Skocz do zawartości
IGNORED

Harbethy? KEFy? Avalanche?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że chyba udało mi się nakłonić Jose z Hiszpani do zkaupu mojego zestawu Lipinskiego... no cóż - czas zmian idzie... co polecacie do Accu E550, pokój 18m2, wytłumiony, okablowanie Harmonix, źródło Accu i gramofonik.... oczekiwania dźwiękowe: ciepło, mięsiście, żadnej krwi z uszu, miodnie, romantycznie, jak szklanka dobrej whisky albo lampka cholernie dobrego wina - co by smakować i rozciągać przeżycie w czasie.....

Budżet 15K, wliczając standy. Second handy jak najbardziej brane pod uwagę.

1. monitory Avalanche z Avcon ?

2. Harbethy 5ki ?

3. Kef 201/2 ?

4 jakieś podłogówki?

Harbethy 40.1 niestety poza moim zasięgiem. Sonus Faber niestety również....

https://www.audiostereo.pl/topic/59407-harbethy-kefy-avalanche/

Niedawno w ogłoszeniach były harbethy 5 za około 6,5 tys - z Gdyni. Super stan, wiem, bo od właścicela kupowałem wzmacniacz naima. Mam telefon do niego, jakbyś był zainteresowany, podam Ci na priva. Stan był idealny. A ogłaszał sie w październiku jakoś...

pzdr

P.S. Gdyby miały pasujący mi kolor, pewnie bym wymiękł i kupił sobie - grają fajnie, tyle ze u niego w dużym pokoju.

->oczekiwania dźwiękowe: ciepło, mięsiście, żadnej krwi z uszu, miodnie, romantycznie,

Przesiadka z Lipińskiego na Harbethy nie będzie bezbolesna ;-)

Owszem będzie ciepło, miodnie, romantycznie. Góra będzie lekko stłumiona. Mięśiście nie będzie bo zabraknie basu. Jak ktoś to akceptuje to ok. Na pewno w Harbethach rozdzielczość jest poświęcona w imię "analogowatości". Osobiście wolę kolumny grające bardziej dosadnie, z większym realizmem.

pozdrawiam

Słuchany zestaw: Accu E550 (+ karta przedwzmacniacz) + Harbeth 5 + Thorens 520 + SME 3012 + Goldring 1042

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Redaktorzy

Rozumiem, że oczekiwania dźwiękowe zostały rozbudzone dłuższym obcowaniem z Lipinskimi :-) Poczekaj może na wyniki odsłuchu forumowego u mnie, kto wie, czy AvaRefMony nie grają właśnie tak, jak potrzebujesz. Wczoraj z Bellesem wydały mi się aż zbyt ciepłe i miękkie.

z Lipinskimi to dziwnie - po prostu poczucie, że czegoś brakuje mi akurat ale niedookreślone... czasami jak ich słucham to realizm przekazu, wybrzmienia, koloryt po prostu przyprawiają mnie o gęsią skórkę - z drugiej strony cały czas brakuje mi tego "czegoś"... hmm... audiophilia nervosis.... no cóż - Jose z Santiago będzie się cieszył w swoim ministudiu nagraniowym ;)

"1. monitory Avalanche z Avcon ?"

To byłaby heroiczna decyzja,firma raczkująca na rynku,ale być może tworząca monitory na światowym poziomie.

Cyklicznie zmieniasz klocki,należy więc przyjąć,że w niedługim okresie czasu będziesz dokonywał kolejnych zmian.

Pojawia się więc temat pózniejszego odsprzedania zakupionego towaru.

To będzie wielki problem.

Ale do odważnych świat należy!

adamgdansk, 17 Lis 2009, 14:00

>z Lipinskimi to dziwnie - po prostu poczucie, że czegoś brakuje mi akurat ale niedookreślone...

>czasami jak ich słucham to realizm przekazu, wybrzmienia, koloryt po prostu przyprawiają mnie o

>gęsią skórkę - z drugiej strony cały czas brakuje mi tego "czegoś"...

Najwyraźniej brakuje Ci czaru brzmienia, rozsmakowania w spektaklu muzycznym, czegoś ulotnego, muzykalnego co by nie pozwoliło ruszyć się z fotela. To coś może dostarczyć Harbeth. Lipinski to 'bezduszny realizm' a Harbeth to naturalność i muzykalność w najlepszym znaczeniu tego słowa. W zestawieniu z Harbeth kolumny Lipinskiego (niezależnie od zestawienia sprzętowego) to skostniałe grajki przy całym szacunku dla nich. Herbatniki z odpowiednią elektroniką i kablami oczarują. Przez wiele lat nie wyobrażałem sobie słuchania muzyki na głośnikach w których byłoby czegoś mniej w mom wyobrażeniu tj. detalu, sopranu, basu. Bardzo się myliłem. Do czerpania wielkiej przyjemności ze słuchania muzyki w domu wcale a wcale to nie jest potrzebne. Jednocześnie też nie jest tak, że Harbeth nie ma detalu i najniższego basu (mowa o SHL5). To jest po prostu inna szkoła brzmienia i trzeba o tym pamiętać. Może kolega tego szuka.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Prawdę powyższą potwierdzam. Po trzydniowym maratonie na Krokus Jazz Festiwal, wreszcie muza na jamce mnie nie drażni. Wracałem, zapuszczałem jazzik i ...koncert trwał dalej! Tak prawdziwy przekaz zapewniają Harbeth. Nie odczuwam także jakichkolwiek braków. Te kolumny pozwalają zapomnieć o sprzęcie i pozostaje tylko muzyka.

adamgdansk, 17 Lis 2009, 08:22

>Jako że chyba udało mi się nakłonić Jose z Hiszpani do zkaupu mojego zestawu Lipinskiego... no cóż

>- czas zmian idzie... co polecacie do Accu E550, pokój 18m2, wytłumiony, okablowanie Harmonix,

>źródło Accu i gramofonik.... oczekiwania dźwiękowe: ciepło, mięsiście, żadnej krwi z uszu, miodnie,

>romantycznie, jak szklanka dobrej whisky albo lampka cholernie dobrego wina - co by smakować i

>rozciągać przeżycie w czasie.....

>

Może KEF xQ40 - słuchałem ich w 18 mkw. Barwa, mięso, kolory - po prostu do słuchania. Nie meczą. Ewentualnie xq30 mniejsze - też się do nich szykuje.

Pozdrawiam

dzięki za wszystkie wpisy... a topowe monitory KEF aż tak nie warte podpięcia?

coś musi być w tych Harbeth'ach - szkoda, że tak rzadko second handy sensowne się pojawiają...

et voila!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

adamgdansk

Twoje zdanie numer 2 jest jednocześnie pytaniem i odpowiedzią ;-)

Rzeczywiście, piątki trudno trafić z drugiej ręki, ale od czasu do czasu się trafiają - trzeba śledzić ogłoszenia. Niestety ceny second hand nadal są stosunkowo wysokie. Zapytaj może kolegę mamza z wątku harbeth lub naim, sprzedaje model 7 z kapitalnymi podstawkami w bardzo dobrej cenie imho

pzdr

adamgdansk

PS. W Audio Forte widziałem bardzo fajne podłogówki KEFa serii Reference w dobrej cenie ex-demo, może sprawdź?

pzdr

PS. A Harbeth vs Lipiński to dokładnie dwa przeciwległe końce tematu głośnikowego imho ;-)

od niedawna mam harbeth hlk6. grają z quadem 77. pod względem basu i mięsistości troche się poki co przyzwyczajam, bo harbety grają swobodniej i z mniejszym basem niz moje dotychczasowe monitory na scan speakach, ale tez o to mi chodziło, bo bywało mi czasami za ciężko. natomiast ogolnie wrazenie co do harbetów to duza kultura bzmienia, swoboda, głębia sceny i chyba uniwersalność ... grają pop, jazz, coś szybszego, wolniejszego, z basiorem, itd itd .... ale pewnie jakiegoś hard rocka nie zagrają

Adamie ...

Harbeth, to chyba nie jest jednak kierunek w którym powinieneś podążać.

Patrząc na wpisy kolegów powyżej stwierdziłem, że mają tak wiele wad, że dziwię się że ktokolwiek przy zdrowych zmysłach je kupuje.

Jeśli wiesz czego szukasz w brzmieniu odpowiedź zapewne już znasz.

pozdrawiam

zdezintegrowany

zdezintegrowany_3PO, 18 Lis 2009, 12:41

>Adamie ...

>

>Harbeth, to chyba nie jest jednak kierunek w którym powinieneś podążać.

>Patrząc na wpisy kolegów powyżej stwierdziłem, że mają tak wiele wad, że dziwię się że ktokolwiek

>przy zdrowych zmysłach je kupuje.

>

>Jeśli wiesz czego szukasz w brzmieniu odpowiedź zapewne już znasz.

>

>pozdrawiam

>zdezintegrowany

jak u Ciebie grają Harbety w połączeniu z naimem ?

adamgdansk, 18 Lis 2009, 08:06

>dzięki za wszystkie wpisy... a topowe monitory KEF aż tak nie warte podpięcia?

>

Przede wszystkim 201/2 są niewiele tańsze od 203/2, więc nie wiem czy taki zakup ma w ogóle sens. Zwłaszcza, że możliwa jest regulacja basu za pomocą zworki z tyłu kolumny.

Co do dźwięku, to zakładam, że grają też podobnie do 203/2. To są w zasadzie te same głośniki, budowa również trójdrożna i tylko mają mniejszą obudowę i o jeden głośnik basowy mniej.

203/2 uważam za zdecydowanie lepsze niż 1028be lub 804s już nie mówiąc o xq40.

201/2 maja bardzo dobre recenzje ponieważ jako monitory trójdrożne zachowują się podobnie do kolumn stojących tzn. graja głębszym basem i ciemniejszym dźwiękiem niż by to wynikało z ich rozmiaru.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

>a jak grają generalnie Harbethy z Naimem?

>

>;-)

Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak grają Harbeth-Naim to informuję, że:

- z niskim, kontrolowanym i miękkim ale jeszcze konturowym zejściem w dole pasma (tutaj zależnie od modelu monitorów, rodzaju i typu podstawek, ustawienia głośników i zastosowanego okablowania)

- mięsiście, soczyście, dynamicznie z dobrym różnicowaniem na średnim i wyższym basie

- bardzo barwnie, dźwięcznie, komunikatywnie, z przyjemną i przekonującą dla organu słuchu naimowską sygnaturką na średnicy (w tym zakresie zestawienie Naim-Harbeth wypada świetnie)

- wysokie rozdzielcze, całkiem szczegółowe, dobrze zszyte ze średnicą przez co mamy wrażenie pięknej spójności dźwięku i fantastyczne zróżnicowanie barw wybrzmień

- bardzo dobrą stereofonią, dobrym wrażeniem przestrzeni, przyzwoitą szerokością, głębią i wysokością

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

o te KEFy 201/2 z ciekawości zapytałem, akurat jest możliwość za 6K z podstawkami kupić.... nauczony życiowym doświadczeniem wiem, że "okazji" nie ma, więc zapytałem jak się mają do pozostałych konstrukcji... nie wiem nawet jakby się z Accu zgrywały...

skyrobin, 18 Lis 2009, 18:18

>>a jak grają generalnie Harbethy z Naimem?

......

..>Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak grają Harbeth-Naim to informuję, że:

..........

he he

dystrybutor naima w czasie pokazow i wszelkich prezentacji powinien taka tabliczke sobie wywiesic

....i nie meczyc ludzi i siebie

adamgdansk

Słuchałem tych 201-ek i słuchałem też 203 i 205 w jednym pomieszczeniu na tym samym sprzęcie.

Podpinany był cały system Einsteina(CD,integra)Pomieszczenie nie było zbyt duże ok.20m2(prostokąt)

Najgorzej wypadły właśnie 201 w porównaniu do 203 brak im było wypełnienia i basu(ten jeden dodatkoeo głośnik niskotonowy)203 grały przez to płyniej i przyjemniej w odbiorze.Po przełączeniu systemu na ACCU właśnie,dźwięk już tak analogowy i przyjemny nie był.Potem jeszcze próbowaliśmy z Octave(końcówka,pre)i też lepiej grały niż z ACCU.Można tego posłuchać w Berlinie w sklepie

Hinterhoff.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.