Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd , nawet japońska Furukawa która miała prawa do produkcji occ przestała ją robić bo za mały rynek i produkcja mało opłacalna. Z Furukawy brali inni producenci jak Furutech i Oyaide. W tej chwili to chyba tylko Neotech robi miedź monokrystaliczną.

W trakcie usuwania konta.

Podróbka Oyaide z Ali "gra" lepiej niż najtańsze Furutechy. Tego z miedzi nie testowałem ale zwykle każdy miedziany lepszy od dowolnego mosiądzu.

Trochę szacunku- Polskę piszemy wielką literą.

że zacytuję kolegę z tego wątku.. obśmiałem się do łez...

A skąd , nawet japońska Furukawa która miała prawa do produkcji occ przestała ją robić bo za mały rynek i produkcja mało opłacalna. Z Furukawy brali inni producenci jak Furutech i Oyaide. W tej chwili to chyba tylko Neotech robi miedź monokrystaliczną.

Neotech na pewno. Oyaide chyba też ma swoją miedź.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Oyaide z tego co wiem to korzysta z usług Sanshu Electric Wire Company. Furukawa robi miedź dla Furutecha, Harmonixa, Acoustic revive i masy innych firm nie tylko japońskich . Z tym że obecnie produkowana topowa miedź to tripleC dla Acoustic Revie i Furutecha ta podkuwana ala miecze japońskie aby poukładać kryształy a Oyaide ma miedź 102 SSC , czysta miedź i postarzana elektrycznie.

Czy taki kabel jest wg was wystarczająco audiofilski ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a Oyaide ma miedź 102 SSC , czysta miedź i postarzana elektrycznie.

Na pewno wszyscy wiedzą o co chodzi szczególnie z tym 102 SSC.

Może jakiś link wyjaśniający?

Na pewno wszyscy wiedzą o co chodzi szczególnie z tym 102 SSC.

Może jakiś link wyjaśniający?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem nie miałem takiego przewodu. Folia aluminiowa to mi się kojarzy z przewodem Supry, chyba najgorzej brzmiącym jaki widziałem. Gorszym moim zdaniem i nie tylko od lappa i helukabla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oyaide ma miedź 102 SSC

Wiem, mam. Tunami V2. Najlepszy jaki dotychczas miałem.

Ukryta Zawartość

Po zdjęciach wygląda mi na kabel Balden. Miałem na wczesnych eksperymentach razem z Lapenem. Na dźwięk wpływa na granicy percepcji. Ale to właśnie skłoniło mnie do zakupu i eksperymentów z innymi, dedykowanymi audio kablami. Z perspektywy czasu - nie warto tego kupować.

Na bazie Melodiki można zrobić (nawet taniej chyba) lepszy kabel. A oplot kosztuje grosze w CHRL ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa

Wiem, mam. Tunami V2. Najlepszy jaki dotychczas miałem.

Po zdjęciach wygląda mi na kabel Balden. Miałem na wczesnych eksperymentach razem z Lapenem. Na dźwięk wpływa na granicy percepcji. Ale to właśnie skłoniło mnie do zakupu i eksperymentów z innymi, dedykowanymi audio kablami. Z perspektywy czasu - nie warto tego kupować.

Na bazie Melodiki można zrobić (nawet taniej chyba) lepszy kabel. A oplot kosztuje grosze w CHRL ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to właśnie skłoniło mnie do zakupu i eksperymentów z innymi, dedykowanymi audio kablami.

Czasem sobie żartujemy, a czasem mówimy na serio.

Bawicie się czasem czymś innym niż kablami ?

Z perspektywy czasu warto się zająć czymś innym.

Edytowane przez Dzius

Od dłuższego czasu skupiam się praktycznie wyłącznie na źródłach, choć i w tym wypadku czas i pieniądze są problemem.

W audio można wiele rzeczy zakombinować samemu i zrobić to naprawdę dobrze, ale pochłania to mnóstwo czasu. To świetne hobby dla ludzi którzy mają go wiele dla siebie.

Edytowane przez Mrok

W audio można wiele rzeczy zakombinować samemu i zrobić to na prawdę dobrze, ale pochłania to mnóstwo czasu. To świetne hobby dla ludzi którzy mają go wiele dla siebie.

Nie śpiesz się, krok po kroku i dojdziesz gdzie trzeba.

A tak poza tym dzięki za tę wypowiedź już czuję się lepiej...

Czasem sobie żartujemy, a czasem mówimy na serio.

Z perspektywy czasu warto się zająć czymś innym.

Ja mówię zawsze poważnie i rzadko żartuję. I pozwól że sam będę oceniał swoją perspektywę i wybierał zajęcia. Duży już jestem.

A w wątku o kablach zasilających mówię o kablach zasilających. Jak komuś nudno może iść do działu "audio mity" itp

Od dłuższego czasu skupiam się praktycznie wyłącznie na źródłach, choć i w tym wypadku czas i pieniądze są problemem.

W audio można wiele rzeczy zakombinować samemu i zrobić to naprawdę dobrze, ale pochłania to mnóstwo czasu. To świetne hobby dla ludzi którzy mają go wiele dla siebie.

Nie mam go aż tak wiele dla siebie przy dwóch córkach, dlatego kilka miesięcy zajęło mi upgrade DAC i serwera audio. Ale było warto.

Akustyka pomieszczenia też może zając jakiś czas..

Podróbka Oyaide z Ali "gra" lepiej niż najtańsze Furutechy. Tego z miedzi nie testowałem ale zwykle każdy miedziany lepszy od dowolnego mosiądzu.

że zacytuję kolegę z tego wątku.. obśmiałem się do łez...

Neotech na pewno. Oyaide chyba też ma swoją miedź.

Dzieki,

bedę zamawiał

Ukryta Zawartość

Bardzo wiarygodne źródło informacji. Trudno o lepsze.

:D

Ukryta Zawartość

Wrażeń z odsłuchów to ja osobiście wolę nie czytać żeby się nie sugerować. Najlepiej się przekonać we własnym systemie na swoich urządzeniach , po jakimś czasie można sobie samemu wyrobić zdanie na temat różnych przewodów i ile warto za nie zapłacić bo te najdroższe to są nie dla każdego.

Nie, Grześku- dobre systemy to takie, które są na tyle dobrze skonstruowane, że na wpływ kabli nie są wrażliwe.

Zwłaszcza zasilających.

Gość

(Konto usunięte)

Nie, Grześku- dobre systemy to takie, które są na tyle dobrze skonstruowane, że na wpływ kabli nie są wrażliwe.

Zwłaszcza zasilających.

Widocznie Mcintosh, MBL i Accuphase mają kiepskich inżynierów elektroników... Bo w tych systemach najbardziej słychać wpływ kabli, nie tylko sieciowych... No ale gdzie im to takich fachowców jak tu na forum... Nie mają szans, nie podskoczą ;)

Na co są wrażliwe systemy dobrze skonstruowane?

Na nic?

Dobre systemy w których kable nie grają również są nie dla każdego.

Masz rację !! Dla miłośników grających kabli na pewno nie.

bo te najdroższe to są nie dla każdego.

Też masz rację !! Jak komuś nie grają to nie kupi, bo nie chce żałować pieniędzy które mógłby przeznaczyć bardziej sensownie.

Systemy dobrze skonstruowane wrażliwe są na jakość elementów w torze sygnałowym. Czyli czynnych - tranzystory i lampy elektronowe, oraz niektórych biernych takich jak kondensatory, czy transformatory (ale nie chodzi o transformatory zasilające). Znacznie miej na jakość rezystorów. Ale jak np. ktoś "usłyszy" że rezystory węglowe świetnie grają to też mamy tu problem szumów.

Poza tym i przede wszystkim są wrażliwe są na regulację, czyli dobranie tzw. punktu pracy tranzystora czy lampy.

W tym zakresie wielu producentów sprzętu ustawia wszystko standardowo, wg z góry ustalonych ustawień fabrycznych. Tymczasem są układy w których za pomocą regulacji można osiągnąć optimum jakości brzmienia, które określane jest terminem "sweep spot".

Przepraszam za ten profesorski ton, ale wygląda na to że są tacy co jeszcze o tym nie słyszeli.

A teraz luźniej. Może podobnie jak w przypadku układów dolotowych i wylotowych silników elektrycznych istotna jest długość kabli zasilających i głośnikowych. To taka hipoteza robocza.

Druga hipoteza mówi, że te same kable dostarczające prąd do układu, powinny ten prąd wyprowadzać do głośników.

Wszak symetria jest bardzo ważną cechą wielu układów fizycznych. :-)

Na jakość nagrania, sposób adaptacji pomieszczenia odsłuchowego i jeszcze parę czynników.

Jakie jeszcze czynniki?

Ja miałem na myśli tylko aparaturę odtwarzającą i jej składniki. Na jakość nagrania słuchacz nie ma wpływu, adaptacja pomieszczenia też zazwyczaj nie wchodzi w grę.

adaptacja pomieszczenia też zazwyczaj nie wchodzi w grę.

Ale prawidłowe ustawienie i kalibracja jak najbardziej. Dobór kolumn do wzmacniacza też. Zawsze mnie zastanawiało, że w np w hi endzie wzmacniacze często bywają "wybredne" lub kolumny mają b. trudną impedancję- czy nie powinno być odwrotnie?

Ukryta Zawartość

"Every audiophile understands the concept of the “sweet spot”, that happy balance

of conditions that elicits the best possible sound. It can be a particular listening

spot, the best positioning of loudspeakers, or the fortuitous combination of

components which complement each other perfectly. It should be no surprise that

the desire for the best performance takes the search for the sweet spot into the

interiors of the components themselves"

"Amplifying circuitry can be made better without more complexity and without more

feedback. The best part of this for do-it-yourselfers is that these are things that

can be done on your own bench, costing mostly just the time it takes to tweak the

circuit and evaluate the results. Moreover, this approach is not seen on the

factory floor – for most manufacturers it's simply too time consuming to do, and

the rest probably never heard of it."

Ukryta Zawartość

Czyżby niektórzy piszący dostali bana w temacie "Audio mity"?

Dajcie spokój i odpuście, nie wasze pieniądze i interes by indoktrynować innych na wasze przekonania.

Napisaliście co wam leżało na wątrobie i już starczy.

już starczy.

Tak to było za komuny, że można było pisać tylko po linii PZPRu.

Dzisiaj mamy inną epokę. Mamy prawo do wolność przekonań, wiary, i słowa.

Dyskusja tu jest na normalnym poziomie, gdzie każdy ma prawo wygłosić swoje racje i poprzeć wywodami, przykładami.

Ten dział to DIY i tu jest wielu fachowców, którzy z racji posiadanego technicznego wykształcenia mają prawo postawić znak zapytania wobec głoszonych teorii drogich ulepszaczy dźwięku.

Nikt nie poddaje wątpliwości co do brzmienia wzmacniaczy, DACów, napędów głośników, ich membran, obudów, wytłumienia ale tylko co do drucików.

Jeżeli jesteś moderatorem to zamknij temat lub zbanuj albo złóż zażalenie.

Zawsze mnie zastanawiało, że w np w hi endzie wzmacniacze często bywają "wybredne" lub kolumny mają b. trudną impedancję- czy nie powinno być odwrotnie?

Tę kwestie to można w miarę łatwo wyjaśnić, dlaczego niektóre wzmacniacze sobie z jednymi kolumnami nie radzą a innymi łatwiej.

Ale to nie ten temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi