Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Froju napisał:

…i nijaki, nierozpoznawalny gitarzysta. Generalnie zespół porażka.

Noo aż tak to nie.

Tool to super muza i od razu rozpoznawalny Sound. To wie każdy. 

Mam z nimi jednak ten sam problem co z dave mathwies band ( który bardzo lubię).

Mam wrażenie, że oni ciągle grają ten sam numer...🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niezły album, kompletnie mi nieznanego zespołu. Dość "kolorowa", zróżnicowana muzyka.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, aryman napisał:

Mam wrażenie, że oni ciągle grają ten sam numer...

Jak większość współczesnych kapel.
W latach 70-tych tak nie było i dlatego muzyka była taka dobra. Każdy czekał na nowe dokonania swojego ulubionego wykonawcy z wypiekami na twarzy, bo to zawsze było zaskoczenie...coś innego. Teraz powstają grupy, które od początku grają w kółko tak samo...nawet w obrębie jednej płyty. Nuda Panie, nuda.

Z małymi wyjątkami oczywiście.

17 godzin temu, soundchaser napisał:

Teraz powstają grupy, które od początku grają w kółko tak samo...nawet w obrębie jednej płyty. Nuda Panie, nuda.

No nie, nie jest aż tak źle, te grupy grają w kółko to samo, ale jakże czesto ...nie od początku. Bądźmy sprawiedliwi, te ich kawałki często różnią się początkami (intro).

Czyli kombinuja, kombinują przez pierwsze 15- 25 sekund, a jak już się "natworzą" włączają sprawdzone patenty, rytmy i bezpiecznie "jadą" do końca "kawałka".

Ci co od-słuchują "muze" i tak się nie połapią, bo tracą koncentrację po takim mniej więcej czasie...

Trochę mi ich szkoda i współczuję tej trudnej sytuacji.

Łatwo nie jest, gdy w streamingach czeka na wyciągnięcie "klikniecia" ok. 150 pierdylionów plików do od-słuchania...

Edytowane przez iro III

Dlatego polecę Judy 4 - Verte

Pliki do kupienia za min  4 euraski:

Ukryta Zawartość

Emocje i klimat gwarantowane. 

To były czasy... 🤤

Cudo....

@Peter75 @Froju

Współczuję Wam tak wielkiej straty muzyczno duchowej skoro nie czujecie klimatu Tool'a 😋

Adam Jones nijaki gitarzysta....

Danny Carey gra w kółko to samo....

W życiu bym się nie spodziewał czegoś takiego 🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ajothe
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Adam Jones nijaki gitarzysta....

Danny Carey gra w kółko to samo....

No i jeszcze ta panienka na wokalu.

Chyba Maryna czy jakoś tak.

U mnie Mikołaj wyrabia swoje,,targety" już od początku miesiąca 😀.

Na koncert Camela jaram się jak dzieciak, mimo, że widziałem ich 3 koncerty.

Nowa płytę Collage zaliczyłem już 4 razy i niestety najciekawsza w tym wszystkim jest okładka z niesamowitym obrazem Zdzisława Beksinskiego. 

Muzycznie oczywiście są na tej płycie,,momenty". To jednak trochę za mało, żeby uszyć z tego przekonujący album. Za dużo jest tu kalek, zapożyczeń.  Z drugiej strony jest kilka niesamowitych motywow muzycznych i kilka fraz wokalnych tak zaspiewanych, ze dlugo beda chodzic za czlowiekiem..

Mimo wszystko po 27 latach czekania oczekiwałem Czegoś więcej...

Ciekawostka jest solo Steva Rotherego ( marillion )w ostatnim utworze. Fajne ale dupy nie urywa....

Moonshine i Safe w moim muzycznym swiecie to byly plyty wielkie. Najnowsza jest niestety cieniem dawnych dni...

3+/ 5.  Plus ze względu na stare czasy ...

Ukryta Zawartość

20221203_125815_copy_1008x465.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, aryman napisał:

Nie jest tak źle, fajnie mi się tego słuchało 🙂

6 godzin temu, aryman napisał:

Mam podobne odczucia, tym bardziej że jak wspominał Kirmuć nad płytą pracowali sześć lat ?!     Oby lepsze odczucia były po nowym krążku Riverside,a to już na początku stycznia -w sumie nie mogę się doczekać🙂

6 godzin temu, aryman napisał:

Nowa płytę Collage zaliczyłem już 4 razy

Ja niestety nie dobrnąłem nawet raz do końca. Suitę przesłuchałem do połowy, a następne utwory przeleciałem po łebkach. Sorry, ale dla mnie szkoda czasu. Typowy neo-prog wtórny do bólu. Ja już takiej muzyki nie słucham. Skrzyżowanie Pendragon, IQ i wczesnego Marillion w polskim wykonaniu. Nawet jeśli są ciekawe momenty w tej muzyce, to całość dla mnie nie do przyjęcia. Ale z tego co widzę na Progarchives płyta ma wysokie notowania, a na stronie MLWZ recenzent zrobił z tej płyty arcydzieło. 😉

Przesłuchałem Collage, całkiem spoko, szału nie ma, ale żeby mówić o wielkim rozczarowaniu to chyba przesada...

Bardziej Zdziwiła mnie moja Ewa, bo jak usłyszała to mówi, co to jakiś nowy Marillion? 🤣

16 minut temu, Ajothe napisał:

Bardziej Zdziwiła mnie moja Ewa, bo jak usłyszała to mówi, co to jakiś nowy Marillion?

Mądrą masz Kobietę. Dobrze słyszy.

te ich kawałki często różnią się początkami (intro).

Czyli:
Przed Państwem grupa......

A Pan, Panie Irio tak rzadko występujesz na forum, że skłonny jestem powiedzieć, że każde intro wg Pańskiego widzimisie będzie najładniesze i co najważniejsze jedyne w swoim rodzaju.
Domniemam, że więcej czasu Pan spędzasz nad słuchaniem muzyki vs forum.
No i na koniec ode mnie słynne: włyk-end.
Ciulu z Chorzowa.
34 minuty temu, Ajothe napisał:

Przesłuchałem Collage, całkiem spoko, szału nie ma, ale żeby mówić o wielkim rozczarowaniu to chyba przesada...

Bardziej Zdziwiła mnie moja Ewa, bo jak usłyszała to mówi, co to jakiś nowy Marillion? 🤣

2 godziny temu, szeekin napisał:

Mam podobne odczucia, tym bardziej że jak wspominał Kirmuć nad płytą pracowali sześć lat ?!     Oby lepsze odczucia były po nowym krążku Riverside,a to już na początku stycznia -w sumie nie mogę się doczekać🙂

Riverside cały czas idzie do przodu.  Mają swój styl i własny muzyczny język i cały czas go rozwijają.. Każda płyta jest inna i obfituje w nowe środki wyrazu. Nawet jeśli jakieś nowe elementy czy nowe rozwiązania nie podobają się gawiedzi lub sa kontrowersyjne to...  na pewno nie można zespołowi odmówić odwagi, chęci muzycznych zmian i poszukiwań.

Zespół pełnymi garścmi czerpie z muzycznej przeszłości i z dokonan swoich Wielkich poprzedników. Przepuszcza to jednak przez wrażliwość czterech facetów. Dokładają do tego jakieś nowe elementy i wychodzi z tego bardzo świeża, elektryzująca , muzyczna mikstura.

Dla mnie to jest wlasnie Prog xxi wieku.

51 minut temu, Ajothe napisał:

To po tej nowej płycie,  włącz proszę,,safe" lub ,, moonshine". Później zadaj sobie pytanie czy nowa płyta trzyma poziom swoich poprzedniczek..

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Ja niestety nie dobrnąłem nawet raz do końca. Suitę przesłuchałem do połowy, a następne utwory przeleciałem po łebkach. Sorry, ale dla mnie szkoda czasu. Typowy neo-prog wtórny do bólu. Ja już takiej muzyki nie słucham. Skrzyżowanie Pendragon, IQ i wczesnego Marillion w polskim wykonaniu. Nawet jeśli są ciekawe momenty w tej muzyce, to całość dla mnie nie do przyjęcia. Ale z tego co widzę na Progarchives płyta ma wysokie notowania, a na stronie MLWZ recenzent zrobił z tej płyty arcydzieło. 😉

W ,,teraz rocku " i na portalu artrock.pl płyta również zebrała wysokie noty a ,,cmokaniu" nie było końca 😀.

W ,,teraz rocku " i na portalu artrock.pl płyta również zebrała wysokie noty a ,,cmokaniu" nie było końca .

Oj. Byłbym ostrożny. Tam piszą, mogą pisać ciule co chcą zabłysnąć w tekście nie mając szans w polityce.
Najważniejsze co Ty czujesz bracie. Jeśli Ci się podoba to tak trzymaj.
A jeśli miałbym dorzucić coś od siebie.
My jesteśmy największymi sędzami jeśli chodzi o ocenę. Jeśli kiedykolwiek kierujesz się opinią choćby kolegi nie jesteś godzien własnego jesteśtwa. Koniec i kropka.
Albo kumple alo My sami...
Ja mam dość kumpli ciuli...

19 godzin temu, aryman napisał:

Ciekawostka jest solo Steva Rotherego ( marillion )w ostatnim utworze. Fajne ale dupy nie urywa....

Wysłuchałem w całości.

Ta muzyka brzmi jakby nie tylko w tym jednym utworze grał Rothery.

Przez cały czas miałem wrażenie, że słucham nieznanych, starych nagrań Marillion, tyle że z innym wokalistą.

Może powinni zaprosić na wokal Fisha i wydać to jako "odnalezione, nieznane, klasyczne Marillion"? 😉

Sukces komercyjny bardziej prawdopodobny. 😉

19 minut temu, iro III napisał:

Wysłuchałem w całości.

Ta muzyka brzmi jakby nie tylko w tym jednym utworze grał Rothery.

Przez cały czas miałem wrażenie, że słucham nieznanych, starych nagrań Marillion, tyle że z innym wokalistą.

Może powinni zaprosić na wokal Fisha i wydać to jako "odnalezione, nieznane, klasyczne Marillion"? 😉

Sukces komercyjny bardziej prawdopodobny. 😉

To każdy ma inne skojarzenia. Ta nowa muzyka collage jest w wielu miejscach,, wymeczona" , posklejana,, na siłę ". Nawet jeśli są jakieś echa marillion to pierwsze wrażenie dotyczące tej muzy jest nieciekawe. Piszę to bez grama satysfakcji bo bardzo lubię ten zespół i mam mile wspomnienia związane z ich twórczością.

Collage suportowal fisha w 1995 na jego przezajebistej trasie ,, yin& yang tour ". Kto pamięta?😀

9 godzin temu, piorasz napisał:

Oj. Byłbym ostrożny. Tam piszą, mogą pisać ciule co chcą zabłysnąć w tekście nie mając szans w polityce.
Najważniejsze co Ty czujesz bracie. Jeśli Ci się podoba to tak trzymaj.
A jeśli miałbym dorzucić coś od siebie.
My jesteśmy największymi sędzami jeśli chodzi o ocenę. Jeśli kiedykolwiek kierujesz się opinią choćby kolegi nie jesteś godzien własnego jesteśtwa. Koniec i kropka.
Albo kumple alo My sami...
Ja mam dość kumpli ciuli...

🤣 chyba sobotnia wódeczka była....No i dobrze!🤣

12 godzin temu, aryman napisał:

W ,,teraz rocku " i na portalu artrock.pl płyta również zebrała wysokie noty a ,,cmokaniu" nie było końca 😀.

No popatrz pan, takie cuda 🤣

Nie powiedziałbym 😂

W dniu 29.11.2022 o 23:19, Ajothe napisał:

Jesteś prawdziwym fanem Riverside 🙂

Bo aryman to Duda jest,inkoguto,łink,łink.

Uwielbiam a-ha,niezapomniany koncert w łódzkiej Arenie,ale ostatnia płyta taka se.

Baj de łej Toola,nowy Puscifer świetny,Maryna z roku na rok śpiewa coraz lepiej,na moje drewniane ucho,oczywista.

2 godziny temu, aryman napisał:

🤣chyba sobotnia wódeczka była....No i dobrze!🤣

Nie bardzo.

"Alkohol etylowy jest powodem ciężkich schorzeń wątroby, nerek, żołądka i serca, negatywnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Spożyty w większych ilościach upośledza racjonalne myślenie, zmniejsza samokrytycyzm oraz powoduje zamroczenie alkoholowe. Pojawiają się zaburzenia mowy i zanika koordynacja ruchów."

Brzmi jak działanie szczepionki na Dawida.

----
Nowy Collage, krótko - Umarł król, niech żyje król.
Płyta jak dla mnie o niebo lepsza niż ostatnie płyty Marillion. 
Poza tym nic nowego, odkrywczego. Płyta na wysokim poziomie w swoim gatunku.
Gatunku, który trwa i nie zmienia się, co jednych ciągle cieszy, drugich rozczarowuje, a jeszcze innych przyprawia o mdłości.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie bardzo.
"Alkohol etylowy jest powodem ciężkich schorzeń wątroby, nerek, żołądka i serca, negatywnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Spożyty w większych ilościach upośledza racjonalne myślenie, zmniejsza samokrytycyzm oraz powoduje zamroczenie alkoholowe. Pojawiają się zaburzenia mowy i zanika koordynacja ruchów."
Nudziarz
20 minut temu, xniwax napisał:

Nowy Collage, krótko - Umarł król, niech żyje król.
Płyta jak dla mnie o niebo lepsza niż ostatnie płyty Marillion. 

Jakbym miał wybrać, to też wolałbym już nowy Collage. Całe szczęście, że nie muszę wybierać. Odrzucam jedno i drugie, bo jest tyle ciekawszej muzyki, której wolę czas poświęcić.

To samo dzieje się ostatnio z grupą Galahad. Ostatnia dobra płyta to "Empires Never Last". Następne już nie są tak ciekawe. Podobnie jest z solowymi płytami Lee Abrahama - basisty Galahad.

8 minut temu, soundchaser napisał:

To samo dzieje się ostatnio z grupą Galahad. Ostatnia dobra płyta to "Empires Never Last". Następne już nie są tak ciekawe. Podobnie jest z solowymi płytami Lee Abrahama - basisty Galahad.

Pozostaje płyta z 2022r. Porcupine Tree 😈

6 minut temu, mdavis napisał:

Niestety ta płyta też mnie nie zachwyciła i już do niej nie wracam.
Czekam natomiast na nowy Riverside jak nigdy przedtem nie czekałem na nową płytę tej kapeli.

1 minutę temu, soundchaser napisał:

Niestety ta płyta też mnie nie zachwyciła i już do niej nie wracam

Ja od czasu do czasu słucham jej 👌

PS Czekam na nową płytę Steven Wilson w 2023 roku 

18 minut temu, mdavis napisał:

Najczęściej Słuchana nowa płyta w tym rocku przez niżej podpisanego😀

Godzinę temu, broniasz napisał:

Bo aryman to Duda jest,inkoguto,łink,łink.

🤣🤣🤣

A tak serio, to  chciałbym mieć niewielki chociaż procent talentu tego kolesia.

3 minuty temu, aryman napisał:

Edytowane przez aryman
52 minuty temu, piorasz napisał:

Nudziarz

Ukryta Zawartość

Można i tak. Staram się zdrowo odżywiać 😉, a alkohol nie pomagałby w tym. Zresztą, i tak nie lubię alko.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi