Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  123 członków

Baltlab Klub
IGNORED

klub Baltlaba

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie żadnych info nie ma na stronie producenta.Fotka tutaj :

http://www.hifijaity.pl/

Wygląda podobnie do Endo 2,w pomniejszonej formie.

Ja czekam na Endo 3 :)

Endo 3 to ma być ...końcówka mocy .Tylko szkoda że model 2 i prawdopodobnie 1 niema wyjścia pre-out !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jestem pod wrażeniem Baltlab Epoca 1 v.3!

Witaj Violet ! Testujesz sprzęt vintage :) To pierwsza i najlepsza moim zdaniem konstrukcja Baltlaba.Faktycznie wzmacniacz bardzo udany.Jego rozwinięciem jest Epoca 2.Podejrzewam,że za dźwięk tego wzmacniacza w dużej mierze odpowiada stopień końcowy na mosfetach Thomson.Jak ci się podoba w stosunku do Calyx CTI ? Sądzę,że nie wymięka w pewnych aspektach :) Mam chęć posłuchać Koreańczyka.

Endo 3 to ma być ...końcówka mocy

Coś takiego już było prezentowane na AS.Sądzę ,że jednak będzie to integra.Takie są zapowiedzi.

Endo 1 w takim razie,musi nawiązywać do Epoca 2.Ceny ogólnie rosną,więc ta sugerowana nie dziwi mnie.

No ,pre-out by się przydało.Poruszaliśmy ten temat jakis czas temu.Na pewno da się wyprowadzić,tylko jak uprosić producenta :) ? Natomiast bardzo łatwo jest podłączyć dowolne źródło z regulowanym wyjściem pod końcówki każdej Epoca 1/2/3. Dysponując np. odtwarzaczem choćby Wadii ,omijamy stopień przedwzmacniacza we wzmacniaczu.

Edytowane przez baltfan

Ano przydałoby się wyjście na końcówkę we wszystkich modelach,skoro Endo 3 miałoby być końcówką mocy. Jak dla mnie to wyjście w Epoce 3 mogłoby być zamiast pętli magnetofonowej,i tak tego nie używam. Oczywiście na XLR'ach.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jestem pod wrażeniem Baltlab Epoca 1 v.3!

Nie Ty jeden ;) Ja co prawda mam Epoca 2 ale to to samo tez polubilem ten wzmacniacz od pierwszego uslyszenia ;)

Violet skoro juz testujesz pierwsza wersje to zalatw do porownania Epoce 3 malo ludzie o niej pisza podobno gra juz inaczej niz 1v.3 i 2 ;)

A jak sie zgral Baltlab z Mozart Grandami bo chyba takie kolumny masz ?

• 2 tygodnie później...

Baltlab jest szybszy, dynamiczniejszy i nie pozaokrąglany na pasmach... ma też lepszą mikrodynamikę

Krell natomiast jest bardziej muzykalny, bardziej czarujący na średnicy, z większym wypełnieniem i zdecydowanie większą makrodynamiką

Wyglądu jak i wykonania nie oceniam... wg gustu

Słuchając rozumu....

raczej.... choć nie oczekuj że pociągnie jakieś trudne kolumny

u mnie jako duet z Virgo grał rewelacyjnie (lepiej jak S-300i) tyle że nie dawał im do końca rady (zbyt luźny bas)

Słuchając rozumu....

obawiam się że minimalne , cene jednak podniśli wyraźnie no i zostały koszmarne optycznie nóżki

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

cene jednak podniśli wyraźnie

Patrząc na ten wzmacniacz można odnieść wrażenie,że to Epoca3 z regulacją głośności z Endo 2 i małymi zmianami układowymi.Różnice są jednak chyba większe.Nowa końcówka mocy na tranzystorach Sanken ,przy tym bardzo wydajna,bo podwajająca moc dwukrotnie ,przy spadku impedancji z 8 do 4 ohm.Trafa mogą być te same (350VA) lub nawet 400VA,gdyż Endo1 jest cięższy o kilogram od Epoca 3 .Imponująca jest pojemność kondensatorów w stopniu końcowym, 60000uF na kanał ,co daje 120000uF łączną.To na pewno mocny piecyk.

Patrząc na ściankę tylną widać standardowe zaciski głośnikowe i rząd gniazdek identyczny jak w serii Epoca.No cóż,unifikacja była tu chyba nieunikniona .

Dużym postępem jest wprowadzenie regulacji głośności na scalonej drabince rezystorowej.

Estetyka urządzenia jest moim zdaniem na podobnym poziomie.

Cena jest oczywiście dyskusyjna.Sądzę,że kalkulacja była trudna dla producenta,gdyż obejmuje wiele składników.Wartość netto to 5691 zł a po drodze jest sporo innych kosztów.Oczywiście to moja nieprecyzyjna kalkulacja.

Chętnie bym wypróbował ten wzmacniacz :)

Panowie, a jak z napędzaniem kolumn u tego Batlaba? chodzi mi dokładnie o model Epoca2 mam kolumny Usher V-601 które lubią prąd i zastanawiam się nad tym wzmacniaczem tylko mam obawy czy ten piecyk utrzyma mi bas i zapewni dobrą dynamikę.Wzmacniacz ma 60W, a ile po dokładnym zmierzeniu? czy zasilanie jest tam odpowiednio "wydajne" ?

Pozdr

czy zasilanie jest tam odpowiednio "wydajne" ?

Cześć zeta-j ! Zasilanie w Epoca 2 jest oparte na dwóch trafo 250VA każdy plus bateria kondzi 120 tyś uF.Moc mierzyło Audio (dla E1v3) i tym się nie przejmuj.Epoca 2 bez problemu napędzi twoje kolumny.Uciągnie nawet spadki impedancji poniżej 3 Ohm :) . Inna sprawa jaki dźwięk uzyskasz.Jaką efektywność mają twoje Usher ? Warto by jednak posłuchać tego zestawienia u siebie.

Cześć zeta-j ! Zasilanie w Epoca 2 jest oparte na dwóch trafo 250VA każdy plus bateria kondzi 120 tyś uF.Moc mierzyło Audio (dla E1v3) i tym się nie przejmuj.Epoca 2 bez problemu napędzi twoje kolumny.Uciągnie nawet spadki impedancji poniżej 3 Ohm :) . Inna sprawa jaki dźwięk uzyskasz.Jaką efektywność mają twoje Usher ? Warto by jednak posłuchać tego zestawienia u siebie.

Dzięki za odp, byłeś może w posiadaniu tego wzmacniacza? jaki charakter brzmienia prezentuje? te kolumny które posiadam mają 86dB skuteczności grają równym spokojnym dźwiękiem o ładnej barwie, bas lekko zmiękczony czy epoca2 może dobrze zagrać z v-601? Pewnie wybiorę się na odsłuch jeśli będzie taka możliwość, ale wolę popytać posiadaczy tego wzmacniacza.

Dzięki za odp, byłeś może w posiadaniu tego wzmacniacza? jaki charakter brzmienia prezentuje? te kolumny które posiadam mają 86dB skuteczności grają równym spokojnym dźwiękiem o ładnej barwie, bas lekko zmiękczony czy epoca2 może dobrze zagrać z v-601? Pewnie wybiorę się na odsłuch jeśli będzie taka możliwość, ale wolę popytać posiadaczy tego wzmacniacza.

Ja co prawda używam Epoca III z Usher Mini One Beryllium,ale gra to fajnie,więc warto wypróbowac Epoca II z tymi v-601 .

Edytowane przez frost1971

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

jaki charakter brzmienia prezentuje

Długo używałem Epoca2 i mogę go określić jako bardzo neutralny wzmacniacz,który z łatwością pokazuje zmianę źródła dźwięku,kabli,a nawet kolumn.Dlatego ostrzegam,że uzyskany efekt dźwiękowy może być skrajnie różny.

Tu niestety mogę tylko spekulować,zakładając,że masz dobre źródło dźwięku (cd,dac,gramofon),dźwięk Usherów ,które posiadasz powinien zachować swój charakter.Basu bym się nie obawiał,gdyż prawidłowo zasilony (sygnałem z cd),bas powinien być krótki i obrysowany z bardzo dobrą energią w jego średniej części .Natomiast zakres średnicy i wysokich tonów,musi być odpowiednio otwarty w kolumnach,żeby uzyskać wysoki poziom dźwięku (ponadprzeciętna lokalizacja i realizm przekazu połączony z nieagresywnym oddaniem barw o odcieniu pastelowym).Takie efekty uzyskałem z CD NAD S500 ,niby niezbyt barwny ,ale jednak prawdziwie grający cedek.Oczywiście nie można zapomnieć o kablach.

Nie widzę innego wyjścia,jak posłuchać u siebie.

A na moje Epoca 2 nie jest neutralna jak to wszyscy chórem śpiewają jakby uwieżyli w reklamy firmy. Moim skromnym zdaniem E2 ma charakter zamulający, ale robiący to w miarę dyskretnie i fajnie. Ciekawe że skoro Epoca 2 jest neutralna i gra jak źródło pozwala to Epoca 3 biorąc pod uwagę zupełnie inną szkołe grania jest już nieneutralna ? Bo skoro E3 gra inaczej niż E2 to ta pierwsza już chyba nie może być neutralna, prawda ? Ludzie powtarzają cały czas te same gadki które ktoś wymyślił. Ja się nie zgadzam i myślę że Epoca 2 to lekki zamulacz grający zza koca. Np. na rifach Bonamassy i to przy sporej głośności nie potrafił oddać pazura tego instrumentu. Uważam że to OK wzmak, ale trzeba dobierać do niego ostre kolumny. A już na pewno nie uważam aby grał jak wzmacniacze z przedziału 10tys. zł jak to ludzie lubią również powtarzać jak mantrę.

A na moje Epoca 2 nie jest neutralna jak to wszyscy chórem śpiewają jakby uwieżyli w reklamy firmy

Piotrze czy poza ProAc sluchales jeszcze E2 na innych kolumnach ? Ja mam do dzis E2 od Ciebie i nie zgodze sie z Toba E2 niczego nie zamula bardzo daleko mu do zamulania i grania zza koca . Mysle ze masz takie odczucia bo sluchales go wlasnie tylko z ProAc a niestety E2 z ProAc D15 sobie nie radzi za dobrze te kolumny potrzebuja raczej jasno grajacych wzmacniaczy i CD bo w innym wypadku dzwiek wlasnie bedzie jak zza koca i to wina ProAc a nie E2 . Oczywiscie nie mowie ze ProAc to jakies byle co bo to jedne z lepiej grajacych kolumn jakie mialem .

Epoca 2 jest neutralna pokaze kazda zmiane nawet kabla sieciowego ale potrzebuje do tego odpowiednich kolumn to wybredny wzmacniacz niestety trzeba wszystko dobierac pod niego ale wtedy on odwdzieczy sie super dzwiekiem .

Mialem chwile temu 3 CD z kazdym E2 gral inaczej bo kazdy z tych CD gral innym dzwiekiem zmieniajac CD u mnie mozna zmienic dzwiek calego systemu np. Atoll CD 100 dzwiek kliniczny zimny ostry dynamiczny z mocnym basem kopem jak na koncercie a Goldenote Koala Mini dzwiek cieply 0 ostrosci dynamika duzo slabsza ogolnie przyjemne plumkanie dla melomana a z cenionym Roksanem Caspian dostaniemy cos miedzy Atollem a Koala fajny rowny dzwiek z super wokalami dobrym basem dynamika detalami bez ostrosci taki wlasnie jest Baltlab E2 moim zdaniem .

Czytalem ze Baltlab nie jest wulkanem dynamiki byc moze tak jest jednak dla mnie gra wystarczajaco dynamicznie z odpowiednim CD oczywiscie i co wazne Baltlab gra barwnym dzwiekiem potrafi czarowac i mozna go sluchac godzinami raczej nie meczy ucha no chyba ze zestawimy go z ostrymi kolumnami ostrym CD to wtedy dostaniemy to co chcielismy krew z uszu poleci sprawdzilem :)

Sebolx

potwierdzam Twoje i Baltfana spostrzeżenia, czego wyraz dałem swego czasu w naszej korespondencji na PW, Od kilku lat używam Baltlaba E2. O ilości kolumn, CD, kabli, z którymi grał nie wspomnę.

Epoca 2 nie jest neutralna jak to wszyscy chórem śpiewają jakby uwieżyli w reklamy firmy. Moim skromnym zdaniem E2 ma charakter zamulający,

Witam ! Faktycznie ,może określenie neutralny nie jest zbyt trafne.Drugie jakie bym zaproponował to przeźroczysty.

W zasadzie nie znam urządzeń w pełni neutralnych,tzn. idealnych,które nie mają własnego charakteru i nie wnoszą nic od siebie do dźwięku.Na pewno Epoca ma pewną własną cechę ,którą udało mi się zaobserwować w kilku zestawieniach.Jednak sam fakt,że bardzo wyraźnie słychać zmiany kabli,źródła czy kolumn (te też nie są w 100 % neutralne) powoduje,że określa się go neutralnym lub przeźroczystym,oczywiście nie idealnym.

Moim zdaniem zamulenie to całkiem inne zjawisko niż to jakie opisujesz i nie było ono spowodowane przez wzmacniacz.Tu jestem mocno zdziwiony,bo gitary z reguły mają bardzo gładki dźwięk,w sensie konturów,nigdy ostry (bez względu na rodzaj strun).Elektryczne zasilane są z reguły wzmacniaczami lampowymi (np. Marshall na EL 34) dającymi dźwięk bardziej płynny.Są firmy jak np. Hardke ,stosujące wzmacniacze lampowo tranzystorowe,ale ze względu bardziej na wydajność prądową (gitary basowe).No chyba że dołożysz przester,a takowych Bonamassa na pewno nie używa :)

Oczywiście masz prawo być tym niezadowolonym.Ja po przejściu na Epoca3 i zmianie kolumn (raczej ich rozbudowie) nie jestem zadowolony do końca ze swojego wzmacniacza.Jednak całościowo nie mam zastrzeżeń bo jak na wzmacniacz za sporą już kasę gra wyśmienicie.Podobnie jak E2 jest bardzo przeźroczysty.Nie potrafi jednak stworzyć tak realistycznego dźwięku i pomimo sporej mocy i niezłej wydajności prądowej nie potrafi zagrać tak energicznie i dosadnie z dużymi kolumnami(trudnymi),jak Epoca 2 z podstawkowymi.Ma po prostu swoje ograniczenia.Porównywałem E3 ze wzmacniaczami około dwukrotnie droższymi i nie znalazłem argumentów do tego,żeby ją wymienać.Różnice są i polegają one min. na zmianie charakteru przekazu,co jest dowodem na to,że producenci stosują pewne zabiegi w kreowaniu brzmienia swoich urządzeń.Oznacza to,że urządzenia mają swój firmowy charakter ,z Blatlabem włącznie.

Nawiasem czytając opisy wzmacniaczy na nowej stronie firmy nie znalazłem nigdzie słowa neutralny !? Hasło przewodnie to inspirowany muzyką ! Co w tym złego !?

SebolX

No nie słuchałem E2 z innymi kolumnami niż moje Response 1.5. Właśnie pisałem o tym że trzeba do niego dobierać kolumny aby zagrał z życiem. Tak samo twierdzę jak Ty. Posiadając wzmacniacz lampowy również słyszę jak gra każdy inny zmieniany CD. Ja osobiście wolałem dopasować sprzęt pod moje ProAc, niż kolumny pod Baltlaba. Cieszę się że jesteś zadowolony z Epoki 2.

• 1 miesiąc później...

http://www.audioforte.pl/site/public/upload/upload/_download/foto/atoll/AV_2013_plebiscyt_wzmacniacze_do_15k_%20pln_700_286.jpg

Endo 2 wymiata :)

Cieszę się że jesteś zadowolony z Epoki 2

A ja się cieszę że tak jak uzgodniliśmy mogłem go wtedy odkupić od Ciebie ;) Pozdrawiam

Endo 2 wymiata :)

Nie dziwię się :)

A tak nawiasem,od momentu testu w AV był jeszcze jakiś test ? Nie kupuje prasy niestety.

A tu kolega violet opisuje swoje wrażenia :

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2013/02/wzmacniacz-baltlab-epoca-1-v-3.html

Zachęcam do wypożyczenia Endo2 :)

Dzięki. Tak, mam nadzieję wypożyczyć Endo 2 pod koniec kwietnia lub na początku maja :)

Jestem pod dużym wrażeniem tych wzmacniaczy. Dodatkowej dumy dodaje fakt, że Baltlab jest z mojego miasta! (no, prawie, bo w zasadzie mieszkam w Gdyni).

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Cześć Violet ! Trzymam kciuki,masz faktycznie rzut beretem do Trójmiasta :)

Na chwilę obecną jest już w czym wybierać ,oprócz Endo 2,jest świeżutki Endo 1 i sądzę,że jest to mocna pozycja w ofercie.

Na coś większego (Endo3) chyba przyjdzie poczekać do jesieni (Audio Show).Oczywiście to tylko moje spekulacje :)

Życzę przyjemnych odsłuchów

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.