Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktos byl chetny to sprzedaje swojego Hegla HD20

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• 2 tygodnie później...

Proszę o pomoc. Zamierzam kupić:

Audio-gd NFB-10ES2

lub

TEAC UD-501 DSD

Jeżeli słuchaliście któregoś z wymienionych, to napiszcie panowie, co o nich myślicie.

Z uwagą przeczytam każdy wpis.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 3 tygodnie później...

Dla checy(bo nie wierzyłem w kable cyfrowe), podłaczyłem mojego daca usb kablem innym niż ten który był w zestawie. Mam asus i był w zestawie jakiś paździoch. Ten drugi to jakaś Hama na 20zł i różnica była spora na korzyść Hamy. Potrzebuje kabla długości 3m usb a-b w rozsądnej cenie. Możecie polecić coś sprawdzonego?

Dla checy(bo nie wierzyłem w kable cyfrowe), podłaczyłem mojego daca usb kablem innym niż ten który był w zestawie. Mam asus i był w zestawie jakiś paździoch. Ten drugi to jakaś Hama na 20zł i różnica była spora na korzyść Hamy. Potrzebuje kabla długości 3m usb a-b w rozsądnej cenie. Możecie polecić coś sprawdzonego?

Prześledź wątki :

http://www.audiostereo.pl/kabel-usb-godny-dac-a_96980.html/page__st__30

http://www.audiostereo.pl/dlugosc-kabla-usb-i-wplyw-na-jakosc-dzwieku_104046.html

http://www.audiostereo.pl/usb-do-pc-audio-bez-kompromisow_104405.html/page__st__30

http://www.audiostereo.pl/jak-dlugi-kabel-usb-a-b-do-konwertera-dac-a_104404.html

Pozdrawiam

Pygar

Co do kabli USB, miałem/mam kilkadziesiąt kabli, tańszych, i nie miałem problemów za dwoma wyjątkami

- odnośnie jakości wykonania, jeden wyrzuciłem jeden bo styki się wytarły, widzę że następny się wyciera

- co do długości, nie można dać jednoznacznej odpowiedzi, zależy od sprzętu współpracującego, miałem przypadek że kabel 5m nie chciał współpracować na jednym z konwerterów, po zamienieniu na 1,5m było OK

Odnośnie DAC to firmy komputerowe mają całkiem przyzwoity (parametrami) sprzęt, czasami lepsze niż z firm audio

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=443&area=en

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Juz po odsluchach Dragonfly z Wilsonami, nie bede podawal szczegolow bo to bez sensu i tak wiekszosc ludzi nie bedzie podlaczala AQ do takiego systemu:) W kompie byl ustawiony Fidelizer na extremists oraz jplay xtrem, throttle on i hibernate on. Powiem tak, po przelaczeniu z Wadii 850 nie bylo wykrzywienia twarzy, ze gra to bardzo nienaturalnie, do tego trzeba wziac pod uwage, ze Dragonfly byl podlaczony Qed performance czy jakos tak, najtanszym zdaje sie qedem:) a Wadia Mitem Magnum MA. Uwazam, ze jezeli system wysokich lotow nie wykazal jakis mocnych brakow Dragonfly to dobrze o nim swiadczy, bo czesto jest tak, ze slabe koponenty w dobrych systemach pokazuja swoje slabosci jak na dloni. Moim zdaniem ten AQ jest poprostu swietny jak na swoja cene:) W zasadzie nie mozna znalezdz jakichkolwiek brakow tego dacka, pozatym moze ktore QED wnosil, a mianowicie zmiekczenie basu i lekkie przytemperowanie gory. Zaskakujacy jest rozmiar sceny dzwiekowej tego dack wszerz jak i wzdluz...Poprostu rewelacja. Ja kupilem nowego za odpowiednik 800zl

Ifi iusb w znacznym stopniu poprawia brzmienie dragonfly-a (pisze to jako użytkownik takiego zestawu ze słuchawkami akg k702 anniversary)

http://www.audiostream.com/content/ifi-iusbpower-taking-audioquest-draginfly-dac-notch

Edytowane przez ptx

Slyszalem od kolegii, ze jest lepszy, ale mi narazie AD wystarczy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Szczesliwego Nowego Roku!

Panowie, temat ucichl, a nie powinien. Aktualnie jestem w rozterce, chcialbym kupic niedrogiego DACa, w cenie powiedzmy do 800zl za uzywke (czy moze lepiej 1kzl za nowego Matrixa?), chcialbym zeby DAC wywalil mi wokal do przodu i nie uplycil basu. Na chwile obecna zastanawiam sie mniedzy V-DAC ver 1, DAC ZERO, oraz... wczesniej wymienionym Matrixem. Pomozecie?

Aha, podpiety bedzie pod Marantza 5003, SB Dueta oraz kompa.

Poszukuję pomocy w sprawie zakupu DACa. Aktualnie posiadam mały zestawik NAD BEE 326, NAD 515 + MA BX 2 i teraz chciałbym zakupić na miarę możliwości finansowych jakiś przetwornik. Budżet to 2000 zł + ewentualnie kilka stówek. Może być używany.

I tu pojawiają się pytania. Czy warto kupić DACa z wyjściem słuchawkowym.....czy poprawi się jakoś odsłuchu w stosunku do dziurki NADa 326??? Zastanawiałem się nad Asus Xonar Essence One, Audiolab Q-DAC, NAD D1050 lub jakimś polecanym (nie pamiętam typu) Audio-gd....no chyba, że warto zwrócić uwagę na coś innego?

Będę wdzięczny za sugestie..

W całym zestawie grającym chcesz mieć najdroższe źródło?

Myślę, że te NADy przestały Cię już zaspokajać. I tu trzeba szukać zmiany.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Tak ogólnie, raczej skojarzenia

Do tego systemu DAC za ponad 2000 nie pasuje, chyba że to początek większej wymiany

Nie jest podane jak ten DAC ma być używany, jakie we/wy potrzebne

Oczywiście jak będzie dobry DAC z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym to poprawi, ale na ile i za ile, i to będzie raczej jako oddzielny system słuchawkowy ?

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Ok..ale...:

a) czy wpinając DACa nie mam możliwości poprawy jakości dźwięku..generalnie z najniższego cd 515?

b) czy zakładając zakup powiedzmy Xonar'a Essence One mógłbym się spodziewać lepszego odsłuchu wpinając do niego słuchawki a nie wzmacniacz?

c) w założeniu mam zakup odtwarzacza blue-ray i tu pojawia się kolejny problem..niektóre z nich nie mają wyjścia analogowego a korzystając z DACa mogę to spiąć i wpłynąć na poprawę odsłuchu..

Czy wiadomo coś w temacie NAD D1050? Jak do tej pory niewiele informacji o nim można odkopać..

Odnośnie DAC to firmy komputerowe mają całkiem przyzwoity (parametrami) sprzęt, czasami lepsze niż z firm audio

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=443&area=en

ZASILANIE Z USB - o NIE !!!!

ZASILANIE Z USB - o NIE !!!!

A czemu nie?

Buforujesz linię zasilaniaTomankiem czy AqVox'em i luzik.

Ja mam tak zasilany konwerter i problemu nie widzę.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Byc moze wyzej nikt nie dostrzegl mojego wpisu:

Panowie, temat ucichl, a nie powinien. Aktualnie jestem w rozterce, chcialbym kupic niedrogiego DACa, w cenie powiedzmy do 800zl.nNa chwile obecna zastanawiam sie miedzy V-DAC ver 1, DAC ZERO i Matrixem. Pomozecie? Czy moze znajde cos lepszego w tej cenie?

Aha, podpiety bedzie pod Marantza 5003 oraz SB Dueta.

• 2 tygodnie później...

Witam, zastanawiam się nad zakupem Daca, Mam możliwość zakupienia używanego Atoll Dac100, a że posiadam wzmacniacz Atoll in100, może byłoby to dobre połaczenie? Czy ktoś słuchał tego daca lub może polecić coś lepszego w cenie ok 1200zł ? Dac byłby podłączony poprzez usb z laptopem, w przyszłości może jakieś inne urzadzenia. Będę wdzi ęczny za jakieś opinie i sugestie. Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Graham Slee debiutuje w gronie producentów poważnych przetworników modelem Majestic.

Zewnętrzne zasilanie, kości Wolfsona, z ceną poszedł grubo: 1600 funtów.

Czy firma znana z produkcji bardzo muzykalnych urządzeń, ale raczej z kręgów analogu, jest w stanie utrzeć nosa doświadczonej na cyfrowym rynku konkurencji?

Wierzę w to głęboko i bardzo kibicuję Grahamowi.

Póki co - niecierpliwie wyglądam pierwszych recenzji...

http://www.gspaudio.co.uk/majestic-dac.htm

Majestic-front-4.jpg

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Rozumie,że kupujesz "egzemplarza" ? :-)

Nie sądzę.

Ze swoich obecnych gratów jestem na tyle zadowolony, że nie przewiduję dużych zmian w systemie w najbliższym czasie.

Jeśli jednak jakaś zmiana miałaby nastąpić, to właśnie byłby to DAC.

Ale nie mam dystrybutora Grahama Slee w pobliżu, żeby bezpośrednio porównać.

Chyba, że Kronos Audio ściągnie Majestica - wówczas mógłbym podjechać do Ulsteru na testy.

Póki co - chcę porównać moje przetworniki z okrzyczanym Eximusem April Audio.

Jeśli Eximus wdepcze je w ziemię ;) to nie będę kombinował, tylko wezmę Koreańca.

Jeśli różnica w dźwięku nie będzie uzasadniała różnicy w cenie - to jest jeszcze NAD M51 do wypróbowania.

Ale te NAD-y coś podejrzanie tanio chodzą jako używki, wystarczy spojrzeć na e-bay, wygląda więc na to, że zaawansowanie techniczne tego przetwornika niekoniecznie owocuje obłędnym dźwiękiem.

W sumie ciśnienia nie mam - najpierw Eximus.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dzieki.

Ale i tak niczego tam nie dowiedzialem, jak to gra itd.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 3 miesiące później...

Póki co - chcę porównać moje przetworniki z okrzyczanym Eximusem April Audio.

I jak Ci się spodobał Eximus?

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• Moderatorzy

szukam niedrogiego dac do podłączenia tv ze wzmacniaczem stereo.

rozważam fiio D03: http://allegro.pl/fiio-d3-taishan-audio-converter-oryginal-gwarancja-i4288928365.html

ale jest też następca fiio D07: http://allegro.pl/fiio-d07-przetwornik-doc-oryginal-gwarancja-i4276951696.html

który brać?

na korzyść 2 przemawia wyższe napięcie wyjściowe 2v zamiast chyba 1,6V i możliwość konwersji sygnału wielokanałowego do stereo czyli powinien chyba grać zawsze , a 03 może zamilknąć jeśli z tv po optyku wyjdzie wielokanałowy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.