Skocz do zawartości
IGNORED

AWX series by STX

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

w salonie stx widziałem dosyć ciekawe wykończenie kolumny jakiego nie ma na ich stronie,

mianowicie front i tył srebrny lakier i okleina bardzo jasne drewno , wyglądało to ciekawie mniej smutno niż z czarnym frontem i bardziej nowocześnie zarazem, wykończenie całkiem dobrej jakości, jadną krawędź gdzieś znalazłem mogła by być troszkę staranniej położona

Focal + Naim

Drodzy forumowicze co myślicie o połączeniu głośników wstęgowych z polskimi STX GDN-18-140-8-AWX i wykonaniu systemu 2,5 drożnego ? Sądzę że ro ciekawy projekt choć i tak będę go realizował za 6 miesięcy, na razie chciałem poznać wasze opinie na ten temat

A o to linki do wstęgowca i AWX-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub bogatsza wersja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz znany wam AWX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się nad częstotliwościami podziału wstęgi i nisko - średnio tonowego sądzę że najbezpieczniejszy będzie podział przy 4,5 kHz i spadkiem 18dB/okt a cięcie niskiego przy 300 Hz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Chwilowo niestety brakuje mi troche czasu na to aby przysiedziec przy projekcie, ale jest w trakcie realizacji i do konca miesiaca chce sie z nim uporac.

Zrobione zostaly jakis czas temu wizualizacje.

Ukryta Zawartość

post-14539-100000094 1281303107_thumb.jpg

post-14539-100000095 1281303107_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 4 tygodnie później...

Ale się sypie forum masakra.... :P

Wybrałem jabłoń na kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Zamierzam zrobić kolumny w oparciu o projekt STX MX-140 i w związku z powyższym mam drobny dylemat (pytanie). Chcę zastosowane w tej konstrukcji głośniki wsadzić w inną obudowę w kształcie trapezu, przy zachowaniu objętości ok 17l. Lecz problem tkwi w tym że front zmieni wymiary z szerokości 21cm na 23cm natomiast wysokość z 40 powiększy się na 46,6 ... czy ta zmiana może istotnie wpłynąć na dźwięk i czy zwrotnica nie będzie potrzebowałam modyfikacji ?

• 3 miesiące później...

witam

czy próbował ktos wymienic cewkę z membraną węglową z GDWK-10-250-8-AWX na cewkę z membraną ceramiczną dostępną na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

jeżeli tak to jaka jest roznica w dzwieku?

Ukryta Zawartość

u mnie ceramik gra ponad rok, z końcówką pasma bez żadnych dyfuzorów jest problem i warto go lekko dopalić ultrawysokotonowym ale od 2 kHz do kilkunastu ( tu już lekki spadek) gra referencyjnie. Cechuje go wyjątkowa równowaga tonalna, brak podbarwień, brak sybilantów, wiernosć odtwarzania głosu ludzkiego czy fortepianu. Membranka lubi silny napęd i warto żeby z tyłu miała komorę albo linię transmisyjną jak w B&W. Ceramik moim zdaniem przypadnie do gustu tylko niewielu osobom, tym osobą które lubią dźwięk bez podbarwień taki normalny, naturalny bez syczeń, dzwonień i podkolorowań. A większoć słuchaczy woli atrakcyjny podkolorowany sopran z górką .

Witam,pisałem wczoraj do STX-a z pytaniem o nowości,bo za kilka miesięcy będę w sporo większym pomieszczeniu a jestem zainteresowany serią AWX i dostałem odpowiedz :

Witam,

Za kilkanaście dni (chociaż z wielu względów jednak może się przesunąć data premiery) zamierzamy skierować do sprzedaży następujące modele z serii AWX:

GDM-15... AWX

GDN-15... AWX

GDN-20... AWX

GDN-25... AWX

GDN-30... AWX

Głośnik GDWK ceramiczny również przewidujemy produkować pod koniec stycznia.

Pozdrawiam

Sławomir Trzaskowski

STX

Po głośnikach widać że będzie 3-way, planuję takie coś wystrugać :D

P.S.info dla zainteresowanych serią AWX i proszę nie podsuwać dwuznaczności tekstu...

Szkoda że się sprawa ceramika ciagnie kilkanaście miesiecy i pan Sławek kilka razy pisał że już niedługo wejdzie. Ciekawe jaki będzie ten 20cm AWX czy co podobnego do 18cm, jeśli tak powinny schodzić jak świeże bułki, sam wezmę parkę w ciemno, przyda się.

Ciekawe jaki będzie ten 20cm AWX czy co podobnego do 18cm, jeśli tak powinny schodzić jak świeże bułki, sam wezmę parkę w ciemno, przyda się.

Podobno będzie nadawał się on do 2dróg, więc zapowiada się ciekawie... ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Tak też sobie myślałem że 20-stka pogra sobie wyżej a 25 i 30 będą już typowymi bass-owcami ;)

Czas pokaże bo nie wiadomo jak to wszystko będzie wyglądać włącznie z cenami(ale i tu zbytniego zaskoczenia pewnie nie będzie)ale tak sobie myślałem o 3-way w wersji z pochyloną ścianką i od góry kopułka-18awx-25-awx coś jak ESA neo czy Akkus bodaj V3.Bardzo mi się podobają takie paczki a i tylko dwa nisko tonowe bym potrzebował.pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze to dziwne pytanie ala jakie ma być pochylenie przedniej ścianki a właściwie jak to obliczyć? czy są jakieś programy symulacyjne do projektowania obudowy z pochyloną przednią ścianką ?

winisd to tylko kolejny program symulacyjny. Proponowalbym sygerowac sie bardziej projektem mx140 niz winisd`em, duzo wiecej sie wyniesie lepszego.. Ja go mialem w 2d w 19,5L ale troszke przy duzo, teraz na pewno otrzyma ok 17-18 kazdy z wooferow.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja go mialem w 2d w 19,5L ale troszke przy duzo, teraz na pewno otrzyma ok 17-18 kazdy z wooferow.

Domyślam się że pomniejszenie o np. 2 l obudowy wpłynie na kontrole basu,masz może odniesienie jak bardzo ?

pozdr.sylw.

Alez zadna tajemnica, tyle ze to dosc stary projekt i dzis zrobilbym go jeszcze inaczej. Pokazuje to tylko jako przyklad, ze stosunkowo mala TL jest mozliwa, a dzwiekowo brzmi to dosc ciekawie. Gralem tez w basrefleksie i obudowie zamknietej ale ta TL schodzila znacznie nizej od pozostalych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.