Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, xniwax napisał:

Świetne granie. Trzech wirtuozów w swym fachu.

Zaraz będę słuchał!  Ale przedtem Kelly Family.

15 minut temu, skynyrd napisał:

Ale przedtem Kelly Family.

No to będzie niezły przeskok 😉

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nieocenione GAD Records zapowiedziały kolejne wydawnictwo  SBB:

SBB – Live Cuts: Ryslinge 1979 (2CD)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Złożyłem pre-order 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez payong

Niech w końcu wydadzą SBB – Live Cuts: Świnoujście 1979 - koncert, w którym jako nastolatek uczestniczyłem i byłem nim zachwycony.

A tak się złożyło, że wczoraj naszło mnie na wspominki i oglądałem na DVD, które wykopałem z dna szafy dwa koncerty ze Stoczni Gdańskiej: Jean-Michel Jarre i David Gilmour, na których miałem szczęście być na początku XXI wieku.

Może i Tobie kolego @soundchaser się poszczęści i wydadzą koncert ze Świnoujścia, trzymam kciuki i już z chęcią zrobię pre-order 🙂

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Niech w końcu wydadzą SBB – Live Cuts: Świnoujście 1979 - koncert, w którym jako nastolatek uczestniczyłem i byłem nim zachwycony.

A najlepiej na dvd/br, na którym zobaczysz siebie sprzed lat, doznanie prawie s-f.

(miałem dwa takie przypadki: ELP i Genesis w Spodku 🙂)

10 godzin temu, soundchaser napisał:

jak wydadzą z góry proszę o opisanie wrażeń ze zderzenia wspomnienia vs nagranie.

13 minut temu, Peter75 napisał:

jak wydadzą

Małe szanse. Pisałem do nich dwa razy i nie uzyskałem jasnej odpowiedzi, że ten materiał w ogóle się zachował.
A wiem, że koncert był nagrywany, bo pamiętam to. Nawet sam chciałem też go nagrać, podłączając się do ich konsolety bo miałem w Świnoujściu swój magnetofon szpulowy, jednak technik, do którego skierował mnie sam Józek Skrzek nie wyraził zgody.

A to słyszeliście? Mnie umknął ten album, a podobno nakład jest już wyczerpany, chociaż  premiera była w marcu 2023.

234219-small.jpg.f0bf806ada83882ec7633a75373477f8.jpg

16 minut temu, soundchaser napisał:

do którego skierował mnie sam Józek Skrzek

zazdraszczam. udało się więcej coś porozmawiać?

19 minut temu, soundchaser napisał:

A to słyszeliście? Mnie umknął ten album, a podobno nakład jest już wyczerpany, chociaż  premiera była w marcu 2023.

jest jeszcze tutaj 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Peter75 napisał:

zazdraszczam. udało się więcej coś porozmawiać?

Wtedy byłem na próbie przed koncertem i tylko zapytałem go o możliwość nagrania. Powiedział, żebym spytał technika.
Rozmawiałem z nim więcej przed koncertem w Łodzi w czasach, gdy z SBB na perkusji grał Paul Wertico.

17 minut temu, Peter75 napisał:

jest jeszcze tutaj 

Ukryta Zawartość

Widziałem. Skubani już wołają o 20 PLN więcej. 😉

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Widziałem. Skubani

Masz tutaj, chyba mają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

22 godziny temu, payong napisał:

Nieocenione GAD Records zapowiedziały kolejne wydawnictwo  SBB:

SBB – Live Cuts: Ryslinge 1979 (2CD)

Ukryta Zawartość

Złożyłem pre-order 🙂

a ja już słucham od 3 tygodni. Była do kupienia przedpremierowo na stoisku GAD na Summer Fog 🙂

warto.

Ukryta Zawartość

20 minut temu, xniwax napisał:

Masz tutaj, chyba mają.

Ukryta Zawartość

Rockserwisowi już nie wierzę. Wiszą u nich płyty, których nakład dawno się wyczerpał.
Tak było z boxem Joni Mitchel w nadzwyczaj dobrej cenie - zamówiłem (Iro również), odpisali coś, że dadzą znać jak jak wysyłka będzie gotowa i na tym koniec. A było to już ze 3 miesiące temu.

Ukryta Zawartość

49 minut temu, soundchaser napisał:

Tak było z boxem Joni Mitchel w nadzwyczaj dobrej cenie - zamówiłem (Iro również), odpisali coś, że dadzą znać jak jak wysyłka będzie gotowa i na tym koniec. A było to już ze 3 miesiące temu.

U mnie też w tej sprawie cicho sza. 🥱😴

59 minut temu, payong napisał:

A ja nie mam złych doświadczeń z Rockserwis, co nie oznacza że ktoś ma

45 minut temu, mdavis napisał:

Ja też 👌

Nikt nie ma jeśli zamawia się u nich płyty osiągalne.
Problem w tym, że mają w swojej ofercie te nieosiągalne i ściemniają zamiast od razu poinformować, że nie ma szans na ich wysyłkę.

10 minut temu, soundchaser napisał:

Problem w tym, że mają w swojej ofercie te nieosiągalne i ściemniają zamiast od razu poinformować, że nie ma szans na ich wysyłkę.

Dobrą opcją jest sklep:  Fan.pl 

Tak, tak to wątek o prog rocku... ale i o pochodnych poza tym nie ma innego bardziej odpowiedniego tematu dla mojej propozycji a jest nią album z 1980 roku pt. "Solo In Soho" Philipa Lynott'a założyciela i lidera irlandzkiego zespołu rockowego Thin Lizzy, gdzie był wokalistą i basistą i zagadka 😉 kto jeszcze śpiewa i gra na gitarze w zalinkowanym utworze? 🙂

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ta płyta Lynotta jest piękna, w przeciwieństwie do drugiej, która jest dużo słabsza.
Uwielbiam ją, mimo że to nie prog, tylko zwykły rock, a nawet momentami pop i klimaty rodzących się wtedy trendów typu synth.
A na gitarze gra oczywiście Mark Knopfler.

Wygrałem jakąś płytę? 😆

30 minut temu, soundchaser napisał:

Ta płyta Lynotta jest piękna, w przeciwieństwie do drugiej, która jest dużo słabsza.
Uwielbiam ją, mimo że to nie prog, tylko zwykły rock, a nawet momentami pop i klimaty rodzących się wtedy trendów typu synth.
A na gitarze gra oczywiście Mark Knopfler.

Wygrałem jakąś płytę? 😆

Brawo sound 👏👍 niestety nie mam żadnej nagrody 😞 ale mogę pochwalić Twój gust oraz wrażliwość muzyczną którą rozwijasz 🙂 tak trzymaj i koniecznie odwiedź sąsiedni wątek "Wyjątkowe metalowe albumy" celem inspiracji i muzycznej ekspansji ostrzejszego rocka 😉

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• 2 tygodnie później...
11 godzin temu, Peter75 napisał:

ktoś zdołał wysłuchać w całości najnowszego Yes?

osobiście poległem i nawet nie wiem czy jeszcze próbować.

Ja dokładnie tak samo. Cóż...Yes? No!.

W kwestii nowej płyty Yes, ja odnoszę wrażenie niestety śmieszności....wesołe melodyjki to nie dla mnie kompletnie. 

No mogliby kolędy nagrać.  

10 godzin temu, Ajothe napisał:

W kwestii nowej płyty Yes, ja odnoszę wrażenie niestety śmieszności....wesołe melodyjki to nie dla mnie kompletnie. 

No mogliby kolędy nagrać.  

Trochę też takie wrażenie odnoszę.  

Wiadomo , to jest Yes. Jest tam wszystko dobrze zagrane i nagrane. Jednak oprócz fajnych dźwięków pojawia się na tej płycie trochę właśnie śmiesznych i takich infantylnych nutek i zagrywek. Trochę to traci,,myszką ".....

Może przyszedł już czas na emeryturę?

• Pokaż nowe odpowiedzi