Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

A ta pogawędka po to, aby ludzie nie kupowali tej śmietanki zasmrodzonej po której jest grypa żołądkowa.

Ja to rozumiem, ale to chyba nie na temat.

Na bocznicy jest klub o oszustach...

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Tu się z Tobą zgodzę. Nie obawiajmy się dawać negatywów a nawet w pozytywach pisać więcej niż tylko polecam itp. Mój przykład z zeszłego tygodnia. Kupiłem płytę J Lennona. Płyta przyszła w dobrym i zadowalającym stanie lecz zakurzona, jakieś wlosy długie na niej, rozklejająca się okładka. Gostek dostał pozytywa ale z wyszczególnieniem tego co mi się nie podobało. Okładka to trochę kleju i po sprawie, płytę wystarczyło szczoteczką przelecieć i już lepiej wyglądała. Ale fakt był faktem. Miałem też przygodę z lekkim uszkodzeniem gramofonu. Gostek uparł się że wysyłał sprawny, kasy nie odda, a gwarancja rozruchowa 2 tyg go nie interesuje bo wysłał sprawny. I co mu zrobić. Negatywa dostał z opisem za co i co znaczy dla niego gwarancja rozruchowa. Spór na alle trwa ale nie ma on żadnego znaczenia. gostek zakończył wszystkie swoje aukcje i pewnie już sprzedaje z innego konta. Zgłoszenie na policję nic nie dało. Po 2 tyg przysłali pismo że niczego nie podejmuja bo nie widzą tu oznak przestępstwa. Pozostaje tylko sprawa cywilna. Tylko czy warto?

Faktycznie, piszemy nie na temat wątku. Już milczę.

Edytowane przez Pilot353

Ja mogę wytłumaczyć sprawę negatywów. Większość ludzi dla świętego spokoju i bezpieczeństwa własnego konta nie wystawia komentarzy wcale, bojąc się rewanży. Są też sprzedawcy na tyle cwani, że zwrot kasy obiecują tylko i wyłącznie po pozytywnym komentarzu. Są też aukcje za porozumieniem, tak jak ja miałem w innych wpisach.

Ja wystawilem ze 3 negatywy i nie dostalem zadnego w zamian. Wszystkie 3 konta na ktore wysatwilem negatywy dawno sa zawieszone. Pamietam ze pisalem na e-mial do tych ludzi ze nie wroze im zbyt dlugiego pobytu na Allegro za swoje zachowanie i tak sie stalo.

?👈

Zgłoszenie na policję nic nie dało.

Ja raz zglosilem jak ktos sie podszyl pod konto sprzedawcy i przelalem jakiemus cwaniaczkowi 325zl. Do dzis zaluje ze poszedem z tym nanpolicje, bo nie dosc ze zglosilem sprawe, by ujac cwaniaczka to teraz dostaje pisma z sadu zebym stawial sie na swiadka do Wa-wy 300km od mojego miejsca zamieszkania. Nie dosc ze gosc mnie wydymal, to jeszcze teraz panstwo bedzie mnie dymac za dojazdy, dni wolne w pracy i nerwy. Paranoja.

?👈

To w temacie jest pokazanie, gdzie kupić grata audio w "stanie gabinetowym", a nie w temacie napisać, że się takiego kupiło i okazał się przewałką.

W temacie jest podać linka, że XY sprzedaje vintage, a nie w temacie podać, że ten XY sprzedał, ale składaka i złoma z piwnicy.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zdjęcia zostały dodane po licytacji, a główne przedstawia magnetofon.

Po zakończonej licytacji nie można edytować aukcji. Tak było kiedyś i tak jest teraz. Aukcja musi trwać, by można dodać coś do niej.

Trudno mi uwierzyć, że zobaczyłeś magnetofon zamiast cd i zalicytowałęś, a potem nie zajrzałeś na aukcję ani razu.

Ja mogę wytłumaczyć sprawę negatywów. Większość ludzi dla świętego spokoju i bezpieczeństwa własnego konta nie wystawia komentarzy wcale, bojąc się rewanży.

Masz 4 komentarze na allegro i tak wszystko wiesz o tym co robią ci, którzy mają kilkaset?

Tak naprawdę to osoba głównie kupująca ma komentarze gdzieś, bo i tak wysyła przelew po kupnie (z góry). Na komentarzach to zależy osobom względnie często sprzedającym.

Dlaczego radziłem umiar? Sprzedający ma jak dotychczas jednego negatywa od ciebie. Ty masz 4 komentarze i ugruntowane pojęcie na temat jak działa Allegro. A może to twoje konto nie jest pierwszym? Ktoś się może wkurzyć, jak będziesz rzucał takie oskarżenia, bo na razie to jest jeden głos do jednego. Czy naprawdę zgadzałeś się tylko na obniżenie ceny do połowy?

A sprawy mogą różnie wyglądać.

Dla przykładu. Kiedyś sprzedałem wzmacniacz. Był idealnie sprawny technicznie. Kupujący zapłacił, ja wysłałem dobrze zapakowaną przesyłkę. Trochę mnie zdziwiło, że nie wystawił komentarza choć dużo czasu minęło. Nie mam wielkiego doświadczenia na Allegro i dotychczas zawsze dostawałem komentarze. Zdziwiłem się bardzo, gdy zobaczyłem po miesiącu aukcję ze sprzedanym przeze mnie wzmacniaczem. Był to ten sam egzemplarz, bo poznałem go po pewnych drobnostkach na zdjęciu. Po dwóch miesiącach dostaję od kupującego mail z pretensjami, że wzmacniacz jest uszkodzony i on żąda wyjaśnień. Na szczęście zrobiłem sobie screena z jego aukcji, zapisałem nick jego kontrahenta i odpowiedziałem, że wyjaśnień to mogę ja żądać, skoro wzmacniacz już dawno sprzedał. I niech się zastanowi zanim napisze następny raz, bo zgłoszę próbę wyłudzenia.

Ja naprawdę nie wiem o co Tobie “StaryM” chodzi? Czy Ty się mnie nie czepiasz, czy ja Ci kiedyś stanąłem na odcisk. Staram się bardzo jasno i precyzyjnie opisywać, aby każdy chcący zrozumieć zrozumiał. Ty ciągle rozumiesz inaczej.

“Zdjęcia zostały dodane po licytacji,” oznacza, że dodał je po moim zalicytowaniu, kumasz. Sam to napisał też w dopisku do aukcji, więc musiała trwać. Naprawdę nie widziałeś?

I powiedz do jasnej ciasnej, co ma ilość komentarzy do wiedzy jaką człowiek posiada.

Wiesz, jak czytam Twoje wpisy w stosunku do mnie, to jakbym był na przesłuchaniu w policji. Jakieś podejrzenia,, insynuacje, straszenia. Człowieku wyluzuj. A może to Ty jesteś tym co mi sprzedał, albo kolegą po fachu. Lepiej nie pisz już więcej, bo ja nie rozumiem Twojej postawy. Podaję fakty i dowody, a Ty chcesz mi wmówić, że to ja jestem złoczyńcą. Litości chłopie. Ktoś zarobił podwójnie, a ja straciłem. Nie dociera to do Ciebie?

Pan StaryM postrzega świat w swoisty sposób, często trudno zrozumiały.

To tak ogólnie bo tej sprawy akurat nie znam i nie wnikam.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pan StaryM postrzega świat w swoisty sposób, często trudno zrozumiały.

Dla niektórych i tabliczka mnożenia jest trudno zrozumiała. Jakoś mnie to twoje ganianie za mną po rozmaitych wątkach nie dziwi.

Wiesz, jak czytam Twoje wpisy w stosunku do mnie, to jakbym był na przesłuchaniu w policji. Jakieś podejrzenia,, insynuacje, straszenia. Człowieku wyluzuj. A może to Ty jesteś tym co mi sprzedał, albo kolegą po fachu. Lepiej nie pisz już więcej, bo ja nie rozumiem Twojej postawy. Podaję fakty i dowody, a Ty chcesz mi wmówić, że to ja jestem złoczyńcą. Litości chłopie. Ktoś zarobił podwójnie, a ja straciłem. Nie dociera to do Ciebie?

Nie przesądzam niczego, ani też nie neguję twojej prawdy, chciałem ci jedynie wskazać, że to może być tylko twoja prawda i z zewnątrz niekoniecznie taka oczywista. W takich przypadkach lepiej ostrożnie formułować zdania, bo formalnie nic nie świadczy o tym, że miałeś do czynienia z oszustem, a raczej, że ewidentnie rozminęły się twoje oczekiwania z nadmiernie "poetyckim" opisem.

Ponadto dziwię się, że licytowałeś CD ze zdjęciem magnetofonu i nie zajrzałeś potem na aukcję. Nigdy bym tego nie zrobił.

Edytowane przez StaryM

Dla niektórych i tabliczka mnożenia jest trudno zrozumiała. Jakoś mnie to twoje ganianie za mną po rozmaitych wątkach nie dziwi.

Jednak potwierdza się że swoiste masz patrzenie na świat.Po co miałbym ganiać za tobą po innych wątkach?

Po prostu przeglądam różne wątki i widzę, że ty pojawiasz tu i tam.

A co do tabliczki mnożenia to był zarzut do mnie?...

No widzisz jak chcesz to potrafisz tak trochę z sensem i zrozumieniem.

Skoro chcesz nauczać to przyjmij naukę także. Jeślibym i ja i Koledzy chcieli iść Twoim rozumowaniem, opartym na podejrzliwości nie winowajcy, tylko pokrzywdzonego, to moglibyśmy napisać tak:

A może Ty StaryM faktycznie ten wzmak podpicowałeś, pozakładawszy chinole na elektronice i pchnąłeś na Allegro mając tak wielką wiedzę jak to się robi? Może właśnie ten kupujący się mało znał i w dobrej wierze sprzedał i kolejny kupujący mu zrobił awanturę. W takiej sytuacji zwrócił się do Ciebie, bo Ty mu sprzedałeś samograja na gwarancję rozruchową.

Widzisz kij ma 2 końce, ale i mnie i Kolegom do głowy nie przyszło, aby Ci to insynuować. Może rób tak jak i my, nie oceniaj pochopnie i to niewinnych ludzi, nie przyczepiaj im łatek podejrzliwości. Jak czegoś nie rozumiesz, to napisz na priva, ja wyjaśnię. Nie lubię być raz okantowany, a potem jeszcze na dodatek dostać po plerach od Kolegi z forum.

Edytowane przez Krajcar

Masz 4 komentarze na allegro i tak wszystko wiesz o tym co robią ci, którzy mają kilkaset?

Już pisałem na temat gnoja który jak parantulli wmawiał że wilgoć podczas transportu zniszczyła mu cd i pozwał mnie do sądu. Komentarze poza dwoma miał pozytywne. Ponad 200. W sądzie z sędziną był prawie na "Ty" . Sędzia stwierdziła też : Panie W... ile lat już się tu spotykamy? Co chwilę ma sprawy w sądzie.

W ugodzie pierwsze po punktach najważniejszych, to chu....ek zażądał wpisu o nie wystawianiu negatywnych komentarzy . Mogłem olać gnoja ale sędzia zadała mi proste pytanie żebym podpisał tę ugodę : czy ma Pan ochotę jeździć pół Polski na kolejne rozprawy, gwarantuje że Pan W. będzie ciągnął sprawę w nieskończoność.

Przykład dwa, koleś kupił ode mnie klocek który spalił mu tweetery scan speeka , nawet nic nie zażądał bo uważał że jak dostał sprzęt na gwarancji to w ch... bym go nie zrobił, a sprawa się dopiero po czasie wyjaśniła , a miał tylko 2 komentarze

Ilość komentarzy na gówno nie znaczenie .

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Widzisz kij ma 2 końce, ale i mnie i Kolegom do głowy nie przyszło, aby Ci to insynuować. Może rób tak jak i my, nie oceniaj pochopnie i to niewinnych ludzi, nie przyczepiaj im łatek podejrzliwości. Jak czegoś nie rozumiesz, to napisz na priva, ja wyjaśnię. Nie lubię być raz okantowany, a potem jeszcze na dodatek dostać po plerach od Kolegi z forum.

Wiem, że kij ma dwa końce i to właśnie usiłowałem ci dać do zrozumienia. A przede wszystkim to, że takie publikacje lepiej, gdy są ostrożne, bo nawet mając rację, można nieźle wtopić. Taki ktoś może się czepiać o pomówienia itp.

Już pisałem na temat gnoja /.../

Zdarzają się rozmaite przypadki. Miałeś pecha trafić na typowego pieniacza. Znam takie przypadki i z jednym miałem do czynienia. Dołączył mnie do pozwu, bo stałem akurat w miejscu jego sporu z kilkoma osobami. Pozew w mojej części odrzucono z powodu formalnego - nie znał mojego prawdziwego imienia, ale mój ówczesny szef i jeszcze jeden pracownik bujali się do sądu przez rok. ;)

Kwestie komentarzy poruszyłem z innego względu. Nie zawsze jest to kwestia, że ludzie nie chcą wystawiać negatywnych komentarzy z obawy o własne konto.

A druga sprawa...

Panowie, uważajcie na te okazje na Allegro. W razie wątpliwości, lub mało dokładnych zdjęć warto spróbować napisać i poprosić o lepsze zdjęcia. Pokorespondować z człowiekiem, unikać aukcji, gdzie jest napisane "nie odpowiadam na maile, tylko telefon". Mail jest świetnym dowodem w sądzie. Oszuści o tym wiedzą, a z nagrywaniem rozmowy różnie bywa, sądy tego nie lubią, bo łatwo takie nagrania podważyć, że "to nie mój głos, żądam powołania biegłego".

Jest wielu porządnych sprzedawców, a jak coś jest zbyt okazyjne, to każdemu powinna się lampka ostrzegawcza zapalać, zaś zdjęcia dobre i wyraźne to powinna być podstawa.

Dobra ta nasza moderacja, najpierw prosi.

Zaglądam tu bo może ktoś coś ciekawego znalazł i warto się zainteresować, ale takich wpisów to ostatnio 1-2 na stronę.

A moze szanowna moderacja conieco wykasuje aby temat był czytelny i zgodny z tematem, bo ten powyżej ciągnie się w 2 wątkach.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dziwią mnie wypowiedzi "detektywa" piszącego posty #18962, 18965 i 18968, który zbanował mnie w innym wątku za pytanie po co skupuje tanie cedeki tego samego modelu Denona w różnych stanach obudowy. Podobno bada róznice dźwięku, a poza tym (jak sam odpowiada) ma same pozytywy na allegro.

No, no... Cena niezła, stan też całkiem całkiem. Przy normalnym ustawieniu nic nie będzie widać.

U nas ostatnio stały runchle bodaj za 19.000zł z odpryskami lakieru na froncie i jakimś fajansem naklejonym na tweetery.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wygląda jakby na kabel Lightspeed zapiął wtyki Proteus Copper. Mam rację, czy nie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Faktycznie, cena fajna, ale przyglądałeś się fotce tyłu? Mi to trochę pachnie jakimś ..zalaniem? Nie jestem oczywiście pewien, ale tak to wygląda.

Zawsze można pogadać i popytać. Podał numer tel.

Ten to chociaż na tyle uczciwy:

Ukryta Zawartość

Kupią, kupią na obudowę do rzęcha ze szrotu i pójdzie jako "stan gabinetowy,niegrzebany" za 900 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co o tym sądzicie? Jeden koleżka z forum chce odsprzedać, warto?:) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Koles kupil same bebechy to zrobil obudowe z wiorowki i dobra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

nie no, to wiem, ale czy warto?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Koles kupil same bebechy to zrobil obudowe z wiorowki i dobra :)

Ukryta Zawartość

Czepiasz się, najważniejsze, że nie grzebany i ma gwarancję - aż 1 (jeden) tydzień. No i kurier za darmo, a to w audio najważniejsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krajcar

To jest chyba najczęściej sprzedawany egzemplarz cd Marantza na allegro :)

Leniwcom nie chciało się nawet zrobić nowego aktualnego zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.