Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-100B

Rekomendowane odpowiedzi

E, tam. Lampy, lampami, ale MC-100B to jest dobry wzmacniacz. Polecam takie KT88 do niego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ale mi nie chodzi o sam fakt padnięcia bo to faktycznie wina lamp jak sam przyznał importer że mają kilka takich telefonów tylko w ciągu ostatniego miesiąca(więc zapewne to sporo bo nie każdy dzwoni i chodzi tylko o wzmacniacze co grały kilka miesięcy). Tylko o fakt umycia rąk bo jeśli sami przyznają że jest ewidentny spadek żywotności lamp to mogli by zrobić jakąś akcję serwisową wymiany ich... jednak kupując wzmacniacz człowiek zakłada że kupuje towar w całości wykonany na odpowiednim poziomie.

Poza tym dziwnie mówił przedstawiciel, bo jak zapewniałem że zgodnie z wyczytanymi zasadami nie grzałem ostro tych lamp od razu po włączeniu tylko czekałem 15-20min aż się rozgrzeją zanim puściłem muzykę twierdził że można używać go normalnie od razu po włączeniu tylko przez pierwsze pół godziny gorzej brzmi... A w większości poradników jest by jednak chwilę zaczekać...

P.S Problem dotyczył tylko jednej lampy V2-w trakcie słuchania(wcześniej słychać było delikatne szumienie ale zrzuciłem to na winę płyty która była zwykłą .mp3 nagraną[oryginał został w samochodzie akurat]) nagle się zaczęła grzać cała(a nie tylko żarnik). Teraz odczekałem trochę i włączyłem-wzmacniacz wszystko działa ok,chyba dalej minimalnie coś złego słychać ale nie wiem(nie jestem pewien)-szybko wyłączyłem jak sprawdziłem że wszystko działa dalej. Przedstawiciel powiedział że nie ma sensu wysyłać wzmacniacza na kontrolną wizytę do nich lub kogoś kto to robi ani w żaden sposób zlecać tunningu w celu przedłużenia żywotności bo to części eksploatacyjne i nie przedłuża się ich żywotności...:/

Ehhh jednak chyba skuszę się na jakiś tunning z montażem softstartu bo wymiana lamp co 4-6 miesięcy to obłęd...

Ewentualnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Bardzo dobre - nie potrzeba nic lepszego.

Lepiej skupić się na kwadrze 6SN7

Ukryta Zawartość

P.S Problem dotyczył tylko jednej lampy V2-w trakcie słuchania(wcześniej słychać było delikatne szumienie ale zrzuciłem to na winę płyty która była zwykłą .mp3 nagraną[oryginał został w samochodzie akurat]) nagle się zaczęła grzać cała(a nie tylko żarnik).

Witam

Sprawdź napięcie biasu.

Pozdrawiam Jacek

Mam do kolegów dziwne pytanie

Jak się ma YAQIN MC-100B do CARY CAD 120S z Cary Audio SLP 03

Czy jest sens pójść w markową lampę?

Słyszałem kiedyś ten zestaw na Audio Show i do tej pory za mną chodzi

Z grania Yaqina jestem bardzo zadowolony, ale co począć jak jest się chorym:)

Naprawdę nikt nie ma porównania w powyższym temacie?

Czy zadałem złe pytanie?:)

Nie mam porównania akurat z kompletem Cary i również jestem bardzo zadowolony ze swojego modowanego MC100B ( nowe tranzystory do 10 - 12 tys. nie mają szans ) , ale zdaję sobie sprawę , że są lepsze i dużo lepsze urządzenia. Dla przykładu z monoblokami z linku mój wzmak nie ma rzadnych szans ( sam słuchałem ) . Tylko od Ciebie zależy jaki poziom Tobie wystarcza. Zaznaczam , że z dobrze zmodowanym MC 100B nie trzeba mieć rzadnych kompleksów w stosunku do firmowych klocków , ale ... są granice...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez skopio

Nie mam porównania akurat z kompletem Cary i również jestem bardzo zadowolony ze swojego modowanego MC100B ( nowe tranzystory do 10 - 12 tys. nie mają szans ) , ale zdaję sobie sprawę , że są lepsze i dużo lepsze urządzenia. Dla przykładu z monoblokami z linku mój wzmak nie ma rzadnych szans ( sam słuchałem ) . Tylko od Ciebie zależy jaki poziom Tobie wystarcza. Zaznaczam , że z dobrze zmodowanym MC 100B nie trzeba mieć rzadnych kompleksów w stosunku do firmowych klocków , ale ... są granice...

Ukryta Zawartość

Z tymi żadnymi szansami to trochę zaszalałeś :)

Od początku pojawienia się MC-100B na rynku prze moje ręce przeszło 34 takich wzmacniaczy. Robione też pod różne gusta .

Wiem jak grają w różnych systemach i na co je stać. I jest to nadal wybitna lampa . Ale czas nie stoi w miejscu i w okolicach 10 000zł pojawiły się dwie ciekawostki.

Calyx CTI - integra która radzi sobie z innymi do około 30 000zł .

Tu jeszcze Xindak A600E ma coś do powiedzenia ale to dwie różne szkoły brzmienia.

No i mój rodzynek - Xindak A600P . Klasa najdroższych A klasowych końcówek Accuphase , Krella czy Passa.

Jednak jest jeden problem - preamp jego klasy to majątek . Ale da się to też obejść :)

Od czego jest DIY :)

Pamiętajcie też że wiele zależy od reszty systemu i Waszych gustów .

I tu Yaqin jest bezkonkurencyjny dzięki możliwości zmiany brzmienia tylko samymi lampami

Jeden z forumowch Kolegów mając w domu Calyxa CTI na HI ENDowych monitorach zostawił MC-100B z którego jest bardziej zadowolony.

Dlaczego to piszę ?

Dlatego żeby jeszcze raz podkreślić klasę tych wzmacniaczy .

Zamiast zmieniać Yaqina lepiej pomyśleć nad lepszymi kolumnami , źródłem i kablami :)

Ukryta Zawartość

W 100 % się pod tym podpisuję. Ten wzmak może nas naprawdę zadziwić i to nie w kategorii cenowej, w której się znajduje. Potrzeba trochę cierpliwości i zabawy audiofilskiej w kabelki i sprawdzenie innych urządzeń w torze.

Jeśli ktoś chce wymieniać, to jego sprawa ( kto bogatemu zabroni... ), ale to nie jest lek na superbrzmienie, chyba, że już bawić się w drogie klocki... ale niestety wszystkie... System gra tak, jak najsłabsze jego ogniwo...

..." żadnych", to mój błąd ortograficzny...:)

Edytowane przez skopio

muda44, uważam, że Yaqiny to świetne wzmaki, ale MS20L na EL34 nie miał szans z Lebenem na EL84. No, wszystko w Yaqinie było ok, ale Leben wyciągnął z muzyki więcej tego, co mi było trzeba. Co nie zmienia faktu, że akurat 20tka, którą dobrze znam, jest zajebistym i naprawdę koncertowym wzmacniaczem. I rzeczywiście samymi lampami można zdziałać wiele.

U mnie MC100B odstawił na prawie rok z mojego systemu Accuphase E-303X i dopiero genialna sieciówka po stronie Accu przywróciła ... równowagę obu wzmacniaczy w klasie brzmienia.

Edytowane przez skopio

muda44, uważam, że Yaqiny to świetne wzmaki, ale MS20L na EL34 nie miał szans z Lebenem na EL84.

Bezpośrednio u dystrybutora porównywałem MC-100B i MC10L .

Setka była wyraźnie lepsza .

Nie jest to najlepsza lampa na rynku. Ale ponownie to napiszę - mało która lampa ma taką moc ( czyli uniwersalność w doborze kolumn ) i kwadrę 6SN7 do modyfikacji brzmienia.

Sam po MC-100B miałem lepszą od niego forumową Ugodę. Ale ta znowu jest wredna dla reszty sprzętu. Jak reszta jest wybitna to i tak też zagra.

A końcem poszukiwań na wiele lat a być może na dobre jest obecna końcówka Xindaka A600P . Ale to 12 000 + preamp o czym już wspominałem.

• 1 miesiąc później...

Dziś zmierzyłem BIAS na Janku . Nie wiem co to oznacza itp więc proszę o pomoc

Kanał lewy

Lampa 1 450mV

Lampa 2 470mV

Kanał prawy

Lampa 1 386mV

Lampa 2 366mV

Co oznaczają te wartości i w jakim przedziale powinny się znajdować ? Dlaczego taka różnica między jednym a drugim kanałem ?

Dziś zmierzyłem BIAS na Janku . Nie wiem co to oznacza itp więc proszę o pomoc

Kanał lewy

Lampa 1 450mV

Lampa 2 470mV

Kanał prawy

Lampa 1 386mV

Lampa 2 366mV

Co oznaczają te wartości i w jakim przedziale powinny się znajdować ? Dlaczego taka różnica między jednym a drugim kanałem ?

Napięcie powinno mieścić się w zakresie 550-600 mV i być równo ustawione dla wszystkich lamp. W komplecie za wzmacniaczem powinieneś był otrzymać śrubokręcik do regulacji napięcia.

Na pozostałe pytania z pewnością zaraz odpowie ktoś bardziej kompetentny.

• 3 tygodnie później...

Kurde, dopiero teraz dozbierałem na dobre lampy ale link od muda44 nie działa, czy ma ktoś jakieś propozycje dobrych (przyzwoitych?) lamp do Yaqina? Do 500zł za kwartę się znajdzie cokolwiek? W ogóle jakiej cenie szukać lamp by nie odstawały ani w jedną(za słabe) ani w drugą(za dobre) stronę od wzmacniacza? I ile godzin użytkowania powinny wytrzymać dobre firmowe lampy?

Edytowane przez Jasiek Matacz

Kurde, dopiero teraz dozbierałem na dobre lampy ale link od muda44 nie działa, czy ma ktoś jakieś propozycje dobrych (przyzwoitych?) lamp do Yaqina? Do 500zł za kwartę się znajdzie cokolwiek? W ogóle jakiej cenie szukać lamp by nie odstawały ani w jedną(za słabe) ani w drugą(za dobre) stronę od wzmacniacza? I ile godzin użytkowania powinny wytrzymać dobre firmowe lampy?

Ukryta Zawartość

Wypożyczają za kaucją. To duży plus.

Ukryta Zawartość

Jak pewnie doczytałeś, lampy mocy na końcu. Najpierw sterujące.

Pozdrawiam. Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jajacek1410

Jasiek,

Może trafiłeś na kiepską partię Kt88 ale czy mierzyłeś/zmieniałeś napięcie żarzenia ? Kupując mc 100 wiedziałem,że kupuję towar który może i zgodny jest z tolerancją poszczególnych elementów ale nie jest zgodny z tolerancją mojego portfela. Po pomiarach, były grzane napięciem 6,95 V co nie było obojętne dla trwałości lamp. Zgodnie z planem dolutowłem rezystory i mam teraz ok 6,40 V. Obawiam się, że bez tej korekty musiałbym wymieniać lampy częściej niż rozsądek oczekuje.

Czy ktoś mierzył napięcia w innych popularnych Yaquinach ? Czy one, też są projektowane pod 220 V a oferowane są na rynkach 230-240 V ?

• 1 miesiąc później...

Witam serdecznie.

Do Japina przymierzam sie juz dluzszy czas, ale chcialbym sprawdzic i posluchac jak ten skosny sie zachowuje. Wiem z waszych wypowiedzi ze jest naprawde fajnie ale chcialbym na wlasne uch posluchac.

Czy ktos z okolic Sosnowca, Dabrowy G. bylby tak uprzejmy abym mogl sie wprosic z moim lekko modowanym 779ES.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...

@ Jaca_re dobrze, że obniżyłeś napięcie do 6,4V na zasilaniu lamp, mój model bez żadnych przeróbek po włączeniu do sieci dał napięcie żarzenia 6,41V więc nic w tym względzie nie ruszałem. Wartość napięcia BIAS ma ogromne znaczenie, wpływa m.in na żywotność lamp, zniekształcenia, wzmocnienie. Jeżeli nie słuchasz muzyki na 100% mocy tylko powiedzmy w granicach do 50% to polecam ustawić wartość napięcia 0,48V na wszystkich czterech lampach. Korekty należy dokonać co najmniej po 20 minutach pracy wzmacniacza.

@ rezydent

Słucham muzyki dużo poniżej 50 % mocy bo mam mały pokoik odsłuchowy i częściej dzieci niż ja słuchają na nim płyt winylowych z lat 70 i 80 z bajkami , które wygrzebałem z piwnicy.

Bias ustawiłem rok temu tak jak instrukcja kazała (nie pamiętam napięcia (0,51 ??) bo piszę z małopolski a instrukcje mam na mazowszu). Po pól roku i po zmianie wszystkich lamp, oprócz tych od mocy, bias były super stabilny tak jak go ustawiłem. No może o 1 setną volta się mignął. Mysłałem o obniżeniu napięcia by zwiększyć trwałość lamp ale jeszcze tego nie wdrożyłem..

• Pokaż nowe odpowiedzi