Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Fajny DIVER: ecodrive, titanium

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Redaktorzy

Od zeszłej zimy noszę takie oto 50 mm / 340g "maleństwo" - ARAGON Enforcer NH36 (w trzewiach Seiko SII NH36) - automat z 40h rezerwą chodu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 7 miesięcy później...

Mam zamiar sprawić sobie zegarek. Taki do noszenia na niedzielę. Podoba mi się np. takie coś z olx 

Ukryta Zawartość

Fakt, to podróbka. Interesuje mnie  jak to jest z awaryjnością tego typu gadżetów? Psuje się to jak zwykły Chińczyk czy podziała jakiś czas?  Da się to naprawiać czy od razu na śmietnik? Cena tego to 1000zl. Bez pudełka 600. Warto? 

I proszę nie pisać mi o moralności itp. 

Ukryta Zawartość

Zwykły chiński "dziurbillion". Cud jak się po paru miesiącach nie rozleci. Za taką kwotę można już kupić całkiem sensowny mechaniczny zegarek (np. Orient Star - świetne werki, na pewno nie gorsze od szwajcarskich). A ten "Patek" to trochę "siara". ?
Żeby nie być gołosłownym - za ok. 1200 zł można mieć takiego "retrograde", który posłuży co najmniej 20 lat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez twonk

Jesli juz jestesmy w klasie cenowej >1000 zl to polecam Steinhart Watches.

Stosuja renomowane Werki  Eta/Unitas, produkowane w Jurze/Swiss

Ukryta Zawartość

Moj ulubiony to Nav B jako 44mm

NavB1.JPG

NavB2.JPG

BTW. Jakosciowo znkomicie zrobiona jest seria Ocean

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
3 godziny temu, stench napisał:

? powinno być git. nie wiadomo tylko czy małe wskazówki też działąją.

Małe wskazówki działają. 

1 godzinę temu, twonk napisał:

Zwykły chiński "dziurbillion". Cud jak się po paru miesiącach nie rozleci. Za taką kwotę można już kupić całkiem sensowny mechaniczny zegarek (np. Orient Star - świetne werki, na pewno nie gorsze od szwajcarskich). A ten "Patek" to trochę "siara". ?
Żeby nie być gołosłownym - za ok. 1200 zł można mieć takiego "retrograde", który posłuży co najmniej 20 lat.

Ukryta Zawartość

Ogólnie to miałem zamiar kupić coś w przedziale 300-500 zł. Aż takiej potrzeby nie mam by iść w droższe. Ten z linka do olx jest u mnie po sąsiedzku.  Gość ma sporo podróbek o różnej jakości. Ten jest podobno z tych lepszych :) Droższego zegarka niż te 600 zł niestety nie  kupię. 

Nie wiem czy coś to zmienia, ale ten zegarek jest nakręcany ręcznie lub samo nakręcający się podczas noszenia.

Ukryta Zawartość

To nic nie zmienia. Tak czy siak najtańszy chiński mechanizm ze stali (oby) o właściwościach plasteliny. Wyjątkowo nieudolnie udający zegarek-legendę za ponad 200 tys. zł. To w dalszym ciągu tak, jakbyś z dumą nosił buty Adodas. Ale jak Ci się podoba, to bierz - w końcu pieniądze żadne.
A w cenie, którą podałeś można kupić np. Orient Bambino. Elegancki automat, który niczego nie udaje, z szafirowym szkiełkiem (nie do zarysowania) i rezerwą chodu ok. 40 godzin (podczas gdy chińskie mechanizmy często mają rezerwę na poziomie 12 godzin, bo najwyraźniej mocniejsza sprężyna rozpieprzyłaby mechanizm). ?  Kilka automatycznych modeli Seiko czy Citizena też by się w tej cenie znalazło.

U mnie zmiana warty, był Timex Expedition, będzie galaxy-watch z e-sim na pokładzie, mam nadzieję że będzie niezawodne jak z timex'em
Pozdro 6ba072fc2059802995eed22ee4b142a8.jpg

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

>xajas
Nie mówiłem o Adidasach, tylko o ich chińskich podróbach pod nazwą np. "Adodas". ? Ten "Patek" z OLX-a to taki "Adadas" już na pierwszy rzut oka (rozmieszczenie subtarcz, "dziurbilion" itd.).

Mi banda zgubilem, wiec jego miejsce zastapil 

Nie wiem jak to zrobili ale szklo ma swietne, tyle razy co nim walnalem w metalowa srube to powinno byc juz dawno potrzaskane.

A tu nici, ani zarysowania ....

W dniu 25.04.2019 o 13:53, twonk napisał:

>xajas
Nie mówiłem o Adidasach, tylko o ich chińskich podróbach pod nazwą np. "Adodas". ? Ten "Patek" z OLX-a to taki "Adadas" już na pierwszy rzut oka (rozmieszczenie subtarcz, "dziurbilion" itd.).

Po głębszej analizie tego co się naczytałem i naoglądałem, z zakupu podruboPatka zrezygnowałem. Tak jak piszesz, "to lekka siara"

A zatem dziś na mojej ręce zagościł zegareczek CASIO 5116. Ma on  służyć do noszenia na co dzień.

No i tak się złożyło że niechcący spodobał mi się kolejny zegarek co bym sobie zakładał na niedzielę. Jest to citizen at8129-80e.

Co powiecie na tego typu czasomierz? Moje drugie pytanie dotyczy cen zegarków. Wchodząc na stronę sklepów z zegarkami, wyskakuje mi opcja negocjacji ceny. Do jakiej procentowo kwoty sklepy są skłonne zejść z cen?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i bardzo fajny Casio. Z polskimi sklepami nie potrafię pomóc, ale zerknij np. na singapurski creationwatches.com. Sklep sprawdzony przez wiele osób, dobre ceny, błyskawiczna wysyłka. Mają sporo Citizenów. 

I na ręce wylądował nowy czasomierz. Mam nadzieje że do garnituru również będzie pasował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

No cóż, niedouczony wieśniak tego nie zrozumie.

A szlachetny, minimalistyczny design wzbudzi pogardę i niedowierzanie, że można być takim jeleniem, żeby wydać tyle kasy na zegarek bez pokrętełek, faz księżyca, pór roku i wskaźnika miesiączki u kochanki.

Totalny bezsens i dowód na degenerację inteligentów.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Dekalog X.

No cóż, niedouczony wieśniak tego nie zrozumie.
A szlachetny, minimalistyczny design wzbudzi pogardę i niedowierzanie, że można być takim jeleniem, żeby wydać tyle kasy na zegarek bez pokrętełek, faz księżyca, pór roku i wskaźnika miesiączki u kochanki.
Totalny bezsens i dowód na degenerację inteligentów.
Lorus ma bardzo ładną linię klasyczną.

http://www.loruswatches.com/Products/Classic

Resztę można wydać na audio.

Lorus to sub-brand Seiko. Dla tych, dla których oryginalne Seiko jest za drogie. No i chyba stosuje wyłącznie kwarcowe mechanizmy. A w ofercie Seiko są wszystkie możliwe werki, nawet takie konstrukcje, których nie ma żadna inna marka na świecie - mówię tu o unikatowym mechanizmie Spring Drive. 

• 4 tygodnie później...

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 3 tygodnie później...

ja mam seiko sumo,jak bylem w niemczech kupilem bo u nas ceny z kosmosu,a zegarek swietny moge polecic,mechanizm z rezerwa chodu chyba 52 godziny bo juz nie pamietam doladnie,nie do zajechania jak to seiko,u mnie juz dwa lata smiga i caly czas opoznienie 16s na dobe,nigdy nie regulowany od nowosci tak samo lata,jak ktos szuka na you tube duzo filmow

Edytowane przez caleb66
ja mam seiko sumo,jak bylem w niemczech kupilem bo u nas ceny z kosmosu,a zegarek swietny...

Ladne to Seiko.

Pierwsze Seiko kupilem w 1981, chodzilo do ubiego roku.

Robia piekne, klasyczne zegarki

bdf5c29b72e826062112f1efa23e2e7c.jpg

a96cb92d31d6dee33679a305759e699a.jpg

96a12c38c145e6aa13e44c1dc5a8bfc5.jpg

cc5c07bad2e60b3e4324820b0b235ee3.jpg

Kiedyś trochę "na wariata" kupilem na Ali takiego chinola. O dziwo, całość jest ze stali, zakręcany i szczelny, (nie raz się z nim kąpalem), szkiełko tak twarde, że rys po roku żadnych, mechanizm Miyota chodzi precyzyjnie. Wygodny- od spodu wszystko zaokrąglone, żadnych ostrych krawędzi.

Aż sam się dziwię. ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.