Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Audiolab Klub
IGNORED

Klub Audiolaba

Rekomendowane odpowiedzi

<br />No dobra, a porównywałeś je z wersją UK? <br />

Nie porównywałem, ale też nie odradzam zakupu za to Ty sugerujesz unikać wersji chińskiej, a jak sam twierdzisz- nawet nie odsłuchałeś tego wzmacniacza

Chiński, przynajmniej ten, który otwierałem miał gorsze elementy. W torze nie było Elna Silmic II. W filtrze też Elny nie widziałem, choć na zdjęciach już tak, czyli w zależności od modelu.

Ogólnie wykonanie gorsze. Jeśli mnie ktoś więc zapyta, ktoś kto nie ma jeszcze Audiolaba i waha się który wybrać, to oczywiste, że polecę mu UK. bo chińskiego nawet dobrze nie przetestowałem ze względu na duże rozbieżności w potencjometrze. Jeśli ktoś już ma chiński to na pewno nie napiszę, że musi być gorszy. To ta sama klasa.

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• 2 tygodnie później...

Mam dylemat odnośnie głośników do Audiolaba 8000A,rozważam AA Phoebe III oraz Dali Ikon 6.Żródło to najczęściej czarna płyta,rzadziej CD.Wiem,że oba zestawy są tu polecane,chodzi mi o ten który zagra jaśniej ale z dobrym basem a jednocześnie będzie mniejszym obciążeniem dla dziadka Audiolaba.

Mam dylemat odnośnie głośników do Audiolaba 8000A,rozważam AA Phoebe III oraz Dali Ikon 6.Żródło to najczęściej czarna płyta,rzadziej CD.Wiem,że oba zestawy są tu polecane,chodzi mi o ten który zagra jaśniej ale z dobrym basem a jednocześnie będzie mniejszym obciążeniem dla dziadka Audiolaba.

Miałem IKON 2, teraz mam AA P III gra z audiolabem 8000 se. Góry będzie więcej z Dali, ale bas krótki i twardawy. Z AA jest lepiej choć góry jest mniej najlepsza jest średnica i scena. Moim zdaniem IKON 6 audiolab nie obsłuży.

Do AA P III naprawdę dobre kable głośnikowe i naprawdę dobre źródło.

Moim zdaniem IKON 6 audiolab nie obsłuży.

W tym wątku jest kilka razy wspomniane o znakomitym połączeniu Ikon 6 z Audiolabem,na AA też nikt nie narzeka.Najgorzej że do najbliższego salonu z odsłuchem mam 200 km aby przekonać się osobiście.

W tym wątku jest kilka razy wspomniane o znakomitym połączeniu Ikon 6 z Audiolabem,na AA też nikt nie narzeka.Najgorzej że do najbliższego salonu z odsłuchem mam 200 km aby przekonać się osobiście.

Według mnie z IKON 2 w dwóch różnych pomieszczeniach audiolab nie dawał należytego basu, bo mu brakło prądu. Znam wzmaki które taki bas dawały z tych kolumn. Co do IKON 6 basu jest pewnie więcej ale i wymagania względem wzmacniacza również. Według mnie do IKON 6 może być koncówka mocy ale integra nie pokaże wszytskiego co mają te kolumny. Do audiolaba pasują kolumny z jasnym brzmieniem ale mniej uciązliwe.

Co do Ikon6 pewnie masz rację,ale dwudrozne monitory o przyjaznej charakterystyce jakimi są Ikon2 audiolab powinien ciągnąć aż miło-ale to ty tego słuchałeś a nie ja.Aktualnie Audiolab napędza u mnie klony Ostinato 2000 i na ilość basu nie narzekam a te głośniki są niezłym obciążeniem-wzmacniacz jest mocno ciepły.

Ja miałem IKON bez MK 2, ta nowsza wersja podobno miała lepszy bas. Nie porównywałem bezpośrednio jednej z drugą. Choć sluchałem kiedyś IKON 6 MK 2 i basu było wiecej ale to było z nadem 356 więc mocy było duzo. Co do samej serii IKON to warto jest posłuchać przed zakupem są to głosniki do spokojniej muzyki. Mają dużą przjrzytsość i lekkość grania, ale są jednocześnie nieco szczypłe w barwie w porównaniu z AA. Nie uzyskałem z IKON 2 mocnego szybkiego rokowego basu. I ogólnie brzemieniu brakowało dociązenia. Ale to IKON 2

• 2 tygodnie później...

Witam. Sprzedaję swojego 8200 CD V12 kolor srebrny. Kupiony 2013. Jak nowy -stan idealny wizualnie i technicznie nie był naprawiany i przerabiany. Powód to przeprowadzka i związana z tym wcześniejsza tułaczka co uniemożliwi użytkowanie więc lepiej niech nie leży w pudle. Oczywiście komplet z PL. Za dopłatą mogę dorzucić padisy. Więcej info 606103593. Bardzo mało używany !!!

Edytowane przez igor-69
  • 3 tygodnie później...

Panowie,

Posiadam budżetowy zestaw Audiolaba:

M-DAC + Q-DAC + M-PWP + Dali Zensor 5.

Pomieszczenie: 18 m2.

1. Mam problem z doborem odpowiedniej listwy zasilającej - w przystępnej cenie, adekwatnej do wartości zestawu (5550 - 9000 zł). Zależy mi przede wszystkim na jakości zabezpieczeń sieciowych (jeżeli jakiekolwiek listwy w przyzwoitej cenie takowe mają...) - nie chodzi mi tutaj oczywiście o wyładowania atmosferyczne. Dla przykładu: Widziałem rozebraną listwę WireWorld Matrix 2 (ok. 450-550 zł) - nic tam w środku nie ma oprócz rozgałęźnika - pomimo, że pan w sklepie zachwalał jej zabezpieczenia oraz filtr na jednym gnieździe, o którym dystrybutor nic nie wie...

Co myślicie o Filtercon PFpz2-4-S,D (z tym że, tutaj chyba nie ma zabezpieczeń antyprzepięciowych)? Chciałem dodać, że ostatnio, zaraz po zakupie spalił mi sie zasilacz od Q-DAC'a podpięty do zwykłej listwy komputerowej za 50zł... Stąd pomysł o zakupie czegoś lepszego. Wolałbym nie wydawać jednak 800zł na listwę pokroju SUPRA MD-06-EU Mk3, z resztą nie mam pojęcia co jest w środku. No chyba, że nie innych opcji.

2. Czy końcówkę M-PWR powinno się posłączyć bezpośrednio do "ściany", czy może poprzez listwę zasilającą.

3. Czy warto wymienić standardowy kabel sieciowy od końcówki M-PWR? M-NET oraz Q-DAC mają nietypowe zasilanie (brak IEC), więc tutaj nic nie wymienię.

Komentarz: Jestem nieco zagubiony w temacie - sporo poczytałem na forum. Podobno listwy zasilające, nawet te lepsze, to zwykłae rozgałęźniki z filtrami, które niekoniecznie poprawiają brzmienie, a wręcz "zamulają" sprzęt... UPS-y odpadają - jedyne bezpieczne (on-line lub ewenrualnie line-interactive) psują sygnał na wyjściu. Listwy to podobno ściema...

Co myślicie o czymś takim: Rittal DK 7240

http://www.conrad.pl/Listwa-zasilaj%C4%85ca-do-monta%C5%BCu-w-szafach-RACK-Rittal-DK-7240..htm?websale8=conrad&pi=973176

Podobno w środku są bebechy od Van Den Hula'a. Brak wyłącznika sieciowego.

Dziękuję z góry za pomoc i poproszę o przyjęcie do klubu Audiolaba.

Panowie,

Posiadam budżetowy zestaw Audiolaba:

M-DAC + Q-DAC + M-PWP + Dali Zensor 5.

Pomieszczenie: 18 m2.

1. Mam problem z doborem odpowiedniej listwy zasilającej - w przystępnej cenie, adekwatnej do wartości zestawu (5550 - 9000 zł). Zależy mi przede wszystkim na jakości zabezpieczeń sieciowych (jeżeli jakiekolwiek listwy w przyzwoitej cenie takowe mają...) - nie chodzi mi tutaj oczywiście o wyładowania atmosferyczne. Dla przykładu: Widziałem rozebraną listwę WireWorld Matrix 2 (ok. 450-550 zł) - nic tam w środku nie ma oprócz rozgałęźnika - pomimo, że pan w sklepie zachwalał jej zabezpieczenia oraz filtr na jednym gnieździe, o którym dystrybutor nic nie wie...

Co myślicie o Filtercon PFpz2-4-S,D (z tym że, tutaj chyba nie ma zabezpieczeń antyprzepięciowych)? Chciałem dodać, że ostatnio, zaraz po zakupie spalił mi sie zasilacz od Q-DAC'a podpięty do zwykłej listwy komputerowej za 50zł... Stąd pomysł o zakupie czegoś lepszego. Wolałbym nie wydawać jednak 800zł na listwę pokroju SUPRA MD-06-EU Mk3, z resztą nie mam pojęcia co jest w środku. No chyba, że nie innych opcji.

2. Czy końcówkę M-PWR powinno się posłączyć bezpośrednio do "ściany", czy może poprzez listwę zasilającą.

3. Czy warto wymienić standardowy kabel sieciowy od końcówki M-PWR? M-NET oraz Q-DAC mają nietypowe zasilanie (brak IEC), więc tutaj nic nie wymienię.

Komentarz: Jestem nieco zagubiony w temacie - sporo poczytałem na forum. Podobno listwy zasilające, nawet te lepsze, to zwykłae rozgałęźniki z filtrami, które niekoniecznie poprawiają brzmienie, a wręcz "zamulają" sprzęt... UPS-y odpadają - jedyne bezpieczne (on-line lub ewenrualnie line-interactive) psują sygnał na wyjściu. Listwy to podobno ściema...

Co myślicie o czymś takim: Rittal DK 7240

http://www.conrad.pl/Listwa-zasilaj%C4%85ca-do-monta%C5%BCu-w-szafach-RACK-Rittal-DK-7240..htm?websale8=conrad&pi=973176

Podobno w środku są bebechy od Van Den Hula'a. Brak wyłącznika sieciowego.

Dziękuję z góry za pomoc i poproszę o przyjęcie do klubu Audiolaba.

Polecam Tomanka. porządne polskie wykonanie i fachowa porada przed zakupem http://www.tomanek.dbv.pl/news.php Ja osobiście używam tej http://www.tomanek.dbv.pl/viewpage.php?page_id=77

Edytowane przez dlmtb

Oczywiście chodziło o M-NET a nie Q-DAC...

M

Polecam Tomanka. porządne polskie wykonanie i fachowa porada przed zakupem http://www.tomanek.dbv.pl/news.php Ja osobiście używam tej http://www.tomanek.dbv.pl/viewpage.php?page_id=77

Dzięki za odpowiedź. W tekście chodziło mi o M-NET a nie o M-DAQ oczywiście...: M-NET + Q-DAC + M-PWR. Pogadam z producentem.

Mam jeszcze jedno pytanie: Co możesz powiedzieć o przewodach (kablach) głośnikowych Chord Odyssey 2 - widzę, że ich używasz? Właśnie się nad nimi zastanawiam... Oczywiście do mojego zestawu... Chciałbym mieć jasne brzmienie z dobrym basem. Podobało mi się brzmienie mojego zestawu na Cardasach Quadlink 5-c - niestety są dla mnie za drogie (2700zł 2x2m)... Te Chord-y kosztują 890zł 2x2m.

Mam jeszcze jedno pytanie: Co możesz powiedzieć o przewodach (kablach) głośnikowych Chord Odyssey 2 - widzę, że ich używasz? Właśnie się nad nimi zastanawiam... Oczywiście do mojego zestawu... Chciałbym mieć jasne brzmienie z dobrym basem. Podobało mi się brzmienie mojego zestawu na Cardasach Quadlink 5-c - niestety są dla mnie za drogie (2700zł 2x2m)... Te Chord-y kosztują 890zł 2x2m.

Hordy powinny się podobać. To bardzo jasno grające przewody z dużą ilością szczegółów. O basie nie będę się rozpisywał bo według mnie w tym zakresie nie odstają od średniej cenowej tego segmentu.

Jako alternatywę dla Chorgów możesz spróbować znacznie tańsze a jedynie minimalnie gorzej grające QED Ruby http://audiopolis.pl/qed-qe1315-reference-ruby-anniversary-evolution-kabel-glosnikowy-o-przekroju-2x-3-mm2.html

Odyssey 2 to szczegółowe kable z duzą ilością szczegółów i dobrą dynamiką. Do mojego systemu wzniosly bogactwo wybrzenień. Co do basu mają tendencje do dużej kontroli tego zakresu. Porównywalem z qedem xt-100 tutaj bas był mocniejszy nawet lekko rozdęty, góry może też więcej srednica lekko wycofana.

Hordy powinny się podobać. To bardzo jasno grające przewody z dużą ilością szczegółów. O basie nie będę się rozpisywał bo według mnie w tym zakresie nie odstają od średniej cenowej tego segmentu.

Jako alternatywę dla Chorgów możesz spróbować znacznie tańsze a jedynie minimalnie gorzej grające QED Ruby http://audiopolis.pl/qed-qe1315-reference-ruby-anniversary-evolution-kabel-glosnikowy-o-przekroju-2x-3-mm2.html

Żeczywiście, chyba rozważę do porównania QED Reference Ruby Anniversary Evolution (QE1315). Niestety końcówka mocy Audiolab M-PWR nie jest przystosowana do zapinania kabli bez konfekcji (kto widział, ten wie jak inżynierowie Audiolaba zaprojektowali wtyki), więc myślę o konfekcji tego kabelka. Znalazłem w jednym sklepie kabelek konfekcjonowany (pojedynczy, QE1420): https://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/QED/PRZEWODY_AUDIO_-_GLOSNIKOWE/QE1420_-_2_0m

Cena: 379 zł za 2m kabla. Czyli razy 2 = 758 zł !!! Konfekcjonowany Chord Odyssey 2 2x2m (2 szt.) kosztuje 890 zł, więc profitu przy konfekcji nie widzę...

Pytanie: Widzieliście może konfekcjonowany QED Rubby taniej? A może powalczyć samemu z konfekcją po stronie wzmacniacza?

Na ebay-u QED Rubby konfekcjonowany o wiele taniej, tyle, że już nie zwrócę, jak się nie spodoba: http://www.ebay.pl/itm/2-x-2m-QED-RUBY-Anniversary-EVOLUTION-OFC-Speaker-Cable-AIRLOC-Forte-Terminated-/291267086149?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item43d0df0745

• 2 tygodnie później...

Witam.

Czy w waszych Audiolab-ach 8200A raz na jakiś czas dochodzi ciche "pyknięcie" ze wzmacniacza ?

Pozdrawiam

Przemek

Edytowane przez przemek696

MUSIC NON STOP

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Witam Panowie, czy jest ktoś z okolic Ostrowa wlkp. z odtwarzaczem 8200 cd?? Zastanawiam się nad kupnem i chciałbym posłuchać w swoim systemie

Ja co prawde inne okolice, ale mam ten odtwarzacz i jestem bardzo zadowolony. Gra u mnie w ok. 70% plików jako DAC z podpiętym serwerem i 30% jako zwykły cd. Polecił mi go swego czasu znajomy z "branży". Nie robiłem wielu porównań, jedynie bezpośrednie z Arcamem rdac z i bez zasilacza Teddy Pardo. Wybrałem Audiolaba ze względu na: 1) cd, czyli większa funkcjonalność, 2) dzwięk bardziej aksamitny, elegancki, więcej emocji.

Polecam. Odtwarzacz zdobył 2 lub 3 razy z rzędu nagrodę magazynu What hi fi. Czytałem recenzję 8300 cd na What hi fi i nie jest już tak entuzjastyczna.

Edytowane przez jeddico

Witam wszystkich

Miałem kiedyś zestaw Audiolab 8000 cd oraz wzmacniacz

Po pół roku go sprzedałem,udało się

Zanudził mnie on na smierć żadnych emocji w dzwieku sucho bez polotu

Kto szuka czegoś z pazurem proszę zastanowić się nad inną marką

• 3 tygodnie później...

Witam zwolenników firmy " Audiolab". Mam pytanie. Czym się różni konćówka mocy Audiolab 8000 PX od końcówki 8000 P. Ja nie umiem znaleźć różnicy- może ktoś mi pomoże ??? Pozdrawiam.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

• 3 tygodnie później...

Witam zwolenników firmy " Audiolab". Mam pytanie. Czym się różni konćówka mocy Audiolab 8000 PX od końcówki 8000 P. Ja nie umiem znaleźć różnicy- może ktoś mi pomoże ??? Pozdrawiam.

Dołączam się do pytania.

Ile jest warta końcówka audiolab 8000p albo px w świetnym stanie?

Jak dobrze radzi sobie z basem.

Pozdrawiam

Szybkie pytanie:

W konfiguracji ze wzmacniaczem jaki macie ustawiony level output w swoich 8200CD/CDQ ?

Czy prawidłowa wartość to 0dB ?

Jaki jest wasz ulubiony filter w 8200CDQ ?

Pozdrawiam.

Przemek

Edytowane przez przemek696

MUSIC NON STOP

Gość numik

(Konto usunięte)

zakupiłem Tag Mclaren 60i, pełna radocha, podobno lepszy Audiolab 8000s i to w super cenie. Zamierzałem u kolegi podłączyć kolumny, chwilowo nie mam. Patrzę....ooo...zaślepki, ok, zdjąłem.

Okazało się, że to BFA, o którym istenieniu pojęcia nie miałem. Mogę kupić przejściówki na ebay uk, nie ma problemu, ale czy bez tych zaślepek / nakładek na terminale to zagra....czy game over?

Gość numik

(Konto usunięte)

Według mnie z IKON 2 w dwóch różnych pomieszczeniach audiolab nie dawał należytego basu, bo mu brakło prądu. Znam wzmaki które taki bas dawały z tych kolumn. Co do IKON 6 basu jest pewnie więcej ale i wymagania względem wzmacniacza również. Według mnie do IKON 6 może być koncówka mocy ale integra nie pokaże wszytskiego co mają te kolumny. Do audiolaba pasują kolumny z jasnym brzmieniem ale mniej uciązliwe.

ok, miałem Audiolaba 8000s z Dali Zensor 5 i było nieźle. Ale postanowiłem gonić króliczka. Ze względu na obawy "mocowe" myślę prędzej nad Dali Ikon 5 mk2. Rozważam też Chario Delphinus, Pylon Sapphire 23/25 i Monitor Audio RS6 lub bronze 6. Zaskakujecie mnie AA, słyszałem wprawdzie Rhea, ale jej linia brzmienia mi z Audiolabem nie pasuje. Z Phoebe jest inaczej? Jest jeszcze coś, co dobrze paruje się z Audiolabem (mi Akkusy przychodzą na myśl)? Dodam, że słuchałem Audiolaba z Vienna Acoustic Mozart i było nawet nawet, ale chętnie poznam ewentualne inne "dobre pary".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.