Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepiej nagrana plyta jaka kiedykolwiek slyszales?

Rekomendowane odpowiedzi

plumkanie jest to materiał nie wymagający dla sprzętu, ok? - czyli raczej kameralny jazz, a nie symfoniczny rock.

Sorry, ale kameralny jazz jest niewymagający? Czyli odtworzenie zejścia kontrabasu, jego barwy, wielkości i barwy fortepianu i np. stopy perkusji to proste zadanie? Kurcze, jak dla mnie to powtarzanie frazesów. Sprzęt który dobrze zagra jazz (choćby trio klasyczne) to sprzęt, który i inne formy spokojnie ogranie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jazz jest bardzo wymagającym gatunkiem muzycznym dla zestawów audio przede wszystkim dlatego, że w większości jest nagrywany live, obojętnie czy w studio, czy podczas koncertów. Kontrabas, jak już romekjagoda napisał, odgrywa bardzo ważną rolę, zarówno w kwestii samej jego realizacji jak i głównego napędu zespołu. Wiadomym jest przecież, że przeważnie gra się pod kontrabasistę i to on prowadzi peleton dżwięków. W samej technice nagrywania, nawet jak gramy akustycznie, kontrabas zasilamy lekkim prądem (dodajemy wzmacniacz). Robimy to po to, żeby palec kontrabasisty był lepiej słyszalny w naszych głośnikach. Sama barwa i umiejętność jej wydobycia zależy głównie od Artysty i jak najbardziej pary: instrument / wzmacniacz. Dla mnie osobiście, największym problemem jest dobra realizacja saksofonu... i organów B3 Hammonda. Chyba nie ma zestawu na świecie, który prawidłowo odtworzyłby te instrumenty. Jakiekolwiek porównania dzwięku z systemów audio z dzwiękami żywych instrumentów nie mają żadnego sensu, szczególnie w jazzie akustycznym i klasyce. Jak już wiele razy pisałem, są to inne szkoły i nie ma co bić piany na tak oczywisty temat.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Gość partick

(Konto usunięte)

No pewnie, że się czepiam...;-) Może dlatego, że nie używam słowa plumkanie... Chociaż nie! Dla mnie cały rock jest plumkaniem, nawet ten zagęszczony... Sorry!

plumkanie jest to materiał nie wymagający dla sprzętu, ok? - czyli raczej kameralny jazz, a nie symfoniczny rock.

panowie, czy tu jest k... coś niejasnego?

panowie, czy tu jest k... coś niejasnego?

Spokojnie, nie ma się co naprężać...'-) Innego brzmienia doświadczamy w rocku, innego w jazzie i jeszcze innego w klasyce. Każde z nich jest piękne, ma swój potencjał oraz tzw. priorytet... i do każdego z nich powinno się konfigurować system audio, albo przynajmniej próbować odpowiednio zbalansować własne preferencje muzyczne. Te aspekty brzmieniowe, które cenimy w jazzie akustycznym, niekoniecznie będą priorytetami w muzyce rockowej. Mocno zaakcentowany detal w rocku bardzo mi przeszkadza i szybko powoduje zmęczenie, natomiast wszystkie niuanse brzmieniowe i dużą rozdzielczość dżwięku jak najbardziej akceptuję w jazzie, kameralistyce i szeroko pojętej muzyce poważnej. O słuszności lub wyższości systemów audio w kontekście sprzętów wymagających nie ma co wojować, bo przecież każdy z nas ma swoje własne preferencje w zależności od ulubionego gatunku muzycznego. Pewnikiem jest, że jak sam proces nagrania został zignorowany, to nawet najlepszy remaster nia za bardzo jest w stanie pomóc i dlatego min. większość wyczynowych remasteringów jest zrobiona z całkiem niezłych nagrań oryginalnych. Tak to widzę i proszę mnie poprawić jak się mylę...

Pozdr, M

Parker's Mood

Panie i Panowie; Załóżcie proszę odrębny wątek o "plumkaniu" - ten dotyczy płyt!!!

Edytowane przez supmario

Dokładnie jak piszesz supmario! Właśnie w poście powyżej już to wytłumaczyłem... Nie rozumiem tych wojen krzyżowych na forum, ale przyznaję, że coraz chętniej w nich uczesticzę...'-) Zresztą sam siebie też nie rozumiem...'-) Ty natomiast uspokuj się, odpocznij, nie krzycz i posłuchaj sobie Fanfare For The Warriors - The Art Ensemble Of Chicgo - znakomite brzmienie i wersja HDCD: Koch Jazz Records.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Do MarkN: trochę jazgot ale posłucham więcej :) płyta zamówiona :)

Edytowane przez supmario

potwierdzam słowa discomaniac71 , prawda powinien być zakaz wpisów dla ziomali z ps3 , prosimy sie przenieś gdzieś na forum świat gierek itp , a nie o audio się tu wypowiadać i jeszcze bezczelnie nas obrażać

Z jazzowych płyt nagranych jako "digital" bardzo dobrze brzmi Wynton Marsalis - standards vol.1.

Ciężko w ogóle wybrać mi jeden tytuł "najlepiej nagranej płyty", zawsze wchodzą preferencje, jak tylko coś zmienie w sprzęcie to jedna płyta brzmi lepiej, a druga gorzej, a wcześniej było na odwrót. Na pewno na wyróżnienie zasługują nagrania z ECM, nie spotkałem się ze spartoloną realizacją z tej wytwórni.

Zgadzam się z MarkN, że jazz jest nie wygodnym materiałem dla sprzętu audio, kontrabas jest instrumentem z największym pudłem rezonansowym, ciężko jest nagrać i odtworzyć ten dźwięk by brzmiało naturalnie, ale z odpowiednią głębią. Oprócz tego dęte no i wredny fortepian.

pzdr

Temat od dluzszego czasu nie poruszany ale mysle ze nadal warty rozwijania, a wiec dodam cos od siebie:

rewelacyjna muzyka, wykonanie, kompozycje, dynamika i stereofonia: Chuck Mangione - 20th Century Masters - The Millennium Collection- The Best of Chuck Mangione

oraz,

achhh Katie, te smaczki w jej utworach: Katie Melua - The Katie Melua Collection (2008)

na koniec,

rodzima produkcja, plyte polecil mi kolega i po prostu wciagnela mnie tak ze az sam sie zdziwilem: Piotr Rogucki - Loki-Wizja Dźwięku

Nie ograniczajac sie dodam jeszcze ze jestem fanem produkcji Kanye'go Westa i zespołu Outkast, tego drugiego szczególnie polecam 'The Love below' oraz 'Idlewild'.

Tyle na poczatek ode mnie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-46035-0-94725800-1348169426_thumb.jpg

post-46035-0-73665900-1348169572_thumb.jpg

post-46035-0-49556600-1348169940_thumb.jpg

post-46035-0-76792300-1348169950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przerzuciłem sterty dobrze nagranych płyt, lecz nigdy nie spotkałem się z tak spektakularnym dżwiękiem jak na płycie Flamenco - Pepe Romero. Wydawnictwo: LIM, K2HD Mastering, bezpośrednio z masteru. Płyta ta świetnie i chyba najlepiej, brzmi w pomieszczeniach akustycznie przestrzennych i żywych. Dzwięk ten lubi się z drewnianą podłogą, i jak najbardziej rozumiemy dlaczego...'-) Muzyka rozpalona i korzenna, tym bardziej, że wszystko odbywa się na żywo, w twoim pokoju. Dobrze mieć zestawy głośnikowe schodzące bardzo nisko. Sub-dzwięki są jak najbardziej znakomicie słyszalne i realistyczne, wprowadzające klimaty live. Nie słyszałem do tej pory lepiej nagranej płyty, w każdej kategorii. Oryginalnie wydana przez Phillipsa.

51ayIjAN7FL._SL500_AA300_.jpg

Zresztą już wiele razy prezentowałem Pepe Romero w wydaniu LIMa. Jak ktoś posiada tę płytkę, to rozumie moje fascynacje nad dzwiękiem i w ogóle całą realizacją tego projektu.

Pozdro, M

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

• 3 tygodnie później...

Bliźniaczy wątek o realizacjach PL natchnął mnie by ruszyć również ten do przodu.

Kilka tytułów z własnych zasobów wrzucam niniejszym:

1. Tord Gustavsen Trio "Changing Places" 2003r ECM 1834

2. Andrzej Jagodzinski Trio "Deep Cut" 1997r CDSound CDSCD101

3. John Abercrombie Quartet "Wait Till You See Her" 2009r ECM 2102

4. Bernard Maseli "Tylko Chopin" 1994r Polskie Nagrania Edition ECD 056

5. Leszek Kulakowski Sextet "Black & Blue" 1994r Polonia Records CD 031

W ogóle ciekawą wytwórnią była, a być może jeszcze jest, Polonia Records.

Słyszałem ich 3-4 płyty i wszystkie to mistrzostwo świata!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Na ile można kierować się tym programem biorąc pod uwagę jakość nagranej płyty? Jak ogólnie odczytywać dane tam zawarte? Czy w uproszczeniu im więcej punktów z zielonej skali tym lepiej?

Ukryta Zawartość

Płyta Andrzeja Jagodzińskiego Trio "Deep cut" jest tam na 3 miejscu

I przy okazji znalazłem link na YT do płyty najgorzej "zmasakrowanej" wg tego programu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rosim

Program DR Meter analizuje dynamikę nagrania.

Im bardziej zielono, tym dynamika wyższa, czyli nie zrobiono kompresji, jakże powszechnej dzisiaj.

Trzy pierwsze* płyty sam tam wrzuciłem :o)

Płyty brzmią rewelacyjnie.

Nie trzeba być fanem jazzu, by po prostu z przyjemnością słuchać dźwięków z nich płynących.

*) Helge Schneider to nagranie mowy ludzkiej, więc w sumie nie wiem co robi w tym zestawieniu.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Płyta Andrzeja Jagodzińskiego Trio "Deep cut" jest tam na 3 miejscu

To ja ją wrzuciłem, ale okazuje się, że to miejsce to taka trochę nieprawda.

DRMeter można używać jako wtyczkę do foobara i jako niezależny program.

Ja użyłem tej drugiej opcji i wyniki różnią się bardzo od wersji wtyczkowej.

Wyszło to na jaw, gdy ktoś się oburzył, na wynik Tord Gustavsen Trio.

To samo tyczy się całej piątki z mojego postu !#(&!$#^*!@$*(!@(!

Nie znaczy to, że nagle te płyty stały się kiepskimi realizacjami ;o)

Hmm, ale niska dynamika wcale nie musi nic mówić o kiepskiej jakości nagrania. Po prostu niektóre nagrania mają niską dynamikę i tyle (głównie spokojne plumkanie). Ja tej bazy używam głównie do sprawdzania wydań płyt rockowych (ładnie widać, jak na kolejnych wydaniach spada dynamika tych samych nagrań). Nie spotkałem jeszcze płyty jazzowej, która byłaby źle nagrana, więc sprawdzanie tam jazzu mija się z celem.

Edytowane przez mathu

Może nie najlepsza ale na pewno nagrana DOSKONALE. Fenomenalne, pełne i ciepłe brzmienie z doskonałym basem.Tym bardziej raduje, że płyta polska. Głos p. Hanny zmienił się nieco i nie jest to zmiana na lepsze, niestety.

banaszak%5B1%5D.jpg

. Momentami jednak jest jak dawniej - słowik po prostu, choć kolumny bezlitośnie pokazują występujące czasami delikatne obsuwy... Ale nic to: cudna muzyka, jazzowe i bluesowe akustyczne aranżacje (świetny pianista!) niesamowite teksty, głos p.Hanny jedyny w swoim rodzaju i to nagranie... MIODZIO! Taka płyta w Polsce wyszła a nikt nic nie mówi!? Wstydźcie się! :).

PS: A ptaszki z pierwszego utworu przywodzą na myśl nowy album Kate Bush

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 9 miesięcy później...

Może nie najlepsza ale na pewno nagrana DOSKONALE. Fenomenalne, pełne i ciepłe brzmienie z doskonałym basem.Tym bardziej raduje, że płyta polska. Głos p. Hanny zmienił się nieco i nie jest to zmiana na lepsze, niestety.

banaszak%5B1%5D.jpg

. Momentami jednak jest jak dawniej - słowik po prostu, choć kolumny bezlitośnie pokazują występujące czasami delikatne obsuwy... Ale nic to: cudna muzyka, jazzowe i bluesowe akustyczne aranżacje (świetny pianista!) niesamowite teksty, głos p.Hanny jedyny w swoim rodzaju i to nagranie... MIODZIO! Taka płyta w Polsce wyszła a nikt nic nie mówi!? Wstydźcie się! :).

PS: A ptaszki z pierwszego utworu przywodzą na myśl nowy album Kate Bush

ilDottore - zdradź co to za płyta - grafika się nie wkleiła ;-(

ja ze swej strony potwierdzę

Roger Waters - Amused to death

oraz dodam:

Cassandra Wilson - Blue Light 'Till Dawn - najbardziej czarne ze znanych mi brzmień - wokal i instrumenty

Qiuncy Jones - Quintessence

pozdrowienia !

PS

moim zdaniem po paru latach poszukiwań najważniejsze jest aby płyty które mam = wszystkie brzmiały plastycznie, fajnie barwowo i bez nagłej zapaści jakiej doświadczają ludzie którzy dobierają system grający do jednej lub kilku płyt ;-) nie wiem czy rozumiecie o czym piszę ale niektóre zestawy nawet z gorzej nagranych płyt robią po prostu muzykę.

Edytowane przez reart

Absolutne "the must have" dla audiofilów dwupłytowych... ;)

A na poważnie: takie sobie covery ale jakość nagrania fenomenalna.

Jest na rutrackerze.

Friends_of_carlotta.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

Ostatnie moje odkrycie:

Arne Domnerus, Gustav Sjokvist - Antiphone Blues.

Ukryta Zawartość

front.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
  • 4 tygodnie później...

Ostatnie moje odkrycie:

Arne Domnerus, Gustav Sjokvist - Antiphone Blues.

Ukryta Zawartość

front.jpg

fenomenalne

Ukryta Zawartość

Absolutnie obłędnie nagrana płyta - smooth jazz w wykonaniu japońskiego tria sączy się z głośników jak najprzedniejsze wino!

Polecam nie tylko ze względu na fenomenalną jakość dźwięku ale i na zawartość muzyczną - taki "podkład" pod chwile relaksu jest BEZCENNY!

Nie zapomnijcie zaopatrzyć się w szklaneczkę czegoś dobrego! Mi ten album świetnie "wchodzi" z Łącką Śliwowicą (koledze udało się "przemycić" do IRL kilka flaszek). ;)

1289497653_506427.jpg

• 1 rok później...

Temat umiera.

Umarł.

Przecież to KLUCZOWE zagadnienie dla AUDIOFILI.

Pogoń za najlepiej zrealizowanym materiale Audio oraz technika (HDMI) powinna dominować !

Ponawiam zapytanie:\

Jakie macie dziś; 2012 topowe produkcje AUDIO ?

Odgrzeje ponownie ...jakie topowe produkcje 2014?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Absolutnie obłędnie nagrana płyta - smooth jazz w wykonaniu japońskiego tria sączy się z głośników jak najprzedniejsze wino!

Polecam nie tylko ze względu na fenomenalną jakość dźwięku ale i na zawartość muzyczną - taki "podkład" pod chwile relaksu jest BEZCENNY!

Mogę tylko potwierdzić, ale i dodam od siebie, że wersja jaką nabyłem (SACD) nie jest dotknięta procesem

transkodowania do PCM - to czyściutki zapis DSD - " Live Direct to Two Track DSD Recording " Cud - Miód. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Mogę tylko potwierdzić, ale i dodam od siebie, że wersja jaką nabyłem (SACD) nie jest dotknięta procesem

transkodowania do PCM - to czyściutki zapis DSD - " Live Direct to Two Track DSD Recording " Cud - Miód. :)

Z vinyla to też cudo dźwiękowe :)

Ta płytka jest w ogóle do kupienia w SACD w jakiejs rozsądnej cenie?

Edytowane przez Maki

Ta płytka jest w ogóle do kupienia w SACD w jakiejs rozsądnej cenie?

O kur... - ale powariowali ! :)

Ukryta Zawartość

Sorry, ale to nie jest "normalna cena". :)

To wszystko przez tą recenzję :

"The best sounding SACD, EVER!!!" - HI FI Review, April 2002

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX
  • Pokaż nowe odpowiedzi