Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Parę lat temu : ))))) to gotyk.... :))))

Spytaj chocby panerai_47 czy Hq150 , czym się różni Zagra II od Zagry III : ))))

Odległośc czasowa 4 miesiące : )))

To nie moja wina jak coś się zrobi lepiej... ale ważne że już powtarzalnie.

Teraz co Darkul robi to voodoo :)))

Koledzy ja wiem, ze mozna pisac rozne rzecy, ale jak ktos jest z okolic Szczecina mozemy sie dogadac. Naprawde nie trzeba duzo kasy wydac aby miec swoja niervane

Edytowane przez panerai_47

Czy może ktoś się orientuje, czy w Bydgoszczy można posłuchać (salony audio), ATC.Poszperałem w necie i nigdzie w Bydgoskich salonach ich nie znalazłem.Może coś przeoczyłem???Pozdr.

Darkul, dzięki!!!

Edytowane przez kiza

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

>Kiza

ATC scm 40 i im podobne ( o podobnym profilu podejścia producenta do dźwięku ) oferują produkt bez wątpienia dobry.

W twoim pomieszczeniu moga się okazać strzałem idealnym ... ale musisz wziąść poprawkę na sprzęt towarzyszący.

Scm'y sa w miarę wierne i nie podarują napędom nerwowości, zamulenia czy też pogrubienia.

Co do okablowania... słuchaj na normalnych drutach , w wolnej chwili można się pobawić.

Darkul, wielkie dzięki za cenne sugestie, tylko mam problem z ich posłuchaniem.Nie będę gnał setki kilometrów ze swoimi zabawkami żeby posłuchać tych SCM-40.

W pronieniu 100km nie mogę w necie znaleźć żadnego salonu z ATC.Chyba że źle szukam, dlatego pytam tu na forum, bo najbliżej mam do Bydgoszczy.Pozdr.

No cóż dystrybutor jest specyficzny : )))))))))

W sumie szkoda że słabo dziła , wielu ludzi olało ATC bo ich prawie nigdzie nie ma.

ATC40 jest łatwiejszą kolumną w prowadzeniu niż Spendor SP-100.

Podłącz lebena 300 pod 40 i pod sp100 i zobacz co jest dla niego łatwiejsze

Nie wiem ( o jakie ATC chodzi ? ..wiesz trochę ich jest ) , ale znam jedno i drugie, i od razu napiszę , nie ma nasycenia , masy , swobody.

wiesz o jakie chodzi (nie będę konstruktorowi biznesu psuł bo już nikt nigdy od niego nic nie kupi) - doskonale i wiesz również że z tymi monoblokami jest to świetne granie

Co też łatwo mogę udowodnić fizycznie.

to wreszcie coś udowodnij - bo jak na razie to widzę tylko marny marketing w celu wypromowania swojej konstrukcji (której nie neguję - bo nie znam i nie słuchałem) i nic ponad to - sorry ale tak to wygląda

Jest kilka wzmaków z którymi atc gra nie źle - ale wg twoich wpisów - nic takiego nie istnieje ... sory kończę z wiatrakami i marketingiem nie mam siły walczyć

Edytowane przez Adamo D

Adamo 0

Jesteś zaślepiony .... może masz inne doświadczenia , masz prawo, możesz też interpretować inaczej to co słyszysz masz prawo.

Ale nie wmawiaj mi to co ja wielokrotnie usłyszałem.

Czy słuchałeś ATC scm 40 z np. monoblokami Accu.np. A60 ?

Ja w ciągu ostanich dwóch lat słuchałem różne ATC i PMC z około 40 systemami , wiem co piszę , słuchałem i mogę swoje opisać.

Wszystkiego nie słuchałem , fizycznie się nie da.

Nie napiszę dokładnie co z czym i jak.

Ale pamiętam dobrze formę grania.

------------------

Postaraj się czytać uważnie to co napisałem.

Uwzględnij tez to że dany system potrafi różnie zagrać w rożnej kubaturze pomieszczenia.

O tym że Leben 300 jak i 600 w zależności od danego kplt baniek gra różnie wiesz ?

Jest kilka wzmaków z którymi atc gra nie źle - ale wg twoich wpisów - nic takiego nie istnieje ... sory kończę z wiatrakami i marketingiem nie mam siły walczyć

Sorry ale mylisz pojęcia. Żadnego marketingu tu nie widzę.

Sporo sprzętu na różnych ATC słuchałem i dzielę się spostrzeżeniami , lubię ATC / PMC ale jestem świadom ich wad i wiem dlaczego się nimi bliżej nie interesuję.

Ale rynek jest taki a nie inny i jak coś się odzywa to jest albo drogie , albo niedostępne , albo w ogóle nie znane lub olewane.

Jest duży problem w zakupie przyzwoitych kolumn które nie pogrubiają, nie odchudzają , nie mulą , nie piszczą itp.

Przede wszystkim mają nie vkur... a nawet z tym jest problem.

Edytowane przez darkul
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nigdy nie słyszałem ATC. Ale miałem w domu przyjemność posłuchać moich Kapp 8.2i, z kolegą z forum który zasila u siebie ATC SCM 40 ASR Emitterem 1. Ja też mam ASR Emittera ale w kinie domowym jako końcówkę pod fronty. To zacny klocek i w cenie około 5tzł można używkę, z poczatku lat 90 tych znaleźć. Warto w miarę możliwości posłuchać tego kolosa. Mnie co prawda w stereo z Kappami trochę brakowało nasycenia i wybrzmienia basu ale z ATC pewnie będzie trochę lepiej.

A co do Zagry, to to już jest całkiem inna bajka. Miałem Zagrę Integrę II i mam obecnie dzieloną III z czterema końcówkami mocy do bi-ampingu.

Nie będę się rozpisywał na jej temat, ale jak ktoś ma możliwość to warto jej posłuchać. Obojętnie jaki się ma punkt odniesienia. Tak, jak pisałem. W moim przypadku Zagra II wywaliła ASR Emittera 1 ze stereo. Z Zagrą III to już ciężko o porównanie.

Tylko trzeba się nie zrażać jej wyglądem i gabarytami, bo wypada śmiesznie na tle mocnych pieców. Miałem też do porównania w domu zestaw Nakamichi PA7 +CA5.

To olbrzym. I gra rewelacyjnie. Charakter bardzo podobny do Zagry. Moim zdaniem Zagra III i tak jest trochę lepsza, ale to już nie są kolosalne różnice.

Nakamichi nie jest łatwo w dobrym stanie zdobyć, ale jak ktoś szuka naprawdę wydajnego pieca, z dobrą jakością dźwięku to warto też sprawdzić to połączenie. 10tzł wystarczy na zakup tego zestawu.

Edytowane przez HQ150

Witam wszystkich zwolenników ATC.przymiezam się do kupna kolumny tej właśnie żacnej marki tyle ze nie jestem pewien które 11 czy 19 ? Czy wyższa cena 19 od11 jest adekwatna do jakoasci.czy bas jest lepszy w 19 które są troszke większe ,? Pewnie oba modele so dobre ale które lepiej kupić .planuje je podłączyć do roksana lub sudgena 21 o ile znajdę dobra używek w dobrej cenie.planuje tez zakup subwoofera velodyne lub rela ale to z czasem .problem jest taki ze nie mam zabardzo gdzie posłuchać tych kolumienki ale jestem w stanie kupić w ciemno ! Odrazu napisze ze przeczytalem ten wątek od pierwszej stronie i wciąż mam dylemat .dzieki i pozdrawiam

Edytowane przez szwagier83

:)

Witam wszystkich zwolenników ATC.przymiezam się do kupna kolumny tej właśnie żacnej marki tyle ze nie jestem pewien które 11 czy 19 ? Czy wyższa cena 19 od11 jest adekwatna do jakoasci.czy bas jest lepszy w 19 które są troszke większe ,? Pewnie oba modele so dobre ale które lepiej kupić .planuje je podłączyć do roksana lub sudgena 21 o ile znajdę dobra używek w dobrej cenie.planuje tez zakup subwoofera velodyne lub rela ale to z czasem .problem jest taki ze nie mam zabardzo gdzie posłuchać tych kolumienki ale jestem w stanie kupić w ciemno ! Odrazu napisze ze przeczytalem ten wątek od pierwszej stronie i wciąż mam dylemat .dzieki i pozdrawiam

Także się do nich przymieżam, tylko do 40stek, i mam ten sam problem, gdzie można ich posłuchać (Bydgoszcz, okolice).Jak coś upolujesz to daj znać.Pozdr.

• 4 tygodnie później...

Witam szanownych wielbicieli ATC. Sam długo zastanawiałem się nad zakupem tych głośników. Głównie chodziło o różnice między poszczególnymi modelami Podstawkowce kontra podłogówki. Po wstępnych odsłuchach wybór padł na 40-tki. Bałem się ze w pokoju ok 20 m2 mogą się nie sprawdzić oczywiście niezaadoptowany akustycznie. Po zakupie głośników okazało się ze jest SUPER !!!. Pierwsza uwaga dla chcących kupić ATC - bierzcie 40-tki. Dzwięk jest fenomenalny. Dodam ze wcześniej grały AE Aelite.

Druga uwaga dotyczy wzmaka. Posiadam Musical Fidelity M6i. Kilka wpisow wcześniej był wątek o MF ze za jasny. Nie znam tamtego modelu ale kilka których słuchałem nie były za jasne. Z ATC 40 zgrał się doskonale ( moim skromnym zdaniem). MF M6i robi co chce z 40-tkami. Jest to dzwięk bardzo relaksujący i wciągający. Warto go posłuchać w szczególności w relacji do ceny. Obecnie widziałem na Allegro egzemplarz powystawowy za niecałe 6 tyś pln.

Jeszczę wtącę słówko o kabelkach :

1 Atlas Hyper 2.0 - ( 3+) - tylko poprawny ale bez większych wpadek.

2 QED Genesis silver .... (3) - lepsza średnica ale wyostrzał górę oraz poluzowywał dół.

3 Furutech Alpha s-25 - (5-) - fenomenalna czarująca średnica, gęsta i muzykalna, góra nieco wycofana co mi osobiście nie przeszkadza, dół dalej poluzowany.

4 Chord Signature (5) - ocena jeszcze niepełna gdyż potrzebuje kilku tygodni na osłuchanie się po zmianach. Podobny do furutecha z większą kulturą i zrownoważeniem tonalnym.

Żrodlo to Audiolab 8200 CD. Zamieszczone uwagi są moją subiektywną opinią i nie chcę nikomu jej narzucać. Pozdrawiam i życzę radości ze słuchania muzyki.

Igor-69

Witaj, czy Twoim zdaniem Yamaha AS-2000, da im radę, bo bardzo ciężko je gdziekolwiek w pobliżu mojego zamieszkania posłuchać.

Będę wdzięczny za kilka słów.Jakoś nie mogę znaleźś tych z ekspozycji za 6 tyś. na Allegro. Pozdr.

Edytowane przez kiza

Witaj. Nie znam tej Yamahy, czytałem na jej temat kilka razy same dobre rzeczy. Jest to dobry wzmak i zagra na pewno poprawnie . Wydaje mi się ze bierz 40stki i nie zastanawiaj się. Jeżeli stwierdzisz ze nie odpowiada Ci to połączenie to pomyślisz o odsprzedaży Yamahy. Możesz wziąc wzmaka i przyjechać do Pabianic do Q 21 i posłuchać jak to zagra. Zadzwoń do Panow i zorganizują Ci odsłuch- bardzo miła ekipa chętna do pomocy i porady. ATC 40 warto kupić i zapomnieć o temacie kolumn. Mają to coś co zamienia każdą muzykę w prawdziwy spektakl co nie jest osiągalne przy kolumnach tzw budżetowych. Pozdrawiam i jeszcze raz zachęcam do kupna Atc 40.

http://allegro.pl/wzmacniacz-musical-fidelity-m6-salon-w-wa-i2879543452.html

Igor-69, dzięki za odzew.Do Pabianic mam cholernie daleko (jak dla mnie), a kolumny jak bym kupował to tylko z ekspozycji, lub używki (kryzys).

Można wiedzieć z kąd kolega jest?Pozdr.

Jestem z Łodzi. Do Pabianic mam blisko. Ja też kupiłem swoje jako używki. W stanie bdobrym. Namawiam do wcześniejszego posłuchania kolumn Atc gdyż wtedy dopiero wiemy o co w tym wszystkim chodzi. Pozdrawiam.

Właśnie dlatego pytałem skąd jesteś.Musisz mieszkać tak daleko?? Takie dobre kolumny, te ATC, a dostępne tylko w dwóch salonach w Polsce.

To jakiś koszmar, tak jak ze stolikami P.Andrzeja Sroki.Dzięki,pozdr.

Po paru tygodniach osluchania sie z moimi 11stkami mimo ze wciaz gram na niedopasowanym musicalu (roksan jest w drodze) jestem nimi kompletnie zauroczony. :)

Dopiero zaczynam rozumiec skad te pochlebne recenzje dla tych monitorkow.

Nie ma tutaj czarowania,slodzenia czy udawania-muzyka jest podana na tacy i gra. Powtorze sie jeszcze ze detalicznosc jest na najwyzszym poziomie oraz osmiele sie tez stwierdzic ze nie ma problemow przy malej glosniosci z szczegulowoscia przekazu mimo ze wiekszosc twierdzi ze pazura dopiero czuc na podkreconych obrotach.

Doskonale sprawdzily sie do muzyki elektronicznej ktorej slucham najwiecej,kontrola i zroznicowanie basu na najwyzszym poziomie. Ostre lojenie strun daje rade rowniez,wokale bardzo naturalne,sa tam gdzie maja byc bez nadmiernego wyeskponowania jak to mialem z ostatnimi focalami.

Jest tak jak koledzy juz wspominali-mozna ich sluchac i sluchac,raz jeszcze jestem na etapie zaglowania albumami na prawo i lewo-w wolne dni praktycznie przez 12 godzin cos tam leci a moj roczny synek wydaje niezadowlone jekniecie jak wylaczam muzyke lol. :)

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Gratulacje hydrogen! bardzo fajnie ze jestes szczesliwym posiadaczem ATC , ja juz je mam 1.5roku i nawet nie przyszlo mi do glowy o zmianie tych przepieknie grajacych zestawow. Zobaczysz im dluzej tym bardziej je polubisz.

Zycze Wesolych Swiat!

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

http://www.superfi.co.uk/p-3725-soundstyle-z1-speaker-stands-black-pair.aspx

ja posiadam takie i bardzo polecam. Prezentuja sie super

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ma ktoś z szanownych forumowiczów na sprzedaż ATC 40? Cięzko je dorwac w używce, a chciałbym zobaczyć jak spisywałyby się w moich warunkach.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

gallery_32332_179_977202.jpg

Leonidas5000

ja mam takie

robione na zamówienie, wymienna górna płyta pod wymiar podstawy kolumn, wypełnione pyłem kwarcowym, waga ok 65 kg sztuka

cena o ile pamiętam ok 750 zł

Na żywo wyglądają fantastycznie

Ale scena w tv :P

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.