Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tez chyba zrobię. Trzeba posłuchać. Ten sprzet który posiadam kupiłem zupełnie w ciemno. Wczesniej nic nie słuchałem. Mimo to jestem zadowolony. Tylko czasami czuję niedostatek. Wiem że może byc lepiej.

Pokój ma 30m2.

• 1 miesiąc później...

Sprzedam AA Hyperion III lux 8 ohm z BR skierowanym w podłogę co czyni je niewrazliwymi na ustawienie ( np BR z tyłu kolumny) , okleina egzotyczna (ciemno brazowa i jesniejsze paski), kolumny używaneokoło 1 roku - cena 2600 zł i preferowany odbiór osobisty - stan wizualny i techniczny bardzo dobry , żadnychrysek przetworniki jak nowe

A to moje pierwsze obcowanie z AA, model Hyperion I (siedem lat temu)

Grało to wtedy z Cambridge Audio A 500 / D 500 SE + tuner Yamahy T 492 :)

Kable zwykłe, nie było mnie wtedy stać na coś markowego.

Leci ten czas... ;)

post-12821-100003159 1274820948_thumb.jpg

post-12821-100003160 1274820948_thumb.jpg

post-12821-100003161 1274820948_thumb.jpg

Fajny komplecik. Ja w przeciwienstwie do wielu milo wspominam CA, zarowno A1 jak i A500.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 4 tygodnie później...

Witam,

Tak tylko z ciekawości. Jak idą pracę nad AA Tethys III? Czy będą organizowane jakieś odsłuchy wstępne? I czy można już na następne wakacje zbierać kasę na nowe kolumienki? W moim wypadku akurat skonczyłaby się gwarancja na Phoebe, więc czas byłby dobry ;-)

Pozdrawiam

System gra dobrze, albo nie....

Tethysów III na razie nie będzie i właściwie zastanawiam się czy muszą być skoro Phoebe III grają jak kolumny za 6000zł. Właściwie to do tej pory nie usłyszałem nic lepszego za tą kwotę.

Ostatnio Phoebe III były porównywane z Vandersteenami 1 i tutaj powiem, że poziom był bardzo wyrównany. Pozostaje kwestią gustu czy ktoś kupi Vandersteeny czy Phoebe III.

Jeśli ktoś ma Phoebe III i chce poprawić sobie jakość dźwieku, to radziłbym kupić jakiś wzmacniacz za około 7000zł (używka 3500) i CD z tej samej półki, oraz dobre okablowanie i dopiero za kilka lat pomyśleć o nowych kolumnach :)

Brawo! Jak mówię o tym ludziom, to do czasu aż usłyszą to nie wierzą. Albo wierzą, ale nie mają pojęcia o czym mówię. Mam teraz całkiem fajne źródełko (w porównaniu pokonało NADa C545) i faktycznie kultura brzmienia, aksamitna barwa stawiają Phoebe III bardzo wysoko. Co do wzmaka pracuje nad pewnym wynalazkiem Accuphase'a.

A tak przy okazji miał pan okazję słuchać połączenia Phoebe z jakimkolwiek FirstWatt'em Nelsona Passa (F3, F5, J2, Aleph)? Tak na mój słuch to brzmieniowo połączenie byłoby idealne, tylko zastanawiam się czy 15 lub 25W (w zależności od wersji) to nie będzie za mało? Pomieszczenie mam małe, zawsze można podkręcić gałkę, ale czy nie będzie problemów z wysterowaniem?

Na przyszłe wakacje Tethysy III za mogłyby zagrać jak coś za 20-25 tys. A tak poważnie, to tak sobie gdybałem, że na prawdę będzie ciężko zrobić coś w odpowiedniej kwocie aby było "przeskoczyło" Phoebe III.

Niestety nie, ale ostatnio sprzedałem Phoebe III do kompletu Bladeliusa :)

Myślę, że mocy będzie wystarczająca ilość, zwłaszcza, że głośnik w Phoebe nie jest duży.

Próbuje teraz coś zrobić na W200S Visatona. Coś takiego jak ma WLM. Czy mi sie uda? Zobaczymy.

Potem może się wezmę za Scan Speaki...

• 3 miesiące później...

Witam,

Chodzą plotki, że na najbliższym AudioShow, oprócz Phoebe, będzie można posłuchać Hyperionów IV. Ile prawdy jest w tych plotkach? Bo jeżeli to prawda, to będzie jedno z moich najważniejszych stoisk do odwiedzenia.

Zapytaj u źródeł:

http://www.audioacademy.com.pl/main.php?p=contact

Edytowane przez L3VY

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

to nie plotki. info masz min. tutaj:

| Sala: 310 / IIIp

Firma Audio Academy od wielu lat produkuje znane ze swej bardzo dobrej jakości kolumny głośnikowe. Obecne kolumny Phoebe III i Hyperion IV, produkowane są na głośnikach Visatona i Seasa.

Phoebe III (2800zł) to niekwestionowany lider kolumn nawet do 6000zł ! Ze swoją naturalnością, barwą i żywym brzmieniem, nie ma sobie równych. Hyperion IV (4500zł), to natomiast nowość. Jest to kolumna 2,5 drożna przeznaczona raczej do dużych i trudnych pomieszczeń (salon otwarty na kuchnie czy przedpokój). Kolumna jest tak zaprojektowana, aby można było się nią cieszyć w salonie jaki mamy, bez kosztownej adaptacji akustycznej.

Z czym to zagra zobaczymy. Fajnie... ja na pewno wpadnę odwiedzić AA :)

Niestety nie, ale ostatnio sprzedałem Phoebe III do kompletu Bladeliusa :)

Myślę, że mocy będzie wystarczająca ilość, zwłaszcza, że głośnik w Phoebe nie jest duży.

Próbuje teraz coś zrobić na W200S Visatona. Coś takiego jak ma WLM. Czy mi sie uda? Zobaczymy.

Potem może się wezmę za Scan Speaki...

Mógłby Pan pomyśleć o stworzeniu kolumn do wzmacniaczy lampowych (w miarę w rozsądnej cenie),wśród polskich producentów brakuje tego typu zestawów głośnikowych a szkoda ,bo coraz więcej audiofilii skłania się w kierunku szeroko rozumianej lampy.Z zagranicznych propozycji jest WLM I Xindak ale są to dość drogie kolumny kosztują ok.10 000 tyś.zł.Ja kupiłem 2,5 drożne kolumny w firmie Akustyk na scan-speakach (7000 zł)

i jestem bardzo zadowolony ale gdy kupowałem te kolumny 4 lata temu ,to nie sądziłem że kiedyś będę gorącym miłośnikiem wzmacniacza lampowego a scan-speaki niestety lubią mocne wzmacniacze.I chętnie bym dziś kupił kolumny do swojego wzmacniacza lampowego gdyby kosztowały 5-6 tyś.zł.-pozdrawiam serdecznie Piotrek z Łodzi

Piotr

Kolumna jest tak zaprojektowana, aby można było się nią cieszyć w salonie jaki mamy, bez kosztownej adaptacji akustycznej.

No to byłaby unikatowa konstrukcja grająca niezależnie od akustyki pomieszczenia. Pewnie pierwsza taka na świecie, a na pewno jedna z nieiwelu.

Powrót po dłuższej przerwie...

No to byłaby unikatowa konstrukcja grająca niezależnie od akustyki pomieszczenia. Pewnie pierwsza taka na świecie, a na pewno jedna z nieiwelu.

aj tam aj tam... czepiasz sie... wyraźnie jest napisane ze w salonie "jaki mamy" wiec tutaj przyjęto zapewne założenie, że salon jest umeblowany i jako tako zagracony oraz że odpowiada on 90 % "salonów" w Polsce gdzie są to pomieszczenia 18-25 m2 a na pewno nie więcej niż 30m2.

Druga cześć podkreśla słowo "kosztowna" gdzie może być to rozumiane jako 1 kzł a nie 5 kzł. Proponuje sprawdźmy jak to zagra w Sobku a potem się wypowiemy :)

Może ktoś zrobił na AS zdjęcia nowych Hyperionów.

zapomniałem... ale jak na moje oko to Phoebe na sterydach czyli dwa niskośrednio i kopułka również ta sama. bass-reflex do tyłu.

Rozmawiałem krótko z Panem Michałem i powiedział, że kopułka jest z wyższej serii Seas'a. Zresztą grały bardzo ładnie, Phoebe III z dodatkowym kopem i mocną podstawą. Biorąc poprawkę na warunki (mały pokój, sporo ludzi, gorąco) i krótki czas jaki mogłem ich posłuchać - powiedziałbym nawet, że zagrałby bardzo dobrze. Żałuje, że nie posłuchałem ich dłużej.

Widziałem te kolumny pierwszy raz na tegorocznym audioshow i musze przyznać że chyba najlepsze polskie kolumny, fajnie grają i bardzo dobrze wykonane. Zdecydowanie do gustu nie przypadły mi Esy. Szkoda że nie ma tych kolumn w salonach audio, mogły by zrobić zamieszanie.

Pieniądze nie grają !

Nie to, zebym chcial sie czepiac, bo biorac pod uwage charakterystyke

ale jak na moje oko to Phoebe na sterydach czyli dwa niskośrednio i kopułka również ta sama.

chetnie bym sie z nimi blizej zapoznal, ale zestawiajac to

Hyperion IV (4500zł), to natomiast nowość. Jest to kolumna 2,5 drożna przeznaczona raczej do dużych i trudnych pomieszczeń (salon otwarty na kuchnie czy przedpokój). Kolumna jest tak zaprojektowana, aby można było się nią cieszyć w salonie jaki mamy, bez kosztownej adaptacji akustycznej.

i to

...bass-reflex do tyłu.

wychodzi chyba lekka sprzecznosc?

Witam po długiej przerwie w klubie :)

Była ona spowodowana niemożnością przystosowania się do nowego wyglądu i funkcjonowania audiostereo, które nadal uważam, że jest do dupy, ale mniejsza z tym, nie chcę odbiegać od treści wątku o którym poniżej.

Na tegorocznym Audio Show miałem wreszcie możliwość odsłuchania i co za tym idzie punktu odniesienia kolumn Studio 16Hertz, modelu Minas Anor w stosunku do moich Tethys-ów II. Ku mojej uciesze i lekkim zdziwieniu Tethysy grają inaczej. Dlaczego napisałem zdziwieniu? Nie zdziwiło mnie to, że zagrały lepiej, o czym za chwilę, co to, że moje kolumny mimo tego iż mają jeden głośnik nisko-średniotonowy Vify XT18WH o mniejszym magnesie, Minasy mają 2 x XT18WO (ten ma większy magnes) więc powinny zagrać mocniej, z większą głębią i niższym zejściem zagrały zupełnie odwrotnie :)

Generalnie Minasy grały dobrze, żadne pasmo nie dominowało, wszystko było na swoim miejscu i nic nie przeszkadzało, gdybym nie znał brzmienia Tethysów powiedziałbym, że to jedno z lepszych brzmień w Sobieskim w tym przedziale cenowym. W sumie to chyba nawet tak jest.

Góra delikatna a jednocześnie szczegółowa, środek spokojny i dokładny, bas pod świetną kontrolą stanowił niedominujące uzupełnienie całego brzmienia.

Ale ta muzyka nie wciągała, Minasy po prostu grały. Tethysy mają więcej emocji, w zasadzie brzmienie miało podobny charakter, ale każdy zakres w AA okraszony jest właśnie tą szczyptą emocji , której brakowało w Studio 16Hz! W Tethysach jest więcej dźwięku, jest bardziej bezpośredni, głębszy, bliższy, silniejszy, wciągający! Studio 16Hz zagrały jakby lekko wysuszonym i spłaszczonym dźwiękiem.

Kurcze, zdaję sobie sprawę, że akustyka w hotelu, a ta u mnie jest inna, ale ogólny charakter byłem wstanie wychwycić.

Pozdrawiam,

Goliatpl

post-12821-026708300 1289513162_thumb.jpg

post-12821-093422300 1289513183_thumb.jpg

Edytowane przez goliatpl

Kurcze, zdaję sobie sprawę, że akustyka w hotelu, a ta u mnie jest inna

Pozdrawiam,

Goliatpl

No to jest sprawa FUNDAMENTALNA, zwłaszcza ze piszesz o podobnym brzmieniu dwóch konstrukcji, a jako roznice wymieniasz "emocje vs brak emocji".

Takie roznice mozna obiektywnie wychwycic tylko przy bezposrednim starciu.

No to jest sprawa FUNDAMENTALNA, zwłaszcza ze piszesz o podobnym brzmieniu dwóch konstrukcji, a jako roznice wymieniasz "emocje vs brak emocji".

Takie roznice mozna obiektywnie wychwycic tylko przy bezposrednim starciu.

Wiem, wiem Kolego, wiedziałem również, że do tego ostatniego zdania będą komentarze :)

Nie mniej jednak trochę już odsłuchów mam za sobą, praktykuje na co dzień ze sprzętem audio, w zasadzie to branża jaką się zajmuję, więc jakieś tam doświadczenie mam ;) Potrafię wychwycić sam charakter danego produktu nie koncentrując się zbytnio na akustyce.

Poza tym bardzo chętnie zaprosiłbym do siebie kogoś, kto użytkuje te kolumny aby dokonać bezpośredniego porównania :)

PS. Wracając jeszcze do tegorocznego Audio Show bardzo dobrze wypadły też rodzinnej produkcji kolumny marki Equilibrium (grały z Moonem)

To jest mój faworyt jeśli chodzi o Sobieski 2010! Tylko ta cena! :( 30.000zł

post-12821-021237200 1289516336_thumb.jpg

Alighieri nie mieszaj dwóch systemów walutowych ;). Cytujesz moją wypowiedź po AS w pomieszaniu z info oficjalnym konstruktora, które ukazało się w przewodniku do wystawy wiec zupełnie bez sensu. a ile uszu tyle opinii. zadzwoń do AA, ustaw odsłuch i zdecyduj.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.