Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Mam. Atoll stoi u mnie na stoliku obok TEAC NT-503. O tyle ciekawa sytuacja, że zbudowane na tej samej kości. Rozdzielczość obu jest taka sama. TEAC gra jakby spokojniej. Atoll zaś sprawia wrażenie bardziej dynamicznego

Panowie, czy atoll in100se napędzi Atc scm11 mk1?

Panowie, czy atoll in100se napędzi Atc scm11 mk1?Co to za różnica czy 100W czy 140W??? do wydajności prądowej. Atoll ma trafa o łącznej mocy 670W ,a to potężny zapas

100 W - 8 ohm i zaledwie 140 W - 4 ohm i wg pomiarów, które ktoś tutaj robił od ok. godz. 9.30 - 10 zaczyna generować duże zniekształcenia, NAD c 356 cena połowę niższa a parametry każdy może sobie sprawdzić (praktycznie identyczne z setką). Mało tego, wielu krajowych producentów kolumn potwierdza, że przy niedużych obciążeniach in 100 se gra ok. ale wyżej zaczyna się "jazgot".

Dlatego też końcówka AM100 wydaje się bezpieczniejszym i pewniejszym rozwiązaniem. Przynajmniej u mnie nie sprawiała kłopotów z wydzielonym przedwzmacniaczem

Albo , jak już wiele razy było sugerowane (ostatnio Emilio), rozwiązaniem może być IN200 lub AM200

Podpinam się do klubu. IN 100 SE+ Audiowave Solidus. Sieciowy Neel, źródło pominę, bo się za czymś rozglądam. Przeczytałem te sto stron. Zmienię też głośnikowe. Mam 3 typy: QED X-tube XT40 lub Silver ANNIVERSARY XT bądź też sprawdzony przez Was Tellurium Q Ultra Blue.

Na który postawić "w ciemno"?

Rozpocząłem kolejny dzień zmagań z IN300.

Fajna barwa i wypełnienie. Całkowity brak zaakcentowania skrajów pasm. Dźwiękowi brak "szybkości ataku", z podtrzymaniem i wybrzmieniem też przeciętnie. Trochę pomogło wyłączenie wszystkich filtrów w przetworniku, który robi u mnie za źródło. Uprzedzając wszelkie aluzje, to nie wina akustyki pomieszczenia. Przy klasyce nawet przyjemnie się tego słucha. Ostrzejszy rock czy trash znacznie mniej przekonywujące.

Ostrzejszy rock czy trash znacznie mniej przekonywujące.

I z pewnością to wina wzmacniacza, a nie nagrań :))))

Ale jaja, no cóż idą jajeczne święta to i jaja na forum.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Piotrek7 gdzies w necie na zagranicznym forum ktos dokladnie tak jak Ty opisywal brzmienie 3-setki, na pierwszym miejscu srednica, skraje jakby wycofane w stosunku do srednicy. Tylko zostaje pytanie, czy te opisy tycza sie juz wygrzanych wzmakow czy nie. Co do podtrzymania wybrzmien to in100se jest wzorem z ktorego lepiej niech inni nie biora wzoru hah i jak widac duzo drozszy atoll tez nie jest w tym wyraznie lepszy. Najlepiej byloby wypozyczyc z Audio Forte wygrzany in300 i wtedy sprawa bylaby jasna.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Mi jakoś trudno uwierzyć że 300 gra gorzej od 100 ale każdy inaczej będzie postrzegał dźwięk bo i każdy ma inne kolumny, kable, co innego ma za źródło..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Mi jakoś trudno uwierzyć że 300 gra gorzej od 100 ale każdy inaczej będzie postrzegał dźwięk bo i każdy ma inne kolumny, kable, co innego ma za źródło..

A co drugi rozjechaną akustykę pomieszczenia (czyt. brak adaptacji akustycznej).

A co drugi rozjechaną akustykę pomieszczenia (czyt. brak adaptacji akustycznej).

Niestety to prawda, nie przystosowany pokój akustycznie, czy nie możność w miarę rozsądnego rozstawienia kolumn głośnikowych może skutkować znacznym zacieraniem się zmian podczas odsłuchu porównawczego elementów audio.

Dalej - opinie są błędne i wcale rzetelne.

piotrek7

Wstaw proszę fajne zdjęcia Atoll-a IN300

Pozwól Nam "nacieszyć oko" tym jakże ładniutkim i mocarnym wzmacniaczem :)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

A kto tu ma adaptacje akustyczna zrobiona profesjonalnie, z pomiarami pod swoje graty a nie wstawione "na pale" rozpraszacze, pochlaniacze itd., nie przesadzajmy, moze faktycznie in 300 gra srodkiem, nie ma dlugich wybrzmien ale ma inne zalety jak chociazby fantastycznie oddana srednica, ktorej nie ma u konkurencji w tej cenie. Jestem przekonany, ze Piotrek ma odniesienie do innych piecykow w tej cenie i po prostu pisze jak wypada przy nich in 300. Dla mnie juz to co napisal o srednicy in300 jest wystarczajaca zacheta, zeby kiedys go sprawdzic.

Trochę pokombinowałem i poszło. Faktycznie, mam porównanie i opieram się na tym, co słyszę w swoim pokoju. Zmieniając w ostatnim czasie wzmacniacze przy pozostawionych pozostałych elementach w stanie niezmienionym, mam prawo dokonać oceny zmian. Tych które słyszę na własne uszy :)

post-63436-0-02863300-1492117815_thumb.jpg

post-63436-0-48065000-1492117824_thumb.jpg

Edytowane przez piotrek7

A kto tu ma adaptacje akustyczna zrobiona profesjonalnie, z pomiarami pod swoje graty a nie wstawione "na pale" rozpraszacze, pochlaniacze itd., nie przesadzajmy,

Ja mam i to na pół pały, bez pomiarów, ale na moje ucho i preferencje, słucham muzyki nie wykresów.

Jakoś zdaje egzamin i to bardzo.

Najważniejsze że jesteś zadowolony, czego każdemu życzę, obym i ja był w ten weekend zadowolony.

Najważniejsze że jesteś zadowolony, czego każdemu życzę, obym i ja był w ten weekend zadowolony.

Tak, jestem.

Zaś szereg osób, które u mnie słuchało w końcu zrozumieli, że nie ma co przerzucać klocków, tylko wziąć się za adaptację-takie wnioski wyciągali po odniesieniu do własnych systemów i brzmienia.

Trza tylko ogarnąć trochę podstaw i ogólnych zasad gdzie co i jak, niektórzy mówią że to na pałę :)))

A ja wolę słuchać niż mieć pomiary, często gęsto też robione na pałę, a później bujanka z tym co Ci zostawią na ścianach.

A ja wolę słuchać niż mieć pomiary, często gęsto też robione na pałę, a później bujanka z tym co Ci zostawią na ścianach.

Przyznaję Ci rację Drogi Kolego - bowiem nie ma jak własne ucho i preferencje - mimo iż mojemu ARC ANTHEMA nic zarzucić w tej kwestii nie można. Z bipolarami to dopiero jest jazda po pomieszczeniu.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Mam pewien pomysł na podrasowanie mojego systemu. Teraz końcówkę AM200 steruje mi DAC z pre, Audiolab MDAC+.

Myślę sobie, że jeśli wrzucę w tor oddzielne pre między końcówkę a DAC może to wnieść sporo dobrego. Optymalnie byłoby dołączyć PR300SE, ale nówka za droga, a na wtórnym posucha. Może więc coś z innej stajni np. Myryad MP100?

Ma wejścia zbalansowane będzie można sparować z DAC, który ponoć gra na nich lepiej. To jest mocno niepopularny u nas klocek a czytałem, że całkiem niezły.

Co sądzicie o tej koncepcji?

Edytowane przez Ministerolnictwa

Mam pewien pomysł na podrasowanie mojego systemu. Teraz końcówkę AM200 steruje mi DAC z pre, Audiolab MDAC+.

Myślę sobie, że jeśli wrzucę w tor oddzielne pre między końcówkę a DAC może to wnieść sporo dobrego. Optymalnie byłoby dołączyć PR300SE, ale nówka za droga, a na wtórnym posucha. Może więc coś z innej stajni np. Myryad MP100?

Ma wejścia zbalansowane będzie można sparować z DAC, który ponoć gra na nich lepiej. To jest mocno niepopularny u nas klocek a czytałem, że całkiem niezły.

Co sądzicie o tej koncepcji?

Ja miałem AM200 podłączony przez Cambridge Audio 840E-fantastycznie wykonany, wejścia XLR, aluminiowy pilot czy regulacja głośności nie na potencjometrze tylko na drabince rezystorów stereowanych przekaźnikami. W nowszych modelach niestety już tego nie ma.

Na rynku wtórnym masz z dwa ST200, próbowałeś już takiego połączenia?

A nie będzie to przypadkiem ucieczka w bok, a nie do przodu?

Ja miałem AM200 podłączony przez Cambridge Audio 840E-fantastycznie wykonany, wejścia XLR, aluminiowy pilot czy regulacja głośności nie na potencjometrze tylko na drabince rezystorów stereowanych przekaźnikami. W nowszych modelach niestety już tego nie ma.

I jak Cambridge wysterował AM200? Próbowałeś może innych pre?

A nie będzie to przypadkiem ucieczka w bok, a nie do przodu?

I jak Cambridge wysterował AM200? Próbowałeś może innych pre?

Grałem tak przez 2 lata. Jak to grało? Wszystko zależy od pokoju i reszty sprzętu. Byłem dosyć zadowolony, bo udało mi się stworzyć przy tym poziomie wspaniałą 3D scene dźwiękowo. Z minusow to CA gral troche chlodno, zimno. Używałem też AM200 z Oppo 95-brzmiało to cieplej, ale reszta to słabizna-nie ta klasa dźwięku.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Dzień dobry Panowie i Panie.

Chciałem się dowiedzieć czy końcówkę AM100 można podłączyć bezpośrednio do DACa Essence One MKII i nie będzie z tym jakiegoś problemu? Kolega miał wzmacniacz IN100se podłączony do MKII Muses Edition przez by-pass i grało to fantastycznie, więc i tu nie powinno być problemu, ale wolę mieć pewność.

Na stronie producenta jest informacja, że końcówka posiada dwa wejścia, natomiast na zdjęciu gniazda są oznaczone IN i OUT. Czy do gniazda OUT można np. podłączyć subwoofer?

Pozdrawiam

W kwietniowym wydaniu Audio Video znajduje się recenzja Atolla IN300.

Cytat:

„…, a szkielet prezentacji opiera się na dynamicznej i żywej średnicy, która całościowo zdaje się być lekko powyżej sopranów.”

Dzień dobry Panowie i Panie.

Chciałem się dowiedzieć czy końcówkę AM100 można podłączyć bezpośrednio do DACa Essence One MKII i nie będzie z tym jakiegoś problemu? Kolega miał wzmacniacz IN100se podłączony do MKII Muses Edition przez by-pass i grało to fantastycznie, więc i tu nie powinno być problemu, ale wolę mieć pewność.

Na stronie producenta jest informacja, że końcówka posiada dwa wejścia, natomiast na zdjęciu gniazda są oznaczone IN i OUT. Czy do gniazda OUT można np. podłączyć subwoofer?

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o AM100 to posiada ona 2 wejścia sygnałowe i żadnego wyjścia. Z resztą AM200 również ma zdublowane wejścia. Do podłączenia subwoofera będzie Ci więc potrzebny przedwzmacniacz i wyjścia PRE OUT. A co do podłączenia końcówki do DAC z regulacją głośności to nie ma problemu, sam korzystam z takiego rozwiązania i jest nieźle.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Dziękuję za odpowiedź. Pomyliłem się i napisałem o AM100 zamiast AM100SE. W wersji bez SE faktycznie widzę z tyłu dwa wejścia AMPLI IN, natomiast na wersji SE jest AMPLI IN i OUT, tylko że w opisie jest informacja o dwóch WEJŚCIACH: http://www.atoll-electronique.com/en/products/power-amplifiers/power-amplifiers-am50se-am80se-am100se/

Czy z tego wynika, że jedno wyjście OUT może służyć jednocześnie jako wejście?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.