzmaki.

Ta prawda dociera do mnie z całą swoją mocą i siłą. Wnioski jakie z tej prawdy wysnuwam są jak dla mnie miażdżące: w cenie do 10.000 zł (wyższych jeszcze nie dane mi było słuchać) piece, które wg wielu Kolegów z tego forum, miały zjeść CA840A okazały się przeciętne i nie warte swej ceny (oprócz jednego;). A słuchałem w Olsztynie, Białymstoku, Warszawie, Łodzi, Katowicach, Pabianicach. Szacunek należy się ludziom z Branży, którzy nam to udostępniają i przełączają te klocki z uśmiechem na twarzach wiedząc, że różnice są jedynie w "dizajnie", ilości wej/wyjść i opisach bebechów w prasie.

To są tylko i wyłącznie moje przemyślenia na dzisiaj. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, które pozwolą mi je zmienić będę wdzięczny. Chętnie je zmienię. Na razie górą Pabianice, tam piecyk pozostawił mi rąbek nadziei.

PS. Na potwierdzenie mojego potwierdzenia dodam, że gdyby ktoś 4 lata temu powiedział mi, że za 4 lata we wzmaku za taką kasę poleci słynny "ałdiofilski" potencjometr i będzie można nim tylko podgłaśniać oraz 2 wejścia chinch to bym go wyśmiał. Dzisiaj już mi nie do śmiechu ;)

Pozdrawiam Klubowiczów i Dystrybutorów (może zechcą sprawdzić co źle robiłem że tak go popsułem?)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LAMPA...nic dodać,nic ująć-fajne monitory-poszukać w Anglii-należy przyjąc takie założenie,że szczyt technologi w strefie budowy kolumn głośnikowych przypada na lata 70 te i połowę lat 80tych.Zobacz na czym teraz ja daję czadu...wszystkie te zabaweczki fajne,ładne-poszły dalej-Teraz czekam na couguary 15", a do posłuchania będę miał dovery 10" ze stajni Tannoya.Przez miesiąc u mnie gośćił CDek od Pana Dubiela-kultura dzwięku za 3.500-przebiła cedki za grubo powyżej dychę. Model 2 grał u mnie...Dziękuję panie B.D. W przyszlości coś od Pana będzie u mnie w systemie. http://dubieltubeamps.pl/wyprzedaz/wyprzedaz.htm

Edytowane przez sylwek36

Przeczytałem dokładnie Panie 23031970, i nie podważyłem tego twierdzenia o przeciętności i niewartości wzmaka 840. Powiem więcej, rozszerzyłem to twierdzenie na inne firmy i inne wzmaki.

Ta prawda dociera do mnie z całą swoją mocą i siłą. Wnioski jakie z tej prawdy wysnuwam są jak dla mnie miażdżące: w cenie do 10.000 zł (wyższych jeszcze nie dane mi było słuchać) piece, które wg wielu Kolegów z tego forum, miały zjeść CA840A okazały się przeciętne i nie warte swej ceny (oprócz jednego;). A słuchałem w Olsztynie, Białymstoku, Warszawie, Łodzi, Katowicach, Pabianicach. Szacunek należy się ludziom z Branży, którzy nam to udostępniają i przełączają te klocki z uśmiechem na twarzach wiedząc, że różnice są jedynie w "dizajnie", ilości wej/wyjść i opisach bebechów w prasie.

To są tylko i wyłącznie moje przemyślenia na dzisiaj. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, które pozwolą mi je zmienić będę wdzięczny. Chętnie je zmienię. Na razie górą Pabianice, tam piecyk pozostawił mi rąbek nadziei.

PS. Na potwierdzenie mojego potwierdzenia dodam, że gdyby ktoś 4 lata temu powiedział mi, że za 4 lata we wzmaku za taką kasę poleci słynny "ałdiofilski" potencjometr i będzie można nim tylko podgłaśniać oraz 2 wejścia chinch to bym go wyśmiał. Dzisiaj już mi nie do śmiechu ;)

Pozdrawiam Klubowiczów i Dystrybutorów (może zechcą sprawdzić co źle robiłem że tak go popsułem?)

Panie Jarku dla mnie wzmacniacze CA do modelu 840 są przeciętne , natomiast nie uważam , iż jest to dno i tylko to miałem na myśli .

Nadto cieszę się , że jest pan zadowolonym posiadaczem wzmacniacza firmy CA i to jest najważniejsze .

Ze swej strony dodam , że nie zamieniłbym swojego Yaqina B 100 na CA 840 , które to wzmacniacze słuchałem na tym samym sprzęcie towarzyszącym aczkolwiek jednemu podoba się córka a drugiemu matka , jeszcze raz serdecznie pozdrawiam , z poważaniem -Piotrek .

.

Piotr

Poprosiłbym kilka słów o B100 - myślę o jakiejś niedrogiej lampie ( namawiany jestem na la audio ) ale w tym temacie nie mam żadnego doświadczenia

Proponuję poczytać :

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-chinskich-lampowcow_36330.html

Piotr

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.