Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  184 członków

Xavian Klub
IGNORED

Klub Xaviana

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Te całe xavian perla czy xn 250 należy porównać do Studio 16 hertz Canto One a już nie mówiąc o Canto Grand premium ...Gwarantuję że tą całą matową naleciałosć Xaviana załatwią wyżej wymienione konstrukcje 16 Hertz , rozdzielczość przy plikach DSD jeśli takimi tylko dysponujecie mogą pokazać tylko konstrukcje oparte na wybornych przetwornikach , okablowaniu solid core i doborowych kondach jaką stosuje Studio 16 Hertz.

cała i tak niezła rewelacja Xaviana

Xavian_PERLA_14.jpg

Biedota

od dziecka mam problemy z wierzeniem w bajki, zarówno te o gadającym gorejącym krzaku jak i wspaniałej jedynej fimie, która w przeciwieństwie do innych....dokłada do interesu :D oferując w tych samych cenach podzespoły z innej galatyki ;)

Numik Ty tak na poważnie? Chcesz zamienić Xavian na Zenzor. Posłuchaj swoich Neox na innej elektronice albo faktycznie daj im troszkę czasu.

Nie znam Neox ale wiem jak grają Xaviany innej serii a grają wybitnie

Wiem, desperacja ;). Caspian to raczej dobre połączenie choć pewnie są lepsze. No właśnie czekam na tą wybitność, a co do Zensorów - mają trochę wad, ale jakie kolumny nie mają. Natomiast ich świeżość, otwarcie itp. potrafią zadziwić. One grają dobrze z niewieloma piecami, ważne z czym ich słuchałeś. Zapewniam, że z Audiolabem grają naprawdę dobrze i parę osób się u mnie mocno zdziwiło w tym czasie

Zwrócić należy uwagę, jak już kiedyś wspomniałem, ile kosztują konstrukcje na Rewelatorach.

Nie będę ponownie przytaczał przykładów, wystarczy wrócić o kilka stron.

Moje zdanie jest niezmienne, 250tki to źle wycenione kolumny, lub stworzone aby zdobyć rynek. Zauważcie jakie ceny kolumn ma Xavian po linii XN.

Jestem ciekaw czy ktoś słuchał XN250 z naprawdę "kozacką" lampą??? Myślę tu o czymś z półki 20kz w górę.

Dodam tylko, że nigdy w życiu nie spożytkowałem piniędzy niż na zakup 250tek!!!

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Uważam 250 za świetne kolumny z reszta jak te pare co dane było mi posłuchać Xavianów każde maja to coś co nie da zapomnieć o sobie :)

zapomniałem napisać

jak poszukiwałem ,słuchałem wzmaków lampowych ,kabli miałem okazje posłuchać(chwile) Ambre w towarzystwie Musicala M6Si jak muza była Diana Krall

Moc sila kolumny które mogą grac w większych pomieszczeniach (skrzynki tęz wymiarami wieksze od pereł)

Czuć było moc i energie drzemiącą w tym zestawie a zarazem muzykalność powiem więcej mam przeczucie że rockowe nagrania swietnie zabrzmiały by na takim zestawie:)

Tak Scany Discovery to wyborne przetworniki a i okablowanie solid core i doborowe kondy - zwalają z nóg. Nie pisz jak nie wiesz o czym mówisz.

Same przetworniki nie grają , liczy się też aplikacja. Pan Barletta ma niewatpliwie swój pomysł na dźwiek i to trzeba uszanować. Konsument ma prawo wyboru czy porównań. Fanom Perla czy nawet XN zaproponuję odsłuch np. starej serii Audiosolutions Euphony na przecież taniutkich przetwornikach ale rewelacyjnie zaaplikowanych.

Nie truję już dalej ja mało doświadczony meloman ;)

Ja sam napalałem się na XN250 jednak budżet wtedy pozwolił mi na KEF R300 i powiem szczerze że z lampą teraz grają wcale nie gorzej od XN

Dużo dobrego piszę się o R300, a ty tylko to potwierdzasz.

Ja swoje XN uwielbiam z ich wszystkimi "wadami" one wprowadziły mnie w świat garunków jeszcze przezemnie nie odkrytych.

Nie nyguję wyższości innych konstrukcji, ale dla mnie poszukiwania kolumn zakończone definitywnie.

Nie stać mnie jeszcze na zapewnienie im odpowiedniej amplifikacji i źródła, ale do tego też dojdziemy.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów!

--------bo przecież najważniejsza jest muzyka------

Nieprawdaż???

Dużo dobrego piszę się o R300, a ty tylko to potwierdzasz.

Ja swoje XN uwielbiam z ich wszystkimi "wadami" one wprowadziły mnie w świat garunków jeszcze przezemnie nie odkrytych.

Nie nyguję wyższości innych konstrukcji, ale dla mnie poszukiwania kolumn zakończone definitywnie.

Nie stać mnie jeszcze na zapewnienie im odpowiedniej amplifikacji i źródła, ale do tego też dojdziemy.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów!

--------bo przecież najważniejsza jest muzyka------

Nieprawdaż???

Ja mam narazie ic diy z pomysłu audioburaka głośnikowe mam w miarę qed xt400 spółce srebrne.

Ale dac mój to takie niedrogie maleństwo smsl m8 jest na Sabre i nie słyszę żadnej różnicy z poprzednim AGD NFB28 2016 amanero

Co nie zmienia faktu że XN250 w swoim domu z moją Mingda MC88C bym posłuchał

Edytowane przez venom200

Ja mam narazie ic diy z pomysłu audioburaka głośnikowe mam w miarę qed xt400 spółce srebrne.

Ale dac mój to takie niedrogie maleństwo smsl m8 jest na Sabre i nie słyszę żadnej różnicy z poprzednim AGD NFB28 2016 amanero

Co nie zmienia faktu że XN250 w swoim domu z moją Mingda MC88C bym posłuchał

U mnie XNom towarzyszy Music Angel (mod.Sonus Oliva) z Hegel HD12 (+laptop/TIDAL)

Po Heglach jest duuuży progres.

Gość numik

(Konto usunięte)

to albo z moimi jednak coś jest nie tak albo po wygrzewaniu stanie się cud. Na tle zakresu średnio-niskotonowego, raczej lekko przygaszonego, lekko matowego - tak, to dobre określenie - zakres wyższej średnicy i góry jest zdecydowanie zbyt aktywny i "wybuchowy" - nerwowy, nie pasują do siebie.

Całość nie skleja się, Benefit Jethro Tull ciężko się słucha.

Edytowane przez numik
Gość numik

(Konto usunięte)

Już wiem co z nimi jest. One odwrotnie niż Dali mają wyższą średnicę aktywną, a przydymioną samą górę i wszystkie "dzowneczki / trójkąty" itp....brzmią jak przeszkadzajki, cyknięcia, trzaski, które się źle wklejają w całość, która gdyby nie to...jest wzorcowa dla mnie. Wszelkie polskie c i s też brzmią nieprawidowo. Nie macie takich problemów?

Już wiem co z nimi jest. One odwrotnie niż Dali mają wyższą średnicę aktywną, a przydymioną samą górę i wszystkie "dzowneczki / trójkąty" itp....brzmią jak przeszkadzajki, cyknięcia, trzaski, które się źle wklejają w całość, która gdyby nie to...jest wzorcowa dla mnie. Wszelkie polskie c i s też brzmią nieprawidowo. Nie macie takich problemów?

Przypomnij czym Ty je napędzasz

Caspianem i może to połączenie nie jest optymalne (MKI) - może powrót do Audiolaba 8000s coś by pomógł, jak myślisz?

Caspian to tzw czarne granie bez detali a znowu Xavian to bardzo równe granie bez udziwien. Tzn mam na myśli odniesienie do XN250-270 I może tu jest pies pogrzebany że zrobiła się za duża ostoja spokoju i dlatego nie ma u Ciebie czaru czytaj troszkę szaleństwa. Miałem u siebie audiolaby i one na pewno grały jaśniej od Roksana

Gość numik

(Konto usunięte)

Caspian to tzw czarne granie bez detali a znowu Xavian to bardzo równe granie bez udziwien. Tzn mam na myśli odniesienie do XN250-270 I może tu jest pies pogrzebany że zrobiła się za duża ostoja spokoju i dlatego nie ma u Ciebie czaru czytaj troszkę szaleństwa. Miałem u siebie audiolaby i one na pewno grały jaśniej od Roksana

dzięki, decyzja podjęta, Caspian to wspaniały wzmacniacz, ale wolę go zmienić dla tych kolumn, warto spróbować i dać szansę, bo tu faktycznie za spokojnie i góra zdycha, ale się odzywa ;)

ja miałem trzy caspiany i teraz już sam zgłupiałem z tymi opiniami.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość numik

(Konto usunięte)

ja się opierałem na opiniach innych, nie słyszałem go z innymi kolumnami, tylko z tymi wygrzewającymi się Xavianami. Wygląda, że jednak nie ma, choć może w tej parze coś się nie zgrywa. Albo jest "doświetlona", ale zarazem "delikatna" - patrz brak zgrania w tej parze.

Pamiętam jak grał Audiolab z Dali i to co tutaj jest ledwo słyszalnym "szelestem" tam było dzwoneczkiem, trójkątem. Ja sprawdzę to dopiero gdy uda mi się znaleźć Audiolaba w miejsce Caspiana. Jeśli to będzie kwestia kolumn, sprzedam je, kupię jakieś Dali, które mają to otwarcie na górze znakomite dla mnie, dokupię znowu Caspiana i będę porównywał - nie widzę innego logicznego wyjścia jeśli Audiolab nie ożywi góry Xavianów

Edytowane przez numik

jeśli Audiolab nie ożywi góry Xavianów

Być może i trochę ożywi ale nie sądzę żeby Xaviany na górze zagrały w porównywalnym stylu do Dali. Miałem okazję posłuchać Dali Opticon 2 i tam od razu dało się zauważyć tą doświetloną góre. Dla mnie te Dali to był główny konkurent do moich Neox1 bo Dali zagrały na prawdę konkretnym basem, świetną średnicą, barwą przyjemną dla mojego ucha tylko te wysokie średnio mi pasowały ale właśnie to jest może twoje granie.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Pamiętam jak grał Audiolab z Dali i to co tutaj jest ledwo słyszalnym "szelestem" tam było dzwoneczkiem, trójkątem. Ja sprawdzę to dopiero gdy uda mi się znaleźć Audiolaba w miejsce Caspiana. Jeśli to będzie kwestia kolumn, sprzedam je, kupię jakieś Dali, które mają to otwarcie na górze znakomite dla mnie, dokupię znowu Caspiana i będę porównywał - nie widzę innego logicznego wyjścia jeśli Audiolab nie ożywi góry Xavianów

numik, ależ ty jesteś popędliwy. Powinineś sobie wpisać w sygnaturze "pośpiech jest złym doradcą". ;)

Ile czasu słuchasz tego połączenia? Trzy tygodnie? Może właśnie zawsze miałeś za dużo góry, twoje ucho tak jest ustawione i teraz szukasz dziury w całym, zamiast poczekać, aż ten niedomiar stanie się normalnością. No ale może rzeczywiście połączenie caspiego z xavianami nie jest najszczęśliwsze.

Dwa, a co ze źródłem? Może to kolejny element układanki, który razem sprawia, że góry jest za mało. Jak chcesz, to może mogę ci pożyczyć m-daca, sprawdzisz sobie efekt z wyrazistym źródłem.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Gość numik

(Konto usunięte)

numik, ależ ty jesteś popędliwy. Powinineś sobie wpisać w sygnaturze "pośpiech jest złym doradcą". ;)

Ile czasu słuchasz tego połączenia? Trzy tygodnie? Może właśnie zawsze miałeś za dużo góry, twoje ucho tak jest ustawione i teraz szukasz dziury w całym, zamiast poczekać, aż ten niedomiar stanie się normalnością. No ale może rzeczywiście połączenie caspiego z xavianami nie jest najszczęśliwsze.

Dwa, a co ze źródłem? Może to kolejny element układanki, który razem sprawia, że góry jest za mało. Jak chcesz, to może mogę ci pożyczyć m-daca, sprawdzisz sobie efekt z wyrazistym źródłem.

różnica jest znacząca na tym samym źródle, kablach i nie wiem czy to można "wygrzać". To nie jest mój pierwszy zestaw, a część dźwięków brzmiała jakby za nisko w tym połączeniu, wyraźnie. Dam im szansę z bardziej dobitnym na górze wzmacniaczem, Audiolabem 8200a, Coplandem csa-8,Strussem 140-2, wszystkie mam na oku i rozmawiam. Chcę być jednak przygotowany na fiasko. I nie wiem czy ucho tak mi się ustawiło - raczej zawsze wybierało takie kolumny od razu. Tym razem na odsłuch zabrałem tylko rock i tu brzmią doskonale, to w DCD / King Crimson pojawiają się kłopoty ze zbyt ocieploną górą w skali, jakiej nigdy dosłownie nie słyszałem. Naprawdę niewielka korekta tego zjawiska mi wystarczy, walczę

Być może i trochę ożywi ale nie sądzę żeby Xaviany na górze zagrały w porównywalnym stylu do Dali. Miałem okazję posłuchać Dali Opticon 2 i tam od razu dało się zauważyć tą doświetloną góre. Dla mnie te Dali to był główny konkurent do moich Neox1 bo Dali zagrały na prawdę konkretnym basem, świetną średnicą, barwą przyjemną dla mojego ucha tylko te wysokie średnio mi pasowały ale właśnie to jest może twoje granie.

tak tak, powrót do Dali też rozważam, ale jeszcze dam Xaviankom szansę.

Edytowane przez numik

Tym razem na odsłuch zabrałem tylko rock i tu brzmią doskonale, to w DCD / King Crimson pojawiają się kłopoty ze zbyt ocieploną górą w skali, jakiej nigdy dosłownie nie słyszałem.

Spoko. Z tym że akurat Anastasis DCD mam i imho ona jest specyficznie, bardzo ciemno nagrana, tzn. wręcz przesadnie dociążona i to niezbyt dobry punkt odniesienia. Tu z YT, choć brzmi gorzej niż z płyty oczywiście:

https://www.youtube.com/watch?v=7PSZb76cTcE

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Spoko. Z tym że akurat Anastasis DCD mam i imho ona jest specyficznie, bardzo ciemno nagrana, tzn. wręcz przesadnie dociążona i to niezbyt dobry punkt odniesienia. Tu z YT, choć brzmi gorzej niż z płyty oczywiście:

https://www.youtube.com/watch?v=7PSZb76cTcE

obstawiam opcję, że Caspian nie wyrabiał prądowo, szczególnie mki + charakterystyka obu elementów się nie zgrała i stąd efekt. Liczę na zmianę po włączeniu do toru Audiolaba / Strussa. Sphinx Myth może znowu nie uciągnąć

Mam te same wydanie i będę się trzymał mojej opinii, tzn. góra jest, ale ogólnie ciężar jest położony na niższy środek. A teraz słucham na słuchawkach AKG K551.

Poza tym jak wzmak nie wyrabia prądowo, to raczej basu nam brakuje i całość brzmi zbyt jasno a nie na odwrót. Raczej stawiam na niedopasowanie.

Gość

(Konto usunięte)

Mam te same wydanie i będę się trzymał mojej opinii, tzn. góra jest, ale ogólnie ciężar jest położony na niższy środek. A teraz słucham na słuchawkach AKG K551.

Poza tym jak wzmak nie wyrabia prądowo, to raczej basu nam brakuje i całość brzmi zbyt jasno a nie na odwrót. Raczej stawiam na niedopasowanie.

Teraz oki..."ciężar położony na niższy środek"...dokładnie...taka jest atmosfera tego albumu...albo się komuś podoba albo nie...na tym polega różnorodność realizacji...jak chcesz "dzwoneczków" to nie na tym albumie...

I proszę Cię nie zarzucaj mi "Raczej stawiam na niedopasowanie" ... zapraszam do siebie co by rozwiać tego typu wątpliwości...

Podrawiam

Edytowane przez Gość

Ziko, luz, druga część mojej wypowiedzi odnosiła się nie do ciebie, tylko do tej wypowiedzi numika:

obstawiam opcję, że Caspian nie wyrabiał prądowo, szczególnie mki + charakterystyka obu elementów się nie zgrała i stąd efekt.

Ale jakbym mógł, to twojego zestawu bym ze względu na jolkę chętnie posłuchał. ;)

Gość

(Konto usunięte)

Ziko, luz, druga część mojej wypowiedzi odnosiła się nie do ciebie, tylko do tej wypowiedzi numika:

Ale jakbym mógł, to twojego zestawu bym ze względu na jolkę chętnie posłuchał. ;)

Luziol ;-)

A na słuchanie wspólnie muzyki serwowanej przez moją Jolę serdecznie zapraszam...nawet dzisiaj, zaraz...

Witajcie Panowie

Wpisuje się do Klubu głośnikami Xavian Stella. Grają cudnie - to było to czego długo szukałem.

Przy okazji chciałbym zapytać posiadaczy Xavianów z serii Natura (drewniane) czy również pojawiają się delikatne mikropęknięcia drewna?

Pozdrawiam

Witajcie Panowie

Wpisuje się do Klubu głośnikami Xavian Stella. Grają cudnie - to było to czego długo szukałem.

Przy okazji chciałbym zapytać posiadaczy Xavianów z serii Natura (drewniane) czy również pojawiają się delikatne mikropęknięcia drewna?

Pozdrawiam

Witaj obejrzałem swoja Perłe nic nie widzę takowego ...a w których miejscach widzisz je ? czy na złączeniach desek ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.