Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do obeznanych kolegów, czy dyfuzory z obu zdjęć będą miały taką samą częstotliwość i skuteczność działania, zakładając oczywiście takie same wymiary i głębokość studni ?

Zdjęcie po lewej przedstawia Rozpraszacz Random nie jest Dyfuzorem.

Jego skuteczność rozpraszania jest na poziomie 10-20% .

Zakres rozpraszania jest kompletnie przypadkowy i prawie niemierzalny

.

Zdjęcie po prawej przedstawia Dyfuzor QRD

Jego skuteczność (zależna od wykonania ) może dochodzić do 95%

Zakres i częstotliwości można niezwykle precyzyjnie zaplanować

Dyfuzja to matematycznie opisane zjawisko,

Rozpraszanie to przypadkowe odbicia dźwięku .

Do kontrolowania akustyki potrzebne są dyfuzory

Do opanowania hałasu wystarczą rozpraszacze

Ciekaw jestem czy Szymon się wypowie, bo to pewnie jego dzieła są na podanych zdjęciach.

Postaram się w dzień udzielić dłuższej wypowiedzi na temat różnic oby ustrojów.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Mam pytanie do obeznanych kolegów, czy dyfuzory z obu zdjęć będą miały taką samą częstotliwość i skuteczność działania, zakładając oczywiście takie same wymiary i głębokość studni ?

witam , panowie spokojnie. Ja tez próbowalem isc latwa droga i oczywiscie byla roznica ? ale tylko i wylacznie roznica po wstawieniu jakis tam ustrojow ktore w niewiadomy mi sposob ( bez konkretnych pomiarow co boli moje pomieszczenie ) poprawialy me samopoczucie , Co innego jak wpada do Ciebie na chate akustyk spedza pol dnia na pomiarach , jest kupa smiechu , tracisz sporo kasy ? ale po budowie akustyki w twym pomieszczeniu narescie zaczyna sie cos dziac : czyli gra muzyka a jak i w jaki sposob lepiej samemu to sprawdzic..... odsluch , bo piszac tu co po adaptacji u mnie sie zmienilo to co niektorych w furie zdenerwowania moze wprowadzic typowa zazdrosc , Takze sam ta zla droga szedlem koledzy tu na forum mnie poprowadzili : akustyk + pomiar + budowa wyliczonych ustrojow rowna sie zadowolenie pozdrawiam. Edytowane przez slaw123

Styrodurowe QRD n-17 (+kawałek) bez przegródek VS QRD n=17 z przegródkami.

Przy najgłębszej szczelince 150mm, częstotliwości dyfuzji to : 1082, 2164, 3246, 4328, 5410, 6492Hz.

Teoretycznie ten z przegródkami powinien być lepszy, bo dzięki przegródkom fale mogą się wewnątrz odbić więcej razy i wylecieć ze szczelinek pod większym spektrum.

Przykładowy wykres głośności i kierunku odbić od dyfuzora i płaskiej ściany (wykresy pochodzą z Acoustic Absorbers and Diffusers

Theory, design and application, Trevor J. Cox and Peter D’Antonio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30067-0-49900600-1389112934_thumb.jpg

Same współczynniki mogą być niskie (do 20%), a nawet wysokie (do 95%) jak napisał JBN. Jednak podstawowym pytaniem wg mnie jest to gdzie ten czy inny dyfuzor ma być zastosowany? Należy ustalić jaka będzie najlepsza orientacja dyfuzora (pion czy poziom) i czy lepiej aby miał on przegródki czy nie.

Ciekawy artykuł o tym który lepszy czy dyfuzor bez przegródek czy z przegródkami napisał Trevor Cox w 2928 numerze Journal of the Acoustical Society of America, Maj 1995.

Jak będzie wola ludu do czytania i czas do pisania to postaram się opisać co tam Cox napisał. Póki co brak mi czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Zależy od umeblowania, wielkości pomieszczenia, ustawienia kolumn, miejsca odsłuchu itd.

Czy ktoś odnosił zbudowany i zestrojony rezonator do wyliczeń ze strony:

Ukryta Zawartość

Wychodzą mi bardzo duże powierzchnie portu (bądź bardzo krótki tunel) by zestroić na oczekiwaną częstotliwość.

Jaka objętość byłaby odpowiednia do zredukowania modu na 38Hz oraz 63 Hz ?

Pomieszczenie ok. 34m2.

Ukryta Zawartość

Acoustic Lab Czyli montując sobie według swojego pomysłu różne ustroje możemy zaszkodzić a nie poprawić?

Według swojego pomysłu? to zależy co to oznacza, bo zainteresowani tematem raczej mają ogólny pogląd gdzie co powinno się znaleźć. Nie ma to jednak jak zrobić pomiary i zastosować dedykowane np. pułapki basowe etc.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

No tak, ale Acoustik Lab napisał :

Zależy od umeblowania, wielkości pomieszczenia, ustawienia kolumn, miejsca odsłuchu itd.

I jeszcze mam pytanko,ponieważ budowa skyline ze styroduru jest dla mnie nie do wykonania pomyślałem o MDF, a dlaczego? ponieważ chcę by całośc była biała, a MDF będzie łaskawszy do malowania od drewna.Czy to dobry materiał? i jaki wymiar słupków wybrać 30mm czy może 38mm?To będzie ciężki ustrój ale myślę że nie zwali się na głowę po zastosowaniu solidnych kołków:)Dziękuję i pozdrawiam

tak .moja żona jest bez wyobrażni co do kolorów ścian,mnie się tez nie podoba,trzeba urządzić malowanie.

Hehe ;-) Wyobraźnie to może i ma - tylko, że bardzo oryginalną ;-)) Artystyczna dusza nie zazna zrozumienia wśród szarych Kowalskich ;-).

Wg mnie - fioletowy do zielonego totalnie nie pasuje. Poza tym skos w kolorze innym niż biały zawsze będzie przytłaczający i zmniejszający pomieszczenie. A to już blisko do psychoakustyki. Źle się czujesz w pomieszczeniu to gorzej gra muzyka. Ściana przy skosie kwestia gustu ( do białego wszystko pasuje ). Jednak Biały znowu górą w uwagi na to, że skos nie będzie tak zarysowany i jeszcze bardziej optycznie powiększy się pomieszczenie.

A więc moja propozycja - Zwykła złamana ( nieoczojebna ) biel. Charakter pomieszczeniu nadajesz tym co zawiesisz na ścianie i skosach. Jest to najbezpieczniejszy sposób urządzania. Duże białe powierzchnie rozbijesz drobnymi elementami aby nie męczyły oczu. U Ciebie będą to ''drobne'' dyfuzory ;-)

U nas ( w Polsce ) - biały jest symbolem dziadostwa bo biała farba jest najtańsza, poza tym białą farbą za kolumny malowali ;-))

@yama

Skyline z MDFu?

Ja myślę, że styrodur jest chyba łatwiejszy w obróbce, poza tym możesz poszukać gdzie wycinają maszyną CNC i nie bedzie problemu, może nawet szło by w jednym kawałku.

Wymiar słupków będzie miał wpływ na górną granicę pasma, czyli im węższy słupek tym wyższa częstotliwość. Pisaliśmy o tym.

Będę jednak budować skyline ze styroduru. oto mała próbka ustroju który ostatecznie ma pokryć sufit na powierzchni ok.160cm x 120cm Jeszcze pytanie- z kalkulatora wynika że ustrój ma 48 x48cm a więc będę montować jakby 12 takich ustrojów w jednej bryle.Czy ich osiowe położenie ma jakiś wpływ?Chodzi mi o to czy muszą być montowane jeden obok drugiego w takiej pozycji jaką pokazuje kalkulator,? czy może odwracać je względem siebie o 90 lub 180stopni? Dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaka wysokość najwyższej kolumny, bo wygląda na sporo?

Ja przykladałbym tak jak widzę w kalkulatorze, przykładając jeden do drugiego jadąc w prawo i później znowu od lewa do prawa w ten sposób jak widzę w kalkulatorze.

Kolejność słupków jest przypadkowa. Chciałem tylko sprawdzić jak to technicznie i wizualnie wygląda. Wysokość kalkulowana na 15cm i wielkość to 4 x 4

Hej

Mam zamiar zabrać sie w końcu za sufit. Potrzebuje dyfuzory 2d - powierzchnia hakiem 2m2. Myśle o czymś lekkim ze styroduru.

Gdzie to najlepiej kupić, zamówić ? Jakie są koszty takich ustrojów ?

Hej

Mam zamiar zabrać sie w końcu za sufit. Potrzebuje dyfuzory 2d - powierzchnia hakiem 2m2. Myśle o czymś lekkim ze styroduru.

Gdzie to najlepiej kupić, zamówić ? Jakie są koszty takich ustrojów ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz sobie zobaczyć.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

jakie wymiary zastosowac oraz zakres czestotliwosci dla diffractalla tak zeby pasmo calego dyfuzora oraz fraktala wewnatrz pojedynczego kanalu sie nachodzily badz byly blisko siebie.

ja liczac dyfuzor osiagam pasmo od 800 do 4000 hz a fraktal liczac na dolne pasmo rozpraszania na 4khz z raportu wynika ze jego prawdziwe pasmo bedzie zaczynac sie dopiero od 8khz... jak zniweowac ten dolek w calym pasmie difractalla..

bede wdzieczny za podpowiedz

• 2 tygodnie później...

W poniższym artykule poświęconym optymalizacji dyfuzorów z przegródkami i bez przegródek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

w podsumowaniu Cox pisze:

The second type of optimized diffuser was essentially a Schroeder diffuser with the fins removed. These "stepped" diffusers outperformed both Schroeder diffusers and the first type of optimized diffuser with fins. With the lack of fins, such diffusers should be cheaper to produce and be less absorbent than Schroeder diffusers.

(tłumaczył nie będę, w razie problemów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomoże)

Nie znam się dobrze na fizyce zjawiska dyfuzji dźwięku, ale z tego cytatu wynika chyba, że biorąc pod uwagę jakiś parametr (jaki?), dyfuzory bez przegródek o budowie zoptymalizowanej pod kątem tego parametru, działają lepiej.

W artykule zamieszczono wykresy działania dyfuzorów, gdzie na poziomej osi jest częstotliwość a na pionowej "Diffusion (dB)". Z wniosków wychodzi, że im wartość dyfuzji mniejsza, tym dyfuzor lepszy. Czym jest ta "Diffusion"?

Jeśli w powyższym nie ma żadnego haczyka, to co prócz tego, że Schroedera łatwiej "policzyć" przemawia za nim? Może dodanie opóźnienia?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acoustic Absorbers and Diffusers: Theory, Design and Application Trevor J. Cox,Peter D'Antonio

Widzę że angielski nie jest problemem to i książka znajdziesz :)

Pozdrawiam

The second type of optimized diffuser was essentially a Schroeder diffuser with the fins removed. These "stepped" diffusers outperformed both Schroeder diffusers and the first type of optimized diffuser with fins. With the lack of fins, such diffusers should be cheaper to produce and be less absorbent than Schroeder diffusers.

W wolnym tłumaczeniu:

Drugi typ zoptymalizowanych dyfuzorów to zasadniczo dyfuzory Schroedera z usuniętymi przegrodami. Te "schodkowe?" dyfuzory były bardziej skuteczne niż (przewyższały w swym działaniu) zarówno dyfuzory Schroedera jak i pierwszy typ (budowa jak Schroeder tylko że różna głębokość studni) zoptymalizowanych dyfuzorów z przegrodami. Ze względu na brak przegród, takie dyfuzory powinny być tańsze w produkcji i mniej pochłaniać dźwięk niż dyfuzory Schroedera.

:)

Witam szanowne grono. Od pewnego czasu chodzi i po glowie poprawy akustyki pokoju. Pierwsze nad czym chcialbym popracowac do panele z welny. Nie wiem czy to pytanie juz padlo, ale czy mozna zastapic PT 80 ktoryms z modeli Knauf Ecose?

Ukryta Zawartość

Pytam, poniewaz o ile to mozliwe, wolalbym stosowac welne ecose, ktora praktycznie w ogole nie pyli i wydaje mi sie byc "bezpieczniejsza" w bezposrednim uzyciu. Co na to spece tematu? :)

Ukryta Zawartość

Co do gęstości i doboru wełny to na forum panuje bardzo błędny mit. Finalnie wygląda to zupełnie inaczej niż się przedstawia.

Tego wlasnie narazie nie znalazlem, ale szukam jakis bardziej szczegolowych danych.

Dlatego też, podążając tym śladem, wysłałem maila do centrali KNAUF w Polsce z małym OPR w kwestii "Dlaczego tych danych nie publikują?". Z kopią do centrali. Może coś odeślą.

Na zagranicznych stronkach sa podane takie informacje. np tutaj

Ukryta Zawartość

Tylko te modele maja inne nazwy i nie wiem jakie sa krajowe odpowiedniki

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

problem z umieszczaniem dyfuzorów w miejscach pierwszych odbić - najpopularniejsze chyba wśród audiofilów zastosowanie - polega na tym, że są to bardzo nieliniowe przyrządy, dodajmy do tego zbyt mały dystans od dyfuzora do słuchacza i w związku z tym brak integracji fali odbitej - i wychodzi coś jak zwalczanie dżumy cholerą niestety

dyfuzory rzadko mierzy się jak należy tj. w sposób ilustrujący ten problem, dobry przykład takich właściwych pomiarów (w tym klasycznego dyfuzora RPG):

Ukryta Zawartość

widać wyraźnie jaka się robi sieczka

oczywiście ludzie, którzy sobie zrobili instalacje będą zapewniać jakie to super, może się tak zdarzyć, ale równie często to po prostu redukcja dysonansu podecyzyjnego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi