Skocz do zawartości
IGNORED

KUJAWSKO - POMORSKIE ODSŁUCHY .

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Hmm, zobaczymy co się urodzi... Może będzie trzeba zejść do podziemia, a może wręcz przeciwnie, wypłyniemy na szersze wody.

Myślę, że się jeszcze spotkamy Marcinie. Czas pokaże w jakich okolicznościach i kiedy.

Niestety nie mogłem być, a znając gospodarza było sympatycznie jak zawsze! Duchem jednak byłem z Wami!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Użytkownicy+

Zapraszałem Ciebie i nie było odzewu...

Spotykamy się, ale w mniejszych gronach. Kilka zdjęć z wizyty u Przemka w Poznaniu, było porównanie ML 23.5 z JR model6, oraz lampa Audio Innovation.

Dzięki Przemku za gościnę, a Filipowi za przygotowanie pysznego grilla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • Użytkownicy+

Chciałbym serdecznie podziękować Piano i jego uroczej małżonce, za gościnę naszej trójki z kujaw i świetną zabawę. Warto było przejechać ten kawał drogi, żeby usłyszeć system Maćka, ale przede wszystkim, żeby uścisnąć mu grabę.

Zachęcałem Macieja do założenia tematu "Pomorskie odsłuchy", więc tutaj jedynie króciutko nadmienię, że dźwięk bardzo mi się podobał. Adaptacja akustyczna została ładnie wkomponowana w stylowe pomieszczenie, a kolumny w wykończeniu ... a jakże - piano, świetnie grały i wyglądały. Elektronika też zacna, więc nie ma się w sumie co dziwić. Wprawdzie przywiezione przez nas monobloki Rowlanda pokazały na co je stać, to jednak A-klasowy piec Maćka, też grał naprawdę dobrze. To inna szkoła dźwięku, cieplejsza i masywniejsza, nieco lampowa. System, do słuchania muzyki, którego można pozazdrościć.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-37917000-1382307465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba nie słyszałem ich. Używam 725 i to jest rewelacja. Jak najlepsza lampa, ciepełko, mięsistość, soczystość a jednocześnie duża rozdzielczość, szybkość.Dla mnie super.I najlepsze że one są w sumie malutkie. A nie ma tam Ice Power. Grzeją się umiarkowanie i mają potężną moc 650W/4om.

• Użytkownicy+

Model 6, to jedne z ostatnich wzmacniaczy robionych przez JR w tradycyjnej technologii. Dla mnie grają b.fajnie, ale i cenę miały jako nowe "niezłą" ~63 000 zł o ile się nie mylę i to już ładnych kilka lat temu. Teraz ceny poszybowały w kosmos, dzisiaj pewnie byłyby w cenniku jeszcze sporo droższe :(

• Użytkownicy+

Może dodam jeszcze, że wzmacniacz piano ma 90w w klasie A... To klon któregoś Pasa, jakość wykonania i podzespołów znakomita. Radiatory są potężne i zapewniam, nie dla ozdoby. Ręką ledwo można dotknąć, ogrzewanie więc gratis :)

• Użytkownicy+

Ale teraz znów robią wzmacniacz tradycyjnie.Był okres że używali Ice Power ale w nowych seriach już nie.

To dobra wiadomość, nie wiedziałem o tym. Szkoda, że zbanowany na forum dystrybutor tych świetnych urządzeń, ma tak trudny charakter...

Wracając do spotkania, to kolumny AP mnie trochę zaskoczyły. Aluminiowe głośniki, a jak zauważyliśmy, kompletnie nie było tego słychać. Zaskakująco wypełnione, jak na twardą membranę. Jasne, że elektronika po ciepłej stronie, jednak mimo to, małe zdziwienie. Nie odbiło się to na szybkości, więc dźwięk fajny.

90W w klasie A to potęga. Pamiętam Vitusa 50W w klasie A. Dawał czadu jak Krell FBI mający 430W wg.pomiarów.

Chyba nie ma reguł, miałem wzmacniacz w klasie A, również 90w i z kontrolą było tak sobie.

U piano czuć było, że to nie ułomek. Grzał się jak diabli (wentylatorek nawet był z tyłu), ale para nie szła tylko w atmosferę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten trudny z charakteru dystrybutor Jeffa stracił dystrybucje na rzecz Chill Out Studio z Krakowa. Jako ciekawostkę powiem, że raz miałem sposobność rozmawiać telefonicznie z poprzednim dystrybutorem.

Z tym o którym piszesz, że ma trudny charakter. Rozmowa trwała 5 min i przed nią byłem poważnie zainteresowany tym jakby nie było bardzo drogim sprzętem. Jeszcze nigdy tak szybko nie zrezygnowałem z zamówienia.... :-) Sprzęt mam dziś u siebie a tamten Pan juź nie jest dystrybutorem, choć akurat nie z mojego powodu.

Cześć, Panowie,:)

Chłopakom należą się dwa słowa podziekowań za przyjazd, bo wyborna atmosfera spotkania sprawiła mi sporo przyjemności i zarazem mnóstwo frajdy z odsłuchów.Muza mieniła się różnymi barwami, jednak najwięcej było chyba Jazzu, nieco mniej klasyki, a w ogóle hiciorem był Kakadu!

Nie szukajcie tej płyty, bo to taki spotkaniowy gryps i chyba tylko obecni na spotkaniu kumają o co biega.Tak czy inaczej, Kakadu powaliło wszystkich:)))

Chłopaki,

Wybaczcie, że dziś ograniczę się tylko do podziękowań, ale po tej "Wybornej", to piano dziś jest na wstecznym:))

Odpuście mi dziś, OK:))

A ja bardzo żałuję, że nie mogłem być, bo znając Gospodarza i Gości na pewno "się działo".

Biję się w pierś i czuję, że to trzeba będzie odrobić.....

Pewnie, ze się działo -Kakadu Show:))

Później działo się u mnie.., w głowie!!!Szumiało oj, szumiało, ale co tam, w końcu mieszkam nad morzem, to i szumieć musi:)

Trochę nie fajnie, bo gospodarz powinien trzymać fason.(Wybaczcie Panowie):))Może to rodzaj radochy, bo w końcu od dawna spotkanie było planowane i tak mnie poniosło:)

W zamian piano trzymał minimalny poziom dźwieku, repertuaru choć mnie niezręcznie o tym pisać i ocena należy do gości.

Moze faktycznie - jak sugeruje Robert - , lepiej mi założyć wątek w rodzaju "Pomorskie odsłuchy, spotkania itp". Wtedy będzie konkret i na temat.

Wituś,

Nie ma sprawy.Moje drzwi dla Ciebie i pozostałych są zawsze otwarte, więc wystarczy rzucić propozycję.

• Użytkownicy+

"Kakadu" była niezła :) Podaj nazwę płyty i utworu, a najlepiej zapodaj z YouTuba jeśli jest. Oczywiście nie będzie tam "pewnych" dodatkowych odgłosów dżungli, ale naświetli to sprawę. Swoją drogą, to niezły kawałek do testowania sprzętu, dużo różnych dźwięków, dzwoneczków itp.

Z "Pomorskimi" ruszaj śmiało, może wtedy coś drgnie w kwestii spotkań w trójmieście i okolicach. Sam widziałeś u mnie, jak i teraz u siebie, ile to niesie frajdy, a także ilu można poznać ludzi i urządzeń. Wprawdzie w kilka godzin przy piwku, czy szklaneczce whisky, to nie wyrocznia, ale zawsze jakaś podpowiedź odnośnie sprzętu którym warto się zainteresować i ludzi, z którymi warto rozmawiać. Forum tego nie da, tak jak napisał sly30, chociaż fajnie, jak można o tym poczytać.

Jeszcze raz dzięki za gościnę.

• Użytkownicy+

Maciek założył swój wątek o dość "oryginalnym" tytule :) Tam więc nieco więcej napiszemy o weekendowym spotkaniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wituś,

Nie ma sprawy.Moje drzwi dla Ciebie i pozostałych są zawsze otwarte, więc wystarczy rzucić propozycję.

+

1

Dzięki!

Ale nie zaintrygował mnie Twój sprzęt, tylko Wasze "rytualne tańce";-)

• 3 miesiące później...

Witam Panowie,

Coś mały ruch w wątku ... więc postanowiliśmy z kolegą Miroslavem zrobić mały odsłuch, z moimi małymi kolumienkami i Mirka nowym wielkim wzmacniaczem.

U Mirka od jakiegoś czasu stoi potężny Jadis Da88s i musieliśmy jakoś to "oblać". Zabrałem swoje Harbethy P3ESR, interconnect Acrolinka 8N2080-IIIEvo oraz dwie sieciówki Acoustic Revive Power Reference (których nawet nie użyliśmy ponieważ był cały set Harmonix'a i nie chcieliśmy wprowadzać aż tyle zmian...) i ruszyłem do Mirka który mieszka na tej samej ulica co ja. :)

Na początku słuchaliśmy na sprzęcie, na którym Mirek słucha na co dzień. Nowy wzmacniacz zastąpił Accuphase 560 i choć jest to wspaniała integra trazystorowa, to jednak o wiele bardziej przypadł mi do gustu dźwięk Jadis'a, może jestem trochę zboczony na punkcie lamp, ale moim zdaniem był to o wiele bardziej dojrzały, emocjonalny, lepiej wypełniony dźwięk ... ze znacznie lepszą mikro i makro dynamiką. Kolorystyka sporo zyskała "in plus", paleta barw stała się o wiele bogatsza. ...wcześniej z Accuphas'em 560 dźwięk był naprawdę bardzo dobry, ale teraz jest znacznie lepiej i pomiędzy bajki można włożyć historie że S25 nie grają z lampą, bo grają i to jeszcze jak! ...muszę jednak przyznać, że od Jadis'a jeszcze bardziej zagrało mi moje stare combo Leben RS100 + CS660P ;)

...Potem przyszedł czas by sprawdzić kolumienki o wielkości pudełka od butów czyli moje mikrusy P3ESR ... które na serio dały radę, nie był to dźwięk który mógłby bezpośrednio konkurować z Dynaudio, bo przecież to nie ta sama klasa, ale maluchy pokazały że się nie boją. Zagrały wg. mnie rewelacyjnie, wszystkiego było mniej niż S25 ale grały bez kompleksów dźwiękiem bardzo spójnym, kolorowym i przyjemnym... spróbowaliśmy na chwilę postawić je na standach StandArt8, które po prostu zabiły małe Harbeciki, wszystko, dosłownie wszystko zostało zmasakrowane, powrót do dedykowanych standów Skylan'a był błogosławieństwem. ..na koniec ponownie podłączyliśmy S25 by rzeczywiście poczuć jak potężnie potrafią zagrać.

Na koniec mogę dodać jedynie, że bardzo cieszę się, że mam kolejnego przyjaciela lampiarza w Toruniu ...który na dodatek jest moim sąsiadem :)

Gratuluję decyzji o przesiadce na lampy... choć jak już rozmawialiśmy w lampki trzeba też trochę zainwestować.

Wielkie podziękowania za kolejny miły wieczór przy przekąskach i muzyczce. ;)

pozdr.

joa.

Ukryta Zawartość

post-30954-0-64675300-1391240772_thumb.jpg

post-30954-0-39472100-1391240940_thumb.jpg

post-30954-0-21015400-1391242041_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..to były drugie Harbrthy które Yoachim przytaszczył do mnie-wielkie dzięki....poprzednio miałem przyjemność słuchać m30.1

z tego co się dowiedziałem za jakiś czas będę mógł przesłuchać kolejne kolumny Harbetha...czekam i trzymam kciuki:)

co do trójek....piękne, barwne przyjemne granie....co tu dalej pisać...robią wrażenie!....jak zobaczyłem gabaryty trójek

to szczerze powiem że miałem obawy jak zagrają...kiedyś miałem podobnej wielkości kolumn B&W nie pamiętam już jaki model

i właśnie tam było słychać że dzwięk był jakiś skromny ....z trójek tego już nie usłyszałem, dlatego byłem

mile zaskoczony.Przez kilka godzin z przyjemnością słuchałem p3....polecam do małego pokoju. Co prawda mój ma tylko skromne

20m2 ale uważam że dla trójek pokój powinien być trochę mniejszy...to jest moja uwaga i nie każdy musi się z tym zgodzić

natomiast sprawa standów....nigdy przenigdy nie stawiać trójek na StandArt...cały urok brzmienia lekkość finezja idzie....

miałem też możliwość porównać Acrolinka 8N2080-III EVO z MIT Magnum MA którego mam obecnie...

powiem szczerze że już przed odsłuchem wiedziałem który IC się lepiej zaprezentuje....zdecydowanie Acrolink ...znam dobrze

wyższy model 6300 i wiedziałem czego mogę się spodziewać...poprawie uległo dosłownie wszystko....dużo powietrza,lepsze wybrzmienia

bas, góra bardziej otwarta...długo by trza pisać....po prost Acrolink lepiej się sprawdził z moimi gratami...koniec kropka:)

od kilku dni gram na nowych lampach PSVANE 12AU7 i 12AX7 weszły w miejsce EH.....co mogę powiedzieć...po 40stu godzinach

wprowadziły ogromne zmiany, nie do uwierzenia aby za tak śmieszne pieniądze... taka poprawa. EH na tle PSVANE grały szaro, beznamiętnie nie ciekawie.....w przyszłym tygodniu kupuję KT120,ale zaczekam aż PSVANE się wygrzeją przynajmniej 80-100 godzin

i dopiero wstawię KT120.....szkoda że nie miałem PSVANE jak słuchałem trójek...

aby nie robić za dużego pierdolnika w głowie to kupię jeszcze lampy które Jarek mi doradził....Raytheon black plate, Amperex BB

RCA i GE triple mica i na tym zakończę poszukiwania lamp...coś musi przypasować. Kolega z forum jeszcze zaproponował Tesle

akurat te lampy dotrą do mnie w lutym....na koniec podziękowania dla Yoachima

Nie szukajcie tej płyty, bo to taki spotkaniowy gryps i chyba tylko obecni na spotkaniu kumają o co biega.Tak czy inaczej, Kakadu powaliło wszystkich:)))

Kakadu? Poważnie, to nie tytuł płytki E.B? Jakiś gryps (jednak). Swego czasu dość często ją słuchałem. Gdyby co, trzeba ją będzie wrzucić na dysk sieciowy...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Yoa!

Fajna relacja! A mieć kumpla audiofila na tej samej ulicy - bezcenne;-)

Tu też słuchamy, czasami, czegoś, myślę że za niedługo coś niecoś się napisze i może jakieś zdjątka będą...

Dobra lampa nie jest zła, jak mówią starzy górale!

Ale miałeś Mirek Acrolinka 6300 to po co go sprzedawałeś?

Sylwek, miałem 6300 i co ja mam powiedzieć:)

na razie pobawię się lampami a pózniej zobaczę co dalej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.