Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze DAC'ki od 1000-3000€

Wojtek76

Rekomendowane odpowiedzi

Wynika z tego, że 192kHz będzie gdy Tenor wypuści stosowną kostkę. Na razie wszyscy jadą na 7022L, a ten dochodzi do 24/96kHz, szybciej nie potrafi. A na FPGA się da to osiągnąć, tylko trzeba umieć. A w branży audio poza Audio-gd to zdaje się na razie nikt się nie szczyci takimi zdolnościami programistycznymi, więc czego nie wypuści chińska fabryka chipów, tego ten i ów nie będzie miał. Antelope chyba jeszcze robią DACe z USB do 192kHz, więc coś musieli zakodować w kości.

Nie wszyscy ładują Tenora. Calyx podobnie jak Ayre obsługuje 192kHz po USB, oba korzystają z układu XMOS. Jest jeszcze spora lista 'pełnozakresowych' USB-DAC-ów.

W tym 192 vs 96 więcej marketingu niż faktycznej poprawy brzmienia. Moim zdaniem nie ma się co napinać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zgoda, nie ma się co napinać, ale jak dzisiaj stoję przed wyborem przetwornika USB, to dobrze by jednak obsługiwał te 192kHz, bo kilkanaście płytek w tym formacie mam i nie chce mi się ich konwertować w dół. Znaczących różnic między 96, a 192kHz może nie być, ale to w największym stopniu zależy od samego źródła (transportu i przetwornika) oraz reszty systemu. Na pewno nie będą to różnice porównywalne do przesiadki z 16/44 do 24/96, bo 24/96 jest już na tyle gęstym formatem, że podwojenie możliwych wartości amplitudy fali dźwiękowej z 96000 do 192000/ sekundę niewiele wniesie. Tylko nie wiem, na ile jest to uwarunkowane percepcją ucha ludzkiego, a na ile możliwościami sprzętu - przetwornik/transport ma co robić (192kHz do tego jeszcze oversampling) i wg mnie, przy tak wysokiej częstotliwości próbkowania, nie bardzo z tym nadąża. Najlepiej, gdyby to nie był przetwornik delta-sigma, a multibit, bez żadnych filtrów cyfrowych. Póki co, jest tylko jeden taki DAC na świecie i nazywa się Phasure NOS1.

Nie wszyscy ładują Tenora. Calyx podobnie jak Ayre obsługuje 192kHz po USB, oba korzystają z układu XMOS. Jest jeszcze spora lista 'pełnozakresowych' USB-DAC-ów.

marcin_gps --> miałeś u siebie Ayre qb9? Co o nim sądzisz od strony konstrukcyjnej?

pozdrawiam,

zdezintegrowany

W tym 192 vs 96 więcej marketingu niż faktycznej poprawy brzmienia. Moim zdaniem nie ma się co napinać.

Dokladnie tak wlasnie jest.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wyszedłem dokładnie z tego samego założenia ,dlatego mam Styleaudio Karat T2 i "wspomagam" nim

mojego DAC-a /do wyboru trzy wyjścia: opt. coaxial RCA i XLR/ i musi mi to na razie wystarczyć :-)

marcin_gps --> miałeś u siebie Ayre qb9? Co o nim sądzisz od strony konstrukcyjnej?

pozdrawiam,

zdezintegrowany

Jakbym miał Ayre, to raczej nie szukałbym teraz przetwornika :) Jeśli tylko pod kompa, to trudno o coś lepszego w tej cenie. Wzorowo zrealizowane USB (oprogramowanie od Wavelength).

• 4 miesiące później...

Najnowsza recenzja Daca Lampizatora z USA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawsze mnie cieszy jak rodzima firma potrafi się przebić na świecie.

Gratuluję i życzę dalszych sukcesów.

Ukryta Zawartość

Najnowsza recenzja Daca Lampizatora z USA:

no nareszcie....

bardzo ciekawie pisze pierwszy recenzent, czytając go - wydaje mi się, że wiem o czym :-)

mam dokładnie te same odczucia (być może w innej skali, tego nie wiem)

z użytkowania lampizowanego i jeszcze mocno poprawionego później Kenwooda 7090

jakbym słuchał, gdy ktoś opowiada o moich wrażeniach

i rzeczywiście - jest to bardziej odczuwanie, poznawanie, doświadczanie - niż słuchanie muzyki

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

no nareszcie....

bardzo ciekawie pisze pierwszy recenzent, czytając go - wydaje mi się, że wiem o czym :-)

mam dokładnie te same odczucia (być może w innej skali, tego nie wiem)

z użytkowania lampizowanego i jeszcze mocno poprawionego później Kenwooda 7090

jakbym słuchał, gdy ktoś opowiada o moich wrażeniach

i rzeczywiście - jest to bardziej odczuwanie, poznawanie, doświadczanie - niż słuchanie muzyki

Witam u mnie w domku niedawno goscil o to taki egzemplarz Lampizator , bylo arcyciekawie :):)

Witam u mnie w domku niedawno goscil o to taki egzemplarz Lampizator , bylo arcyciekawie :):)

ale kable to chyba nie od Łukasza?

:-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

to jakie byłby te wrażenia z brzmienia lampizatora? Test w USA to jedno ale jestem ciekaw waszych odczuć?

Cena ma to kosmiczną ale jestem ciekaw jak gra?

Lampizator gra, ale tylko do pewnego poziomu, dalej są o wiele lepsze urządzenia.

Natomiast kable grają może nawet nieźle, ale co zrobisz z nimi później jeśli kupisz je za 3kzł sztukę? Za ile odsprzedasz? Za tyle można już kupić naprawdę dobre kable z drugiej ręki nie tracąc później na odsprzedaży.

Lampizator gra, ale tylko do pewnego poziomu, dalej są o wiele lepsze urządzenia.

Natomiast kable grają może nawet nieźle, ale co zrobisz z nimi później jeśli kupisz je za 3kzł sztukę? Za ile odsprzedasz? Za tyle można już kupić naprawdę dobre kable z drugiej ręki nie tracąc później na odsprzedaży.

Prawda :(

Ja bym lampizacji nie utożsamiał z konkretnym urządzeniem, spod konkretnej ręki. Robiąc dużo lepsze, przewymiarowane i stabilizowane zasilanie, oraz parę innych rozwiązań (w tym naprawdę dobre lampy) - można z tej idei wyciągnąć dużo więcej.

co do kabli - słusznie,

chyba że wyraźnie zaznaczą swoją wyższość od kabli za powiedzmy 10 tys - wtedy ma to sens

ale raczej (nie wiem) byłoby trudno :-)

Sądze, że pisaliśmy o konkretnym urządzeniu, Lampizatorze Łukasza Fikusa, które sprzdaje Bazunia.

Nie o lampizacji innych urządzeń.

a to pewnie też wiesz - że jest kilka leveli

więc i tu nie ma konkretu

ja powtórzę - dla mnie ważna jest idea

• 2 tygodnie później...

a to pewnie też wiesz - że jest kilka leveli

więc i tu nie ma konkretu

ja powtórzę - dla mnie ważna jest idea

Tylko GOLD ANTELOPE sprawdza sie sie swietnie i wyglada doskonale,jeszcze wejscia dla sluchawek,narescie ktos pomyslal o swietnym wygladzie,reszta to pudelka!

• 3 tygodnie później...

Witam

Może ktoś podpowie czy i ew. jak długo należy wygrzac nowego DACa.

Mój gra od dwóch tygodni i jest lepiej.

To zależy jakie 2 tyg, bo 14 dni po 24h to już pewnie będzie wygrzany ale jeśli chodzi 14 dni po 4h to jeszcze musi pochodzić.

To nigdy nie jest równo ale czesto dla sprzętów podaje się czas 200h na wygrzanie.

Urządzenia cyfrowe potrzebują mniej.

Pewnie już jest wygrzany.

Potem z czasem postępy są coraz mniej słyszalne.

wielkie dzięki za odpowiedź ,mój gra max 3 godz dziennie .

Jak obrobię fotki to wstawię na forum

Pozdrawiam

Co o tym myślicie ?

Bedzie "grało"????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CS8416 na podstawce to niezła głupota. On powinien mieć elementy pasywne do PLL (i nie tylko) możliwie blisko siebie, jeden kondensator mógłby nawet stać w poprzek jego sąsiednich nóżek, a tu centymetry ścieżki do nich idą, i to jeszcze przez piny podstawki. W związku z tym odpowiedź jest prosta - nie zagra tak, jak by mogło.

W ciągu paru lat zabaw DACami nie zauważyłem takiego zjawiska jak wygrzewanie. Zarówno same DACe jak i efekty ich przeróbek dawały swój dźwięk od razu.

W ciągu paru lat zabaw DACami nie zauważyłem takiego zjawiska jak wygrzewanie. Zarówno same DACe jak i efekty ich przeróbek dawały swój dźwięk od razu.

Myślę że spowodowane jest to tym że nie operujemy porównawczo na dwóch takich samych urządzeniach; no bo kto kupuje dwa DAC-e na raz :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

CS8416 na podstawce to niezła głupota. On powinien mieć elementy pasywne do PLL (i nie tylko) możliwie blisko siebie, jeden kondensator mógłby nawet stać w poprzek jego sąsiednich nóżek, a tu centymetry ścieżki do nich idą, i to jeszcze przez piny podstawki. W związku z tym odpowiedź jest prosta - nie zagra tak, jak by mogło.

Witam

Czy mógłbyś pomóc w opisie dlaczego CS8416 na podstawce to pomyłka .

Może mógłbyś cos innego polecić.Ja nie mam takiego doświadczenia.

Będę wdzięczny

Pozdrawiam

Znajdź elementy od PLL i przenieś je jakoś na tą podstawkę, podobnie odsprzęgające kondy zasilania, jeśli takowe są, a na pewno są, bo w pełno elektrolitów w zasilaniu jest. Nie wiem ile jest gorzej z tego tytułu, ale to nie jest tak jak powinno być, i jak producent zaleca w datasheet. Długie ścieżki to indukcyjności pasożytnicze, których w filtrze PLL nie chcemy.

Dzięki za uwagi !

Powalczę z tym tematem !

Jak byście mieli Panowie jakieś sugestie co do budowy mojego DACa to proszę napisać.

Będę wdzięczny

Dzięki za uwagi !

Powalczę z tym tematem !

Jak byście mieli Panowie jakieś sugestie co do budowy mojego DACa to proszę napisać.

Będę wdzięczny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żarzenie lamp masz prądem stalym czy zmiennym? Ja mam od pewnego czasu zmiennym i jest znacznie lepiej..

a co takiego uległo poprawie po zrobieniu żarzenia prądem zmiennym

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.