Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  131 członków

Sonus Oliva Klub
IGNORED

SONUS OLIVA - Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem schemat zwrotnic z objaśnieniem co mogę zmienić w przypadku gdy będzie za mało lub za dużo góry , średnicy czy też basu.

Czyli nie ma charakterystyk? Pytam, bo wiele razy słyszałem o tym, że pomiarów brak i zwrotnice robione są na słuch.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Pewnie z tymi zwrotnicami jest tak jak piszesz- na słuch.., ale to nie zmienia faktu ,że jestem bardzo zadowolony z dźwięku:) a z każdą godziną jest lepiej bo kolumny dopiero się wygrzewają.

Czyli nie ma charakterystyk? Pytam, bo wiele razy słyszałem o tym, że pomiarów brak i zwrotnice robione są na słuch.

Nie pamietam dokladnie o jaka marke chodzilo ale byla to jedna z topowych i bardzo drogich gdzie tez na sluch byly strojone takze nie ma regul

Jedne z pomiarami i moga byc lipa a inne bez i moga byc rewelacja i na odwrot

Strojenie kolumn jest dokonywane z uwzględnieniem pomiarów i słuchu ;) A ludzie różne rzeczy wygadują.

Nie pamietam dokladnie o jaka marke chodzilo ale byla to jedna z topowych i bardzo drogich gdzie tez na sluch byly strojone takze nie ma regul

Jedne z pomiarami i moga byc lipa a inne bez i moga byc rewelacja i na odwrot

Na słuch nie wykonasz prawidłowo zestawów głośnikowych. Dobra kolumna musi dobrze wypadać w pomiarach i w osłuchu jedno z drugim jest silnie powiązane.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Strojenie kolumn jest dokonywane z uwzględnieniem pomiarów i słuchu ;) A ludzie różne rzeczy wygadują.

Nie spotkałem się z pomiarami Pana Andrzeja a szkoda..

Na słuch nie wykonasz prawidłowo zestawów głośnikowych. Dobra kolumna musi dobrze wypadać w pomiarach i w osłuchu jedno z drugim jest silnie powiązane.

I to jest całe sedno sprawy. Technicznie zwrotnica może być dobrze wykonana na kilka rodzajów, ale nie każda będzie grała. Natomiast bez pomiaru ciężko będzie uzyskać wyrównane pasmo i przede wszystkim zgranie fazowe.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A mnie zastanawia takie coś... Chcę dopracować zwrotnicę w kolumnie, więc organizuję osobę z mikrofonem i oprzyrządowaniem pomiarowym, aby na danym zestawie wypracować gładkie jak stół pasmo i równą jak remis fazę. Ale ponieważ słyszałem, że różne źródła (nieważne serwer czy cd czy inne analogowe) grają inaczej i wpływają na końcowy efekt, to biorę trzy na próbę i stwierdzam, że rzeczywiście są znaczne różnice.

I co wtedy?

Ma pod wybrane źródło przestroić zwrotnicę? Czy uśrednić pasmo z pomiaru tych trzech? Czy może zacząć się bawić z kolei w pomiary tych źródeł?

Byc może problem jest teoretyczny i wydumany, ale chętnie dowiem się, co należałoby zrobić w takim przypadku, aby być jak najbardziej w zgodzie ze sztuką pomiarową, która obowiązuje solidnego elektronika-konstruktora.

A mnie zastanawia takie coś... Chcę dopracować zwrotnicę w kolumnie, więc organizuję osobę z mikrofonem i oprzyrządowaniem pomiarowym, aby na danym zestawie wypracować gładkie jak stół pasmo i równą jak remis fazę. Ale ponieważ słyszałem, że różne źródła (nieważne serwer czy cd czy inne analogowe) grają inaczej i wpływają na końcowy efekt, to biorę trzy na próbę i stwierdzam, że rzeczywiście są znaczne różnice.

I co wtedy?

Ma pod wybrane źródło przestroić zwrotnicę? Czy uśrednić pasmo z pomiaru tych trzech? Czy może zacząć się bawić z kolei w pomiary tych źródeł?

Byc może problem jest teoretyczny i wydumany, ale chętnie dowiem się, co należałoby zrobić w takim przypadku, aby być jak najbardziej w zgodzie ze sztuką pomiarową, która obowiązuje solidnego elektronika-konstruktora.

Zawsze sie mówi, że gra zestaw a nie same kolumny. No, ale kolumny są najważniejszym elementem i od tego zaczyna się zabawę. Dopiero jak te satysfakcjonują to lepszy wzmacniacz powoduje, że odkrywamy kolumny na nowo.

Ja robię tak, że mam wzmacniacz, który znam na pamięć i wiem jak kolumny się zachować mogą na innych wzmacniaczach, teoretycznie, bo jak będzie skaszaniony wzmak to nic kolumnom nie pomoże:) Z góry zakładam, że każdy wzmacniacz ma liniową charakterystykę, bo do tego się zazwyczaj dąży, a mając nietanie kolumny człowiek też nie kupi yamahy czy pionieera z allegro, tylko szuka też dobrego kompana dla kolumn. Teoretycznie im więcej elementów będzie liniowych tym mniejsze prawdopodobieństwo na podbicie pewnego zakresu, to oczywiste. No i niby najwierniejsze odzwierciedlenie nagranej płyty. Nie mniej nie zawsze do tego dążymy, bo całość może mieć "mało życia" a to akustyka pomieszczenia wprowadza duży zamęt itd.. Zawsze będzie ciągła walka z dopasowaniem całości:)

Nie mniej składając kolumny, nad górą panować idzie całkowicie, bo składając zwrotnicę widzę na pomiarze ile mogę sobie pozwolić na zmianę rezystora, aby nie rozjechała się faza w miejscu podziału ze średnicą. Wstawiam trzy cztery rezystory i mam pełną kontrolę, mogę sobie przepiąć w każdej chwili odkręcając 4śruby terminala lub nawet założyć przełącznik, tak w skrócie. Oczywiście, jeżeli wzmacniacz chce dłużej zatrzymać bo pasuje mi reszta pasma.

Co do basu, to dobrze dobrany litraż i strojenie spowoduje, że zestaw nie powinien zamulać, a wzmacniacz też nie ma mu w tym pomagać.

No i do tego wszystkiego dochodzi przede wszystkim gust słuchacza i nie ukrywajmy faktu - ocena wizualna, który przy kilku tysiącach też ma znaczenie. Niestety czasem wygląd ma większe znaczenie niż lepsze granie:) Dlatego zawsze najlepiej jest zrobić kolumny i wzmacniacz pod swoje gusta i w swoim pomieszczeniu! :) Tylko jak dobrać całą resztę jak kolumny mają bananowe charki, nie mają zgrania fazowego i nie mieszczą się w danym przedziale na charakterystyce? Wydaje mi się, że dalsze dopasowywanie toru nie ma sensu, aby całość odzwierciedlała nagrania tak, jak autor chciał je słuchaczowi przekazać... :)

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gładkie jak stół pasmo i równa jak remis faza w pomiarach nie jest gwarantem wysokiej wierności odtwarzanej muzyki, przez zestaw głośnikowy. Należy mierzyć i odsłuchiwać;) a drobne anomalie w charakterystykach pasma powodują, że zestaw bardziej naturalnie odtwarza większość instrumentów i głosy ludzkie.

Jeśli pod wybrane źródło,lub wzmacniacz, przestroisz zwrotnicę, to tylko w tym zestawieniu uzyskasz wysoką wierność.

Rzetelny producent uśrednia strojenie i wtedy są cyrki jak podłączy się "specyficznie" brzmiącą elektronikę ;))

A ja sie zastanawiam jakim to cudem kilkadziesiat lat temu, bez urzadzen pomiarowych, bez komputerow, bez kalkulatorow do zwrotnic, bez TSP, ludzie produkowali kolumny ktore graly??

Kilkadziesiąt lat temu też mierzono. W Polsce w 1973 powstała komora bezechowa.

Edytowane przez Kazik II

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że dalsze dopasowywanie toru nie ma sensu, aby całość odzwierciedlała nagrania tak, jak autor chciał je słuchaczowi przekazać... :)

A niby skąd my to mamy wiedzieć...jak on chciał przekazać...???

A niby skąd my to mamy wiedzieć...jak on chciał przekazać...???

Komuś trzeba wierzyć ;) że zrobił rzetelnie swoją pracę.

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście, że wierzę...niekoniecznie wszystkie prace mi się podobają...ale nie oceniam...to co podoba się mnie nie koniecznie musi podobać się innym...ot taka prosta zasada...i tyczy się także sprzętu...

Pozdrawiam

Gładkie jak stół pasmo i równa jak remis faza w pomiarach nie jest gwarantem wysokiej wierności odtwarzanej muzyki, przez zestaw głośnikowy. Należy mierzyć i odsłuchiwać;)

Oczywiście, że tak:) Poprawnie zbudowana zwrotnica może być na kilka sposobów i wybiera się tą najlepszą, najbardziej nam pasującą.

Ludzie skupiają się na kablach i akcesoriach a kolumn dobrych nie mają zbudowanie technicznie, co dałoby najwięcej z tego wszystkiego.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co do manufaktury Sonus Oliva czyli dziel P. A.Witka to w kwesti kolumn powiem tyle ze moj przyjaciel i zaawansowany audiofil sie uparl na konstrukcje z wykorzystaniem najnowwszych przetwornikow z serii DC Tannoy-a ... Dostarczyl takowe do S.O i kolumny powstaly oczywiscie po pieczolowitym dostrojeniu w pracowni . Gra to oblednie z dobra lampa czy tranzystorem ... Stolarka tez na b.dobrym poziomie ale w S.O najwazniejsze jest brzmienie a design schodzi na dalszy plan .

Dzięki uprzejmości kolegi z forum miałem możliwość posłuchania kolumn MBL i mogę stwierdzić, że sygnatura brzmienia jest bardzo zbliżona do produktów Andrzeja Witka. Wniosek jest jeden, tak się stroi zestawy głośnikowe z wyższej półki, brzmienie w wielu aspektach bardzo zbliżone, ale przestrzeń z MBL to całkiem inna liga ;) z uwagi na unikalną konstrukcję przetworników i emitowanej przez ten zestaw fali dźwiękowej.

Również Sonus|Oliva wykonał strojenie głośników HPD 385 Tannoya dla kolegi i gra to rewelacyjnie w stosunku do orginalnej zwrotnicy.

Edytowane przez Kazik II

• 2 tygodnie później...

A ja sie zastanawiam jakim to cudem kilkadziesiat lat temu, bez urzadzen pomiarowych, bez komputerow, bez kalkulatorow do zwrotnic, bez TSP, ludzie produkowali kolumny ktore graly??

Juz przed wojna robiono pomiary. Szczegolnie niemiaszki z Siemens Klangfilm.

Juz przed wojna robiono pomiary. Szczegolnie niemiaszki z Siemens Klangfilm.

Ale młodzież tego nie pamięta ;))

Robiono też symulacje akustyki, ale kto o tym wie w dobie komputerów.

Pozdrawiam

Ps

Fajnie że to przypomniałeś.

• 2 miesiące później...

Witam. Chyba wypada mi się zapisać do klubu choćby po to by zachwalić ciężką i rewelacyjną pracę Pana Andrzeja. Oddałem mu do przeróbki mój wzmacniacz Feliks Audio na 2A3 i kolumny Tannoy Stirling. I cóż mogę powiedzieć...... Wzmacniacz grał super już w wersji pierwotnej więc nie było chyba zbytnio co poprawić choć słychać że gra lepiej. Natomiast jeśli chodzi o kolumny to dopiero teraz rozumiem za co wydałem tyle kasy. Chłop się napracował tu sporo :-). No cóż, ale efekt jest taki że sam ma ochotę mieć te kolumny dla siebie, wiec o czymś to świadczy :-). Polecam szczerze.

Cała zwrotnica, chociaż nie wiem czy modyfikacja to dobre określenie bo moja stara leżała w koszu na śmieci :-) + wymiana kabli na srebro. Pomiary były robione i sama góra to 5 kHz rozszerzone pasmo. Powiem tak, tego trzeba posłuchać. Jak ktoś zna swoje kolumny i nagle posłucha ich po przeróbce to nagle słyszy że poza obudową nie zostało nic.

To wrzuć te pomiary jeśli to nie tajemnica.

Mnie tylko zastanawia fakt, że często na allegro scan speaki robione przez sonusa w okolicach 3tysi i nie ma na to chętnych. Bywa też że w innych wątkach poza tym ludzie szukają kogoś kto zna się na pomiarach..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Rozumiem że chcesz mi wmówić efekt placebo? Nic nie zostało zrobione a ja się zachwycam Bóg wie czym. Jakbym nawet miał jak to nazywasz potwierdzenia to i tak to żaden dowód bo to mogło być zrobione tak na pałę, pod klienta. Widzę że jesteś trochę przewrażliwiony i z tych co uważają że trzeba patrzeć na ręce bo inaczej każdy Cie oszuka a te osoby co są zadowolone z usług p. Witka to osły co dały się nabrać.

Nie mówię, że nie, ale jak widać nie masz potwierdzenia albo w ogóle ich nie ma. Mi to wystarczy.

Ty chyba masz alergię ;) na SonusOlivę.

Mam. Wychodzi to z faktu, że po świetnym zakupie jego klient przyszedł do mnie na poprawki. To co zobaczyłem i w jakiej cenie wywołało u mnie prawie gorączkę... A świetny fachowiec po moich pomiarach bał się przyznać, że porąbały mu się modele głośników i zamiast seasa do 35litrów wstawił wersję która potrzebuje 50, na tej samej zwrotnicy bo grunt aby było wypuszczone do klienta. A jak się przyznał, to obiecywał promocję przy następnym zestawie - żenada!

Zakup głośników to jedno, ale ich aplikacja dopiero załatwia sprawę. Tylko Pan Andrzej zamiast się skupić na aplikacji i zwrotnicy proponuje srebro i zajebiste kondy. A ludzie się dają na to nabrać...

Rozumiem że chcesz mi wmówić efekt placebo?

Ja się na prawdę cieszę, że jesteś zadowolony, bo to najważniejsze przy zakupie. Dopytałem o techniczne konkrety, ale ich brak, może niektórym to da do myślenia. Tobie nie musi bo już zostałeś owinięty :)

Te kolumny stoją bardzo długo na allegro i nie ma na nie chętnych.

Dlaczego nie można było ich poprawić u autora projektu?:) Pyt. retoryczne...

http://allegro.pl/duze-kolumny-sonus-oliva-do-lampy-i5263392267.html

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Te kolumny stoją bardzo długo na allegro i nie ma na nie chętnych.

Dlaczego nie można było ich poprawić u autora projektu?:) Pyt. retoryczne...

http://allegro.pl/duze-kolumny-sonus-oliva-do-lampy-i5263392267.html

Słuchałem kiedyś takich kolumn, tylko na wysokich był Focal TLR - te paczki miały ZERO basu i niższej średnicy.

Nie wiem czy to przypadłość tamtego egzemplarza, ale właściciel tez to słyszał.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.