Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale te zgubione 6,5l to nie perpetum mobile. Pełny elektryk nie spala nic, a jednak nie jest obojętny dla środowiska i kieszeni, a nawet jego wyższość na tych polach jest wątpliwa.

Excuse na wszystko zawsze się znajdzie.

56 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale te zgubione 6,5l to nie perpetum mobile. Pełny elektryk nie spala nic, a jednak nie jest obojętny dla środowiska i kieszeni, a nawet jego wyższość na tych polach jest wątpliwa.

zakładając eksploatację do 8 lat to ślad węglowy elektryka jest porównywalny do r4 w klekocie i większy od nowych benzyn bez wspomagaczy elektrycznych. To wszystko już zostało policzone.

10 godzin temu, Zbig napisał:

Ale to nie tylko w hybrydach  ale w każdym aucie 🙂

ponoć nie masz czasu na durne dyskusje, czy ja gdzieś pisałem o hybrydach ? 

Delta pomiędzy hybrydą a spaliną jest mniej więcej stała bez względu na styl jazdy.

tak, zwłaszcza jak masz puste baterie i silnik musi ładować.

Tylko że wtedy pali też "sensownie" 🙂

niestety, to tylko dowodzi głupoty takich rozwiązań.

Korporacje nie służą ekologii tylko zyskom. 

korporacje dzisiaj sprzedają ideologię, temat jest bardzo szeroki i nie da się go szybko obmówić ale priorytetem nie są korzyści materiale. Przypominam że według nowych ideologii nie ma czegoś takiego jak "własność", w niektórych krajach eu już ją zniesiono.

26 minut temu, fetek napisał:

zakładając eksploatację do 8 lat to ślad węglowy elektryka jest porównywalny do r4 w klekocie i większy od nowych benzyn bez wspomagaczy elektrycznych. To wszystko już zostało policzone.

Chyba przez Gazprom 😉

Policzyć jak jest naprawdę potrafi każdy kto w szkole na przedmiotach ścisłych choć trochę uważał.

6 minut temu, Zbig napisał:

Policzyć jak jest naprawdę potrafi każdy kto w szkole na przedmiotach ścisłych choć trochę uważał.

jakie przedmioty ścisłe ? przecież wszystkie dane masz w katalogach a reszta to prosta matematyka.

jedyny problem to przekłamanie w tabelkach, ale to dotyczy każdego typu napędu.

Edytowane przez fetek
28 minut temu, fetek napisał:

tak, zwłaszcza jak masz puste baterie i silnik musi ładować.

Baterie ładują się z odzysku, jak je wydrenujesz to je spalina będzie doładowywać, ale to Twój wybór jak chcesz jeździć.  Tak samo jak się rozładują np. w dużym korku, ale w spalinie masz to samo, start stop Ci odpali silnik aby się akumulator nie rozładował.  Tak jak pisałem - delta jest stała.  

2 minuty temu, Zbig napisał:

Baterie ładują się z odzysku, jak je wydrenujesz to je spalina będzie doładowywać, ale to Twój wybór jak chcesz jeździć.  Tak samo jak się rozładują np. w dużym korku, ale w spalinie masz to samo, start stop Ci odpali silnik aby się akumulator nie rozładował.  Tak jak pisałem - delta jest stała.  

jak mam z Tobą rozwiać skoro sam podważasz swoje wypowiedzi ?

BTW: rekuperacja w plug in to żart, bez gniazdka nie wyrobisz spalania.

2 minuty temu, fetek napisał:

to dawaj geniuszu, jestem ciekaw jak to policzysz nie posadawiając podstawowych danych.

Ty pierwszy postawiłeś tezę, to ją najpierw udowodnij, a wtedy przystąpimy do obalania.

Naczytałeś się fejków stworzonych po Twój chory światopogląd a ja Ci mam teraz każdorazowo udowadniać że nie jestem wielbłądem, weź mnie nie rozśmieszaj.  Sam piszesz że korporacje sprzedają ideologię, po czym łykasz ją jak pelikan.

Hybryda to ogromna komplikacja samochodu spalinowego, która nie przynosi poprawy żadnej z istotnych cech użytkowych. Jak komuś pasuje to niech sobie kupi, ale bez jaj że to jakiś krok do przodu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Hybryda to ogromna komplikacja samochodu spalinowego, która nie przynosi poprawy żadnej z istotnych cech użytkowych. Jak komuś pasuje to niech sobie kupi, ale bez jaj że to jakiś krok do przodu.

Jest tak zajebiście skomplikowana, że nie potrzebuje turbo, sprzęgła, dwumasy, skrzyni biegów ani rozrusznika.

Postęp odbywa się teraz gdzie indziej, samochód zaczyna być dodatkiem do technologii luźno związanych z motoryzacją.

Mam pewne wątpliwości, bo to bardzo młody człowiek, a życie zmarnowane mu się szykuje:

Cytat

Reakcja 21-latka, który dowiaduje się, że idzie siedzieć na 24 lata, stała się w USA viralem i przestrogą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytat

Wyrok w sprawie Camerona Herrina sąd w Tampie ogłosił 9 kwietnia. 21-latek był sądzony w związku z wypadkiem, który spowodował w trzy lata wcześniej. 23 maja 2018 roku mężczyzna jechał mustangiem, który dwa dni wcześniej dostał z okazji ukończenia szkoły. Jak wynikało ze śledztwa, 18-letni wówczas Herring ścigał się na Bayshore Boulevard w Tampie ze swoim kolegą, Johnem Barrineau prowadzącym nissana. 
W pewnym momencie Herring wjechał w 24-letnią Jessikę Reisinger-Raubenolt, która pchała wózek z roczną córką. Zarówno kobieta, jak i dziewczynka zmarły w wyniku doznanych obrażeń. 
Prokuratura przedstawiła dowody, z których wynikało, że Herrin jechał z prędkością 160 km na godzinę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 4.05.2021 o 09:25, szymon1977 napisał:

Mam na to rozwiązanie. Auto ma być 100% eko, 100% możliwych dopłat. Z tego mi wychodzi, że auto ma mieć zamontowane panele fotowoltaiczne, wiatrak do wytwarzania energii, mobilnym podłączeniem do sieci żeby na postoju autko zarabiało.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Mam na to rozwiązanie. Auto ma być 100% eko, 100% możliwych dopłat. Z tego mi wychodzi, że auto ma mieć zamontowane panele fotowoltaiczne, wiatrak do wytwarzania energii, mobilnym podłączeniem do sieci żeby na postoju autko zarabiało.

jakby jeszcze kopało BTC albo chociaż ETH...

Ktoś mi podpowiedział że były już auta z turbiną, a nawet z żaglem i to całkiem dawno.

Jeśli chodzi o współczesne auta elektryczne zastanawiam się, dlaczego nie są bardziej ekologiczne poprzez redukcje masy, mocy silników, pojemności baterii.

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

nie są bardziej ekologiczne

bo nikomu na tym nie zależy a technologie ciągle jest za mało rozwinięta, na tyle słabo że do istnienia porzebuje propagandy politycznej i zniszczenia konkurencji.

Edytowane przez fetek
6 godzin temu, J.Jerry napisał:

Auta elektryczne miały być oszczędne bo nie na paliwo, tanie bo prostsze w budowie, a te auto są drogie, skomplikowane, a prąd idzie w górę.

Auto elektryczne jest proste jak konstrukcja cepa.  Cały napęd elektryczny z hybrydy o mocy około 110 KM wraz z przekładnią bierzesz ze stołu jedną ręką i wkładasz do dużej damskiej modnej torebki.  Jedynym problemem są baterie które jednakże w ciągu 10 lat zjechały z kosztem produkcji 20 krotnie. A właściwie to problemem jest to, że jako pierwsi mogą wpuścić baterie solid state na rynek Chińczycy a wtedy sektor automotive czeka prawdziwe trzęsienie.

Prąd w górę to idzie w Polsce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Zbig napisał:

Cały napęd elektryczny z hybrydy o mocy około 110 KM wraz z przekładnią bierzesz ze stołu jedną ręką i wkładasz do dużej damskiej modnej torebki. 

On pisze o aucie a Ty o jednym elemencie.

wzrost_cen_energii_elektrycznej_10_2018.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
12 godzin temu, fetek napisał:

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.b12862097bc1b3af2c1806017cda3279.png

Podałeś dane z jednego miesiąca sprzed kilku lat - gratuluję innowacyjności w manipulanctwie.

Niestety, jak łatwo sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , średni wzrost cen energii elektrycznej w EU w ciągu ostatnich 10 lat to 18% czyli porównywalnie z inflacją w tym okresie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbig

Podałeś dane z jednego miesiąca sprzed kilku lat - gratuluję innowacyjności w manipulanctwie.

pomyśl, potem komentuj.

Niestety, jak łatwo sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , średni wzrost cen energii elektrycznej w EU w ciągu ostatnich 10 lat to 18% czyli porównywalnie z inflacją w tym okresie...

równie łatwo sprawdzić aktualne ceny a to przełożyć na Twoje poprzednie rewelacje.

18tia 20...30...34% ba nawet 39%UK czyli lider forsowania aut na prąd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Na logikę skoro prąd ma zastąpić benzynę, to powinien być w cenie benzyny.

W dniu 9.05.2021 o 06:37, Zbig napisał:

Jedynym problemem są baterie

Ja tam widzę prawie same problemy. Na początek koncepcja auta elektrycznego - zwykłe auto przerobione na elektryka. Już widzę oczami wyobraźni elektryczne tiry, koparki i spychacze.

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja tam widzę prawie same problemy.

Spróbuj je wyartykułować.

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Na początek koncepcja auta elektrycznego - zwykłe auto przerobione na elektryka.

Bo tak taniej. Ale to minie.  Zajrzyj do internetu, poszukaj zdjęć pierwszych samochodów i zastanów się do czego były podobne.

5 minut temu, Zbig napisał:

Spróbuj je wyartykułować.

Właśnie to napisałem, z tego jest mnóstwo problemów - nierozwiązywalnych.

Sam wymieniłeś jeden z nich - te auta co są, to nie są te właściwe elektryki...czy to nie jest problem?

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Właśnie to napisałem, z tego jest mnóstwo problemów - nierozwiązywalnych

Wymień jakiś jeden na początek.

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Sam wymieniłeś jeden z nich - te auta co są, to nie są te właściwe elektryki...czy to nie jest problem?

OLEDów na początku też nie było.  Czy był to nierozwiązywalny problem? Raczej nie.

Albo pierwsze komórki.  Pamiętasz technologię NMT czy za młody jesteś?

Edytowane przez Zbig
10 minut temu, Zbig napisał:

Wymień jakiś jeden na początek.

Wymieniłem - stara koncepcja auta. Co w tych autach jest ekologicznego nie licząc napędu? Gdyby to były auta spełniające jakieś standardy wymagane dla aut przyszłości. Ostatnio pomysł z czarną skrzynką a aucie, auta autonomiczne - ok, będzie to użyteczne w autach na wynajem, ale to zaledwie część rozwiązań, które są w takich autach pożądane.

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Co w tych autach jest ekologicznego nie licząc napędu?

Nikt Ci nie broni poruszać się rowerem albo komunikacją zbiorową.  Tylko uważaj, bo Cię zaraz misiomor dopadnie.

22 minuty temu, J.Jerry napisał:

Gdyby to były auta spełniające jakieś standardy wymagane dla aut przyszłości.

Chyba ich jeszcze nie opracowano.  Albo są w sferze rozważań futurologów.

25 minut temu, J.Jerry napisał:

to zaledwie część rozwiązań, które są w takich autach pożądane.

Być może.  Ale jeżeli chcesz po prostu wozić swoje cztery litery od punktu A do punktu B to większość tego co można wymyśleć już wymyślono, można to tylko tu i ówdzie udoskonalać.  Jeżeli uważasz że wizja aut które nie smrodzą Ci pod domem czy na ulicy którą idziesz a od wycia silników nie boli Cię głowa, to mało, no to trudno.  

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

będzie to użyteczne w autach na wynajem

Jaki wynajem ? to ubezpieczalnie chcą mieć powód by nie wypłacać odszkodowań.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Nikt Ci nie broni poruszać się rowerem albo komunikacją zbiorową.  Tylko uważaj, bo Cię zaraz misiomor dopadnie.

Tylko każdy lewak lansuje to rozwiązanie jako zielone, ekologiczne i pod tym samym sztandarem niszczy się wszystko inne.

Godzinę temu, Zbig napisał:

Jeżeli uważasz że wizja aut które nie smrodzą Ci pod domem czy na ulicy którą idziesz a od wycia silników nie boli Cię głowa, to mało, no to trudno.  

auta elektryczne tego nie zmienią. Równie dobrze możesz wszystkim nakazać kupno aut euro 6 efekt będzie taki sam ale jest to tak samo niewykonalne jak przymuszenie do elektryka dlatego politycy niszczą wszystko inne, zakazują abyś był jeszcze większym niewolnikiem i nie miał wyboru. A debile się cieszą...

Edytowane przez fetek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.