Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Radze L1 i R8 usunac i zamiast tego i tu izwinitje wy amigos mienia trza dac z wyjscia do gleby szeregowo rez.2W 6.8 lub 10 Ohm z bipolkie czerwonym Wimy 68 nF do gleby,i mozna dac np.po10 mtr.np.Cordiala 6mm2 i jest bardzo stabilny.

=======

Acha chlopaki jest lepsza kostka tylko ma inny rodzaj boxsu i pinow OPA453 i ma +/-40Vdc!

Ale dil jest bardziej uniwersalny to tak dla ciekawskich.

>Fade

W tej nowej opcji jest naprawde super,mozna popasc w zazenowanie porownujac go z kilkoma innymi wzmakami.Tak dla proby w singlu dalem po 3 pary fetow rownolegle oczywiscie bez rez wyrownujacych ale to ma pie......,sluchajacy juz ten wzmak mowia ze teraz wierza ze fet potrafi oczarowac zwolennikow lampki.

>Jar

Ja daje kondziorki z 2 powodow w celach linearyzacji,galwanicznej separacji od glosnikow i dla uzyskania roznych efektow sonicznych[stalych czasowych].

Jasne ze kondziory sa ulomne ale czego sie nierobi dla dzwieku.

Hal::

na twoim schemacie są inne tranzystory niż podawał Darkul. To jest celowe czy jakieś niedopatrzenie?.

Jeśli tak ma być, to dlaczego dokonałeś zmiany (jakieś lepsze parametry) ?

>Jarekt

Z fetami kolego proponuje tak zrobic:jezeli masz IRFP240/9240 tej samej firmy to o"k,jezeli chcesz by wzmak lepiej szarpal speaki to musisz poszukac lepsze fety.Dobra i dostepna konfigoracja jest IRFP242/9140!

A jak ktos chce to moze sie pobawic dobrymi bipolami Motoroli MJ15032/15033.Tylko musi pamietac o zkreceniu do minimum TL431!Bedzie mial wzmaka w klasie B ale doskonalego do np.Woofera!Zrobilem takiego do speaka S.S.fi 25cm,wymiata ze ho ho....Ale jak sie dobrze spolaryzuje i da duze radiatory to i do reszty audio jest fajnie.

Darek -> "Acha chlopaki jest lepsza kostka tylko ma inny rodzaj boxsu i pinow OPA453 i ma +/-40Vdc!

Ale dil jest bardziej uniwersalny to tak dla ciekawskich."

ale ta kosc ma wydajnosc tylko 50mA - czy to wystarczy ?. czy dolozyc stopien wzmocnienia pradowego jak w nocie aplikacyjnej ? i jek to wplynie na dzwiek ?

Pozdrawiam

Arek

PCB w formacie PDF:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hasło: abcd1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kapelli Twój pomysł jest zdecydowanie... dziwny ;-)

Nie potrzebna Ci żadna zwrotnica.

Z wejścia wzmacniacza robisz sumator na 2 rezystorach 100k, albo w bardziej audiofilskiej wersji na 2 opampach jak się boisz o przesłuch między kanałami.

Po sumatorze całość podłączasz do filtra dolnprzepustowego (najlepiej regulowanego).

Zależy jaki masz głośnik, ogólnie dla głośnika 25-30cm trzeba te 200-400W sinus żeby mieć dobrego kopa.

Wiesz co, nie widzisz różnicy między niskotonowcem, a subwooferem. A to duża różnica. Prawdziwe subwoofery mają po 80-85dB efektywności i pompują ogromne ilości powietrza.

Nie mam zamiaru odchodzić od tematu, jak chcesz to załóż nowy, o subwooferach.

Ja do głośników 20cm daję wzmacniacze 200-250W z oczywistych przyczyn, których niestety nie znasz ;(

Ale ty koles herezje odwalasz!!!1

Dajesz dobry bass fi minimum 25 cm filtr elektroniczny i mozesz dodac aktywne [mikrofonowe ]tlumienie.I grasz.

A ty mi tu wychodzisz z 20cm szczekaczka?!

A budowa wewn.subwoofera moze byc rozna np.w tandemie jest kilka sposobow .

>igod

zestawow glosnikowych roznych bracie troche narobilem z roznym skutkiem to fakt...

Ale niewstydze sie zadzwonic do speca w tej materji[teorii]Andrzeja Kisiela ktorego dobrze znam i zawsze sluzy mi pomoca.Facet ma wiedze i potrafi to nawet debilowi wytlumaczyc a to trudna sztuka....naprawde.=====================przypominasz mi goscia ktory chce ugryzc kawal miecha tylko ze ma problem,bo ma malo i watle zabki......

Nielubie byc zlosliwy ale ty lubisz byc zlosliwy i tu trafiles na ludka upierdliwego....

Widzisz, ja nie muszę dzwonić do Andrzeja, bo mi nic nowego nie powie w tej materii. Niczym mnie nie zaskoczy jegomość.

Twój porządny głośnik z fi 25cm i efektywnością 90dB będzie miał Xmax 5mm, a moja szczekaczka 20cm ma 10mm. Ciekawe kto na tym lepiej wyjdzie. Jak chcesz się kłócić załóż nowy wątek, naprawdę szkoda rozwalać ten temat.

cyt.: "Z fetami kolego proponuje tak zrobic:jezeli masz IRFP240/9240 tej samej firmy to o"k,jezeli chcesz by wzmak lepiej szarpal speaki to musisz poszukac lepsze fety.Dobra i dostepna konfigoracja jest IRFP242/9140!"

Darkul - teraz to mi zamieszałeś. Prośba wielka - powiedz mi konkretnie jakie to mają być tranzystory, bo jestem zielony a tu co raz to podajecie nowe typy. Chciałbym zamówić takie tranzystory, jakie uważacie za najlepsze do tego układu (chodzi mi o wersję drugą twojego wzmacniacza). Sam nic nie znajdę, bo na fetach się nie znam a chciałbym koniecznie posłuchac jak to brzmi.

Czy te tranzystory muszą być jakoś dobierane w pary czy niekoniecznie??

Fety wsadz takie IRFP240 i 9240 aby tej samej firmy.

==========

Oj igodzie...

tak sie robaczku sklada ze 25cm mam skana te 19 Hz,i te twoje teksty ze twoja 20cm ma wiekrzy skok membrany ......to juz nowe prawa fizyki tworzysz....

sorry panowie o parowaniu już było - umkneło mi.

ale mam jeszcze taką sprawę:

Darkul napisał: "Osobiscie dobieram fety wedl.wartosci Rds On,oraz poj.wejsc"

czy może mi ktoś powiedzieć jak to się robi, albo wskazać odpowiedniego linka co by się douczyć??

O dobieraniu fetów jest artykuł na stronach Neslona Pass'a w dziale DIY www.passlabs.com

Może ktoś pracuje nad płytką do wersji "uproszczonej" ?

--->Darkul

Kiedy obiecana hybrydka?

Pozdrówka

Darek - czy ten pierwszy schemat (bez cewek na wyjściu) podany przez Hala jest poprawny w 100%? Pytam bo trzeba porobić jakieś płytki.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

_igod_ - masz moją odpowiedź w tym temacie w rozpoczętym przez ciebie watku o subwooferach darkula.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak ktos chce moze sie pobawic w bootstrapowanie!Zamiast rezystora 3k6 polaryzujacego od szyny +VDC moze dac np.w szereg 2 rezystory po 1k8 a pomiedzy nimi wpiac +biegun kondziora np.100uF a jego giegun - podlaczyc do wspolnego wyjscia fetow.W szczytach mozna uzyskac dodatkowo okolo 40% mocy.

Osobiscie tego typu rozwiazania niestosuje ze wzgledu wiekrzych zniekrztalcen.Ale tylko na dobrych speakach jest to slyszalne na ogol dosc drogich.===================================================================

Znalazłem kiedyś w TME, ale tylko OPA551

Niemiecka firma RUTRONIK oferuje OPA552. Firma ta ma polskie przedstawicielstwo. Możesz spróbować tak jak kapelli, czyli ściągnąć próbki darmowe z Texas Instruments.

RUTRONIK Polska Sp. z.o.o.

ul. Sasiedzka 11

44244 Zory

Tel. +48 32/4 75 90-20

Fax +48 32/ 4 75 90-22

e-mail [email protected]

foksik - texsas instruments ;)

można zamówić do 5 sztuk danej kości, a na fakturze jest wystawiona cena ujemna i na dodatek wyraźnie pisze żę nie można pobierać opłata za nią.

paczka przychodzi UPS-em. i mniej więcej czas potrzebny na dostarczenie jej z lotniska z Pyrzowic do mnie do chaty (około 40km) był taki sam jaki na przesłanie jej ze Stanów do Polski :]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.