Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Często tu pada stwierdzenie że kolumny ATC pokazują swoje zalety ale tylko jak grają głośno. Z całą odpowiedzialnością stwierdzam że absolutnie się z tym nie zgadzam

Bierze się to stąd, iż bardzo niewiele osób słucha/ słuchało ich z odpowiednio wydajnymi wzmacniaczami.

Miroslav na dole winka a piętro wyżej coś mocniejszego ☺ Zapraszam na odsłuch i degustacje ☺

....pal licho odsłuch ale ta degustacja mnie korci ;-)

ale poważnie....chciałbym posłuchać tych kolumn z moim wzmacniaczem

prądowo poradził by sobie ...jak myślisz ?

Edytowane przez Miroslav1

Nie mogłem się powstrzymać muszę się pochwalić. Właśnie mam przyjemność słuchać czterdziestek.

Aż dusza zaczyna się cieszyć widząc taki klasyczny zestaw. Gratuluję gustu i fajnego zestawienia.

BTW,

Od jakiegoś tak sobie obserwuję ATC i nasuwa mi się pytanie odnośnie ATC11, jakie jest mocowe minimum dla poprawnego ich napędzenia? Ale chodzi mi też o to aby też potrafiły zagrać cicho. Wiem że ważna jest też wydajność prądowa. Ale może jakieś przykłady?

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ja pędziłem SCM 11 Yamahą AS1000 o moc 90W.

Było ok!

Słyszałem je po 70W lampą Unison Research - było jeszcze lepiej.

"Tynk pożera dźwięk" 747

No właśnie jako miłośnik szklanych baniek coraz częściej zastanawiam się czy dobrze skonstruowane kt88 będzie w stanie coś takiego wysterować :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Miroslav twój Jadis szarpał by te 40 az miło.

Może uda mi się namówić znajomego żeby wpadł do mnie z Octave 70 Zobaczymy wtedy jak lampa sobie poradzi z scm40. Jeżeli da radę to tym bardzej powinna dać radę z scm11.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

....pal licho odsłuch ale ta degustacja mnie korci ;-)

ale poważnie....chciałbym posłuchać tych kolumn z moim wzmacniaczem

prądowo poradził by sobie ...jak myślisz ?

ATC i lampy ...hmmm;???

Gdybym rozważał zakup to tylko wersji aktywnej .

Różnica w cenie niewielka , a problem doboru wzmacniacza rozwiązany .

Dobre źródło , kable XLR i jakieś SCM ASL najlepiej 150 ;) temat pozamiatany .

ATC i lampy ...hmmm;???

Gdybym rozważał zakup to tylko wersji aktywnej .

Różnica w cenie niewielka , a problem doboru wzmacniacza rozwiązany .

Dobre źródło , kable XLR i jakieś SCM ASL najlepiej 150 ;) temat pozamiatany .

A to też biorę pod uwagę.

Ja miałem przyjemność posłuchać takich , jak kogoś stać polecam .

http://atcloudspeakers.co.uk/professional/loudspeakers/scm150asl/

...napisz kilka słów jak wrażenia....ATC (ale nie te) słuchałem tylko na Audio Show więc nie będę się wypowiadał

powiem tak....jeżeli kiedyś najdzie mnie na inne kolumny i przy okazji sprzedam nerkę to kupię te

mamuty 150 ;-)

Ja miałem przyjemność posłuchać takich , jak kogoś stać polecam .

...napisz kilka słów jak wrażenia....ATC (ale nie te) słuchałem tylko na Audio Show więc nie będę się wypowiadał

powiem tak....jeżeli kiedyś najdzie mnie na inne kolumny i przy okazji sprzedam nerkę to kupię te

mamuty 150 ;-)

owszem napisz ;)

Czym mogą się różnić:

http://atcloudspeakers.co.uk/hi-fi/loudspeakers/classic-series/scm150/

od

?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

Wizualnie krawędziami obudowy oraz maskownicami (jak się okazuje te dostępne są w obu wariantach- w serii pro za dopłatą). Poza tym pro ma dodatkowo kilka regulacji więcej (czułość i bas) oraz możliwość przekręcenia gwizdka i ustawienia kolumn w poziomie. To tak z grubsza.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

mamuty 150 ;-)

Posłuchaj , myślę , że będziesz pod dużym wrażeniem .

Jak wstawisz je zamiast Harbethów dam Ci buziaka;)

Tylko SCM150 są troszkę duże do Twojego pokoju .

Dzisiaj miałem przyjemność posłuchać i porównać kable głośnikowe Cardas Clear Light z moimi Wile. Poprosiłem kolegę żeby zabrał Cardasy, ponieważ od dłuższego czasu chodziły mi po głowie. Niestety muszę napisać że Cardasy w porównaniu z Wile wypadły kiepsko. Niesamowite jest to jak kolumny ATC są wrażliwe na zmiany w systemie. Porównywaliśmy też interkonekty Cardas Quadlink, Cardas Clear Sky oraz Cardas Reference i to porównanie pokazało że Reference wypadł najlepiej. Nie jestem pewny czy cenowo jest droższy od Sky czy tańszy ale pokazał klasę. Dźwięk stał się dynamiczniejszy bardziej rozdzielczy z zachowaniem muzykalności a co najważniejsze przekaz emocjonalny był niesamowity. Wile plus Cardas Referenc na płycie Włodka Pawlika America słychać było z jaką siłą Włodek naciska na klawisze :-) A na zestawie Wile plus Cardas Quadlink już tego nie było, nic tylko skoki dynamiki ale już nie było słychać tych emocji. Na zestawieniu z głośnikowymi Cardasa Clear Light dźwięk stał się ostry i pojawiło się w całym paśmie, od basu przez średnice a na górze najwięcej, jakiś niepotrzebnych informacji, które nie miały nic wspólnego z muzyką. Ogólnie na tych głośnikowych dźwięk tak nie wciągał, cały czas chciało się włączyć inną płytę. Z kolei na Wile, jak już płyta leciała to, problem był ją wyłączyć :-) Na razie Wile zostają. Teraz kolej na sieciówki. Może ktoś rzuci jakieś propozycje. Obecnie mam Furutecha 314.

• 3 tygodnie później...

Zanim wystawię w ogłoszeniach, informacja dla klubowiczów - na sprzedaż idą moje zadbane SCM 35 (kolor wiśnia). Zainteresowanych proszę o PW.

Grono posiadaczy opuszczam z żalem, pozostanę sympatykiem i obserwatorem wątku.

Witam

A wiec wyglada, ze w/w Musical zagości wraz a ATC na dłużej. Moc jest, pojawiła się również bardzo ładnie wypełniona średnica. Pytanie jakie kable głośnikowe polecacie do takiej kombinacji. Chciałbym nieco utemperować górę i dodać mięsa i potęgi na niskich tonach, mogą również nieco utemperować analitycznosc tego kompletu która nieco za bardzo odciąga uwagę od samej muzyki. Próbowałem vdh revelation, ale one są tak absurdalnie ciężkie ze widły co chwila wysuwają się z zacisków zestawów.

Pytanie przy okazji - nie wiecie ile ATC życzy sobie za ten nowszy tweeter, który można przełożyć do pierwszej wersji scm40 ?

PS. Wymagania na moc pod scm40 są naprawdę absurdalne. Dopiero 300W wzmacniacz spowodował, ze zaczęły one grać i ładnie się otworzyły ... choć ma się wrażenie ze 400-500W dałoby jeszcze lepszy efekt. Dla mnie to słabo świadczy o warsztacie producenta, przecież to jest relatywnie niewielki zestaw. Brzmi naprawdę dobrze, ale czy lepiej od innych zestawów w tej cenie, dla których wystarczy 100 W wzmacniacz. Chyba niekoniecznie.

Wysokotonowe na przekładkę idą do modeli od 50 w górę- póki co nie zanosi się by zrobili to w starszych, niższych modelach (trudność aplikacji w obudowie oraz rekonfiguracja zwrotnicy). W wyższych modelach nie trzeba rzeźbić w obudowie, więc wymiana jest możliwa- nie wiem ile kosztuje.

http://www.the-ear.net/how-to/atc-builds-better-tweeter tak to wygląda w praktyce w wersji active.

Masz starsze 40? U znajomego z MF M6 500 nowe 40 grały przeciętnie (moc wzmaka jakby tylko na papierku wystarczała)- na jego tle waty McIntosh'a (ma8000) wydają się autentyczniejsze, a i brzmienie też z wyższej półki.

PS. Wymagania na moc pod scm40 są naprawdę absurdalne. Dopiero 300W wzmacniacz spowodował, ze zaczęły one grać i ładnie się otworzyły ... choć ma się wrażenie ze 400-500W dałoby jeszcze lepszy efekt. Dla mnie to słabo świadczy o warsztacie producenta, przecież to jest relatywnie niewielki zestaw. Brzmi naprawdę dobrze, ale czy lepiej od innych zestawów w tej cenie, dla których wystarczy 100 W wzmacniacz. Chyba niekoniecznie.

A moim zdaniem jednak koniecznie :-) ATC od SCM7 do SCM40 to okazja cenowa, ale to okazja na kolumny a nie na elektronikę. To nie są kolumny dla taniej elektroniki a cena ATC może zmylić. Idę o zakład że do 20000 zł żadna kolumna nie zagra lepiej od ATC SCM40 ale na moim McIntosh MA7000 lub ATC Sia 150 albo P1. Może inne kolumny zagrają inaczej, w innym stylu który może komuś bardziej pasować ale na bank nie zagrają lepiej. Ja też mam wrażenie że mój Mac nie wyciska z SCM40 wszystkiego. Ale czy to wada? To raczej zaleta, bo kasę mogę przeznaczyć na lepsze źródło albo jakąś topową dzielonke. Ludziom ciężko dogodzić :-)

Brzmi naprawdę dobrze, ale czy lepiej od innych zestawów w tej cenie, dla których wystarczy 100 W wzmacniacz.

Podaj jakiś przykład. Jakie kolumny za 20 000zł podłączasz do świetnego wzmacniacza stuwatowego.

Dlaczego ludzie nie kupują ATC aktywnych? Na zagranicznych forach PRO 90% społeczeństwa potwierdza, że ATC pasywne nawet z kosmicznymi wzmacniaczami nie grają jak aktywne. Dopłata do aktwynych nie jest aż tak duża a później nie trza kupować i dobierać wzmaków. ATC obecnie na 1 miejscu jeżeli chodzi o odsłuch. Nikt na śląsku nie ma tych zacnych paczek?

obiektywnie o audio

To raczej nie wina ludzi tylko dystrybutora ATC na Polskę że, nie wystawia się na AudioShow. Jestem święcie przekonany że jakby dystrybutor wystawił ATC czy to aktywne czy pasywne to sprzedaż by wzrosła. ATC to kompletna firma. To znaczy ze ma w swojej ofercie kolumny i elektronikę. Co bardzo ulatwia dystrybutorowi sprawe bo nie musi kombinować z doborem elektroniki. Po za tym testy i jeszcze raz testy, wszedzie gdzie się da. Tak ludzie poznają markę. Bardzo licze na to że w końcu doczekam się prezentacji ATC na AS.

Edytowane przez damazy

Byłoby super posłuchać ich gdzieś wreszcie!

Z innej beczki, znalazełm fajną recenzę:

http://studio-hifi.com/images/SCM100-AV11-2014_200dpi.pdf

Tylko nie pasuje mi w minusach konturowość i szybkość basu oraz przeciętna scena. Z tego co piszą na forach to są to ultra, wybitnie szybkie konstrukcje z mega precyzyjną sceną.

Fajnie jakby ktoś kto je ma opisał troche brzmienie. Chlopaki zapodajcie troche teori przed odsłuchem.

obiektywnie o audio

I nadal nie napisałeś fajnej recenzji!

Pracuję na akustyką , ale w końcu trafiłem już na swoje źródło i pre , lecz wszystko potrzebuje się jeszcze wygrzać.

Byłoby super posłuchać ich gdzieś wreszcie!

Z innej beczki, znalazełm fajną recenzę:

http://studio-hifi.com/images/SCM100-AV11-2014_200dpi.pdf

Tylko nie pasuje mi w minusach konturowość i szybkość basu oraz przeciętna scena. Z tego co piszą na forach to są to ultra, wybitnie szybkie konstrukcje z mega precyzyjną sceną.

Fajnie jakby ktoś kto je ma opisał troche brzmienie. Chlopaki zapodajcie troche teori przed odsłuchem.

Przeczytałem recenzję. Brzmią jak moje Akustyki AR3, będące wariacją Pana Kisiela na bazie SCM100.

Tylko ja mam lepszy tweeter. Scenę mam chyba bardziej precyzyjną, ale potwierdzam, że nie gra milionem przeszkadzajek po całym pomieszczeniu.

Porównanie do silnika 6-cylindrowego w małym aucie jest tutaj bardzo trafnie opisujące brzmienie.

To są kolumny dla kogoś, kto audofilię nervosę ma za sobą. Kompletne...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Mońka 50 mają nieco inne brzmienie niż np. 802d3 (lub inne ultraprecyzyjne współczesne konstrukcje hi-end) i na ich tle można czepiać się np. konturowości. MZ nadrabiają za to spójnością i swobodą brzmienia bez napinki, czy nerwowości.

Na polskie realia aktywne atc (lub inne wyższe modele pasywne) są dość drogie, ale jak kogoś stać to warto rozważyć lub przynajmniej posłuchać.

Poza tym zgadzam się z przedmówcą.

ps. czy Kisiel tłumaczył czemu dał kopułki symetrycznie, a nie bliżej jednej z krawędzi?

Mońka 50 mają nieco inne brzmienie niż np. 802d3

Muszę w końcu wybrać się do Roberta i posłuchać B&W. Reszta toru będzie podobna w piątek przychodzi A1 :)

Przeczytałem recenzję. Brzmią jak moje Akustyki AR3, będące wariacją Pana Kisiela na bazie SCM100.

Tylko ja mam lepszy tweeter. Scenę mam chyba bardziej precyzyjną, ale potwierdzam, że nie gra milionem przeszkadzajek po całym pomieszczeniu.

Porównanie do silnika 6-cylindrowego w małym aucie jest tutaj bardzo trafnie opisujące brzmienie.

To są kolumny dla kogoś, kto audofilię nervosę ma za sobą. Kompletne...

Nie wiedziałem, że akustyk robił takie klony. Czy mam rozumieć, że z tych kolumn nie mam się spodziewać konturowego i szybkiego wyższego i średniego basu?

Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.