Skocz do zawartości
IGNORED

KUJAWSKO - POMORSKIE ODSŁUCHY .

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

nie słuchałem 6300 z Jadisem... to może być dobre połączenie, ale to jest tylko moje gdybanie

jeżeli 2080 EVO dobrze się wpasował to 6300 powinien jeszcze lepiej....tak myślę

Miroslava1 te podstawki pod Jadisem, czy to jest Franc Ceramic? I czy możesz coś napisać jaką wnoszą poprawę.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Miroslava1 te podstawki pod Jadisem, czy to jest Franc Ceramic? I czy możesz coś napisać jaką wnoszą poprawę.

dokładnie, to są francowe podstawki.....pod Jadisem już nie mam....i nie dlatego wywaliłem że coś popsuły

ale nie specjalnie to wygląda jakoś nie bardzo mi pasują wizualnie.Zostawiłem pod CD i właśnie tu najlepiej się sprawdzają

pod wzmacniaczem już niekoniecznie. Potwierdzam to co napisał Masza 1968....ze swej strony jeszcze dodam.....

dzwięk jest bardziej otwarty i na pewno jest lepsza rozdzielczość.....warto spróbować

jak kupisz jeden komplet to z pewnością polecam pod CD

to są francowe podstawki.....Zostawiłem pod CD i właśnie tu najlepiej się sprawdzają

pod wzmacniaczem już niekoniecznie. Potwierdzam to co napisał Masza 1968....ze swej strony jeszcze dodam.....

dzwięk jest bardziej otwarty i na pewno jest lepsza rozdzielczość.....warto spróbować

jak kupisz jeden komplet to z pewnością polecam pod CD

Mam pytanie jak blisko siebie ustawiasz podstawki żeby efekt był optymalny? Mam takie wrażenie że jeszcze mniejszy odstęp byłby bardziej korzystny ale samo CD jest wtedy niezbyt stabilnie podparte.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam pytanie jak blisko siebie ustawiasz podstawki żeby efekt był optymalny? Mam takie wrażenie że jeszcze mniejszy odstęp byłby bardziej korzystny ale samo CD jest wtedy niezbyt stabilnie podparte.

bez kombinowania dałem dwie z przodu (obok nóżek dp78) i jedną z tyłu.....na zdjęciu jest to widoczne

myślę że tak jest najstabilniej

bez kombinowania dałem dwie z przodu (obok nóżek dp78) i jedną z tyłu.....na zdjęciu jest to widoczne

myślę że tak jest najstabilniej

Interesuje mnie raczej wpływ na dźwięk; stabilność sobie chwilowo darujmy. Załóżmy że nawet uda nam się podkładki tak blisko zsunąć że nie będą się stykały a między nimi zostanie mniej niz centymetrowa odległość (wiem trochę to trudne trzeba się wstrzelić w środek ciężkości CD i blisko niego bazować z podkładkami) .

Interesuje mnie raczej wpływ na dźwięk; stabilność sobie chwilowo darujmy. Załóżmy że nawet uda nam się podkładki tak blisko zsunąć że nie będą się stykały a między nimi zostanie mniej niz centymetrowa odległość (wiem trochę to trudne trzeba się wstrzelić w środek ciężkości CD i blisko niego bazować z podkładkami) .

nie powiesz mi że słyszysz różnicę w dzwięku z podstawkami ustawionymi 2cm od siebie lub 10cm:)

nie powiesz mi że słyszysz różnicę w dzwięku z podstawkami ustawionymi 2cm od siebie lub 10cm:)

Zmienia się kinematyka całego układu tak że różnica powinna jednak być. Nie mam podstawek Franca a dla eksperymentu nie będę niszczył łożysk w klasie ABEC 9 za 4kzł aby dać z nich lepsze kulki niż Franca dla tego pytam Ciebie.

Na płycie pomiarowej to może Ci się udać :)

Rafaello, zamiast nóżek Franz'a można użyć klocuszków drewnianych które stosuje firma Cardas do podstawek antywibracyjnych pod kable.

To działa bardzo dobrze - jest więcej magii w dżwięku.

>Miroslav1

gratuluję wzmacniacza i psvane - bardzo dobry wybór.

a jeżeli nieskromnie mogę jeszcze coś podpowiedzieć odnośnie okablowania - to jak już "chodzisz w tej kategorii" ;-) to zainteresuj się nie Acrolinkami, ale Audio Notem oraz Kondo - to są teraz kable dla Ciebie.

AN-VX, Kondo-LP i głośnikowe najlepsze na jakie Cię stać (nawet zwykłe SPC się sprawdzą).

Rafaello, zamiast nóżek Franz'a można użyć klocuszków drewnianych które stosuje firma Cardas do podstawek antywibracyjnych pod kable.

To działa bardzo dobrze - jest więcej magii w dżwięku.

Mam podłogę drewnianą legary 8"x4" i deski 2" sosna, parkiet 1" dąb; to już powinno wystarczyć :)

Mirek nie wierz w mity( nie MITy ). Ostatnio byłym świadkiem jak na Kondo,dedykowany do niego, topowy srebrny IC Kondo przegrał z kretesem z innym, miedzianym kablem!

Srebro zawsze gra sucho i chudo. Czasem jest coś takiego potrzebne ale bardzo rzadko. Jedyny soczysty srebrny kabel jaki znam to Siltech Empress Doube Crown ale cena zwala z nóg. Pewnie dlatego np MIT, Shunyata, Transparent, Kubala, Acrolink, Harmonix i wiele innych firm do produkcji kabli w ogóle nie używają srebra.

N

Mirek nie wierz w mity( nie MITy ). Ostatnio byłym świadkiem jak na Kondo,dedykowany do niego, topowy srebrny IC Kondo przegrał z kretesem z innym, miedzianym kablem!

No bo kto normalny używa tak cienkich (0.09mm) drucików odseparowanych od siebie do przenoszenia całego pasma?

Mam podłogę drewnianą legary 8"x4" i deski 2" sosna, parkiet 1" dąb; to już powinno wystarczyć :)

No nie mów mi że urządzenia do grania stoją bezposrednio na podłodze ? W takim razie podkładki Franz'a są niezastąpione.

No nie mów mi że urządzenia do grania stoją bezposrednio na podłodze ? W takim razie podkładki Franz'a są niezastąpione.

Stara szkoła mówi że przy kolumnach stojących na podłodze przynajmniej gramofon powinien być zamocowany na wiszącej półce zamocowanej na ścianie.

Pułka jak za pewne wiesz spełnia podobne zadanie a kosztuje śmiesznie mało :)

Stara szkoła mówi że przy kolumnach stojących na podłodze przynajmniej gramofon powinien być zamocowany na wiszącej półce zamocowanej na ścianie.

Pułka jak za pewne wiesz spełnia podobne zadanie a kosztuje śmiesznie mało :)

Stare dzieje i stara szkoła.Nie gram na vinylach i nie używam gramofonu więc półka w ścianie nie jest współczesnym rozwiązaniem .

Stare dzieje i stara szkoła.Nie gram na vinylach i nie używam gramofonu więc półka w ścianie nie jest współczesnym rozwiązaniem .

Dobry CD to także mechanika mająca wpływ na dźwięk. Swego czasu rozmawiałem sobie z Panem Jarosławem Waszczyszynem jak ma być mocowana mechanika odczytu CD na twardo sztywno do granitu (taką szkołę on preferuje) czy na elastycznie do chasis obudowy (tak zaleca producent). Praktyczny pokaz odczytu płyty z uszkodzeniem powierzchni pokazywał że Pan Jaromir ma rację. Dla odmiany mój faworyt Nagra CDC waży bardzo mało bo tylko 4,5kilo a gra jak mało który napęd. To nie taka prosta ta nowoczesność jak się wydaje wiele pomysłów weszło już w życie w latach 50"-60" Tylko o nich zapomniano. W 1976roku słuchałem gramofonu pływającego na poduszce z oleju grał jak bajka kolejny taki gramofon to dopiero SME 30/12 z wkładka Dynavectora DV DRT XV-1s słuchany trzy lata temu.

Pytam się co było pomiedzy tymi datami-nowoczesność? :)

Rafaello, staram się coś niecoś podpowiedzieć ale nie udawadniać racji .Pod CDP dobre efekty wizualno - soniczne dają amerykańskie vibrapody ze specjalnej gumy.

Wpływ na dżwięk pozytywnie gigantyczny którego nie da się przeliczyć na cenę zakupu - polecam.

Rafaello, staram się coś niecoś podpowiedzieć ale nie udawadniać racji .Pod CDP dobre efekty wizualno - soniczne dają amerykańskie vibrapody ze specjalnej gumy.

Wpływ na dżwięk pozytywnie gigantyczny którego nie da się przeliczyć na cenę zakupu - polecam.

Zdradzę sekret Nagry CDC, ich krążek dociskowy jest specjalnie tak zrobiony żeby masa była nierówno zawieszona i wprowadzała drgania (mechanicznie co do kultury rozwiazania mnie to wkurzało) ale efekt końcowy jest zaskakujący jak słuchałeś to przyznasz mi rację. Dla czego za tym trzeba podkładać dodatkowo vibrapody wytłumacz mi ? :).

Zdradzę sekret Nagry CDC, ich krążek dociskowy jest specjalnie tak zrobiony żeby masa była nierówno zawieszona i wprowadzała drgania (mechanicznie co do kultury rozwiazania mnie to wkurzało) ale efekt końcowy jest zaskakujący jak słuchałeś to przyznasz mi rację. Dla czego za tym trzeba podkładać dodatkowo vibrapody wytłumacz mi ? :).

No nie wiem czy krążek dociskowy nie powinien być idealnie wyważony - te drgania o których piszesz zakrawają na czary albo wadę montażową - nie wiem, ale powinieneś

to skonsultować - mówię poważnie. Krążek z nierówną masą wprowadza dodatkowe drgania które razem z jitterem mogą powodować nieodwracalne efekty wadliwego

odtwarzania muzyki. Przykro mi ale nie słuchałem Nagry.

w tygodniu zamawiam lampy KT120 do Jadisa.....obecnie gram na 6550 Tung Sola.....czy ktoś może napisać

jakie różnice są miedzy tymi lampami....chodzi mi o brzmienie

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

nigdy nie miałem srebrnych kabli więc nie mogę się wypowiadać w temacie....tylko słyszałem że srebro ,,gra,, szczupło

Mirek , generalnie można tak powiedzieć ale są wyjątki.

Same srebrne kable w systemie raczej się nie sprawdzą ale do żródła lub dac-a już tak.

Srebro ma jednak swoje zalety , których nie można nie doceniać.

Mirek , generalnie można tak powiedzieć ale są wyjątki.

Same srebrne kable w systemie raczej się nie sprawdzą ale do żródła lub dac-a już tak.

Srebro ma jednak swoje zalety , których nie można nie doceniać.

Wystarczy nawet tylko posłuchać topowego zestawu od Pana Waszczyszyna tam wszystko po srebrze pasuje jak ulał :)

Cześć Panowie,

Przepraszam, miałem wrzucić i jakoś uleciało pamięci.., dopiero powiadomienie zuka przypomniało.

Z rańca Was tu zaatakuję "kakadu".

To było nagranie "spotkania". Pewnie dziś na nikim nie zrobi wrażenia.Materiał muzyczny, chyba nic szczególnego, ale śmiechu było po pachy!:)

Ps.Palton, brakuje tych spotkań, cisza i zgłupieć można.

"Kakadu" była niezła :) Podaj nazwę płyty i utworu, a najlepiej zapodaj z YouTuba jeśli jest

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.