Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

PMC i ATC to ta sama firma? ;)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

a czemu i gora nie jest?

anxion

Gora jest jak najbardziej poprawna, nic nie umknie w gornych rejestrach, ale slyszalem lepsza tzn. bardziej rozdzielcza w tej cenie, ale mi bardziej pasuje w ATC mozna sluchac i sluchac nic cie nie zmeczy.

PMC i ATC to ta sama firma? ;)

Nie to sa zupelnie dwie inne firmy.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja miałem podobne odczucia jak Anxion. Po przerzuceniu kilku kolumn, odsłuchaniu kilku innych, podpiąłem SCM11 i stwierdziłem "wow, to takie podstawkowe pierdziawki pokazują jak naprawdę brzmi stopa perkusj?". Bas ich jest niesamowity w kotekście prężności, zwartości, zróżnicowania, szybkości, a przy tym wypełnienia. Fakt, że nie schodzi bardzo nisko, ale abolutnie to nie umniejsza jego wagi i klasy. W moich obecnych, docelowych, szerokopasmowych kolumnach bas jest rozciągnięty, zróżnicowany i niesamowicie naturalny - tu polecam muzykę na żywo - bas tak nie brzmi jak z SCM11 - ale jak sobie przypomnę zwartość basu z obudowy zamkniętej, jego szybkość, impuls i energię przebiegów w kontrabasowch solówkach, to trochę za tym tęsknię...

Anxion spróbuj Atolla IN200, powinien dać Twoim 11-tkom wszystko, co najlepsze.

"Tynk pożera dźwięk" 747

PMC ob1 to podobne granie jak scm 40.

Co prawda wolę zamknięte kolumny w tym przypadku czyli 40 ki.

Ale tu można powalczyć , zależy od pomieszczenia...elektroniki..gustu.

Posluchajcie post rock na ATC

np Tego kawalka

Poprostu magia.

http://www.youtube.com/watch?v=U23pYfVUMhY

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

"EmilioE"

Cyt " Ja miałem podobne odczucia jak Anxion. Po przerzuceniu kilku kolumn, odsłuchaniu kilku innych, podpiąłem SCM11 i stwierdziłem "wow, to takie podstawkowe pierdziawki pokazują jak naprawdę brzmi stopa perkusj?". Bas ich jest niesamowity w kotekście prężności, zwartości, zróżnicowania, szybkości, a przy tym wypełnienia."

Ludzie nie przeginajcie.... : )))))

To małe kolumienki.

Średnie scm'y 40 też na stopie się wywalą w aspektach na maksa.

Stopa.... to tylko i wyłącznie D U Ż Y GAR !!!! Praw fizyki nie przeskoczysz.

Edytowane przez darkul

Witam cie EmilioE

Dzieki za podpowiedz napewno sprawdze tego atolla, zapisuje do mojej malej listy :)

darkul

Nie ma kolumn idelnych :)

Zgodzę się określenie w pomniejszonej skali odsłuchu łudząco przypomina brzmienie/wybrzmienie stopy.

Dokladnie i o to chodzi bo raczej w domu nigdy nie uzyska sie z Hifi grania na zywo :)

Edytowane przez anxion

Lampa Leben 300,600 ( słabe wykończenie w skrajach pasma , trochę misowata średnica )

drakul zmień branżę bo większych głupot dawno nie czytałem

i jeszcze 300 do 19 i 40 atc, - jak ona na spendorach się kończyła - a ludziom pogania kolumny +90db i dopiero mówią że jest miód, tylko 600 jest w stanie pociągnąć te kolumny ( z dobrym skutkiem)

Pax, pax Panowie!

Trzymajmy poziom, dyskusja jest merytoryczna.

Nie zmnieniajmy tego osobistymi wycieczkami.

Też osobliwe wydaje mi się napędzanie 40 lebenem, ale ufam, że Darkul wie co mówi (pisze).

Założeniem jest, że każdy pisze o tym, co miał możliwość usłyszeć, a nie fantazjuje.

Tym bardziej Darkul.

To poważny klub jest :o))

"Tynk pożera dźwięk" 747

Użytkownik darkul dnia 16.11.2012 - 08:43 napisał

Lampa Leben 300,600 ( słabe wykończenie w skrajach pasma , trochę misowata średnica )

drakul zmień branżę bo większych głupot dawno nie czytałem

i jeszcze 300 do 19 i 40 atc, - jak ona na spendorach się kończyła - a ludziom pogania kolumny +90db i dopiero mówią że jest miód, tylko 600 jest w stanie pociągnąć te kolumny ( z dobrym skutkiem)

Widocznie czytasz bez zrozumienia albo masz inne podejście do dzwięku , twoje prawo.

Tylko nie pisz o głupotach , bo bardzo szybko w praktyce mogę ci udowodnić na tle tego co uznaję za punkt odniesienia że piszesz nieprawdę.

Piszę o dzwieku wtedy kiedy słyszałem a nie czytałem czy jedynie oglądałem.

Adamo O

Znam doskonale Lebena z kwadrą 6550 ... i tez mam swoje przemyślenia.

---------------

Nie musisz się ze mną zgadzać.

Czytajcie Panowie ze zrozumieniem , ja opisałem w nawiasach przy pozycjach urządzeń co mi przeszkadzało.

Nie wiem czy ktoś zrozumie ale granie ładne to np. JBL590 ale dobre JBL SVA1800 lub SVA2800.

jak ona na spendorach

Sendorach SP-100 ?

Starych czy nowych ?

Edytowane przez darkul

drakul - nie wiem jak można łączyć lebena 300 z ATC 19, 40 - wzmacniacz wybitny (miałem go kiedyś) - wbrew swej niewielkiej mocy potrafi wysterować ogromną liczbę kolumn - ale ATC do dla niego za dużo

spendorom s9e dawał radę - świetny dźwięk - ale dopiero z kolumnami +90db jest wręcz obłędnie magiczny, 600 natomiast daje radę atc 40 z palcem w d.....

i słabe skraje pasma w lebenie 300 - te ma akurat wg mnie i wielu wielu innych świetne - nawet na fabrycznych sovtekach (marnych jak nie wiem co)

600 jest cieplejsza od malucha na fabrycznych 6L6 od sovteka - ale to nie ma żadnego znaczenia - ponieważ do niej można wsadzić wszystko co jest pod ręką - więc to nie kłopot - właśnie to pisałem ci wcześniej o 6550 wing C - aby w 600 były wybitne skraje pasma, a jak masz ochotę na słodkiego kolorowego misia to 6550 tung sol

Każdy ma prawo do własnego zdania - ale twoje czasami są mocno kontrowersyjne

i nie widzę problemu abyśmy jakieś porównania zorganizowali

A co powiesz na połączenie z Carin - wiesz chyba kto na tym gra prywatnie z ATC ?

Edytowane przez Adamo D

Adamo D

ATC40 jest łatwiejszą kolumną w prowadzeniu niż Spendor SP-100.

Już pomijam fakt "Dania rady" przez 600.

Bo ani 300 ani 600 nie są rasowym napędem pod scm40 czy Sp-100.

Dlatego opisywałem zastrzeżenia w nawiasach.

Nie wiesz o czym piszesz pisząc o krańcach pasma.Lub inaczej , jesteś w niewiedzy. To ostatnie nie jest przytykiem.

W przypadku m.inn.Lebena nie ma mowy o wybitnych skrajach pasma, nie ta liga.

Co nie znaczy że ten dzwięk jest denny , jest miły i nie męczący to już dużo , ale nie jest wybitny.

A co powiesz na połączenie z Carin - wiesz chyba kto na tym gra prywatnie z ATC ?

Nie wiem ( o jakie ATC chodzi ? ..wiesz trochę ich jest ) , ale znam jedno i drugie, i od razu napiszę , nie ma nasycenia , masy , swobody.

Co też łatwo mogę udowodnić fizycznie.

Nie o to chodzi, po prostu.

Edytowane przez darkul

Darkul, to jaki wzmacniacz Twoim zdaniem będzie jak najbardziej odpowiedni do ATC 19 w przedziale do 10 000 PLN?

Dorzuciłem póki co do listy Atoll IN200 oraz Simaudio Moon - podobno są bardzo wydajne prądowo.

Hm..trzeba słuchać.

Ludzie mają różne potrzeby, warunki.

Gusta.

Oba ampy nie są moimi punktami odniesienia.

Lecz pamiętajmy że czasem bardzo kontrowersyjne zestawienie potrafi być złotym strzałem w danych warunkach.

Dla mnie scm19 to maleństwa , podobnie jak scm40 .... lubię duże speakery. Ale wiem że realia są takie że 90% miłosników kwaśnych jabłek ma 15m2 ...średnio.

Ale wiem że realia są takie że 90% miłosników kwaśnych jabłek ma 15m2 ...średnio.

Witam, i jeżeli chce władować w nie SCM-40, czy to ma sens.Jestem w trakcie poszukiwań kolumn, i zawsze trafię na wymagające(Xavian Giulietta).

Nie podobają mi się klasyczne monitory, takie małe zboczenie, reszta "o mnie". Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jeżeli ma ampa co mu je za pysk złapie , tak , nic nie stoi na przeszkodzie aby duże paczki zagadały.

To wzmacniacz napędza kolumny , głośniki pracują jak tłoki.

Jak jest inaczej..... to jest słabo.

Pozyczcie na testy wzmak do Darkula to bedziecie wiedziec o czym mowi. A tak koledzy poruszacie sie po omacku. Tylko ostrzegam taki dzwiek zostaje w uszach, potem bedzie ciezko wrocic do swojego wzmacniacza. Na razie dwoch kolegow u ktorych bylem, zostalo znokautowanych wzmacniaczem Darkula, mowie tu o wzmacniaczu Tact milenium i Mark Levinson koncowki mocy 20,6 pre 38s . W pierwszym przypadku kolumny Dali Grand w drugim Sonus Faber Amati. I powiem tylko jeszcze ze wzmacniacz Zagra wyciaga maksa z waszych kolumn, bedziecie zdziwieni co one potrafia

Edytowane przez panerai_47

Mi nie wypada pisać o swoich klockach.

Mogę dać posłuchać , czy ktoś ze znajomych może udostępnić na odsłuch.

Teraz urządzenie pilotujące jest w jazdach u następnych dwóch forumowiczów , pewnie się odezwą.

Kolumny znane i uznane Tannoy Sterling , obaj forumowicze raczej są lampiarzami. Czas pokarze jak Fetowiec vs Bańkowce się sprawuje.

Co prawda jest to amplifikacja lubiąca pędzenie kolumn uważanych nie wiedzieć czemu za trudne.

------------------------------------------------

Ja mam duży dystans do swoich klamoctw jak i ogólnie do audio.

Ale wiem już czego oczekuję od dźwięku. Nie musi się to pokrywać z tym co kto lubi.

--------------------

>panerai_47

Szkoda że owi ? forumowicze ? nie napiszą coś ciekawego.

Jeżeli ma ampa co mu je za pysk złapie , tak , nic nie stoi na przeszkodzie aby duże paczki zagadały.

To wzmacniacz napędza kolumny , głośniki pracują jak tłoki.

Jak jest inaczej..... to jest słabo.

Dzięki.Resztę gratów mam w "o mnie"-co o tym myślisz(ATC-SCM 40, zawracać sobie głowę???).Pozdr.

Sorry ale Twoja Yamaha szalu nie robi to jak porownaie trabanta do veyrona. Mam na mysli wzmak Zagra do Twojej Yamahy.

Edytowane przez panerai_47

Sorry ale Twoja Yamaha szalu nie robi to jak porownaie trabanta do veyrona. Mam na mysli wzmak Zagra do Twojej Yamahy.

Wiem, że szłu nie ma.Ale czy da radę, małe pomieszczene.Klocki dobrze odsprzężone??

Kiza

jaką masz tą Yamahę..bo nie mogę wykopać : ) ? tekstu.

Dzięki.Resztę gratów mam w "o mnie"-co o tym myślisz(ATC-SCM 40, zawracać sobie głowę???).Pozdr.

Jakby Ci odpowiedzieć..... jestem już na innym etapie , jestem świadomy co z czym i co daje w efekcie.

Masz daną kubaturę.

Posłuchaj scm 40 ale nie na wariata.

To jest dobre granie ...w mojej skali daję 8/10 w warunkach normalnego metrażu : )

15....30m2

Dla mnie scm 40 mają ciut za małe wyjście i za małą dynamikę... atak..wolumen dzwięku. To jest być może czepianie się , trudno jest znalezć lepsze głośniki fabryczne..no jeszcze PMC... ale ja już czego innego chcę : ))

Kiza

jaką masz tą Yamahę..bo nie mogę wykopać : ) ? tekstu.

Jakby Ci odpowiedzieć..... jestem już na innym etapie , jestem świadomy co z czym i co daje w efekcie.

Masz daną kubaturę.

Posłuchaj scm 40 ale nie na wariata.

To jest dobre granie ...w mojej skali daję 8/10 w warunkach normalnego metrażu : )

15....30m2

Dla mnie scm 40 mają ciut za małe wyjście i za małą dynamikę... atak..wolumen dzwięku. To jest być może czepianie się , trudno jest znalezć lepsze głośniki fabryczne..no jeszcze PMC... ale ja już czego innego chcę : ))

Mam zestaw S-2000, wszystko szczgułowo opisane "w o mnie".Pozdr.

Hm... musisz zagrać... ale tą Yamahą nie wydobędziesz wszystkich soków z scm40...

O ile nie usłyszysz że można z nich lepiej zagrać to się zdecyduj... ale wiem co piszę.

Wiem że brzmi to bunczucznie.... ale ampy firmowe ATC nie maja zdania racji.. mimo że powinny miec zdolnośc wydobycia wszystkiego z tej samej marki kolumn.

darkul,gdzie można znaleźć jakieś info o Twoich produktach?Masz stronę?

Miałem parę lat temu niechcący Twoją końcówkę przez kilka tyg. u siebie,powiem tak:nie poraziła mnie niczym specjalnym,choć taka ostatnia też nie była.Jest progresja?Bo jak czytam ludzie po 10 dni są w szoku.

l'enfant sauvage

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.