Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  131 członków

Sonus Oliva Klub
IGNORED

SONUS OLIVA - Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Elektropunkt,

Mrok,

mam obydwa srebrne ic SO - ten na Neutrikach i od niedawna ten na miedzianych Bullet Plugach.

I powiem Wam, że ten na Neutrikach jest mistrzem w swojej klasie cenowej (290pln) i na pewno 2x wyższej. Jednak brakuje mu ( w mojej konfiguracji) kilku rzeczy:

basu, wypełnienia na średnicy i trójwymiarowości.

To wszystko i jeszcze więcej ma ic SO na buletach: wrócił basik, średnica została wypełniona, góra jest bogatsza, bardziej dźwięczna, a dźwięk stał się bardziej 3D.

Mrok, "te srebrne IC są w stanie oddać szczegółową górę w systemie lekko ocieplonym", jednak te na bulletach czarują górą dużo bardziej.

Miałem ten sam problem przy Furutechu FA-220 po zmianie zestawu stereo i już nie mam ;)

Słowem, warto dopłacić, chociaż ja ten z buletami trafiłem używkę za 500pln.

I tak tańszy wrócił do zestawu kina do oglądania filmów w 2.0 (dvd spięte ze wzmakiem), Furutech FA-220 poszedł ze stereo do zestawu słuchawkowego czekając na lepszy headamp, a ten na Bullet Plugach cieszy mnie prawie codziennie w stereo :))

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Moze ja bym zmienil Neutriki na Bullety. Koszt wtykow to 230zl. Zawsze mozna zaaplikowac.

http://www.audioforte.com.pl/oferta.php?id=300&i=93

Edytowane przez rafal735r

?👈

• 2 tygodnie później...

Watek trochę zamarł ale nie umarł, prace koncepcyjne zakończone - nadszedł czas działania.

Dok1.pdf

sorry za tego PDFa ale - poddaje się nie wiem jak wkleić bezpośrednio z Worda

Edytowane przez piotr122
  • 1 miesiąc później...

Moje maleństwa to repliki Visatona Experience V-20. Całość to konstrukcja Pana Andrzeja Witka Sonus Oliva.

Na sprzedaż.Dlaczego-Duszą się w moim nowym "salonie 13m2", nie mam wyjścia.

Decyzja zapadła!!Zagrają w pomieszczeniu od 20m2 .Może kogoś zainteresuje ta propozycja????

Pozd.

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 1 miesiąc później...

Elektropunkt,

Mrok,

mam obydwa srebrne ic SO - ten na Neutrikach i od niedawna ten na miedzianych Bullet Plugach.

I powiem Wam, że ten na Neutrikach jest mistrzem w swojej klasie cenowej (290pln) i na pewno 2x wyższej. Jednak brakuje mu ( w mojej konfiguracji) kilku rzeczy:

basu, wypełnienia na średnicy i trójwymiarowości.

To wszystko i jeszcze więcej ma ic SO na buletach: wrócił basik, średnica została wypełniona, góra jest bogatsza, bardziej dźwięczna, a dźwięk stał się bardziej 3D.

Mrok, "te srebrne IC są w stanie oddać szczegółową górę w systemie lekko ocieplonym", jednak te na bulletach czarują górą dużo bardziej.

Miałem ten sam problem przy Furutechu FA-220 po zmianie zestawu stereo i już nie mam ;)

Słowem, warto dopłacić, chociaż ja ten z buletami trafiłem używkę za 500pln.

I tak tańszy wrócił do zestawu kina do oglądania filmów w 2.0 (dvd spięte ze wzmakiem), Furutech FA-220 poszedł ze stereo do zestawu słuchawkowego czekając na lepszy headamp, a ten na Bullet Plugach cieszy mnie prawie codziennie w stereo :))

Witam, dzieki ze wkoncu ktos porownal oba IC od SO, nie ma na chwile obecna kasy na drozsza wersje, ale bede wdzieczny za pomoc w wyborze pomiedzy albedo blue vs. so na nautrikach oba moge miec w okolicach 200zl

Posiadam male pomieszczenie dobrze wytlumione:

vienna acoutics bach + exposure 2010.

Problem: za malo gory, srodek i dol wychodzi swietlnie, dobra kontrola wszystko gra, ale brakuje mi gory a slucham glownie jazzu, chce ja wskrzesić, nie uzylbym slowa rozjanisc bo kojarzy mi sie z ostroscia, zwyczajnie chce bardziej szczegolowej i wyrazistej gory, teraz mam IC ultralink matrix 2 (do sprzedania gdyby ktos potrzebowal)

Przy okazji gdyby poprawila sie przestrzen to tez bylbym zadowolony bo jak wspomniałem pokoj maly :)

Witam, dzieki ze wkoncu ktos porownal oba IC od SO, nie ma na chwile obecna kasy na drozsza wersje, ale bede wdzieczny za pomoc w wyborze pomiedzy albedo blue vs. so na nautrikach oba moge miec w okolicach 200zl

...

OK. nareszcie. Albedo Blue vs. Sonus Oliva topowy IC.

Trochę to zajęło, bo najpierw nie miałem czasu, a jak już miałem, to nie miałem… kabla Albedo. Gdzieś go wcięło normalnie. Ani w szafach. Ani na szafach. Ani w piwnicy w kartonach po sprzęcie. W końcu przez przypadek namierzyłem go wpiętego w system kina domowego ;) Skleroza…

Nie jestem recenzetem, przełączanie kabli też nie ułatwia – szkoda, że się nie da jakoś tak z pilota przełączać: kilk, kabel 1, klik, kabel 2 ;) Tylko to bieganie, czołganie, wciskanie, ech…

Zacząłem od Albedo. Zabrzmiał nawet całkiem… ciepło. W każdym razie było trochę więcej średnicy niż mnie przyzwyczaił mój system przez ostatni czas. Bas zwarty, góra w sumie ok. Na wokalach (Jopek) czasem pojawiała się jakaś taka szorstkość i brudki. Hm.

Po przełączeniu na SO. Hm. Hm, hm. Przestrzeni, wybrzmień i powietrza nagle dużo więcej. Kto otworzył okno? ;))) Więcej detali, szczegółów, „plantkonu”. Bas chyba troszkę się „zamglił” w stosunku do Albedo, ale cała reszta… To robi wrażenie. Wokale troszkę się wycofały, ale za to „uprzestrzenniły”. Nie są już takie „bardzo wprost”.

:)

teraz jeszcze właśnie zrobiłem porównanie nie na Jopek, ale na chilloutowej elektronice, ale takiej fajnej - z różnymi ciekawymi rzeczami w górze, przeszkadzajkami i solidnym basem. Potwierdziły się wcześniejsze spostrzeżenia: Albedo gra bardziej "środkiem". I to pod każdym względem. Średnica jest trochę wypchnięta, trochę podkreślona, wyższego basu jest więcej, a gorzej z tym najniższym. Najwyższej góry też tyle nie ma co w SO. Poza tym scena jest budowana bardziej "na środku", bardziej skupiona. Do tego w Albedo mimo wrażenia pewnego ocieplenia średnicy w stosunku do SO jest jakiś taki... "suchy" i przygaszony. Sonus Oliva to przestrzeń, powietrze i wybrzmienia. Zamiast jakiegoś suchego cykania po środku są "kryształki fruwające po pokoju" ;)To chyba najbardziej rzucająca się w uszy różnica. Plus dużo szersze pasmo..

Czy warto? zależy ile masz na zbyciu. I jaką masz resztę systemu. Jak dla mnie, z perspektywy kasy jaką już władowałem przez ostatnie 1-2 miesiące w stworzenie nowego systemu (ech...) - absolutnie warto. Bez chwili zastanowienia :)

.

dzięki za wpis. na razie przyjąłem założenie: zobaczymy co będzie za jakiś czas, jak dłużej pograją.

ja porównywałem: 1. srebrny (chyba po prostu "jednolity" czy jak to nazwać ;) przewód) na miedzianych bullet-plugach z 2. srebro (po 10 cieniutkich nitek, osobno izolowanych, na żyłę) na srebrnych bullet-plugach. Ten drugi to aktualnie topowy IC w ofercie p. Andrzeja. Jak to brzmiało?

Wpiąłem 1. na miejsce mojego starego Albedo Blue (też srebrny) - i było "ooooooooo"... więcej dźwięku, jakoś tak pełniej, mniej sucho. Słuchałem, słuchałem i wpiąłem nr 2. Więcej detali na górze, lepsza kontrola basu, dźwięku nieco mniej. Po jakimś czasie dotarło do mnie o co chodzi - nr 1 dodawał od siebie jakiś taki minimalny pogłos, który dawał wrażenie "więcej dźwięku". Nr 2 jest bardziej neutralny, lepsza rozdzielczość. Ostatecznie mimo, że nr 2 dwukrotnie droższy, wziąłem ten wyższy model.

Nie wiem czy coś Ci to pomoże... ;)

W sumie ten wpis kolegi był pierwszy.

Myślę, że trochę pomogłem pośrednio ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

:)

.

W sumie ten wpis kolegi był pierwszy.

Myślę, że trochę pomogłem pośrednio ;)

Posrednio, bo czytalem te posty ale one dotycza porownania albedo blue vs sonus oliva za ponad tysiaka, a ja chce porownania albedo blue za 200 z nowym sonus oliva na neutrikach za 300 zl :)

Kasa ta sama, jedno i drugie to srebro.

• 4 miesiące później...

Dzięki za zaproszenie - chyba jednak nie skorzystam. Na przetwornikach i całej tej elektronice się zupełnie nie znam. Powiem tak: wiem jaki mam sprzęt i co chce od przyszłych kolumn. Wiem jaki mam budżet. Mam do użytkowników pytanie - jaka jest rzeczywista jakość wykonania i wykończenia kolumn SO? Niekryje że oprócz tego że kolumna ma ładnie grać to istotne dla mnie jest jak wygląda. Nie do przyjęcia dla mnie jest DIY-owskie podejście.

Na jakich przetwornikach posiadasz kolumny S.O jeśli jest tam Scan-Speak to poproszę o zdjęcie na prv

• 4 miesiące później...

z ciekawostek - w tym roku p. Andrzej dośc mocno poprawiał i tuningował dla mnie wzmacniacz Dynaco SCA35, lekki vintage na el84 z końcówki lat 60tych. Wzmacniacz uprzednio był już tuningowany, ale dopiero korekty i propozycje p. Andrzeja dały ostateczny szlif i świetny rezultat

Edytowane przez misiomor
na prośbę autora

Temat "tuningu" w S.O. w jest mi bardzo dobrze znany. Pan Andrzej zmodernizował mojego yaqina ms 6v6 w taki sposób, że z mocno przeciętnego wzmacniacza w chwili obecnej gra on co najmniej przyzwoicie. Jak dla mnie klasa i przy tym zostaję. Modernizacja miał 3 etapy. Modernizowałem także odtwarza cd yagina sd 32a, tutaj możliwości modernizacji były ograniczone, ale efekt jest zadowalający. Posiadam też praktycznie całe okablowania z S.O., listwę sieciową. Mogę tylko polecić współpracę z Panem Witkiem. To serdeczny człowiek i zna się na rzeczy. Ciekawostką jest tajemniczy stryszek z pokojem odsłuchowym, w którym stoją klocki, które nie wyglądają jak z witryn salonów audio znanych marek, ale jak grają ... .

Koledze za moją namową przerobił Radmory LS 30 , nowa zwrotnica, na górze AMT i nowa jakość dźwięku.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Troszę niżej w odniesieniu do stryszku

Czyli w mieszkaniu, jak ja tam byłem to miał dwa zestawy kolumn,

wszystko napędzane lampami, trochę to grało, nie powiem.

Na strychu też niezłe piecyki, prawda? Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witamy więc,

pozwoliłem sobie zajrzeć do zakładki "o mnie" żeby zobaczyć w jakiej konfiguracji grają kabelki i widzę że szukasz pre gramofonowego , warto porozmawiać z panem Andrzejem bo mi całkiem fajny zbudował.

no wlaśnie bo narazie jade na rotelowym

napisałem wątek i poszukuje

Co to za preampa phono pan Andrzej skonstruował i jaki to koszt?

dodam, że w lampe to raczej nie chciałbym pójść

Edytowane przez pawelszuszu

Pawelszuszu zajrzyj na stronę SO - tam w dziale nowości są informacje o przedwzmacniaczu. Tyle, że to konstrukcja lampowa. A swoją drogę na ile Pan Andrzej wycenił Twoje kable głośnikowe. Pisałeś w dziale lampa, że mają długość 1,7m, czyli tyle ile mnie interesuje. Mi proponował w korzystnej cenie kabelki, które służą jako demonstracyjne, tyle że były nieco zbyt krótkie, No i muszę zamówić nówki.

zapłaciłem za kable głośnikowe u pana andrzeja

1,75m x 2 ze srebra 99,9978 w przekroju 14 AWG s=2,5 mm2 to cena 1500,- pln

plus za rca 500zł długości 40cm

gzrech nie chciałbym pchać sie w pre phono lampowego, narazie wstrzymuje zakupy związaną z lampa

nie ma sprawy

nie ma ktoś na sprzedaż kabli rca witkowych, chętnie przygarne - krótkie siakieś

potrzebuje połaczenia miedzy pre a end u siebie

ale to w późniejszym czasie zakup

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Ze względu na wiele zapytań o kable napisze co mi pozostało.

Kable głośnikowe

2 x 2,1m - podwójny przebieg

2 x 2m - poczwórny przebieg

2 x 2,5m - sprzedany

2 x 1m XLR

2 x 2m XLR

1m najgrubsza cyfrówka na bulletach

• 3 tygodnie później...

Zapisuje się do klubu. Z całym arsenałem Witkowego sprzętu.

Końcówki mocy na 845

Pre pasywne z pre gramofonowym

Dwie pary kolumn

- pierwsza w całości na scan speak

- druga w całości na acuttonach

Żal mi było sprzedawać scan speakowych konstrukcji bo są po prostu wybitne więc tak sobie zostały.

Gra to razem wybornie.

Ja sie zapisuje z trzema calkowicie przerobionymi monoblokami lampowymi W100 na EL34 oraz tuningowanymi kolumnami Dahlquist Dq10 :))))) od niedawna jestem najszczesliwszym sluchaczem na swiecie :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.