Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

O gustach dyskutować nie ma co.

Mi się podoba, komuś innemu się nie spodoba.

I o co chodzi?

Nie miałem zamiaru krytykować Twojego gustu jak bym śmiał tylko ta cena to troszkę przesadzona, za taką kwotę można mieć już firmowy zegarek. A tak a propos to co sądzisz o Aztorin ? Mam na oku dwa modele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten w całkiem fajnych pieniądzach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zerżnięcia, tylko twórczej adaptacji. :) Nie znajdziesz takiego zegarka w ofercie żadnej firmy, więc jak można mówić o zerżnięciu?

Ok, "twórczym" zerznięciu z dwóch firm. Nawet sam o tym wspomniałeś. Masz ludzi za idiotów. Czy to takie ogólne zasady "wykręcania kota ogonem" obowiązujące wśród prawicowego elektoratu?

Czy to takie ogólne zasady "wykręcania kota ogonem" obowiązujące wśród prawicowego elektoratu?

nie mieszaj, proszę, polityki z przemysłem zegarmistrzowskim - wam lewakom już nawet divery z polityką się kojarzą?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten w całkiem fajnych pieniądzach.

w tym pierwszym podoba mi się wzór tarczy i oszczędne indeksy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

srednia jest taka sama jak gdzie indziej czyli w wiekoszosci to idioci lub zakompleksione chamy.

Dokładnie! Dlatego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dokładnie! Dlatego...

Ukryta Zawartość

ten kabaret ostatnio przestaje być śmieszny. Tego "om" zamiast "ą" na końcach wyrazów po prostu nie daje się znieść. I to młodzi ludzie mający dostęp do mediów, do prawidłowej polskiej wymowy. Jeszcze kilka lat temu myślałem, że tylko człowiek z ciężkiej zabitej dechami dziury tak mówi, ostatnio rzeczywistość wyprowadza mnie z błędu. Nawet w debatach telewizyjnych (czasem oglądam na YT) się zdarzy.

Koniec OT.

Ukryta Zawartość

I to młodzi ludzie mający dostęp do mediów, do prawidłowej polskiej wymowy.

Zaraz... dostęp do mediów nie oznacza automatycznego dostępu do prawidłowej polskiej wymowy.

NaprawdEM myślisz, że oni w tych internetach oglądajOM Miodka?

Obawiam się, że nie.

A od gołych bab trudno nauczyć się poprawnego stosowania języka polskiego w mowie i w piśmie, bo rzeczone baby posługujOM siEM głównie onomatopejOM jako środkiem wyrazu artystycznego. ;)

Edytowane przez il Dottore

Gość stary bej

(Konto usunięte)

A od gołych bab trudno nauczyć się poprawnego stosowania języka polskiego w mowie i w piśmie, bo rzeczone baby posługujOM siEM głównie onomatopejOM jako środkiem wyrazu artystycznego. ;)

Trudno mi się z tym stwierdzeniem zgodzić ze względu na to, że gołe baby nie naśladują odgłosów i dźwięków - one je emitują, artykułują.

Więc nie zachodzi w tym przypadku zależność o której piszesz (onomatopeja).

Mogę się natomiast zgodzić z tym, że goła baba artykułując dźwięki, tworzy tym samym niepowtarzalny "wyraz artystyczny" i występuje on tylko w przypadku jeśli jest to baba jedyna i wierna.

W wielu natomiast przypadkach bywa ten "wyraz artystyczny" wymuszony, a tym samym "podrobiony" tak jak zegarki Aevig - Huldra, na które nawet stare i gołe baby nie polecą ;-)

W wielu natomiast przypadkach bywa ten "wyraz artystyczny" wymuszony, a tym samym "podrobiony" tak jak zegarki Aevig - Huldra, na które nawet stare i gołe baby nie polecą ;-)

Zegarek Aevig Huldra okazuje się bytem wirtualnym a nie rzeczywistym. Bliższe wczytanie się w warunki zakupu i... już wiadomo, że coś tu nie gra!

Klient posiada jedynie prototyp. Seria zegarków zostanie wyprodukowana pod warunkiem znalezienia odpowiedniej liczby klientów.

Albo i nie zostanie jeśli suma przedpłat nie będzie wystarczająca.

To ja za taki geszeft dziękuję.

Człowiek, który boi się zainwestować w chińskie komponenty na - powiedzmy - 100 zegarków to jest szmaciarz nie biznesmen.

A szkoda, bo projekt naprawdę fajny.

To mój prezent noworoczny ; Longines serii Master .Aż wstyd mi to powiedzieć w tym wątku, ale to mój pierwszy w życiu automat , i w ogóle pierwszy w życiu nietani klasyczny zegarek , do tej pory nosiłem jakieś kwarcowe Tissoty itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mój prezent noworoczny ; Longines serii Master .Aż wstyd mi to powiedzieć w tym wątku, ale to mój pierwszy w życiu automat , i w ogóle pierwszy w życiu nietani klasyczny zegarek , do tej pory nosiłem jakieś kwarcowe Tissoty itp.

Bardzo ladny zegarek , mysle ze to nie bedzie ostatni w kolekcji ;) , jak znajde chwilke to wkleje swojego rowniez automata ;-)

Pytanie do osób interesujących się zegarkami bez względu na ich cenę i prestiż:

Czy oprócz Casio "Iluminator" i Timex'a "Indiglo" można na rynku znaleźć klasyczny zegarek z podświetlaną tarczą?

Przez ponad dekadę używałem Timex'a "Indiglo" lecz jakiś czas temu spadł na beton, pękło szkiełko, przestało działać podświetlenie i z tego co się orientowałem naprawa raczej będzie nieopłacalna.

Rozglądam się już za nowym ale będzie ciężko bo z Casio nic co by mi się podobało nie znalazłem a Timex ma może 1 model który mógłbym zaakceptować. Nie ukrywam że chciałbym coś innego niż wyżej wymienione marki ale moja wiedza w tym temacie jest żadna. Poniżej wklejam zdjęcie zegarka który używałem przed uszkodzeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

czyli co, para w gwizdek ?

zanim znajdziesz "węgorza w galarecie" w gaciach pomyśl przed zrobieniem wpisu kilka razy.

Hej, skąd u Ciebie taka złośliwość?

I po co?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Hej, skąd u Ciebie taka złośliwość?

I po co?

Żadna złośliwość, chcę tylko nieśmiało napomknąć, że Ojcem założycielem tego tematu jest mirfak, a nie il Dottore ;-)

I my, gościnnie występujący w tym temacie nie jesteśmy jedynie "buszującymi w zbożu".

Edytowane przez stary bej
  • 3 tygodnie później...

Festinowa kwarcówka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość stary bej

(Konto usunięte)

A mnie już przeszła fascynacja wszelkimi driver'ami, chyba się starzeję ;-)

Teraz szukam "garniturowca" (radzieckie, chińskie, koreańskie ...) - chce się ktoś zamienić ? - info na PW.

• Moderatorzy

A mnie już przeszła fascynacja wszelkimi driver'ami, chyba się starzeję ;-)

Teraz szukam "garniturowca" (radzieckie, chińskie, koreańskie ...) - chce się ktoś zamienić ? - info na PW.

:) diverami - nurkami a nie driverami - kierowcami :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

ostatnio spałniłem stare "marzenie zegarkowe" i jako zegarek "codzienny" funkcjonuje Citizena z serii Marinaut . Dystrybutor robi ciekawe promocje , tak że model z EcoDrivem i szafirem jest do wyrwania poniżej 1 kzł.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 miesiące później...

Temat przycichł a tymczasem - dzieje się, oj dzieje!

Jako fan klasycznych diverów podziwiam nową(?) Omegę Seamaster 300 - reedycja zegarka z 1957.

PO-WA-LA-JĄ-CA!

Niestety - cena będzie od 5 tys €. :(

Ukryta Zawartość

Omega-Seamaster-300-Master-Co-Axial-watch-20.jpg

Omega-Seamaster-300-Master-Co-Axial-watch-12.jpg

Nowy model jest nafaszerowany technologią, już pomijam kosmiczny werk ale nawet tarczę wypiekli z ceramiki i zrobili jako pseudo-sandwich (otwory robione laserem, wypełnione Luminovą) , do tego Liquid Metal na bezelu... bajka.

Jakość wykonania zabija. Co za dbałość o szczegóły.

Omega-Seamaster-300-Reissue-Dial-Detail-2-620x467.jpg

Miejmy nadzieję że nowa Trzysetka okaże się klasykiem na miarę poprzednika, który dziś, po z górą 50 latach wciąż ma swoich fanów.

DSC5507.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

• 1 miesiąc później...

Prezent.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Prezent.

Załączone miniatury

Załączona grafika: image.jpg

Ładny, gratki, niech się nosi :-)

Ja "odszedłem" od diverów na rzecz egelantów, choć ta omesia nie przeczę - ładna jest i basta.

Orienta dałem synowi, cieszy się jak dziecko ;-)

Nie robiłem wpisów w temacie gdyż "studiowałem" zagadnienie jakości, dokładności, długowieczności i opłacalności posiadania takich, a nie innych mechanizmów.

W tym kontekście sprawa brandu miała drugorzędne znaczenie.

Więcej o moich spostrzeżeniach w kolejnym wpisie.

Prezent.

Bardzo elegancki, niech się nosi. :)

Też już oglądałem zegarki tej marki, jest kilka które mi się podobają. Muszę przymierzyć, bo ceny są bardzo atrakcyjne a sklep na miejscu.

A mnie wciąż i nieustająco kręcą divery.

Paul Picot Yachtman - tylko jak z tym nurkować? ;)

123a---248_C67DC.JPG

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Paul Picot Yachtman - tylko jak z tym nurkować? ;)

Lepiej nurkować niż chodzić po ulicy, mogą rękę odrąbać ;-)

A tak poważnie, fajny, ale nieco "cygański".

Jak widzę, sprawa zakupu lub podobania się zegarka coraz bardziej przypomina zakup sprzętu audio.

I w wielu przypadkach kupujący kupuje najczęściej oczami, zapominając o najważniejszej rzeczy jaką jest werk.

A pod zakręcanym lub zaciskanym wieczkiem koperty zawsze mogą kryć się jakieś "niespodzianki" !

Nie robiłem wpisów w temacie gdyż "studiowałem" zagadnienie jakości, dokładności, długowieczności i opłacalności posiadania takich, a nie innych mechanizmów.

W tym kontekście sprawa brandu miała drugorzędne znaczenie.

Więcej o moich spostrzeżeniach w kolejnym wpisie.

Proszę Efendi o wywiązanie się z danej obietnicy :-)

Oby wszystkie Twoje czasomierze odliczały jeno sekundy, nie zaś czas Twej drogi w blasku Najwyższego.

Sługa Twój niegodny i przyjaciel.

Włodek.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Proszę Efendi o wywiązanie się z danej obietnicy :-)

Ehhh, myślałem że da się o tym napisać w dwóch zdaniach, ale niestety, to temat bardzo rozległy.

I jako że tytuł tematu sugeruje coś innego, niż snucie tego typu opowiastek, dlatego sobie i Wam daruję zarówno "produkcję" tych przemyśleń jak i jej czytanie ;-)

Poza tym sprawa wyboru właściwego czasomierza jest indywidualną sprawą każdego z nas i uzależniona zarówno od posiadania jak i preferencji, a często i trybu życia.

Nie zapominajmy jednak o tym, że tak jak i inne dobra techniki, tak i współczesne zegarki są "obliczone" na pewien czas użytkowania - one po prostu muszą się popsuć, aby był handlowy obrót nimi.

A z racji drogich napraw i braku (zwłaszcza) części, ich się po prostu nie opłaca przywracać do stanu używalności.

Jeśli zatem rozważamy zakup czasomierza na dłuugie lata, na tak dłuugo aby był nawet po nas pamiątką dla dzieci lub nawet wnuków, to możemy zastanawiać się nad brandem/marką - możemy wówczas dyskutować, jaki.

Ale jeśli kupujemy zegarek, który nam się znudził po paru miesiącach i odsprzedajemy albo zmieniamy go na inny "nowy", to możemy kupić to co nam się podoba i na co nas stać.

Serdeczności Vlado ...i aby koń nie poniósł ...na manowce, a gnał w jedynie obranym kierunku.

Sługa uniżony, bej.

Moje ostatnie, a przemyślane nabytki...

Poluję teraz na cal. 2603 Mołniję, naręczną pasówkę ;-)

Beju, przerzuciłeś się na ruskie?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.