Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, payong napisał:

Czy to aby nie był "jabol" zwany także "patykiem pisane"?

Pyfffko, Panie, pełne.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie było wtedy piwa, że aż piosenkę pełną tęsknoty za złocistym napojem stworzyli? 
A który ty jesteś rocznik? Ja pamiętam czasy, gdy nic nie było
No chyba, że odczekałeś w długiej, długiej kolejce bez gwarancji, że cokolwiek kupisz jeśli nie byłeś w pierwszej piątce kolejki
2 minuty temu, Froju napisał:

Było tak?

Oj było, było. W sklepie nie pytałeś o żywic, okocim,  czy tyskie tylko: "Jest piwo?"

Nie wiem o których latach opowiadacie, ale od połowy lat 70-tych nie było żle - piwo było, ale ciepłe i z fusami. Niepasteryzowane. Browar Niemodlin oferował piwo Rycerskie, czyli tzw. 'zakuty łeb'. Okocim i Żywiec, to tylko w górach i 'Novotelach'. W moich regionach najbardziej czeszył się uznaniem browar z Głubczyc i piwo Sudeckie. Po tych eksportowych rarytasach, oprócz może piwa Wrocławskiego, Sudeckie było jednym z the best.

Parker's Mood

1 godzinę temu, piorasz napisał:

A który ty jesteś rocznik? Ja pamiętam czasy, gdy nic nie było

Początek lat 80-tych - wtedy zacząłem pić piwo i pamiętam te kolejki, ale piwo zawsze było. W Łodzi - do browarnego sklepu na Orlej była czasem kolejka skręcająca do Kilińskiego, ale warto było odstać i kupić zapas. Na Mazurach - w Pieckach był taki bar Piwosz, do którego przywożono znakomite piwo beczkowe warminsko-mazurskie. Też kolejka była długa i kupowało się hurtowe ilości, głównie do plastikowych kanistrów, a na miejscu jeszcze po kilka się wypijało. 😉 Po te lepsze piwa jeździłem z kolegą pociągiem do Żywca z ogromnym plecakiem i dwoma wielkimi torbami. Mieściło się ponad 100 butelek Żywca, które sprzedawało się w Łodzi cinkciarzom i jubilerom z 200% przebitką. Opłacało się, bo w Żywcu mieliśmy bezpłatny nocleg, a pociągi były tanie. Ech...to były czasy! 

Edytowane przez soundchaser

W Żywcu niedaleko dworca pamiętam mordownie, gdzie zawsze lali świeżego Żywca,  jeździliśmy na piwo pociągiem  z Katowic, to był rok może 88 ?

37 minut temu, chick napisał:

W Żywcu niedaleko dworca pamiętam mordownie, gdzie zawsze lali świeżego Żywca

Dokładnie. Natomiast przy browarze była bardziej elegancka, z fajnymi ławeczkami i stolikami drewnianymi w stylu góralskim i tam chodziliśmy na piwo, do którego obowiązkowo trzeba było zakupić zakąskę. Aby wyszło jak najtaniej braliśmy do kufla kawałek żółtego sera, który znakomicie pasował i smakował nawet. Sery też wtedy były lepsze. 😉

3 godziny temu, soundchaser napisał:

Początek lat 80-tych - wtedy zacząłem pić piwo 

Też wtedy zacząłem pić ale...... mleko Matki 🤣🤣

1 minutę temu, aryman napisał:

Też wtedy zacząłem pić ale...... mleko Matki 🤣🤣

Ja też.

10 lat później 😆

Oczywiście mleko Mamy 🤣

3 godziny temu, Chicago napisał:

Nie wiem o których latach opowiadacie, ale od połowy lat 70-tych nie było żle - piwo było, ale ciepłe i z fusami. Niepasteryzowane. Browar Niemodlin oferował piwo Rycerskie, czyli tzw. 'zakuty łeb'. Okocim i Żywiec, to tylko w górach i 'Novotelach'. W moich regionach najbardziej czeszył się uznaniem browar z Głubczyc i piwo Sudeckie. Po tych eksportowych rarytasach, oprócz może piwa Wrocławskiego, Sudeckie było jednym z the best.

W mojej miejscowości (połowa lat osiemdziesiątych) sprzedawali tylko piwo z Głubczyc-Sudeckie i Karlik,przywozili do knajpek po kilka skrzynek,tak że jak chciałeś pokosztować złocistego trunku kilka lokali trzeba było odwiedzić i usłyszeć (tu jeszcze mają) 🙂

No i wątek piwny został spontanicznie przeniesiony do rocka progresywnego.
Osobiście nie mam nic przeciwko temu. 😉

Też wtedy zacząłem pić ale...... mleko Matki

Łał,byłem pewien, że aby zakochać się w Marillion to pesel musi zaczynać się od 6. :-)
20 godzin temu, Filwoj napisał:

A jaki progres do tego piwa ? Mike Oldfield czy Marek Biliński ?

Może być ?

1.jpg.316bc6108eef243b18fae19bbb74c669.jpg

2 godziny temu, Froju napisał:

Łał,byłem pewien, że aby zakochać się w Marillion to pesel musi zaczynać się od 6. 🙂

Jak grali w Polsce pierwszy raz to juz miałem 7 lat 😀. Za kolejne 7 siedziałem juz po same uszy w muzie marillion . I co ciekawe, wszystko za sprawą pewnej niesamowitej kobiety, która mi marillion zaprezentowała ( i nie tylko marillion 🤣).

Dwie płyty do których b. często wracam. Wspaniała muzyka i bardzo dobra realizacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

front.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Godzinę temu, aryman napisał:

( i nie tylko marillion 🤣).

Mary pokazała grzywę Liona.
Taki sucharek - żarcik.

Niegdyś pod koniec lat 80-tych przywieziony ze Szwecji na winylu fiński Finnforest z 1975 roku.
Dzisiaj odkurzony - u mnie trzeszczy troszku. 
Na YT nie trzeszczy 🙃

3 godziny temu, aryman napisał:

Jak grali w Polsce pierwszy raz to juz miałem 7 lat 😀. Za kolejne 7 siedziałem juz po same uszy w muzie marillion . I co ciekawe, wszystko za sprawą pewnej niesamowitej kobiety, która mi marillion zaprezentowała ( i nie tylko marillion 🤣).

Żeby ich zobaczyć musiałem urlop w wojsku wziąć,takie czasy.

Edytowane przez broniasz
8 godzin temu, xniwax napisał:

Mary pokazała grzywę Liona.
Taki sucharek - żarcik.

🤣

6 godzin temu, broniasz napisał:

Cóż mogę powiedzieć- ,, szczerze zazdroszczę " 😀 Podobno kto nie widzial / nie slyszal marillion z Fishem w wydaniu ,, live", to tak naprawdę nie zna ani fisha ani marillion.

To ja tam się nie znam ...😀 ( na pocieszenie mam bootlegi audio z Zabrza i Poznania 87. Nie mam tylko nagran z Gdańska ).

9 godzin temu, broniasz napisał:

Pamiętam, że jak ja byłem w wojsku - w szkole podchorążych w Grudziądzu - wyszła wtedy płyta Clutching at Straws i słuchaliśmy jej na korytarzu w czasie wolnym od zajęć z jakiegoś tranzystorowego radia.

17 godzin temu, aryman napisał:

Jak grali w Polsce pierwszy

Byłem na  2,33  koncertów z tej trasy.

1/3, bo była jakaś awaria i pociągi z Warszawy do Poznania miały spore opóźnienie.

Na tamte czasy, te koncerty to było dla mnie wielkie przeżycie.

8 godzin temu, aryman napisał:

Nie mam tylko nagran z Gdańska

Ja nie mam żadnego z powyższych ale za to byłem na koncercie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi