Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

tv obecne robią to i tak dużo lepiej niż ostatnie crt (skalowanie), odbieram sygnał cyfrowy naziemny i ostatnio dorzucili Polsat HD-1080i, mam też zaprogramowany Polsat 576i + na tunerze analogowym, siedząc 3,5-4m od tv nie do odróżnienia który sygnał jest nadawany (mam na myśli cyfrowy sygnał) jedyna różnica jaką można wychwycić to logo stacji, 1080i-żyleta, 576i-trochę ząbkuje, na analogu dodatkowo potrafi rozmyć, tyle że trzeba usiąść ok 2m przed tv aby te różnice wychwycić.

Co do samego przetwarzania niższych rozdzielczości do wyższych wg. mnie kolejny chwyt marketingowy... mam hdd playera w którym mogę każdy sygnał skalować do 1080p i czy film typu rmvb, divx, dvd, mkv... przełączając skalowanie w górę zero różnicy... na tv 46' Większą poprawę można zauważyć bawiąc się regulacją ostrości w tv

123... test

mam hdd playera w którym mogę każdy sygnał skalować do 1080p i czy film typu rmvb, divx, dvd, mkv... przełączając skalowanie w górę zero różnicy...

Bo filtr skalujący ma tą samą dokładność w owym HDD playerze co w TV

Żadna kropka, ślepy jesteś co napisał?

Ty bankowo.

kyle

Przestań znów pierdoły wymyślać i pisać.

I nawzajem. Nadal nie odpowiedziałeś na proste pytanie co rozumiałeś przez "upsampling obrazu" z pytania kolegi, tylko odpowiedziałeś "nie".

Panowie bardzo proszę o nieprawienie sobie "uprzejmości inaczej" :)

Lech36 napisał:

pamiętaj że matryce IPS bez local dimming mają słaby kontrast statyczny

Nie bardzo rozumiem w czym leży problem. Przecież każdy TV ma regulację. Nie można kontrastu w tym przypadku ustawić wyżej niż to się praktykuje w innych telewizorach i po problemie? Czy dobrze sobie to wyrozum(k)owałem?

Spytałem na priv czy warto się upierać przy 200 Hz. Dzięki za odpowiedzi. Wynika z nich, że nie ma sensu, gdyż różnica pomiędzy 100 Hz a 200 Hz jest pomijalnie mała, nawet niezauważalna.

No więc na dziś mamy na warsztacie dwa telewizory:

Samsung UE 40D5000 - 40", najlepsza cena to 2242 zł

LG 42LV5500 - 42" najlepsza cena to 2665 zł.

LG jest o 2" większy i ma matrycę IPS. Pozatym są do siebie bardzo zbliżone: obydwa są 2D, mają podświetlenie LED krawędziowe, bez Local Dimming.

Oczywiście, że w najbliższym czasie dokonam bliższego zapoznania się z obydwoma, tak jak niedawno zrobiłem w przypadku Quattrona.

* Który z tych dwóch byście rekomendowali?

* Na co zwrócić szczególną uwagę?

* Czy dodatkowe 2" oraz matryca IPS warte są dodatkowych 423 zł?

Lech36 napisał:

pamiętaj że matryce IPS bez local dimming mają słaby kontrast statyczny

Nie bardzo rozumiem w czym leży problem. Przecież każdy TV ma regulację. Nie można kontrastu w tym przypadku ustawić wyżej niż to się praktykuje w innych telewizorach i po problemie?

Nie. Nie przekroczysz fizycznego kontrastu matrycy (stosunek jasności czarnego do jasności białego) manipulując w menu. Jedyny sposób na zwiększenie kontrastu ponad kontrast matrycy to lokalne wygaszanie podświetlenia. IPS mają niższy kontrast od np. PVA (oczywiście zakładamy brak lokalnego wygaszania itd.). Tak więc Lech36 prawdę napisał.

Co to jest i jak działa skaler obrazu (upscalling)?

Hasło High Definition, kojarzące się z obrazem wysokiej jakości, niejedno ma imię. Najlepiej świadczą o tym wyświetlacze HD (telewizory LCD, PDP, projektory), które różnią się rozdzielczością - może to być 1920x1080 (Full HD) lub np. 1280x720, możliwości jest jeszcze więcej. Taki telewizor będzie współpracował z przeróżnymi źródłami sygnału dysponującymi znów niejednolitym formatem rozdzielczości. Najprostszą i optymalną sytuacją jest odtwarzacz Blu-ray z płytą 1920x1080, podłączony do telewizora z matrycą o tych samych tzw. natywnych parametrach. Niestety nie zawsze można na to liczyć, użytkownik najlepszego nawet telewizora może zechcieć obejrzeć telewizję (sygnał SD niskiej rozdzielczości), podłączyć stary magnetowid czy odtwarzacz DVD. Aby więc zapewnić kompatybilność dwóch urządzeń (np. źródła sygnału o niskiej rozdzielczości i wyświetlacza o wysokiej rozdzielczości), producenci posługują się skalerami - procesorami wizyjnymi, których zadaniem jest konwersja sygnału z jednej postaci (rozdzielczości) na inną. Gdybyśmy nie mieli skalera, telewizor Full HD nie mógłby pracować z sygnałem telewizyjnym, który nie niesie wystarczającej ilości informacji, by zapełnić cały ekran. Dzisiejsze skalery są miniaturowymi, ale potężnymi komputerami, które na bazie skomplikowanych algorytmów i analizy zawartości obrazu starają się 'dopasować' sygnał do zadanej specyfikacji. Są oczywiście rozwiązania lepsze i gorsze, tańsze i droższe, dlatego finalna jakość obrazu (skalowanego) uzależniona jest od możliwości systemów skalujących. Skaler to integralna część każdego nowoczesnego wyświetlacza, posiadają go także odtwarzacze Blu-ray, niemal wszystkie DVD, a także wiele amplitunerów. Praca skalera to nie tylko podnoszenie rozdzielczości (takie upskalery do 1080p są rzeczywiście najpopularniejsze), ale także, w razie potrzeby, przetwarzanie sygnału wyższej rozdzielczości na niższą, odpowiadającą wymaganiom sprzętu lub wyjścia sygnału. Często w opisach pojawia się słowo upskaler, które oznacza skalowanie z niższej do wyższej rozdzielczości, upskaler (lub proces - upscalling) jest więc szczególnym, najbardziej pożądanym, przypadkiem skalera.

Nie przekroczysz fizycznego kontrastu matrycy (stosunek jasności czarnego do jasności białego) manipulując w menu. Jedyny sposób na zwiększenie kontrastu ponad kontrast matrycy to lokalne wygaszanie podświetlenia. IPS mają niższy kontrast od np. PVA (oczywiście zakładamy brak lokalnego wygaszania itd.). Tak więc Lech36 prawdę napisał.

Nikt nie mówi o przekraczaniu fizycznego kontrastu matrycy. Ale przecież na codzień nigdy kontrastu nie wykorzystujemy w 100%. Powiedzmy, że na PVA mamy go ustawionego na 50%, to na IPS ustawimy na 75% i na ekranie zobaczymy to samo. To tylko takie liczby z sufitu, dla przykładu, proszę się nimi nie sugerować.

Nikt nie mówi o przekraczaniu fizycznego kontrastu matrycy. Ale przecież na codzień nigdy kontrastu nie wykorzystujemy w 100%. Powiedzmy, że na PVA mamy go ustawionego na 50%, to na IPS ustawimy na 75% i na ekranie zobaczymy to samo. To tylko takie liczby z sufitu, dla przykładu, proszę się nimi nie sugerować.

Bywa że kontrast ustawiony na 50% = kontrast natywny, bez "przepaleń barw"/zlewania odcieni w światłach. Jest to praktycznie maksymalny kontrast bez artefaktów. Czyli "Na codzień" jak najbardziej wykorzystujesz w pełni dostępny kontrast. Kiedy ustawisz kontrast ponad natywny dochodzi do zlewania odcieni w światłach - był przykład wklejany na forum przez zwolenników plazm i pisałem z czego owe przepalenie wynika (właśnie z ustawień RGB+kontrast).

• Moderatorzy

witam,

mój 47-9500, przyszedł, odpaliłem go , poogladałęm, choć jeszcze może coś kryje bo instrukcji obsługi na płycie cd jeszcze nie odpaliłem ale pierwsze wnioski mogę napisać:

wygląd- lita szyba, cienkie obramowanie - och, ach

podstawka, dobrze wygląda, ale telewizor nie jest super stabilny, na szczęście mało waży

dżwięk- jak na płaszczkę może być, do wiadomości wystarczy

gniazda z tyłu, dużo, do wyboru , do koloru, nawet pełnowymiarowe euro,jeden minus to brak analogowego wyjścia audio(może jeszcze nie aktywowałem?), jest audio optic

pod USB podpiąłem twardy dysk, filmy chodzą bez problemów, skalowanie lepsze niż z dvd po scarcie, nie czyta rmvb, nie widzi napisów jeśli film jest w mp4

zdjęcia z twardziela REWELACJA - super naturalne kolory, brak migotania, masa szczegółów, ja przestawałem widzieć jakiekolwiek piksele od około 90 cm i z takiej odległości można oglądać bez zmęczenia

filmy (avatar 720) zajebisty, bardzo szybki obraz, dobra czerń, brak jakiegokolwiek migotania, zero smug, żeby było sympatycznie to oglądałem film z 2,5 metra, więc do normalnego oglądania z 4 spokojnie polecam

filmy w nocy - niestety widać nierównomierność podświetlenia, włączyłem obraz nieco ciemniejszy i plamy przestają przeszkadzać ( oczywiście jeśli w nocy nie oglądamy nocy na filmie to problemu nie ma,

jak się jeszcze nim nacieszę to napiszę coś więcej

generalnie z zakupu jestem bardzo zadowolony, brak wątpliwości i dysonansu pozakupowego, ładny telewizor do oglądania nawet z bliska, w jasnych pomieszczeniach, w nocy wychodzi jedyna wada(podświetlenie)

P.S. jeśli ktoś ma test tego tv i optymalną kalibrację z Płaskich Ekranów z marca 2011 to bardzo poproszę na priva lub na forum

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

witam,

mój 47-9500, przyszedł, odpaliłem go , poogladałęm, choć jeszcze może coś kryje bo instrukcji obsługi na płycie cd jeszcze nie odpaliłem ale pierwsze wnioski mogę napisać:

wygląd- lita szyba, cienkie obramowanie - och, ach

podstawka, dobrze wygląda, ale telewizor nie jest super stabilny, na szczęście mało waży

dżwięk- jak na płaszczkę może być, do wiadomości wystarczy

gniazda z tyłu, dużo, do wyboru , do koloru, nawet pełnowymiarowe euro,jeden minus to brak analogowego wyjścia audio(może jeszcze nie aktywowałem?), jest audio optic

pod USB podpiąłem twardy dysk, filmy chodzą bez problemów, skalowanie lepsze niż z dvd po scarcie, nie czyta rmvb, nie widzi napisów jeśli film jest w mp4

zdjęcia z twardziela REWELACJA - super naturalne kolory, brak migotania, masa szczegółów, ja przestawałem widzieć jakiekolwiek piksele od około 90 cm i z takiej odległości można oglądać bez zmęczenia

filmy (avatar 720) zajebisty, bardzo szybki obraz, dobra czerń, brak jakiegokolwiek migotania, zero smug, żeby było sympatycznie to oglądałem film z 2,5 metra, więc do normalnego oglądania z 4 spokojnie polecam

filmy w nocy - niestety widać nierównomierność podświetlenia, włączyłem obraz nieco ciemniejszy i plamy przestają przeszkadzać ( oczywiście jeśli w nocy nie oglądamy nocy na filmie to problemu nie ma,

jak się jeszcze nim nacieszę to napiszę coś więcej

generalnie z zakupu jestem bardzo zadowolony, brak wątpliwości i dysonansu pozakupowego, ładny telewizor do oglądania nawet z bliska, w jasnych pomieszczeniach, w nocy wychodzi jedyna wada(podświetlenie)

P.S. jeśli ktoś ma test tego tv i optymalną kalibrację z Płaskich Ekranów z marca 2011 to bardzo poproszę na priva lub na forum

Na flatpanelsHD jest ustawienie po kalibracji 9500 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

After calibration

Profile: Expert 1

Backlight 35

Contrast 90

Brightness 50

V/H Sharpness 50

Colour: 50

Tint: 0

Dynamic contrast: Off

Clear White: Off

Dynamic contrast: Off

Skin color: Off

Noise Reduction Off

Digital Noise Reduction Off

Gamma Medium

Black level Low

Real Cinema Off

Colour gamut Standard

Edge enhancer Off

xvYCC Auto

Colour filter Off

Colour Temperature Warm

Gamma 2.2

RGB

Method: 2 points

Pattern: Outer

• Red contrast: 0

• Green contrast: -1

• Blue contrast: 2

• Red brightness: 1

• Green brightness: -2

• Blue brightness: 12

TruMotion Off/On

LED local dimming On

Aspect ratio Just scan

Jeżeli film odtwarzasz przez USB TV to nie masz dostępnych wszystkich regulacji. Odtwórz coś z BD (np Avatara) to wtedy dopiero będzie pełny efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

jeden minus to brak analogowego wyjścia audio(może jeszcze nie aktywowałem?)

Jeżeli nie ma wyjścia audio po przez cinche, to możesz użyć kabla euro-cinch, chyba, że o inne wyjście analogowe audio Ci chodzi...

pozdrawiam

• Moderatorzy

Lech, dzięki za stronę i dane do kalibracji, swoją drogą są to dane zbliżone do oryginalnych ustawień dla trybu expert 1, trzeba tylko włączyć lokalne wygaszanie

teoretycznie Jbmar ma rację z wypuszczeniem audio: w euro trzebaby wetknąć odpowiednią przejściówkę (koniecznie Out),

wg mnie jak narazie jest to jedyny minus funkcjonalny LG 47LX9500

teoretycznie Jbmar ma rację z wypuszczeniem audio: w euro trzebaby wetknąć odpowiednią przejściówkę (koniecznie Out),

wg mnie jak narazie jest to jedyny minus funkcjonalny LG 47LX9500

nie wiem jak w LG ale w Samsungu jest dźwiek na Euro ale tylko gdy sygnał jest z tunera natomiast z twardego dysku nie wychodzi a szkoda bo ja oglądam praktycznie tylko filmy HD z USB. Może jest jeszcze wyjście słuchawkowe, nie jest to jakośc audiofilska ale film się obejrzy. Trzeba się chyba będzie zaopatrzyć w DAC-a tylko do TV.

W USA LG55LW9500 już dostępny (na razie drogi)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

w usa 4000 $ - w europie 4000 Euro - 15 000 kpln ;)

Nie, no bez przesady. 15000 PLN (bez "k"). 15000 kPLN to by było 15 000 000 PLN. Aż tyle nie kosztuje. Choć i tak ma cenę absurdalnie wysoka. :)

• Moderatorzy

Nie, no bez przesady. 15000 PLN (bez "k"). 15000 kPLN to by było 15 000 000 PLN. Aż tyle nie kosztuje. Choć i tak ma cenę absurdalnie wysoka. :)

tak Bobcat masz rację 15 kpln,

tak czy owak tv dla ludu

A co myślicie o Samsungu LE40C750?

Chyba dobry a nawet w swojej klasie cenowej bdb (opinia na podstawie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - opinię należy zweryfikować osobiście). Zaglądajcie na te dwa portale testowe, które podałem wyżej. Oni tam starają się naprawdę robić testy maksymalnie obiektywnie. Zauważcie, że tam praktycznie nie ma reklam producentów telewizorów. Po takiej lekturze naprawdę dużo łatwiej o wnioski bo te testy robione są w tych samych warunkach dla każdego TV (to nie to co oglądanie w sklepie, które w zasadzie do niczego nie prowadzi).

Ukryta Zawartość

Z prawdziwym żalem komunikuję, że w miniony weekend odszedł z listy moich faworytów Samsung 40D5000.

A teraz na poważnie. Mamy kolejny przykład jak marketing robi potencjalnych klientów w konia, robi im wodę z mózgu, jak się oszukuje na (przygotowanej na odp... się) stronie Internetowej, jak niekompetentna jest gorąca linia informacyjna producenta.

Otóż mój wspomniany (były) faworyt jest... 50 Hz. Informacja Samsung Polska zapewnia, że jest 100 Hz. To nieprawda. On ma jakieś tajemnicze "Clear Motion Rate" 100, ale nikt nigdzie nie potrafi powiedzieć co to takiego. Nie sposób również nigdzie znaleźć pisanej informacji na ten temat. Prawdopodbnie owe 100 jest brane jako 100 Hz. A wszystko wskazuje na to, że jest to tylko jakiś "polepszacz" patentu Samsunga, który na tanim 50 Hz ma udawać 100 Hz. Coś jak Progressive Scanning Toshiby, który (jak zapewnia producent) na 100 Hz ma udawać 200 Hz.

Jest natomiast do nabycia (o 600 zł droższy) Samsung 40D5800. Taki jak chcę: 2D, 100 Hz. Próżno szukać go na Internetowej stronie producenta. Informacja telefoniczna też na jego temat nic nie wie. A jest. Stoi w Media Markt (nie dla idiotów). Litera D dowodzi jednoznacznie, że to nowa produkcja.

Czyli wróciłem do punktu wyjścia. Moja krótka lista skurczyła się do jednej pozycji: LG 42LV5500. Nie lubię mieć wyboru jak w niegdysiejszej stołówce: co dziś na obiad? Mielony. Jest jakiś wybór? Jest: może pan zjeść lub nie. Miałem umówione w najbliższy weekend oględziny Samsunga 40D5000, ale już za to podziękowałem. Szkoda czasu. Muszę się rozejrzeć gdzie można bliżej zapoznać się z 40D5800.

Powiedzieć można by: bierz LG. Jednak chcę zobaczyć i alternatywę. LG na 42" (nie 40"), to jego plus. Ale plusem Samusnga jest jego zdecydowanie ładniejszy wygląd: ma cieniutką ramkę i jest bardziej elegancki. LG ma grube ramisko, takie że mojeż ty uszanowanie.

Jak to, tyle LCD-ów na rynku (zatrzęsienie) i nie można z łatwością wybrać? :0

Jak się nie szuka czegokolwiek tylko ma ściśle sprecyzowane kryteria - to sprawa bynajmniej nie jest prosta.

szukaj LG 42 8500, 200 hz, lokalne wygaszanie, bez 3d

W marketach już go nie ma. W ofercie niektórych sklepów Internetowych wprawdzie figuruje, ale w rozmowie telefonicznej z nimi też usłyszałem, że go już nie ma i skorygują stronę www.

• Moderatorzy

jeśli coś będziesz znów testował w domu to spróbuj sprawdzić 47 cali, zobaczysz czy z 3 metrów wytrzymasz czy nie, to rozszerzy i polepszy krąg poszukiwań

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.