Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  123 członków

Baltlab Klub
IGNORED

klub Baltlaba

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, slawek63 napisał:

CD (są krzywe)

To moim zdaniem norma.Pod koniec odtwarzania,płyta obraca się wolniej niż na początku i wszelkie nierówności są bardziej widoczne.To ,że laser ma kłopoty ze śledzeniem tych ścieżek może oznaczać wiele przyczyn.Na początek faktycznie,można wyczyścić prowadnice i nasmarować odpowiednim smarem.Jednocześnie warto by wyczyścić wszelkie trybiki i nanieść smar.

Jaki to odtwarzacz ? Czy przypadkiem nie służy jako transport do DAC ?

Wracając do tematu ,rozłączenie końcówek mocy w Epoca 2.Niestety,po tym zabiegu nie podłączysz gramofonu ,czy tunera.Preamp będzie odłączony od końcówek.

Nie zawracaj sobie głowy.Zresztą sam sobie odpowiedziałeś w kwestii podłączenia swojego dac xlr-ami.To będzie tylko krok w bok.Z tego Asusa cudów nie będzie raczej po xlr.

Creek evo CD głównie pracuje jako odtwarzacz , rzadko używam go jako transportu do mojego asusa ponieważ CD gra moim zdaniem lepiej. Jest tam napęd Philipsa ale taki bez logo firmy , dołączam zdjęcie. Po posmarowaniu prowadnicy lasera zwykłym smarem silikonowym od maszyny do szycia jest lepiej (ale nie idealnie) , szybciej przeskakuje miedzy pierwszym a ostatnim kawałkiem na płycie . 
Sugerujesz , że mogą być inne przyczyny takiego stanu rzeczy ?
Kupuję sporo płyt CD i to jest moje główne źródło muzyki więc nie chcę rezygnować z tego nośnika , asusa kupiłem z ciekawości po okazyjnej cenie  , może kupię do niego jakieś lepsze (myślę o budżetowych muses, może lme) wzmacniacze operacyjne , i wtedy może będzie to jakaś alternatywa dla Creeka.

Epoca puki co jest bazą w moim systemie i nie myślę się z nią rozstawać ?

WP_20170119_10_26_03_Pro.jpg

17 godzin temu, slawek63 napisał:

jest lepiej (ale nie idealnie)

Z takim napędem (klon Philipsa) to idealnie nie będzie.Możliwe,że laserek już nie ma swojej emisji i stąd problemy ze śledzeniem ostatnich ścieżek.To,że płyty są krzywe,a są w większości,powinna zniwelować korekcja błędów.

Jak skacze teraz mniej,to lepiej nie kombinować za dużo,żeby coś nie pogorszyć.

Nie znam możliwości Asusa z lepszymi kośćmi,może warto wejść w Muses.Jak będzie lepiej ,wypróbować tor cyfrowy,zwłaszcza wejście usb i PC w roli transportu ,a najlepiej jakiegoś streamera.

• 2 tygodnie później...

Mnie zaciekawił trochę Baltlab ? 

- do jakiego systemu Baltlab jest najbardziej zbliżony? Primare tu dość często pada... Oczywiście Epoca 3 i Endo 2... tymi jestem zainteresowany.

- gdzie  w Warszawie można posłuchać?

- gdzie można kupić w dobrych cenach?

dzięki!

• 2 miesiące później...
19 godzin temu, fugiel6 napisał:

Na forum brakuje mi recenzji ENDO 2

Jak masz możliwość,to bierz ENDO 2 do domu na odsłuch porównawczy i się przekonasz jakie są różnice.

Ja bym nie polegał na recenzjach .

15 godzin temu, fugiel6 napisał:

nikt go nie kupuje

Z racji ceny,Endo 2 nie jest już tak dostępny dla przeciętnego nabywcy.Wydaje mi się ,że użytkowników jest niewielu na tym forum.Spora ich część to posiadacze kultowej Epoca 1/2,reszta E3 ,jakiś mały promil Endo 2 o czym świadczą wpisy i zapytania.

Ceny używek (około 6,5 kzł ostatnia oferta jaką pamiętam) to też nie mało i konkurencja na rynku second hand jest w tym przedziale spora.

Jeżeli ktoś już nabył ten wzmacniacz i skonfigurował w swoim systemie,z pewnością obędzie się bez forumowych porad.Jest kilka recenzji w prasie branżowej,które sygnalizują ,że istnieje rodzimy produkt,który warto sprawdzić .

Używam Epokę 3 od kilku lat z Harbeth 5 i jestem z tej konfiguracji bardzo zadowolony ale jak zawsze po pewnym czasie przychodzi chwila kiedy potrzebujemy zmian i u mnie właśnie to następuje. Używek Endo 2 właściwie nie uświadczy się na rynku wtórnym, a jeśli byłaby to pewnie bym się nad taką opcją zastanawiał. No cóż będę próbował przetestować jakąś nówkę.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam szanownych klubowiczów.

Z żalem, ale jednak przyszedł, czas na rozstanie z Baltlabem Epoca III. Jeśli ktoś miałby ochotę przejąć ten fajny piecyk z gwarancją i możliwością FV to zapraszam do kontaktu. Cena okazyjna. Oczywiście wszystko sprawne, kpl papierów itd, możliwość odsłuchu. Szczegóły w ogłoszeniu na stronie. Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Gdyby ktoś był zainteresowany tym jak gra Baltlab Epoca 2 jako końcówka mocy to moja jest na sprzedaż w ogłoszeniach. Polecam bo po xlr jako w pełni symetryczna końcówka mocy gra to  obłędnie ? 

• 4 tygodnie później...
On 6/16/2019 at 1:19 PM, fugiel6 said:

Używam Epokę 3 od kilku lat z Harbeth 5 i jestem z tej konfiguracji bardzo zadowolony ale jak zawsze po pewnym czasie przychodzi chwila kiedy potrzebujemy zmian i u mnie właśnie to następuje. Używek Endo 2 właściwie nie uświadczy się na rynku wtórnym, a jeśli byłaby to pewnie bym się nad taką opcją zastanawiał. No cóż będę próbował przetestować jakąś nówkę.

Pozdrawiam

U mnie gra  Endo 2 z Harbethami es7 mk3 i luminem D1 + niskoszumny zasilacza.
Zastapił lampę na el34 Magnat RV1 i Lyngdorfa SDAI 2170.  I jest to mega uniwersalny zestaw jakiego przez blisko 15 lat  zabawy nie udało się złożyć. Każdy gatunek jak tylko średnio dobrze jest nagrany słucha się ciekawie. Dobrze najarane płyty z kolei wciągają nawet jak nie są  z mojej bajki ?

Wczesniej zawsze coś przeszkadzało ( a miałem już różne typy sprzętów od vintage po studyjne monitory aktywne )

Z baltkiem napewno nie ma efektu wow w żadnym aspekcie jednak wystarczy się wsłuchać i zaczyna się zauważać kunszt tego grania bez efektów specjalnych. Dobrze napędza 7 a one odwdzięczają się jak tylko herby potrafią, jedyna „przyprawą” jest dźwięk lumina. 

Endo 2 w porównaniu do Lyngdorfa to dużo większa dynamika mijałaś taka ciekawość grania. Lyngdorfowi brakowało blasku, wszystko było równo ładne acz nijakie. 
Magnat RV1 to tranzystorowa w brzmieniu lampa która miała fajna rozdzielcza średnice Dużą lampowy ale jednak chaotyczną przestrzeń no i się gubił przy szybszym mocniejszym graniu.

Endo ma średnicę jeszcze bardziej rozdzielczą , przestrzeń nieznacznie większa dodatkowo pięknie poukładaną. Barwowo bardziej wyrównaną. 
Najbardziej obawiałem się o bas ale na szczęście niepotrzebnie bo jest lepszy niż w 200W Lyngdorfie. Minimalnie mniej  wyeksponowany  jednak zdecydowanie bardziej różnorodny.

Nie wiem jak grają inne Baltki ale Endo 2 to kawał dojrzałego i rasowego grania które może lecieć w tle nie męcząc a jak chcesz wniknąć w muzę to wystarczy się skupić i jest spektakl. Taka to zaleta naturalności grania. Jeżeli na siłę  nie szukasz to nie ma podziału na poszczególne pasma jest za to ciekawość jak zagra następny kawałek lub inna płyta.

.

• 4 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Według mojej wiedzy,Epoca 1v3 nie różni się zasadniczo od Epoca 2.Epoca 2 posiada jedynie wejście xlr i zdalne sterowanie.

Napis 1v3 może świadczyć o upgrade wzmacniacza z tej wersji do 2-giej.Zmieniana była płyta czołowa oraz dodane było wejście xlr.

Cześć, Czy mógłby mi ktoś napisać jakie są różnice dźwiękowe pomiędzy Baltlabem Epoca 3 a Endo 1?

Zastanawiam się nad zakupem Baltlaba tylko nie wiem w którą stronę iść, czytam różne sprzeczne informacje nad wyższością jednego nad drugim, a może po prostu to kwestia przypasowania do reszty toru jak zwykle...

Pozdro

• 1 miesiąc później...
W dniu 3.04.2020 o 17:35, baltfan napisał:

Nie widziałem w klubie nikogo,kto by miał Endo 1 .

Zainteresuj się Endo 2.

Ja jako posiadacz Baltka Epoka III i osobnik testujkotce1976

Ja jako posiadacz Baltka Epoka III i osobnik swego czasu mocno testujący model Epoka2 mam pytanie/prośbę ? - czym się różnią ENDO1, ENDO2 i Epoka III? Chodzi mi o potencjalne róznice w charakterze, szczegółowości przekazu itp.

O ile Epoka2 nie podeszła mi, ze względu na pewną chimeryczność i małą uniwersalność (zwłaszcza w kontakcie z muzyką rockową, metalową itp) o tyle Epoka III jest już uniwersalna. Nie jest co prawda tak analityczna, ale coś za coś. III ma w stosunku do II przede wszystkim coś, co się nazywa bas :). Jest w stanie wysterować większość kolumn. Zaczynam się zastanawiać nad zmianą mojego wzmacniacza na coś z rodziny ENDO. W jakimś teście padło stwierdzenie, że ENDO2 to takie połączenie analityczności Epoki2 z uniwersalnością Epoki3. A jak to jest w rzeczywistości? I jak się ma ENDO1 do ENDO2? Czy aby przypadkiem ENDO1 nie jest w tym przypadku półśrodkiem:)?

Edytowane przez kotek1976
W dniu 28.03.2020 o 16:33, baltfan napisał:

Według mojej wiedzy,Epoca 1v3 nie różni się zasadniczo od Epoca 2.Epoca 2 posiada jedynie wejście xlr i zdalne sterowanie.

Napis 1v3 może świadczyć o upgrade wzmacniacza z tej wersji do 2-giej.Zmieniana była płyta czołowa oraz dodane było wejście xlr.

Baltlab Epoca 2 w standardowej wersji NIE MIAŁ zdalnego sterowania oraz wejścia XLR. Były to opcje dodatkowo płatne (po 500zł). Ze zdalnym sterowaniem były problemy (nie miałem tego u siebie, ale takie informacje odnośnie pilota otrzymałem m.in. od jednego posiadacza tego wzmacniacza oraz od sprzedawcy w salonie, który sprzedawał Baltlaby). Być może w późniejszych latach problem z pilotem w Epoca 2 rozwiązano, a w nowszych modelach już nie było narzekań na zdalne sterowanie.

Epoca 2 właściwie nie różni się parametrami oraz tym jak gra od wersji 1v3. Różnice są takie:
-  Epoca 2 ma zmieniony front i pokrętła
-  Epoca 2 może mieć zdalne sterowanie i XLR
- inny jest prąd spoczynkowy końcówek mocy
- było trochę drobnych zmian, ale nie znam szczegółów.

Pan Ryszard Kozłowski mówił, że Epoca 2 to prawie to samo granie co 1v3.
"Prawie" to dla jednych tak samo, dla innych - jednak trochę inaczej.

Zaś co do napisu 1.3 na wzmacniaczach Epoca 2 (na tylnej ścianie wzmacniacza), to prawdopodobnie firma miała gotowe obudowy i nie przejmowała się oznaczeniem (ale nie dam za to głowy).

Pozdrawiam

Różnic w graniu nie powinno być żadnych.Owszem,podłączając źródło ,które ma dopracowane wyjście symetryczne,można było odczuć poprawę dźwięku względem wejścia cinch,ale to dotyczyło tych konkretnych urządzeń.Testowałem to na cd NAD S 500 i Meridian 508.20 oraz kilku przetwornikach.Zdarzały się odtwarzacze,które równie dobrze grały po cinch.Tu nie ma reguły,że po xlr ma grać lepiej.

W dniu 11.05.2020 o 12:17, kotek1976 napisał:

Czy aby przypadkiem ENDO1 nie jest w tym przypadku półśrodkiem:)?

Analizując budowę i parametry tego modelu,to mocna sztuka.

W tym modelu zastosowane jest sprzężenie zwrotne,co ma wpływ na reprodukcję basu.Podają ,ze płytkie,ale z takim zasilaczem może to być niezły efekt.

Reszty się nie dowiesz,jak nie sprawdzisz odsłuchowo w konkretnym zestawieniu (źródło-kable-kolumny-pomieszczenie).

Ja bym brał Endo 2 na tapetę ,bez półśrodków ?

Witajcie,  Mam pytanie do byłych posiadaczy Epoki 2.

Uwielbiam ten wzmacniacz, na wiele lat rozwiązał problem pogoni za króliczkiem, ale chciałbym jeszcze spróbować trochę się w tą pogoń pobawić.

Charakterystyka brzmienia bardzo mi odpowiada, czy zmienialiście niniejszy piecyk i udało się Wam znaleźć coś co znacząco podwyższyło poprzeczkę jednocześnie zachowując zbliżoną charakterystykę dźwięku ?

Chodzi o to żeby to był prawdziwy upgrade, a nie wymiana dla samej wymiany.

Z góry dziękuję za wpisy w niniejszym temacie.

Ja w swoim czasie zmieniałem Epokę na wzmacniacz o innej charakterystyce, więc moja podpowiedź nie wynika z bezpośrednich doświadczeń.

Ale patrząc z dzisiejszej perspektywy - gdybym szukał wzmacniacza z wyższej półki, który zachowywałby te cechy Baltlaba, które mi najbardziej odpowiadały, to w pierwszej kolejności sprawdziłbym chyba Sugdena Masterclass. 

Witam Kolegów ? Ja obecnie posiadam Harbeth P3ESR ..i szukam piecyka do nich ..Haiku już miałem ale nie zagrało ..Padło na Baltlaba Epoce 3 ..widzieliście cenę obecnie E3..z 5500zl ..już nieaktualne obecnie jest 7000zl !

To może Endo 1? Cena ta sama, a mocy dla trójek wystarczy. Słuchałem ich przez ładnych kilka lat z Epocą 1v3 i też wystarczało. Zawsze ta pierwsza Epoca wydawała mi się zresztą bardziej udana niż 3. To był naprawdę fajny wzmacniacz.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

5 minut temu, Drizzt napisał:

To może Endo 1? Cena ta sama, a mocy dla trójek wystarczy. Słuchałem ich zresztą przez ładnych kilka lat z Epocą 1v3 i też wystarczało.

Straszny brzydal z tego Endo ? ..mocowo tak samo jak E3..ale pewnie inna konstrukcja ..obada się to i to .

W dniu 15.05.2020 o 18:25, baltfan napisał:

Różnic w graniu nie powinno być żadnych.Owszem,podłączając źródło ,które ma dopracowane wyjście symetryczne,można było odczuć poprawę dźwięku względem wejścia cinch,ale to dotyczyło tych konkretnych urządzeń.Testowałem to na cd NAD S 500 i Meridian 508.20 oraz kilku przetwornikach.Zdarzały się odtwarzacze,które równie dobrze grały po cinch.Tu nie ma reguły,że po xlr ma grać lepiej.

Analizując budowę i parametry tego modelu,to mocna sztuka.

W tym modelu zastosowane jest sprzężenie zwrotne,co ma wpływ na reprodukcję basu.Podają ,ze płytkie,ale z takim zasilaczem może to być niezły efekt.

Reszty się nie dowiesz,jak nie sprawdzisz odsłuchowo w konkretnym zestawieniu (źródło-kable-kolumny-pomieszczenie).

Ja bym brał Endo 2 na tapetę ,bez półśrodków ?

Ja u siebie testuję cały czas wejścia XLR i RCA w Epoka3. Na XLR kabelek Monkey Cable Clarity - RCA Struss, Melodika i coś jeszcze było (ale nie z cyklu 1mln $ za metr). I porównanie XLR - RCA Struss bardzo podobnie (róznica jest tylko taka, że Monkey Cable jest jaśniejszy - bardziej uwypukla wysokie, co ma swoje dobre i złe strony). Natomiast scena, głębia itp w zasadzie taka sama. Melodika jest jakaś taka przytłumiona :)...

Co do opisów budowy to ENDO2 są takowe (nawet jakieś recenzje z początków bytności na rynku). A ENDO1 ni ma :)... Patrząc tylko na obudowę, mam wrażenie, że ENDO1 jest wpakowana w obudowę EPOKI3 (te same zaciski, umiejscowienie gniazd itp.), natomiast ENDO2 ma już zaciski trochę lepsiejsze. Ogólnie wydaje mi się, że ENDO1 to taki miks EPOKI3 plus regulacja głośności z ENDO2...

Cóż pozostaje wypróbować ENDO2

Edytowane przez kotek1976
  • 2 tygodnie później...

Witajcie,

Ja ze swojej strony powiem, że od paru dobrych lat gram Epoca 1v.3 - ten klocek póki co nie doczekał się wymiany, a zmieniałem większość rzeczy "wokół" niego. Obecnie gra z Linn Ikemi i Focalami 806VW - jestem usatysfakcjonowany. Następny krok to już chyba Micro Utopia zamiast VW, a Baltka zostawię bo daje radę. Mam nadzieję jeszcze w między czasie spróbować porównać go z Końcówką Linna Klout. Zobaczymy.

Fajnie się czyta ten klubik Baltlabowy. Dużo doświadczeń.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

Cześć wszystkim.

Mała prośba o pomoc przy zaprogramowaniu pilota Thomson ROC 330 do Baltka epoca2, pilot z przełącznikiem w formie suwaka TV/VCR/SAT, na wszystkich 3 pozycjach próbowałem wspomniany tutaj wielokrotnie kod 088 - niestety bez skutku. Szukając w automacie udało mi się  odnaleźć coś pod 118, pisząc coś to funkcja MUTE, to samo dla 026, ale VOLUME i Source dalej nie działają. 

Czy dla tego konkretnego pilota jest inny kod czy to coś z pilotem? Przed wymianą baterii działał prawidłowo.

Dzięki za podpowiedzi.

18 godzin temu, tomzetec napisał:

kod 088

Ten kod działa na innym pilocie Thomson.Proponuje telefon do producenta.

Możesz jeszcze raz zrobić próbę automatem.Włącz wzmacniacz i ręcznie naciskaj stb (standby),jeżeli jest taka funkcja dla tego 330.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.