Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-100B

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawienie na 0,51V BIAS-u jest bardzo dobre, trochę o tym wzmacniaczu, zamianie lamp, zmianie parametrów jest napisane tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na tej stronie jest schemat z zaznaczonymi napięciami w poszczególnych punktach pomiarowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj wymieniłem kondensatory (220nF) jest ich sześć sztuk, jest trochę do odkręcenia śrubek ale warto. Ja zakupiłem kondensatory firmy Audyn konkretnie ten rodzaj

Ukryta Zawartość

Poprawiła się głębia i wyrazistość dźwięku, więcej szczegółów jest słyszalnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rezydent

Zainteresowanym warto przypomnieć, że jest wątek o tuningu 100B -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem wyżej wymienionego wzmacniacza. Kupiłem uzywany.

Zauważyłem, że lampy mocy świecą nierównomiernie, tzn. pierwsza z lewej świeci najjaśniej, druga nieco słabiej; dwie z prawej strony jeszcze troche słabiej. Podobno lampy były dobierane, parowane, biasy ustawione na 0,45V równomiernie wszedzie, sprawdzone po około 40 minutach od włączenia. Czy nierównomierne świecenie jest normalne czy też jest oznaką zuzycia lamp, itd...

@Dominion aby sprawdzić stan lamp musisz mieć miernik - pomierzyć lampy -> wtedy będziesz mógł stwierdzić jakie ma dana lampa parametry, stan zużycia i etc, poziom świecenia nie zawsze oznacza że coś jest nie tak.

@Dominion aby sprawdzić stan lamp musisz mieć miernik - pomierzyć lampy -> wtedy będziesz mógł stwierdzić jakie ma dana lampa parametry, stan zużycia i etc, poziom świecenia nie zawsze oznacza że coś jest nie tak.

Można więcej szczegułów? Wolałbym się upewnić na jakim gruncie stoje...

Czy masz na mysli miernik lamp czy miernik uniwersalny???

Czy ktoś może opisać jak pomierzyć te lampy miernikiem uniwersalnym?

@dominion tutaj masz schemat prostego miernika lamp (12AX7;ECC83;EL84)

Ukryta Zawartość

lub z prawdziwego zdarzenia np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sporo tego jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rezydent
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy wie ktoś, gdzie można kupić wzmacniacz Yaqin mc-100B? Od polskiego dystrybutora (yaqinpolska.pl) niestety żadnych informacji nie uzyskałem, ponieważ nie odpowiadają na próby kontaktu...

A ja nie wiem po co trzymam Yaqina na półce, już prawie rok stoi i odpoczywa.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

100b, niby trzymam dla syna ale on słucha muzyki która na boom boxie też zagra:)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• 1 miesiąc później...

Witam ...no panowie i stało się mam w końcu swój sprzęt !!!!!a mianowicie Yaqin mc-100b i monitor audio Rx2....w skrócie klasa dla mnie na 120% plus....gra to 3ci dzień...to co wszystko wyczytałem w necie (tych pozytywnych)było prawdą..zaznaczam ze nigdy w życiu wcześniej nie słyszalem wzmacniacza lampowego..balem się co to znaczy i przyznam ze miałem taka tremę ze przed rozpakowywaniem spodenki założyłem tyłem na przód po powrocie z pracy heh:)..trochę się naczekałem gdyż przetrzymywali mi celnicy paczke w Dublinie rowno tydzien..ale doszedl caly i zdrowy...sr..lem w gacie o te burczenia i rozne tam rzeczy powypisywane na forach ....Ja nie mam zadnych brumien!!!!!cło zapłacilem 43.19euro(a liczylem na ok 140E)gdyz dzwonili do mnie z ups i prosili o przeslanie faktur z przelewow ze niby urzad celny chce ..wyszlo malo bo na fakturze napisane bylo 160euro nie wiem o co chodzi ale nie wnikam....Co do dzwieku jestem przeszczeSliwy..wkońcu moje gitary graja..przenikaja perkusja i inne są obecne..co bebde pisal jak wiekszosc ludzi wie na tym forum o co chodzi....lampy mam oryginalne...a podobno zmiana 6sn7 robi jeszcze lepiej,,,ale tak siedze slucham (wczoraj ok 8godzin) i tak mysle co tu moze byc lepiej....aha co do basu to jest go masa ja nie wiem jak ktos pisal ze basu mu brakuje to albo akustyka pokoju albo kolumny....u mnie jest tak ze jak trzeba to basem przyłozy a jak nie to go nie ma....jeszcze jedno bo oto sie balem rowniez...reszta zestawu do kina to zwykly genius 6000 czyli centralny i tyły..i powiem ze w filmach to sie zgrywa bardzo dobrze (żródło to asus xonar essence st z wymienionymi opampami(2x lme4990 na bufor 1612 jak dobrze pamietam)balem sie ze dzwiek sie nie zgra ..teraz mam mase szczegolow we frontach i taka przestrzen ze łooohoho cudnie jest aa i przede wszystkim po cichu jak dzieciaki spia fajnie wszystko slychac w filmach(muzyka ROWNIEZ) jest moc poprostu na lekkiej głośnosci..w przyszlosci bedzie centralny i tyly z seri rx i ampli z preampem....troche sie rozpisalem ale robie to dla ludzi takich jak ja ktory siedziałem 4miesiace na forach bralem i analizowalem wszystkie za i przeciw..(rx2 słuchałem w sklepie i dlatego przypadly mi do gustu)to kawal basu i wygaru jak dla mnie idealne!!!!polecam z całego serca... teraz przydalyby sie standy ale to w przyszlosci....chciałbym dodac jakąś fotkę ale nie wiem jeszcze tak na szybko jak to sie robi....Pozdrawiam

Ach, Yaqin MC-100B... Super dźwięk! A jak jeszcze wymienić mu lampy sterujące i mocy - bajka.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

wiecie co tak sobie czytałem w wątku o ,,czar lampy 6sn7,, i wszedlem na ebay byla ich masa ale natrafilem na sylwanie 6sn7gtb..to byla licytacja kliknalem przebij i kurde kupilem myslem ze ktos mnie przebije i nie wiem czy dobrze zrobilem bo sie nie znam {ale czytalem o sylwani ze sa dobre) gosciu ma 100%pozytywnych komentarzy podaje wartosci itd koszt 4 ok 50 dolcow i mysle ze na zapas sie przydadza jakby co no bo teraz to juz po ptakach..doradzcie czy dobre i ta koncowka (gtb) czy moze byc do 100b czy ogólnie lepsze od oryginalnych podaje link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie wiem o co chodzi z tymi wartosciami i czy mozna je wkladac jak popadnie.czy wedlug tych parametrow.????z gory dzieki za pomoc

to leci tak SECTION THESE TEST 71-72, 73-74, 73-75 AND 78-78

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez darulok

Ach, Yaqin MC-100B... Super dźwięk! A jak jeszcze wymienić mu lampy sterujące i mocy - bajka.

Violet,

Jakie lampy sterujace stosujesz ? Tung-Sol - dobrze pamietam?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam

W brzmieniu mojego MC100B mam wrażenie, że gitary np. Dire Straits są jakby zamknięte w puszce. Wymiana lamp 6H8C na inne nic nie zmieniła. Czy wymiana 12AX7 coś poprawi? Jeśli tak to na jakie, może np.Tung Sole, zwykłe czy gold? Czy też lepiej zająć się wymianą wspominanych 6ciu kondensatorów?

I jeszcze jedno pytanko: jakie źródło jest godne polecenia do tego wzmacniacza? Bo moje Onkyo C-S5VL nie bardzo mi pasuje w tym zestawieniu.

Pozdrawiam wszystkich.

WItam

Na jakie lampy mocy wymienic te stockowe?

pozdrawiam

ja po paru próbach pozostałem przy KT88 Elekctro Harmonix

Czy wymiana 12AX7 coś poprawi?

Czy też lepiej zająć się wymianą wspominanych 6ciu kondensatorów?

Wymieniłem 12AX7 na 12AX7 producent Mullard lata sześćdziesiąte (NOS - trochę trzeba zapłacić), zauważalna różnica, kondensatory polecam wymienić, pisałem we wcześniejszych wątkach - Audyn.

Edytowane przez rezydent

Napisano 02.09.2013 - 08:13

WItam

Na jakie lampy mocy wymienic te stockowe?

pozdrawiam

Oryginalne nie są złe .

Kup EH . Ważniejsze dla brzmienia są 6SN7 i mniej 12AX7

Napisano 13.10.2013 - 21:20

wiecie co tak sobie czytałem w wątku o ,,czar lampy 6sn7,, i wszedlem na ebay byla ich masa ale natrafilem na sylwanie 6sn7gtb..to byla licytacja kliknalem przebij i kurde kupilem myslem ze ktos mnie przebije i nie wiem czy dobrze zrobilem bo sie nie znam

Lampy przeciętne . GE są znacznie lepsze .

Witam

W brzmieniu mojego MC100B mam wrażenie, że gitary np. Dire Straits są jakby zamknięte w puszce. Wymiana lamp 6H8C na inne nic nie zmieniła.

Jakie lampy wsadziłeś ?

Czy wymiana 12AX7 coś poprawi? Jeśli tak to na jakie, może np.Tung Sole, zwykłe czy gold?

Tylko NOS w zależności co chcesz uzyskać .

Czy też lepiej zająć się wymianą wspominanych 6ciu kondensatorów?

Poczytaj

Napisano 17.08.2013 - 21:33

Zainteresowanym warto przypomnieć, że jest wątek o tuningu 100B -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam ...no panowie i stało się mam w końcu swój sprzęt !!!!!a mianowicie Yaqin mc-100b i monitor audio Rx2....w skrócie klasa dla mnie na 120% plus....gra to 3ci dzień...to co wszystko wyczytałem w necie (tych pozytywnych)było prawdą..zaznaczam ze nigdy w życiu wcześniej nie słyszalem wzmacniacza lampowego..balem się co to znaczy i przyznam ze miałem taka tremę ze przed rozpakowywaniem spodenki założyłem tyłem na przód po powrocie z pracy heh:)..trochę się naczekałem gdyż przetrzymywali mi celnicy paczke w Dublinie rowno tydzien..ale doszedl caly i zdrowy...sr..lem w gacie o te burczenia i rozne tam rzeczy powypisywane na forach ....Ja nie mam zadnych brumien!!!!!cło zapłacilem 43.19euro(a liczylem na ok 140E)gdyz dzwonili do mnie z ups i prosili o przeslanie faktur z przelewow ze niby urzad celny chce ..wyszlo malo bo na fakturze napisane bylo 160euro nie wiem o co chodzi ale nie wnikam....Co do dzwieku jestem przeszczeSliwy..wkońcu moje gitary graja..przenikaja perkusja i inne są obecne..co bebde pisal jak wiekszosc ludzi wie na tym forum o co chodzi....lampy mam oryginalne...a podobno zmiana 6sn7 robi jeszcze lepiej,,,ale tak siedze slucham (wczoraj ok 8godzin) i tak mysle co tu moze byc lepiej....aha co do basu to jest go masa ja nie wiem jak ktos pisal ze basu mu brakuje to albo akustyka pokoju albo kolumny....u mnie jest tak ze jak trzeba to basem przyłozy a jak nie to go nie ma....jeszcze jedno bo oto sie balem rowniez...reszta zestawu do kina to zwykly genius 6000 czyli centralny i tyły..i powiem ze w filmach to sie zgrywa bardzo dobrze (żródło to asus xonar essence st z wymienionymi opampami(2x lme4990 na bufor 1612 jak dobrze pamietam)balem sie ze dzwiek sie nie zgra ..teraz mam mase szczegolow we frontach i taka przestrzen ze łooohoho cudnie jest aa i przede wszystkim po cichu jak dzieciaki spia fajnie wszystko slychac w filmach(muzyka ROWNIEZ) jest moc poprostu na lekkiej głośnosci..w przyszlosci bedzie centralny i tyly z seri rx i ampli z preampem....troche sie rozpisalem ale robie to dla ludzi takich jak ja ktory siedziałem 4miesiace na forach bralem i analizowalem wszystkie za i przeciw..(rx2 słuchałem w sklepie i dlatego przypadly mi do gustu)to kawal basu i wygaru jak dla mnie idealne!!!!polecam z całego serca... teraz przydalyby sie standy ale to w przyszlosci....chciałbym dodac jakąś fotkę ale nie wiem jeszcze tak na szybko jak to sie robi....Pozdrawiam

Witam

Czy mozesz napisac na czym sluchales przed zakupem Yaqin?

Ja obecnie posiadam CA azur 640a v2 z 340c i kolumny tannoy m2 i mocno zastanawiam sie nad zakupem 100B.

Moze ktos z Was jest po podobnej przesiadce i mogl by mi powiedziec czy jest sens placic za 100B €600 w tej sytuacjii?

Ja tez mieszkam w Irlandii (dokladnie w Dundalk) jesli mieszkasz niedaleko to moze wprosil bym sie na jakis krotki odsluch tego lampiaka, bo naprawde nie chcial bym wydac €600 na cos co moze mi sie nie spodobac.

Pozdrawiam

Piotr

Czy mozesz napisac na czym sluchales przed zakupem Yaqin?

Ja obecnie posiadam CA azur 640a v2 z 340c i kolumny tannoy m2 i mocno zastanawiam sie nad zakupem 100B.

Moze ktos z Was jest po podobnej przesiadce i mogl by mi powiedziec czy jest sens placic za 100B €600 w tej sytuacjii?

Ja tez mieszkam w Irlandii (dokladnie w Dundalk) jesli mieszkasz niedaleko to moze wprosil bym sie na jakis krotki odsluch tego lampiaka, bo naprawde nie chcial bym wydac €600 na cos co moze mi sie nie spodobac.

czesc oczywiscie mozesz przyjechac ja mieszkam w kilcock jestem wciaz zadowolony porownywalem z tranzystorami i jesli sluchajac techno wszystko jest podobnie..a np instrumentalna muzyke w yamha as 300 slychac wokal a za wokalem wszystko jakby za kocem ,,u mnie jest taki miód...nie mam zadnego cd wiec kolega pszyszedl z odtwarzaczem bluray i zapodalismy queena orginalnego i bylo wiecej niz super...!!!!

Witam.

Miałem dzisiaj niepokojące objawy w moim mc-100B.

Podczas słuchania w jednym głośniku było słychać przez kilka sekund szuranie, szmeranie, jak szybko całkowicie ściszyłem to ten odgłos był nadal. Około 20 minut w tym samym głośniku było słychać dziwny odgłos "fal radiowych" czyli jakby ktoś kręcił sobie stare analogowe radyjko. Po chwili odgłosy ustały ale długo dzis już nie słuchałem. W lampach 6sn7 wyczyściłem nóżki bardzo drobnym papierem ściernym, żadna z nich się nie ruszała więc zamontowałem z powrotem. Wyjąłem również lampy kt88 ale nóżki wyglądały jak nowe wiec nie czysciłem. Jutro wyczyszczę 12ax7 ale wątpie by to akurat była przyczyna. Wiem z tego forum, że tylko lampy sterujące można pojedyńczo zamieniać w lewym i prawym kanale i słuchać czy nadal odgłosy są w tym samym głosniku czy w drugim.

I tu moje pytanie do znawców czy mogę słuchać nadal tego wzmacniacza bez obawy, że cos mi się w środku zjara aż lampa mi padnie całkowicie? To raczej lampa mocy padła czy sterująca?

..........

A kto powiedział, ze tylko sterujące można zamieniać prawo na lewo?

Zamieniaj sobie spokojnie wszystkie lampy ( różnią się co najwyżej nieco parametrami) To przecież podstawowy sposób, żeby sprawdzić z czym jest nie halo.

Miałem dzisiaj niepokojące objawy w moim mc-100B.

Na chwilę możesz przekładać wszystkie lampy . Dla bezpieczeństwa skontroluj BIAS podczas podmiany KT88

• Pokaż nowe odpowiedzi