Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pierwszy i nie ostatni. Są bezkarni bo Policja niechętnie przyjmuje zgłoszenia, a prokuratura umarza, a nawet nie pozwala wszcząć śledztwa. Udaje się tylko odzyskać kasę z Allegro, ale pod warunkiem, że odeślecie towar na swój koszt, wtedy nie mając towaru i kasy prokurator musi dać pozwolenie na dochodzenie.

Kombinatorzy wiedzą o tym doskonale, nic nie tracą, bo jeśli klocek wróci na koszt klienta, to mogą go dalej wystawiać. Jak klient zgłosi odstępstwo od opisu, to prokurator umorzy i nie dostanie od Allegro ani grosza.

Teraz jest złoty okres dla wszelkiej maści złodziei i kombinatorów.

W grudniu kupiłem laptopa niezgodnego z opisem, z pirackim Windowsem. Nie chcieli oddać kasy i przyjąć zwrotu, zgłosiłem na Policję z dowodem odesłania. Było śledztwo i na podstawie dokumentu z Policji dostałem rekompensatę z Allegro. Straciłem tylko na kosztach odesłania i listu do Allegro z dokumentacją. Jakież było moje zdziwienie jak sprawa została umorzona z braku znamion przestępstwa. Nie wiem jak to działa, ale na podstawie przyrzeczenia, że laptopa mi odeślą Policja i prokurator zamknęli dochodzenie. W pale się nie mieści. Laptopa nie przyjąłem i stan na dzień jest taki, że ci ludzie mają i towar i pieniądze i są bezkarni. Nikt nawet się nie zainteresował pirackim Windowsem. Mało tego napisała kobieta, że zastanawia się czy mnie nie pozwać do sądu za to, że ją niesłusznie oskarżyłem (????).

Nie zgłaszałem zażaleń, bo swoje pieniądze miałem, a piszę to, aby Koledzy zobaczyli jakie jest w Polsce prawo.

Edytowane przez Krajcar

Nie zgłaszałem zażaleń, bo swoje pieniądze miałem, a piszę to, aby Koledzy zobaczyli jakie jest w Polsce prawo.

Prawo stanowią posłowie w sejmie, a tych posłów wybieramy my, wyborcy.

Mamy wiec takie prawo, jakie w pewnym sensie sami tworzymy wybierając na posłów złodziei, dewiantów i chorych psychicznie ludzi.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W grudniu kupiłem laptopa niezgodnego z opisem, z pirackim Windowsem.

Tu akurat jest sprawa prosta - dzwonisz na infolinię Microsoft. I oni się dobierają tym ludziom do tyłków.

Allegro to portal dla ludzi mądrych, znających się na rzeczy. Kupiłem tam dziesiątki różnych klocków - czasem wartych duże pieniądze jak końcówka mocy A-50V czy dzielony zestaw z serii 90. Za każdym razem odebrałem osobiście mimo że to drugi koniec Polski. Moje pieniądze zasługiwały na to żeby o nie zadbać. Kupowałem także tańszą elektronikę, w tym odtwarzacze CD, wzmacniacze itp. Dla brata, kuzyna i kilku znajomych. Ich wartość nie przekraczała 2-3 tysięcy PLN. Sęk w tym aby umieć rozmawiać ze sprzedawcą i na podstawie jego odpowiedzi wyczuć z kim mamy do czynienia i jakie jest prawdopodobieństwo iż przedmiot przyjdzie w innym stanie niż opisywany. Ważne są duże zdjęcia i pisemna gwarancja rozruchowa (dają ją np komisy ale ceny wtedy są nieco wyższe). Warto także poczytać komentarze. Przydatna bywa wiedza o tym co kupujemy i o wartości rynkowej przedmiotu. Tak naprawdę decyzja na zawarcie transakcji na Allegro powinna być poprzedzona dokładną analizą okoliczności. Gwarancja rozruchowa z pieczątką firmy mającej doświadczenie w handlu i dziesiątki zadowolonych klientów powinna sprawić że poczujemy się bezpiecznie. Nikt nie będzie ryzykował wizerunku na który pracował latami dla kilku stówek.

Edytowane przez Accu

Accu dobrze to ujął. Kupować trzeba z rozwagą, spokojem i odpowiedzialnością oraz uprzedniej dokładnej weryfikacji sprzedającego/przedmiotu etc. Sam tak do tego podchodzą i na setki, jeśli w tej chwili nie tysiące rzeczy tam kupionych, nie miałem przykrych przygód. No może poza 2 wpadkami z CDs po 10 PLN, ale to się nie liczy, jeśli rozmawiamy o sprzęcie audio, rtv etc.

Kolejny przykład dobrego humoru i ułańskiej fantazji sprzedającego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po 25 latach leżakowania i drobnym tunningu 100% przyrost wartości w stosunku do ceny sklepowej ;)

Ukryta Zawartość

przykład dobrego humoru i ułańskiej fantazji sprzedającego

pomijając cenę i jej zasadność ...

20tys i jedno zdjęcie miniaturka ściągnięte z sieci: (iście ułańska fantazja)

Ukryta Zawartość

To się nie może sprzedać NA ALLEGRO, jeśli w ogóle ...

Ukryta Zawartość

Nie wiem co jest złego w tym, że ktoś wystawia towar za cenę która uważa za stosowną.

No ale jeśli tak to i ja dam przykład dobrego humoru i ułańskiej fantazji sprzedającego

Ukryta Zawartość

Sprzedającego i producenta chyba pojebało...

Moja babcia miała kiedyś stare żelazko, a w nim taki sam sznur :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie wiem co jest złego w tym, że ktoś wystawia towar za cenę która uważa za stosowną.

No ale jeśli tak to i ja dam przykład dobrego humoru i ułańskiej fantazji sprzedającego

Ukryta Zawartość

Sprzedającego i producenta chyba pojebało...

Moja babcia miała kiedyś stare żelazko, a w nim taki sam sznur :)

Twoja babcia miala w tym sznurze wtyczki z włókna węglowego? Niezła babcia. Acrolink tani nie jest a to jeszcze nie najdroższy XLR jakiego widuję. Fakt, powoli producentom odwala.

Ukryta Zawartość

Twoja babcia miala w tym sznurze wtyczki z włókna węglowego? Niezła babcia. Acrolink tani nie jest a to jeszcze nie najdroższy XLR jakiego widuję. Fakt, powoli producentom odwala.

Rozumiem ze taka wtyczka wnosi potezne zmiany na plus.

?👈

Ukryta Zawartość

post-21122-0-78694000-1374658207_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez trent_z

"Jeden z najlepszych tunerów wyprodukowanych na świecie" za jedyne 49zł i jeszcze stoi?

Ludzie to są jednak debile i w ogóle się nie znają. Taka okazja...

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

a tymczasem właściciel rupiecia chyba nas czyta, bo pojawiła się opcja licytacji od 1888,88 zł bez ustawionej ceny minimalnej (wcześniej było tylko kup teraz). ciekawe czy ktoś się skusi...

Ukryta Zawartość

Nie tak dawno stały na licytacji za 129 zł, napisałem w innym wątku, że siedzą tam prawdopodobnie seasy - ktoś miał nosa i kupił : )

Myślę jednak, że za tą cenę dalej warto je licytować bo jak dokładniej się przyjrzeć to na 99% siedzi tam metalowy seas 27TBC czy jakoś tak, który stosuje również Harpia Acoustic w swoich wyrobach i nie tylko ona.

Dół wygląda na seas p17, choć może nie do końca.. sam nie wiem.

Jeśli tylko dobrze to wszystko ze sobą zgrane to mogą grać całkiem zacnie.

Ciekawi mnie jak wygląda zwrotnica.

Widziałem kiedyś wyższe podłogowe modele Delec'a i nie była to jakaś tania fuszerka.

Ukryta Zawartość

"Jeden z najlepszych tunerów wyprodukowanych na świecie" za jedyne 49zł i jeszcze stoi?

Ludzie to są jednak debile i w ogóle się nie znają. Taka okazja...

Jak juz przy tunerach jestesmy:

Ukryta Zawartość

"JEST TO PRAWDZIWY RODZYNEK NA RYNKU WTÓRNYM...

JEST TO PRAWDZIWA LEGENDA FIRMY"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

Ukryta Zawartość

ciekawe czy ktos się skusi

Ukryta Zawartość

Szukanie frajera!!! To jest dobre japońskie wydanie na złocie i tyle.

Wartość takich pojedynczych płyt to ok 100-150zł. Podwójna może 200zł.

Facet szuka łosia.Pewnie sądzi, że skusi na złoto. Śmiechu warte.

Zapakowanie w folię termokurczliwą to też żaden problem, więc nie ma

pewności czy taka nówka.

Rozumiem ze taka wtyczka wnosi potezne zmiany na plus.

Nie, no oczywiście, że reszta kabla jak u babci w żelazku, zamaskowana tylko wtyczką. Pewnie. Wpadleś na światowy przekręt Acrolinka :) To czemu nie wybierzesz się do antenatki, nie zabierzesz kabelka i nie dokupisz chinskich wtyków? Pomyśl, ile byś zarobił.

Może nie allegro, ani ebay ale jak tak wyglądają aukcję na innych portalach służących do transakcji to jednak nie ma co narzekać na naszego monopolistę.

Ukryta Zawartość

Komentarz chyba zbędny. Szkoda, że nie mieszkam bliżej tego człowieka. Chętnie umówiłbym się na odsłuch tego wszystkiego : )

Ciekawe jaką miałby wymówkę..

Dodam, że na allegro facet o tym samym nicku jest zawieszony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Excalibue
  • 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

W zeszłym roku niemal identyczne paczki (moje były nieco jaśniejsze) opchnąłem za 2.400zł o ile dobrze pamiętam,

a widziałem na Allegro same głośniki z tych kolumn w cenach od 800 do 1.000 zeta za parę zajechanych kapeluszy.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Pierwsze QBA Sobieski wyglądały podobnie, a ludzie się za nimi srali, także wszystko rzecz gustu :)

Chodziło mi bardziej o to, że w takiej cenie, to dla samych głośników warto je kupić.

Za pięć stówek każdy stolarz Ci wystruga co tylko chcesz i spokojnie można się zamknąć w dwóch tysiącach,

podczas gdy zadbane używki z logiem Focala osiągają dzisiaj z palcem w tyłku cenę 3.000zł i więcej, a weź kup.

Powodzenia życzę, ostatnią wystawioną na allegro parę ja kupiłem i to było już ze trzy albo i cztery lata temu.

Ukryta Zawartość

jak by nie patrzeć - okazja

Ukryta Zawartość

Hi-Endowy DVD Player:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Może nie allegro, ani ebay ale jak tak wyglądają aukcję na innych portalach służących do transakcji to jednak nie ma co narzekać na naszego monopolistę.

Ukryta Zawartość

Komentarz chyba zbędny. Szkoda, że nie mieszkam bliżej tego człowieka. Chętnie umówiłbym się na odsłuch tego wszystkiego : )

Ciekawe jaką miałby wymówkę..

Dodam, że na allegro facet o tym samym nicku jest zawieszony.

Napisałem do tego Pana 30.07.2013 zero odpowiedzi.

Oczywiście napisałem że chcę odebrać osobiście i czy jest taka możliwość.

Ukryta Zawartość

,... ale wzmacniacz zacny, ciekawe,.... znam jednego co podobnego crowna posiada, czy ktoś też ma tą końcówkę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.