Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB LINEAR AUDIO RESEARCH

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wypadku nie było takiej potrzeby. Konsultowałem to z Panem Czyżewskim.

A dlaczego akurat te lampy kupiles?

Co dokladniej zmienilo sie w dzwieku?

Od wczoraj mam ia80 mk2 w domu i mam pytanie - czy on po solidnym wygrzaniu zmienia cos w brzmieniu? Góra, sybilanty sie wyostrzaja? Otwiera sie? Na razie to brzmi dosc "na jedno kopyto", np. Leben cs600 brzmial wg mnie duzo ciekawiej, nie wiem jak leben 300 na jego tle brzmi....

W tym wypadku nie było takiej potrzeby. Konsultowałem to z Panem Czyżewskim.

No tak, wlasńie doczytalem w instrukcji ia80, ze wymiana lamp zalecana u producenta bo trzeba je parowac i prady ustawiac - czyli autobias nie ma. To jak pożonglowac lampami - przeciez nie bede odsylal co chwila wzmaka do p. Czyzewskiego ze chce sprawdzic jak wzmak optymalnie gra z tymi czy tymi lampami ;)

?

Za bardzo nie wiem czego oczekujesz? Rozumiem, ze nie podoba Ci sie brzmienie ia30tmk2? Wiesz, wymiana lamp cos tam zmieni, ale nie oczekuj niewiadomo czego. Jesli teraz nie pasuje Ci dzwiek, to znaczy, ze to nie to. Ten wzmacniacz na lampach "fabrycznych" gra doskonale, jesli dla Ciebie nie, to wymiana lamp, kabli, bezpiecznikow itd. nic nie da.

Za bardzo nie wiem czego oczekujesz? Rozumiem, ze nie podoba Ci sie brzmienie ia30tmk2? Wiesz, wymiana lamp cos tam zmieni, ale nie oczekuj niewiadomo czego. Jesli teraz nie pasuje Ci dzwiek, to znaczy, ze to nie to. Ten wzmacniacz na lampach "fabrycznych" gra doskonale, jesli dla Ciebie nie, to wymiana lamp, kabli, bezpiecznikow itd. nic nie da.

Nie twierdzę, że wzmak ten, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę, gra źle. Z "doskonale" chyba bym się wstrzymał - miałem w domu 2 lata pre+power lampowe Shindo i póki co wcią tęsknię za tym moim "wzorcem" dźwięku... natomiast brakuje mi trochę pazura i drive'u - mam w domu Dynaco SCA35 z konca lat 60tych, po mocnym tuningu, typowa integra na kwadrze el84 i kurcze mam wrażenie, że jej 2x13wat (mniej więcej) daje więcej powera i PRATu niż te 30wat LARa. Dlatego pytam czy po wygrzaniu coś się zmienia/poprawia w tym dźwięku. A co do lamp - mimo wszystko na bazie żonglerki lampami w Shindo i Lebenie jednak widzę sens starych lamp - stąd pytanie. Czy ktoś wie jak ustawia się bias w ia80 - to przecież nie może być skomplikowana operacja, jest jakiś potencjometr w środku i wystarczy pomiar z odpowiednich lamp? ;)

Czy w tym wzmaku 6CA7 na wprost można zamienić na KT77? a na EL34?

No wlasnie mysle o tych psvane replikach phillips el34 oraz psvane na wzmocnienie, tylko co teraz z tymi jj sterujacymi - je tez bym chetnie wymienil....

Szkoda, ze nie mozna regulowac albo wylaczac tych lampek co podswietlaja wskazniki - jak dla mnie zbyt mocno swieci, zwlaszcza gdyby w ciemnym pokoju ten wzmak mial napedzac kolumny w kinie domowym 2.0 ...

Sterujace nie daja ogromnych zmian, wedlug mnie gra nie warta swieczki. Natomiast wejsciowa i mocy daja ogromne zmiany. Przy czym eh 6ca7 to dla mnie best buy w tej cenie. Potem mozesz sobie dobrac wejsciowa do wlasnych upodoban. Jesli po tych zabiegach nadal nie opusci cie audiofilia nervosa to proponuje szukac dalej u innego producenta.

Slysze tez, ze jeden z transformatorow cos pobrzekuje (slychac takie elektryczny przydzwiek stojac przy wzmaku a po zdjeciu obudowy slychac dosc wyraznie) akurat jeden po lewej stronie, jak w sluchawkach odkrece galke wzmocnienia na maxa (przy braku muzyki oczywiscie) to slysze w tym kanale po ktorej stronie jest trafo lekki przydzwiek, wiec cos tam moze sie z tego brzeczenia generuje..

Myślę że buczące trafo a przydźwięk w słuchawkach to dwie różne rzeczy i raczej nie mają ze sobą nic wspólnego

Lar pod słuchawki jest tak zestrojony by można było podłączyć te bardziej wymagające. Ja po zakupie musiałem wozić wzmak z moimi słuchawkami sennheiser hd 595 aby wyeliminować(prawdopodobnie tylko dobranie odpowiedniego rezystora) dość głośne brumienie. Na chwilę obecną słychać lekki przydźwięk i to właśnie jak by bardziej w lewym kanale oczywiście jak nie leci muzyka ale jest na tyle ciche że jak siedziałem przy laptopie i włączyły się mocniej wiatraczki to w słuchawkach przydźwięku już nie wychwycę ale tego przydźwięku w moim przypadku nie da się wzmocnić potencjometrem. Co do trafa to może w transporcie coś się obluzowało i może być to kwestia dokręcenia ale nie chcę nic podpowiadać bo ja nawet swojego nie rozkręcałem żeby go zobaczyć. Jest jeszcze jedna możliwość z trafem że coś zakłóca i powstaje składowa stała i wtedy trafo może tak się zachowywać i oprócz tego będzie się więcej nagrzewać choć w tym przypadku powinny chyba dwa zachowywać się podobnie. Jakby tak było to powinien to wyeliminować DC-Blocker od Tomanka.

No cóż - próbuję się skontaktować. Dwa sms, próba dodzwonienia się. Na razie bez rezultatu, ale może to chwilowe.

Przyznam jednak, że sytuacja w której użytkownik nie dostaje na kartce informacji jak ustawić bias we wzmacniaczu jest dla mnie zastanawiająca. Nawet z czysto praktycznego punktu widzenia - dostepności producenta/konstruktora za kilka dni, kilka lat. W życiu róźnie bywa. Przecież to musi jakoś być proste - w dwóch innych wzmakach dostałem od twórcy (Sonus Oliva) proste info - "bierzemy miernik, tu mierzymy na tych konkretnych nóżkach, ma być tyle i tyle mV a tym potenjometrem dostrajamy bias aby był prawidłowy." Wyobraźmy sobie teraz np. Lebena czy Shindo czy Kondo i info że aby zmienić lampy trzeba wysłać do Japonii wzmacniacz ;)

Zamowiłem te lampy repliki EL34. Z CHRL. Ale zastanawiam się nad sensem - jakoś serce tracę ;)

Edytowane przez adamgdansk

No nie wiem. To w tym wzmacniaczu na lampach sterujących też trzeba ustawiać bias. Myślałem, że bias ustawia się samodzielnie tylko na lampach mocy (no chyba, że wzmacniacz ma autobias) wtedy jest w zasadzie bezobsługowy. Lampy sterujące i wejściowe poprostu wymienia się i już oczywiście na takie same lub odpowiednie zamienniki. Jeśli ktoś chce może oddać wzmacniacz do serwisu i poprosić o wyregulowanie napięć pod konkretne lampy co właściwie jest rozsądnym posunięciem ale żeby samemu po nóżkach je obmacywać to chyba nie. No nie wiem. :-))

No cóż, też uważam, że wzmak albo powinien być zupełnie samoobsługowy z autobiasem albo z regulacją biasu, którą można zrobić samemu w domu. Brzmi logicznie.

Udało mi się dodzwonić ;) rzeczywiście - lampy wejściowe (12AU7) można sobie samemu zmienić - albo na inne 12AU7, ale i na 12AT7 (tylko, że wtedy będzie wyższe wzmocnienie = głośniej). Lampy 6CA7/EL34 można też. Sterujące natomiast (jak się okazało to w moim nie są to żadne 12AX7 - pomimo tego co pisze na necie - ale analogicznie są to 12AU7) już samemu nie należy zmieniać - ustawienie samemu prądów podkładu jak się okazuje chyba jest mało realne. Hmm.... to taki zakup z dreszczykiem emocji - czy jak za 2-3 lata będę chciał wstawić nowe lampy sterujące to będzie jeszcze gdzie wzmak posłać ;))))))))

Sterujące natomiast (jak się okazało to w moim nie są to żadne 12AX7 - pomimo tego co pisze na necie - ale analogicznie są to 12AU7)

To nie otwierałeś wzmacniacza aby sprawdzić?

Sterujące natomiast (...) już samemu nie należy zmieniać - ustawienie samemu prądów podkładu jak się okazuje chyba jest mało realne.

Ja bez problemu wymieniałem sterujące, oczywiście w ramach danego rodzaju lampy czyli np.: Sovtek 12AX7 na Psvane 12AX7.

To nie otwierałeś wzmacniacza aby sprawdzić?

Adam: otwierałem, ale zasugerowałem się opisem na necie, że nie przyszło mi do głowy, że może być inny typ lampy. I cholera kupiłem 12AX7 nowe Psvane ;(

Ja bez problemu wymieniałem sterujące, oczywiście w ramach danego rodzaju lampy czyli np.: Sovtek 12AX7 na Psvane 12AX7.

I co - działało bez problemu wszystko? Bo wg p. Eugeniusza - ryzykowne....

Trochę posłuchałem więcej IA80 mk2 ostatnio. Z Harbethami i z Art Emotion. Generalnie - zgadzam się z opiniami, że wzmacniacz gra równo a na dodatek pieknie prezentuje średnicę. Wydaje mi się jednak, że aby docenić kaliber tego brzmienia potrzeba kolumn, które grają pełnym pasmem, szczególnie jeśli chodzi o rozciągnięcie na dole, ale i dobre sybilanty są tu jak najbardziej na miejscu. Same SHL5 moim osobistym zdaniem nie są najszczęśliwszym wyborem ze względu na ich sposób prezentacji muzyki, który w połączeniu z charakterystyką LARa nie wydaje mi się optymalny. Z kolei podłączając ARTy - wrażenie dużo lepsze.

Wczoraj miałem okazję w miejsce LAR IA80mk2 wpiąć Lebena 300XS. Z HArbethami SHL5 - mimo wszystko Leben przy mniejszej mocy dał lepsze słuchowisko. Nie wiem jak i dlaczego ale spasował się z nimi - na górze i na dole. Natomiast słuchwkowo - tu punkt więcej dla LARa. Zarówno z Audeze LCD2.2F jak i AKG812 - dźwięk z LARa określiłbym jako pełniejszy na słuchawkach, bardziej dociążony.

No to teraz jestem ciekaw jak mi LAR zabrzmi jak wrzucę EL34 repliki Philipsa od Psvane. DHL już doręczył ;)

Prawdopodobnie zależy to od całego systemu u mnie lepiej wypadł lar ale wcale nie skreślam lebena ,ja miałem wersję 300F .Gdyby, nie miał lara to byłby leben. No i adam pisz jak tam te lampki nowe , bo szukam coś do swego.

Dam znać. MOże przed Wielkanocą uda się posłuchać - bo jutro wieczorem startuję do Gdanska i wracam dopiero po. Tym niemniej jeśli LAR nie "zatrybi" u mnie to będę szukał realnie kupca za sensowną cenę, a te fajne lampki też będą na zbyciu (ogłoszenie kontrolnie wrzuciłem)...

Wczoraj miałem okazję w miejsce LAR IA80mk2 wpiąć Lebena 300XS. Z HArbethami SHL5 - mimo wszystko Leben przy mniejszej mocy dał lepsze słuchowisko. Nie wiem jak i dlaczego ale spasował się z nimi - na górze i na dole. Natomiast słuchwkowo - tu punkt więcej dla LARa. Zarówno z Audeze LCD2.2F jak i AKG812 - dźwięk z LARa określiłbym jako pełniejszy na słuchawkach, bardziej dociążony.

No to teraz jestem ciekaw jak mi LAR zabrzmi jak wrzucę EL34 repliki Philipsa od Psvane. DHL już doręczył ;)

sprostowanie - mma IA30mk2 ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.