Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze strumieniowe.

JFSebastian

Rekomendowane odpowiedzi

>Andy777, a z czego według Ciebie wynika fakt, że przy bezpośrednim podłączeniu dysku do Squeezeboxa

>jakość dźwięku będzie gorsza, niż w przypadku korzystania z zewnętrznego serwera?

Zasilanie - mniejsze obciążenie układu kolejnym źródłem zakłóceń - z HDD, oczywiście lepiej jeśli HDD ma własny zasilacz - jeśli zadbamy o masę poprzez odpowiednią biegunowość po stronie 230V. Jak napisałem wcześniej na dużych zasobach rzędu 1T wykłada się.

kuba1961, 4 Sie 2010, 10:12

>Ja popieram właśnie rozwiązanie SBT plus PC. (Właśnie kupiłem netboka i postawiłem na nim serwer w

>15 minut). Za 1000 zł można zbudować bezgłośnego PC z dyskiem 500G plus możliwość podpięcia

>zewnętrznych dysków. To droższe rozwiązanie ale b.ciche. Jeżeli PC ma stać w drugim pokoju to koszt

>jest śmieszny. Jeżeli ktoś ma miejsce to odsprzedam stare PC z legalnym WinXP za 100zł sztuka (dwa

>stoją w piwnicy, odbiór osobisty Szczecin). Dokupić trzeba tylko większy wewnętrzny dysk i już. A

>sterowanie oczywiście poprzez przeglądarkę www. Ktoś napisał o słabej jakości wyjść z PC - nie są

>używane w moim rozwiązaniu. Wydaje się że część piszących nie do końca rozumie idee sqeezebox-a

>(przepraszam). Ja podobnie długo nie rozumiałem jak to wszystko działa. Dopiero łyskacz i Noce

>Polaków Rozmowy z szwagrem rozjaśniły mi łepetynę. Wybrałem rozwiązanie z netbokiem bo:

>- cichy

>- mały - żona krzyczy że zagracam pokój - wstawiłem go za TV wiszący na ścinie, sieć po wifi czyli

>brak kabli

>- podpiąłem go pod TV - wiadomo dlaczego.

>

>

>Gdybym miał więcej miejsca (inny pokój)to koszt wyniósłby 100zł plus duży dysk wewnętrzny lub

>zewnętrzny. Czyli zamiast kupować Ipoda (800zł) można za to kupić sprzęt o wiele większych

>możliwościach.

Tylko w tym wypadku to zupelnie niepotzrbnie kupiles SBT(1200zl) wystarczylby SB Reciver (400 zl).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>Tylko w tym wypadku to zupelnie niepotzrbnie kupiles SBT(1200zl) wystarczylby SB Reciver (400 zl)

No nie do końca, ciut lepszy przetwornik i ten wyświetlacz przy takim malutkim pilocie jest potrzebny.

A uśmiechnięta twarz żony zadowolonej zakupem nowego nowego wyraźnego zegarka - bezcenna :)

A tak naprawdę myślałem, że SBT bedzie można sterować (uruchomiony wewnętrzny serwer)z laptopa. Wielka szkoda.

Andy777 uzywam coaxa Van Den Hul First Metal Screen, nie mialem okazji przetestowac na dobrym toslinku wiec nie bede glupot pisal.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

kuba1961, 4 Sie 2010, 16:00

>>Tylko w tym wypadku to zupelnie niepotzrbnie kupiles SBT(1200zl) wystarczylby SB Reciver (400 zl)

>

>No nie do końca, ciut lepszy przetwornik i ten wyświetlacz przy takim malutkim pilocie jest

>potrzebny.

>

>A uśmiechnięta twarz żony zadowolonej zakupem nowego nowego wyraźnego zegarka - bezcenna :)

>

>A tak naprawdę myślałem, że SBT bedzie można sterować (uruchomiony wewnętrzny serwer)z laptopa.

>Wielka szkoda.

Naprawde ciezko mi Ciebie zrozumiec.

Piszesz o sterowaniu SB przez przegladarke,domniemam ze w laptoku), pozniej , ze jednak maly pilocik potrzebny. Budzik za 1200 zl rewelacja. Wyswietlacz SBT z odleglosci 2,5-3 m jest zupelnie nieczytelny. To moze jeszcze raz jasniej.

Serwer postawiony masz na netbooku.

SBT laczy sie z nim przez siec.

Sterujesz SBT doaczonym pilotem.

Czy dobrze zrozumialem???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Taka konfiguracja to bardzo uniwersalne rozwiązanie. Sterować mogę z dowolnego PC/Laptopa znajdującego się w mojej siec poprzez przeglądarkę. W każdej chwili mogę sterować pilotem i poprzez dotykowy ekran SBT. W zależności od potrzeb używam odpowiedniego sterowania. Zarządzanie najlepiej robić poprzez laptopa ale jak coś czytam czy akurat są znajomi(imprezka) najodpowiedniejszy jest pilot. A sprawa z zegarkiem do żart/dowcip, choć ludzie droższe zegarki kupują.

antymalkontent, 4 Sie 2010, 11:30

>wniosek: musimy dzielic pliki na mniejsze katalogi - kolejna sprawa do poprawy,

Masz na myśli to, że trzeba pakować mniej plików do jednego katalogu? Czy wobec tego SQT również przymula się i wiesza przy dużej ilości katalogów (płyt) gdzie w każdym znajduje się max 20 plików (utwory)? Załóżmy podpinam sobie dysk 500gb (zewn. 2,5" zasilany z USB) a na nim mam 500 katalogów (płyt) po 20 plików każdy - czy to będzie śmigać jako tako i ile trwa skan takiego dysku po podpięciu zanim będzie można odpalić muzę? Macie jakieś doświadczenia z dyskami 3,5" w zewn. obudowie z wyjściem danych po USB i z dodatkowym zasilaniem?

55wBICEPSIE - na razie wpakowalem 100 giga wiec nie wiem jak radzi sobie z 500 giga jeszcze troche uplynie zanim bede mial 500 giga i nie wiem jak radzi sobie z duza iloscia katalogow wiem ze jesli otwierasz katalog i jest tak za duzo plikow to muli wiec w katalogu za duzo plikow nie moze byc mysle ze 500 to max (zalecane mniej) i podejzewam ze lepiej miec wszystkie katalogi w glownym katalogu a jak najmniej podkatalogow, im mniej wejsc tym mniej mulenia a wczytywanie 500 giga to dlugo zajmie - okolo pol godziny

chwilowy brak działalności w audio.

Wczytywanie robimy tylko raz, potem dysk moze byc non-stop wlaczony. Czyli nie ma potrzeby ponownego wczytywania. Mulenie jest czesto spowodowane tym, ze nie poczekamy na wczytanie calosci listy utworow na serwer. Musimy poczekac na informacje ze wszystkie pliki, okladki sa juz gotowe. Ta czynnos jest wymagana od nas tylko podczas wczytywanie listy utworow za pierwszym razem i pod warunkiem ze dysk bedzie wlaczony non-stop.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky

Piszesz o sytuacji kiedy podłączony jest zewn. dysk po USB czy dysk sieciowy ze squeez center?

Co do nie mnożenia katalogów wgłąb drzewa - widzę to tak, że do głównego katalogu wrzucam katalogi (płyty), w których nie ma już kolejnych katalogów. Jest plik .flac i .cue plus obrazek z okładką, ew plik .flac już podzielony na poszczególne utwory. Każdy z katalogów zawiera max ok 20 plików (utworów). Czy przy takiej strukturze dysku i np 500 katalogach (płytach) na dysku zewn. USB SQT będzie dawał radę czy będzie tak mulił, że żyć się nie będzie z tym dało?

Lucky

Mam podobne spostrzeżenia. Dysk USB 320G po dodaniu nowego materiału i podłączeniu do SBT należy zostawić cierpliwie do obróbki przez Sqeezebox center na kilka minut. Po zakończeniu działania programu cały zbiór jest widoczny bezproblemowo. Niektóre płyty (pofragmentowane?) wczytują się trochę dłużej lub z lekka na początku przycinają.

Pozdr.

no dobrze a moze doszliscie do tego co zrobic zeby nie wczystywalo listy utworow po otwarciu katalogu gdyz majac w katalogu kilkaset plikow urzadzenie sie wiesza w przypadku proby odtworzenia pliku z powodu zbyt duzej ilosci plikow (po co on ciagle probuje uzupelnic liste i mulic) da sie to wylaczyc czy trzeba dzielic katalogi po max kilkadziesiat plikow?

antymalkontent

Ale przeciez normalna plyta ma gora 20 utworow. Ja mam wszystko poukladane w katalogach tj.

1 Glowny - nazwa zespolu 2 podkatalog - nazwa plyty. Jesli chcemy miec szybki dostep do roznych wykonawcow to wystarczy dodadac do ulubionych albo stworzyc wlasna liste. I wszystko dziala przez USB.

-> antymalkontent

"majac w katalogu kilkaset plikow urzadzenie sie wiesza w przypadku proby odtworzenia pliku z powodu zbyt duzej ilosci plikow"

Kilkaset plików w jednym katalogu to straszliwy bajzel. Wypadałoby to posprzątać i posegregować.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj - wiem ze bajzel ale ten katalog to ze starymi mp3 zwyczajnie wrzucilem mp3 w jeden katalog a albumy czy wav flac sa juz normalnie posegregowane, no i musze cos zrobic z tym jednym katalogiem w wolny dizen...

Wybierałem. Można w nim grzebnąć, zamienić hdd na ssd, wyjąć niepotrzebne wifi, i w rezultacie zasilić ze staba liniowego. Oczywiście oprócz SBS ma robić za przeglądarkę po hdmi do tv, i inne funkcje multimedialne w salonie. Jest całkowicie bezgłośny z kilku metrów. Ma 5xUSB, gniazdo eSATA, hdmi i przy tym nieźle wygląda. Odtwarza ful hd. Podobno jest za słaby do gier, ale ja nie gram :).

Uruchamiając pierwszy raz SBT utworzyłem konto na serwerze www.mysqeezebox.com. To był bład. Czy ktoś wie jak to konto zlikwidować. Nie chcę żeby SBT logował się do tego serwera kiedy z jakiś przyczyn nie widzi postawionego w mojej wewnetrznej sieci mojego serwera. Mam wtedy problemy z podłączeniem SBT z moim serwerem. Muszę wtedy robić różne czary mary z odcinaniem netu od routera.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Hm..

Kilka godzin poobcowałem z Touchem i jedno wiem. Potrzebuję lornetki aby cóś odległości 2 metrów wypatrzyć na tym ekraniku wielkości znaczka pocztowego.

Aha - nawigacja jest koszmarem a na razie mam załadowane jakieś tysiąc albumów.

Rzeczywiście w stosunku do Dueta jest progres w jakości dźwięku po koaksjalu. Nawet dość znaczny ten postęp jest..

Nie mniej dźwięk w porównaniu z moim Mephisto jakiś taki plaskaty się wydaje, pozbawiony sporej części informacji z tła i aury, nieco ciemny czasami, co może złudnie kojarzyć się z muzykalnością.

Najgorszy jednak jest słaby PRAT, słuchanie muzyki za pomocą Toucha u mnie wzmaga po prostu senność.

Hi-endu z tego może nie będzie ale tak czy inaczej - nie jest źle i da się tego słuchać z całkiem sporą satysfakcją.

>rochu

Jeden z najlepszych zasilaczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

rochu:

>dźwięk w porównaniu z moim Mephisto jakiś taki plaskaty się wydaje, pozbawiony sporej

>części informacji z tła i aury, nieco ciemny czasami, co może złudnie kojarzyć się z muzykalnością.

>Najgorszy jednak jest słaby PRAT, słuchanie muzyki za pomocą Toucha u mnie wzmaga po prostu

>senność.

Fascynujące. A czy nadal, jak przy słuchaniu muzyki z komputera, brakuje ci pewnego kopnięcia? Bo śmiem przypuszczać, że tak...

" Hi-endu z tego może nie będzie ale tak czy inaczej - nie jest źle i da się tego słuchać z całkiem sporą satysfakcją. "

Wszystko zalezy od DACa

Dzwiekowo dla osoby ktora juz cos slyszala wiecej jak budzetowke to bez daca sie nie da...

Ale powrocmy do sprawy funkcjonalnosci: poobcowalem z Touchem juz kilkanascie dni i dotychczasowe spostrzezenia na temat funkcjonalnosci:

- jesli podlaczamy urzadzenia poprzez port usb o duzej pojemnosci to urzadzenie zwyczajnie nie radzi sobie z tymi nosnikami a mianowicie:

podlaczajac 500 giga zapelnione muzyka jesli to byla aktualizacja plikow (dodalismy pare albumow) to uruchomienie urzadzenia jest katastrofa: - 1. problemy z rozpoczeciem sortowania, 2. czas sortowania aktualizowania bibliotek przy 500 goga przekracza 2 godziny (i mysle ze sporo przekracza mi ponad godzine 120 giga aktualizowalo - porazka), 3. podczas aktualizacji lubi sie zawiesic a wiec nie jest to bezproblemowa dzialalnosc

reasumujac - jak chcesz czesto aktualizowac muzyke na duzych hdd to SBT nie nadaje sie do tego

2 sprawa zwiazana z funkcjonalnoscia to oprogramowanie: oprogramowanie ma sposo bledow i ograniczen, sensowne sterowanie muzyka zapewnia tylko przy katalogach w ktorych jest do 100 plikow powyzej 100 plikow urzadzenie nie obsluguje zazwyczaj za sprawa dziwnej opcji (ktorej o dziwo nie da sie wlaczac i wylaczac) a ta opcja jest lista odtwarzania ktora miesci 100 nagran - ona sprawia duze problemy i powoduje zamulanie

takze SBT to takie tymczasowe rowiazanie az w koncu ktos sie zdecyduje i wypusci cos dobrego

a jak powinno wygladac dobre urzadzenie: technicznie jak SBT moze byc ale...

wlasnie musi miec wstawiony sprawdzony system operacyjny - zadne dziwne swoje oprogramowania tylko sprawdzony system operacyjny - nawet Windows Mobile dalby rade gdyby go dostosowac gdyz na swoim telefonie mam obsluge flac ape i wglad w pamiec bez mulenia wieszanie poprzez zwykle eksplorowanie plikow (explorator) no i ogolnie jest to momo wszystko otwarty system zawsze mozna cos poprawic

raczej nie licze na firmy audiofilskie tutaj (gdyz tym musza sie zajac firmy hi-tec nie audio) i nie chodzi tylko o koszty (nie ma co ukrywac byly by za wysokie ze wzgledu na dzialalnosc firm audio w innym kregu - a jakosc w ogole nie wspolmierna) a chodzi o to ze tutaj sa problemy z funkcjonalnoscia tutaj trzeba zrobic urzadzenie + system operacyjny zeby miec sprawny pewny i aktualizowalny serwer, nawet telefony z systemem radza sobie z flac ape bez problemow wiec nadzieja tylko w firmach hi-tec - ale zeby firma hi-tec stworzyla taki serwer to musi byc zapotrzebowanie

Gość rochu

(Konto usunięte)

Teo, 7 Sie 2010, 10:14

>Fascynujące. A czy nadal, jak przy słuchaniu muzyki z komputera, brakuje ci pewnego kopnięcia? Bo

>śmiem przypuszczać, że tak...tak

I tak nie wiesz o co pytasz, więc nie odpowiem.

Gość rochu

(Konto usunięte)

antymalkontent, 7 Sie 2010, 10:40

>Wszystko zalezy od DACa

Nie wszystko.

Co do reszty mogę się zgodzić.

SBT jest nie do końca dopracowanym urządzeniem pod względem softu, chociaż jako taki i tak bardziej mi się podoba od Dueta czy Classica.

Ja go kupiłem jako rozwiązanie tymczasowe bo mam trochę plików i chciałbym posłuchać czasem 2 programu PR a to ostanie po zmianie częstotliwości Dwójki w Krakowie okazuje się dla mnie nieosiągalne w sposób klasyczny bo straciłem sygnał.

Aha podoba mi się ta pedalska tapetka SBT w tęczowych kolorach.

"" >Wszystko zalezy od DACa

Nie wszystko. ""

n ale przy takim sposobie przesylu danych cyfrowych jak SBT to prawie wszystko, wiec jesli to nie ma byc high-end to starczy

rochu:

>I tak nie wiesz o co pytasz, więc nie odpowiem.

Ojoj, znowu się obraziłeś? Szkoda. Twoje opowieści o tym, co słyszysz (bądź co wydaje ci się, że słyszysz) bywają bardzo ciekawe. Czytuję z zainteresowaniem.

-> rochu

"Nie mniej dźwięk w porównaniu z moim Mephisto jakiś taki plaskaty się wydaje, pozbawiony sporej części informacji z tła i aury, nieco ciemny czasami, co może złudnie kojarzyć się z muzykalnością.

Najgorszy jednak jest słaby PRAT, słuchanie muzyki za pomocą Toucha u mnie wzmaga po prostu senność."

Wiem rochu, że się powtarzam, ale może kiedyś wreszcie dojrzejesz, zmądrzejesz i mnie posłuchasz.

Jestem przekonany, że przyczyną Twoich problemów i braku zadowolenia jest dysk użyty jako magazyn do plików. Jak sam widzisz, z jego nie do końca optymalną sygnaturą dźwiękową masz do czynienia na każdym kroku, to właśnie ona narzuca bardzo mocno swój charakter w odsłuchiwanych przez Ciebie odtwarzaczach plików i komputerach.

Otwórz swój umysł, zostaw za sobą wszelkie uprzedzenia, porównaj pod kątem brzmienia kilka różnych dysków i wybierz ten najlepiej brzmiący, a jestem przekonany, że Twój sceptycyzm względem plików się zmniejszy, albo nawet całkowicie zniknie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.