Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za informację. Mój to prezent, wiec za bardzo nie mam wyboru aby go wymienić na inny zegarek :-) Ponosiłem go parę godzin i cóż? Zegarek jak zegarek, szybko uleżał się na ręce. Jednak ja mam dość smukłe nadgarstki, a zegarek jest na bransolecie i niezbyt komfortowo się czuję. Fakt cyferblat troszkę "nadźbany" i funkcje dla mnie bezużyteczne :-) Do garnituru za wysoka koperta, będąc luźnym zaczepia wciąż mankiet koszuli.

Może się Darczyńcy nie obrażą jak poproszę o coś innego (garniturowego) :-)

Podpowiedzcie, jakie garniturowce według Was są godne zainteresowania ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Podpowiedzcie, jakie garniturowce według Was są godne zainteresowania ?

Musiałbyś bardziej sprecyzować swoje wymagania, bo w tym przedziale cenowym "garniturowców" jest trochę.

Przeglądnij strony choćby powyższych firm, zajmujących się sprzedażą zegarków, a na pewno coś Ci wpadnie w oko.

I jeszcze jedno - drogo wcale nie znaczy że dobrze i mam tu na myśli jakościowo lepsze od szwajcarskich japońskie wyroby.

Nie piszę o masówce, ale o naprawdę doskonale wykonanych czasomierzach, takich jak choćby Grand Seiko.

Ja "używam" w teraźniejszości takiego jak na załączonym obrazku - sercowego. "Używam" w cudzysłowiu, albowiem stoi zegarowiec raczej jako pseudo ozdoba, blisko mojego wypasionego 17 calowego czarnoramkowego LCD komputerowego.

2015_04_16_zegarek_milostek.JPG

I jeszcze jedno - drogo wcale nie znaczy że dobrze i mam tu na myśli jakościowo lepsze od szwajcarskich japońskie wyroby.

Mirku, ja również nie wyznaję zasady, że koniecznie drogo. Te drogie otrzymałem jako prezenty :-) Sam uważam, że kwota 2tys Ł jest maksymalną na zegarek, który powinien mieć zwykły przedsiębiorca, ubrany w garnitur na oficjalnych spotkaniach.

I o podpowiedź w tym budżecie proszę Was, a szczególnie kolegów w podobnej sytuacji do mojej.

W.

to ja już tylko mogę poczytać ;)

Przestań się wygłupiać, tylko radź co by pasowało takiemu podstarzałemu karyplowi do garniaka :-) W mojej sytuacji, to znaczy tych, którzy tak jak ja często muszą w tych garniturach w "kompletnym umundurowaniu" :-)

Serdeczności jak zawsze.

Włodek.

pol_pl_Zegarek-Bering-Classic-13738-564-25268_3.jpgpol_pl_Zegarek-Bering-Classic-13738-404-25267_1.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Włodku, ale pisałem przecież i prosiłem "prawie na kolanach", abyś napisał o swoich preferencjach.

Bo cykadełko ma się Tobie, a nie mnie czy kolegom podobać.

Złoty, srebrny, z czarną, białą, granatową tarczą, z paskiem czy bransoletą.

Ty to będziesz nosił, nie ja... chyba że chcesz być moim darczyńcą, to wybrzydzał nie będę, bo mnie na takie drogie jeszcze nie stać ;))

co by pasowało takiemu podstarzałemu karyplowi do garniaka :-)

czyli masz tak jak ja - niski, ale figlarny i jurny.

Zegarek ma wyrażać również Twoje cechy osobowe, to nie może być sztampa - bo inni tak noszą.

Bering fajny, ale zbyt ugrzeczniony, gdyby choć datownik dodać, już byłoby lepiej.

Poza tym, to chiba quarcok, więc z definicji (werku) odpada taka opcja.

O to,to, właśnie, nie może być zloty. Nie znoszę złota. Również nie nowomodny w kolorze miedzi, czy jak to tam nazywają. Po za tym, wszystkie inne barwy włącznie z czarną :-) Wolałbym na pasku, ale to nie jest już taki wielki przymus. No i nie może być rolekso-podobny :-) Ta firma, to jak mnie życie zmusi przenieść się do Hameryki :-)

Jak widać nie mam zbyt wysublimowanych wymagań :-) Według mnie, prosta elegancja najlepiej się sprawdza.

W.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Teraz już coś więcej wiem/y.

Może uda się pomóc ;)

*z firmą której linki poniżej przedstawiam nie jestem związany w żaden sposób.

- taktowanie 21600 vph, mechanizm własny, można powiedzieć że historia i legenda - jeśli dopuszczasz ten krój koperty to http://www.czaszegarkow.pl/jaeger-lecoultre-reverso-classique-grande-taille-srebrny-skora-4-p-1763.html

- nieco wyższy model, z wyższym taktowaniem (28800 vph), może nie jest cienki jak kartka papieru, ale pod mankiet wejść powinien http://www.czaszegarkow.pl/jaeger-lecoultre-master-control-master-hometime-srebrny-skora-o4-p-10580.html

- taka nieco wypasiona "garnitura", która może się podobać, choć biorąc pod uwagę werk Unitas 6498-1 i niskie dość taktowanie(nowoczesny wół roboczy), bo "tylko" 18000 vph, to tu raczej płacimy bardziej za firmę niż za osiągi tego czasomierza http://www.czaszegarkow.pl/maurice-lacroix-masterpiece-calendrier-retrograde-srebrny-skora-p-2668.html

- jeśli nie jesteś negatywnie nastawiony do takiego kroju koperty, to będziesz kupował coraz droższe zegarki tej firmy http://www.czaszegarkow.pl/panerai-c-82.html

- nie lubisz złotych ? więc może taki Ci podejdzie - automat na firmowym werku, 28800 vph sprawi że zawsze będziesz miał punktualny czas http://www.czaszegarkow.pl/frederique-constant-maxime-manufacture-automatic-niebieski-skora-p-61363.html

- nie mogło zabraknąć wśród polecanych i tej firmy - wysokie taktowanie mechanizmu, sporo "klejnotów" wewnątrz i nawet "w ramach skruchy" po zbyt długim posiedzeniu "plenarnym" można w nim gary zmywać w domu ;) http://www.czaszegarkow.pl/zenith-captain-srebrny-skora-o40-mm-p-36977.html

- o jeden "klejnot" więcej i jak lubisz poprzewracać się trochę w kałużach, opowiadając po powrocie do domu, że byłeś na krótkim szkoleniu wojskowym ;) http://www.czaszegarkow.pl/zenith-pilot-czarny-skora-o40-mm-p-63817.html

- aż 38 "klejnotów" ? trzeba chyba pomyśleć o własnym haremie posiadając takie cacko, reszta niezaprzeczalnych "walorów" w opisie http://www.czaszegarkow.pl/zenith-captain-srebrny-skora-o40-mm-p-63768.html

Włodziu, jeśli zwróciłeś uwagę, starałem się zaproponować Ci takie zegarki, których główną zaletą jest precyzja wskazywania upływającego czasu.

Nie bez powodu jest również to, że na zakończenie tej "prezentacji" wkleiłem linki trzech z firmy, którą najwyżej cenię w rankingu jakości, wytrzymałości i długowieczności.

Edytowane przez stary bej

Nie znacie czegoś podobnego, tylko tańszego? Ten kosztuje 600 i jest to dla mnie za dużo. :-D A co może i darmozjad jestem, ale nie bogaty darmozjad. ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

A co to za marka CK w zegarkach? Calvin Klein to można sobie gacie kupić. Za 600 zł w CK dostaniesz 30zł chińskiej produkcji zegarka i 570zł nazwy.

A z propozycji tańszy może taki Orient Bambino.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Risto

Ale CK jest ładny...

Chodzi mi o taki styl. Zegarka Calvina Kleina nie chcę. Naprawdę wszyscy kojarzą tę markę z gaciami? :-D

O! Znalazłam coś lepiej pasującego do mnie, ale nie mogę go znaleźć w żadnym sklepie w takiej kolorystyce:

Ukryta Zawartość

Miałam już Timexy i były ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Keef'98

Chodzi mi o taki styl.

A taki Tissot? Wersja męska ma tylko 33mm, miałem go kilka lat temu, ładnie się prezentuje i pokazuje, która jest godzina;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podoba mi się. Ile dokładnie kosztuje?

U mnie wymiary nie mają takiego znaczenia, w zasadzie bez problemu by się zmieścił taki, który ma 40mm :-D Mam szeroki nadgarstek.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie znacie czegoś podobnego, tylko tańszego?

Przede wszystkim daruj sobie wszelkie modowe i niefirmowe zegarki.

Za taką kasę możesz mieć pięknego, niedrogiego i z bardzo porządnym mechanizmem "chińczyka", który wzorowany jest (dizajn) co prawda na szwajcarskiej Stowie (Stowa), ale nie gorszy, bo ma werk na Miyocie 9015 w automacie.

O takiej cenie i jakości szwajcary mogą tylko pomarzyć, dlatego zostają sukcesywnie wypierane ich manufaktury z rynku.

http://www.tisellkr.com/product/TISELL--38mm-Miyota-9015-Automatic-Bauhaus-Design--/30/?cate_no=42&display_group=1

A tańszych nie ma? Chciałabym się zamknąć w 300, bo uważam, że u dzieciaka droższy zegarek to kiepski pomysł, a i kasy mi szkoda :-D

• 3 tygodnie później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Wiele w życiu widziałem i myślałem że wszystko ;)) ale okazuje się, że jeszcze wiele atrakcji przede mną

Prescher-Nemo-Sub-1-top-02.jpg

Powyższe zdjęcie pochodzi ze strony -> http://monochrome-watches.com/

Wystarczy wejść w jedną z zakładek (by complication), aby podziwiać pozostałe piękne i niestety ale drogie czasomierze.

I żeby nie było, że nasi majfrendzi nie potrafią

xushu-ma-tourbillon-cilindrico-1.jpg

http://www.orologidiclasse.com/2014/xushu-ma-orologiaio-ahci/

Edytowane przez stary bej

Mam go już szesnaście lat. Kupiłem go niedługo przed ślubem na pamiątkę stanu kawalerskiego. Do tej pory wymieniłem trzy baterie a mechanizm wciąż pracuje bez zarzutu. Trochę sponiewierany ale nie oszczędzałem go za bardzo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Takie cylindry to se Japońce do kimonów nosić mogą :-) Albo nasze kardynały :-)

Geisze geisze, drogi Przyjacielu.... a na kardynałow nie spoziram ;)

Ale widziałem bernardynów na Gubałówce z takimi "beczkami" pod mordą, tylko że tam chyba nie było mechanizmów turbillionów, a coś znacznie mocniejszego.... raczej góralskiego....co po spożyciu nie pozwalało wyjść na szlaki ;))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Bo z orłem, a "ożeł morze".

A co do cen, a w zasadzie ich braku... i innych figilijek

Kilka dni temu byłem w warszawskiej arkadi i tak sobie "pląsam po trakcie", gdy nagle widzę wielka witrynę z zegarkami.

Nie to, że byłem tam pierwszy raz, bo mam akurat rzut beretem do tego marketu, ale akurat musiałem coś kupić z armatury i było mi najbliżej.

Podchodzę do szyby i co widzę, lustrując wzrokiem kolejne sikory ?

Ano to, że niektóre z nich (kwarcowe), a nazw firm nie wspomnę poprzez litość dla ich posiadaczy, cykają sobie jak chcą.

I nie chodzi o to że wskazanie czasu jest nieadekwatne do obowiązującego w czasie "moich pląsów", tylko o to, że sekundniki nie trafiają w indeksy.

Czy wyobrażacie sobie to, aby zegarek za cirka 5....8tyś zł był aż tak źle wykonany ?

Nie miałem ze sobą telefonu, aby upamiętnić tą wiekopomną chwilę, ale uwierzcie na słowo.

Osobną kwestią jest wyraźne ukrywanie cen przez tego typu salony, a w zasadzie ich obsługę, co w obliczu przepisów prawnych pozostaje w sprzeczności.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

I nie chodzi o to że wskazanie czasu jest nieadekwatne do obowiązującego w czasie "moich pląsów", tylko o to, że sekundniki nie trafiają w indeksy.

U mnie tak jest, jak się bateria wyczerpuje.

Ukryta Zawartość

Choc w planach na przyszlosc jest G.Gerlach Orzel lub Nawigator.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.