Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, payong napisał:

napisać zmieniając

Po dłuższym zastanowieniu zauważyłem że w rachunkach się  pomyliłem albo chciałem być młodszy, powinienem napisać ok. połowy lat 70- tych miałem takie.   🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dziadek Jon się jakoś trzyma.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Piękny, pastelowy, niepowtarzalny głos. 

3 godziny temu, jezz napisał:

Nigdy nie miałem na ścianie plakatu Slade.😃

Ja też nie. Z tego co pamiętam miałem plakat Rush wyjęty z vinyla Hemispheres, The Eagles z podwójnego koncertu Live z 1980 roku, jakiś plakat Uriah Heep, Black Sabbath z Melody Maker i duże odbitki zdjęć Deep Purple, Nazareth, Led Zeppelin. Miałem też wygospodarowane miejsce na ścianie, w którym wieszałem sobie zdjęcia pięknych kobiet z magazynów Playboy i Penthouse, które kupowałem na warszawskim Wolumenie. 😉 Wtedy to była rzadkość i były tylko numery angielskojęzyczne. 

Edytowane przez soundchaser
  • Redaktorzy
2 godziny temu, xniwax napisał:

Dziadek Jon się jakoś trzyma.

Jon z Ian'em mi się pokiełbasili.

W dniu 23.01.2023 o 15:54, piorasz napisał:

Możecie się nabijać z Romones ale ilu znas nosiło lub nadal nosi słynne kurtki, których nazwa pochodzi od właśnie zespołu Ramones?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie do wszystkich aktywnych - kto ma w szafie "ramoneskę"? I czy mieścicie się w niej (ramonesce, nie szafie)? 😉

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Po krótkim czasie kiedy (zupełnie nieświadomie) upodobniałem się do wykonawców glam rocka, moda przestała mieć dla mnie jakieś większe znaczenie....zwłaszcza ta muzyczna.   🙂

Więcej, mody na "ramoneski" nawet nie zauważyłem.....   :)))

Edycja:
Może z tej racji że punk rock mnie nie kręcił tej mody nie chciałem dostrzeć....

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

11 godzin temu, soundchaser napisał:
14 godzin temu, jezz napisał:

Nigdy nie miałem na ścianie plakatu Slade.😃

Ja też nie. Z tego co pamiętam miałem plakat Rush wyjęty z vinyla Hemispheres, The Eagles z podwójnego koncertu Live z 1980 roku, jakiś plakat Uriah Heep, Black Sabbath z Melody Maker i duże odbitki zdjęć Deep Purple, Nazareth, Led Zeppelin.

Zazdroszczę......cała moja ówczesna czołówka.       🙂

W tamtych czasach nie miałem dojścia do takich materiałów.....plakatu Slade też nie miałem.
Choć nie sposób się było w nich nie zadurzyć jak się w tamtych czasach (będąc nastolatkiem) usłyszało to

potem to:

i znowu....   🙂

Edytowane przez Maju

40 minut temu, marecki marek napisał:

Wszyscy zaczynali tak samo

Ukryta Zawartość

Ja muzycznie nie 😊 Wolałem słuchać zespół na S lecz SLAYER 😈👹

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ja za dzieciaka kupowałem kasety Sepultury. Slayer też był...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

54 minutes ago, mdavis said:

Ja muzycznie nie 😊 Wolałem słuchać zespół na S lecz SLAYER 😈👹

Takiego to jeszcze nie było w latach 70. Był Sweet, Suzi Quatro, Smokie, Skaldowie, Skorpio, Status Quo, Garry Glitter, ale to wszystko tylko na początek. W latch 80 to już była Rawa, Jarocin i  całkiem inne kierunki się obierało. Nigdy nie byłem fanem metalu, ale zaliczyłem koncerty Saxon, Accept czy nawet Classix Noveauxe , Kaja googu, Limahla, Eltona Johna. Pod koniec lat 70-tych to czasem z takim  kolegą  na wagary jechaliśmy na szaberplac pooglądać płyty.  "Jakże się chciało żyć"

3 godziny temu, marecki marek napisał:

Wszyscy zaczynali tak samo

Ukryta Zawartość

Ja od razu zacząłem od rocka progresywnego 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To był mój pierwszy plakat Slade, który sam namalowałem. Póżniej szły kolejne - namalowałem również Marca Bolana, Jimi Hendrixa, Deep Purple i Pink Floyd. Plakaty malowałem na dużych arkuszach w tuszu i tylko czarno białe. Ależ to były czasy - czasy, które nie pozwalały nabyć w Polsce płyt, więc zamiast płyt, malowałem plakaty i czerpałem radość z nagrań programu trzeciego Polskiego radia. Póżniej, w latach 80-tych widziałem koncert Slade - kto był?

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

A u mnie na ścianie wisiała m.inn. Farrah Fawcett czy Sharon Stone. Była też Marilyn. Aż miło bylo popatrzec przed zaśnięciem. Nie wiem czy bym dobrze spał gdyby na mnie patrzało stado facetów w skórach lub włochatymi torsami

Godzinę temu, piorasz napisał:

w skórach lub włochatymi torsami

W tej technice były raczej tylko same głowy/twarze.

Kurtki (nawet jeśli ramoneski 😁) oraz torsy na szczęście były niewidoczne, oraz niepotrzebne.

2 godziny temu, Chicago napisał:

latach 80-tych widziałem koncert Slade - kto był?

Wtedy to już nie chciałem o nich (ani ich) słyszeć.

Przeżywałem Drama(t), związany z YES. 😆

To ja dalej odkurzam.
Trochę mniej zakurzona bo z 2014 roku płytka kolejnej reinkarnacji Gonga.
Granie po 10 aspirynach  i kilku pieczarkach.

Edytowane przez xniwax

Godzinę temu, iro III napisał:

Wtedy to już nie chciałem o nich (ani ich) słyszeć.

Przeżywałem Drama(t), związany z YES. 😆

Wtedy słuchałem Yes, Pink Floyd… i innych, oczywiście Jimiego, BS&T i Chicago, ale koncertów Slade, Nazareth i Budgie nie mogłem odpuścić - do dzisiaj bym żałował, tak jak żałuje, ze nie byłem na koncercie Milesa jak pierwszy raz był w Polsce, a mogłem być - mój kolega namawiał mnie, żeby jechać, jednak coś mnie powstrzymało

Parker's Mood

4 godziny temu, Chicago napisał:

w latach 80-tych widziałem koncert Slade - kto był?

Pierwsze kobcery Slade w Polsce, to był chyba 1978.

22 minuty temu, Chicago napisał:

tak jak żałuje, ze nie byłem

Ha, dzisiaj to żałuję, że wtedy nie byłem, ale z czasem ma sie inną "optykę".

8 minut temu, jezz napisał:

Chyba nie, 75 lub 76 byli Smokie.

To był mój pierwszy "zachodni" koncert...później dowiedziałem się, że grali z pół-playbacku 🤪

Tylko Chris Norman śpiewał na żywo, ale za to wcisnęliśmy się z kumplem "na waleta" (Torwar, bardzo szerokie wejście, nie było wtedy "bramek"), ruszył tlum i sprawdzających bilety zmiotło,

...a my "z prądem"  😁

...więc na ten playback za mocno nie mam prawa psioczyć.

11 minut temu, iro III napisał:

Chyba nie, 75 lub 76 byli Smokie.

Ale Smokie, to jednak nie jest Slade, przynajmniej do tej pory tak mi się wydawało.

1 godzinę temu, jezz napisał:

Nawet dwa.

Ciekawostka.
Jak połączyć Colosseum ze Slade 😉

Gratka dla fanów GENESIS !!! Wydawnictwo ukazuje się 3.03.2023r. 

Genesis - BBC Broadcasts

Ukryta Zawartość

Z informacji o Boxie:

Kolekcja została nagrana przez BBC w latach 1970-1998 z udziałem wszystkich trzech wokalistów grupy: Petera Gabriela, Phila Collinsa i Raya Wilsona. Wydawnictwo zawiera 40-stronicową książeczkę oraz notatki Michaela Hanna. Na „BBC Broadcasts” znajdziemy najważniejsze utwory grupy, takie jak „Home By The Sea”, „Mama”, „Duchess”, „Carpet Crawlers”, „No Son Of Mine” czy „Turn It On Again”.

„BBC Broadcasts” jest zarówno świetną okazją dla kolekcjonerów, jak i zbiorem największych hitów uwielbianych przez niemalże każdego fana dobrej muzyki. Wśród nich nie mogło oczywiście zabraknąć koncertu w londyńskim Lyceum (1980) czy nagrań z wyprzedanego w 1987 roku Wembley. Całość dopełnia materiał z NEC w Birmingham (1998), sesje w Paris Theatre i Nightride (wczesne lata 70.), a także wyczekiwany bis „Watcher Of The Skies” na Wembley Empire Pool (1975).

Ukryta Zawartość

46 minut temu, xniwax napisał:

Ciekawostka.
Jak połączyć Colosseum ze Slade 😉

Nie tylko Colloseum, na tej płycie Yes m.in. też 

tak więc mamy dowód, że (wbrew i na złość jezzowi) Slade, to jak najbardziej PROG 😁

Wracając do Lemmiego i Ramones - dla rozluźnienia

8 hours ago, Chicago said:

To był mój pierwszy plakat Slade

U nas to mieliśmy takie kalki i po odkalkowaniu konturu dawało się tusz.

3 hours ago, iro III said:

Chyba nie, 75 lub 76 byli Smokie

Smokie grali w Katowicach na Baildonie 26 kwietnia 1977, ale nie pamiętam aby Slade był w Polsce. 

W 1980 był John Mayall w Spodku, a w 79 Clapton , ale z dwóch koncertów odbył się tylko jeden, a ten na który miałem bilet został odwołany.

5 godzin temu, jezz napisał:

Tak, to był '78. Początek osiemdziesiątych, to Nazareth i Budgie. Coś mi się pomieszało, but anyway, było to strasznie dawno temu... 🙃

Parker's Mood

5 godzin temu, Chicago napisał:

Tak, to był '78. Początek osiemdziesiątych, to Nazareth i Budgie. Coś mi się pomieszało, but anyway, było to strasznie dawno temu... 🙃

Mi się też data Slade nieco omsknęła, ale byla wzięta "z niczego, czyli z głowy" 🙂 - nie z wiki 😋

Jak ludzie kiedyś żyli bez wiki? 

Z innej beczki , na jakie progresywne płyty czekacie w 2023 ? 

Dla mnie 2023 rozpoczął się z wielkim przytupem za sprawą nowego krążka riverside. Poprzeczka została ustawiona bardzo wysoko.

W tym  roku czekam na nowe solowe dzieło Stevena Wilsona ( nie znam daty premiery) , Haken ( marzec ) , Soen ( data nieznana ).

A Wy?

• Pokaż nowe odpowiedzi