Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest problem.

Jak ktoś się specjalizuje, to nie robi wszystkiego.

Rzadko producent kabli High-End ma coś do powiedzenia w budżecie i odwrotnie. W ten sposób powstają atrapy. Problem jest szerszy i nie dotyczy tylko kabli.

Ciekaw jestem po kiego licha dystrybutor wydaje kasę na reklamę kabla, którego nie da się kupić ? Co za absurd. Miałem kilka kabli Harmonixa i wszystkie grały gorzej jakościowo od innych kabli w danych cenach.

Ale akurat Million to na pewno kabel the best. Tak ze dwa miechy będzie the best - bo znowu Pacuła przetestuje kabel sieciowy za 50 tys który oczywiści położy na łopatki wszystkie inne kable.

A te niewiarygodne zmiany usłyszy na skandalicznie wykonanych Harbetach z lichymi ściankami, ze zwrotnicą jak w Altusach, z plastikowymi głośniczkami który tłumia maskaryczna ilośc informacji do tego są zamulone na Amen.

pardon - przecież Harbethy mają piękna średnicę - tylko kto to słyszał - poza użytkownikami którym się tylko wydaje że jest piekna.

Brawo za skuteczny marketing dla dystrybutora kabla Million ze stajni Harmonixa.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nigdzie nie napisałem, że nie da się kupić, tylko że produkcja jest limitowana i że chętnych jest więcej niż możliwosci produkcyjne. Poza tym na twoim miejscu nie śmiałbym się z Pacuły. Równie dobrze można powiedzieć to samo o tobie. Piszesz to i tamto o kablach tylko na jakiej podstawie? Na podstawie odsłuchów u ciebie? Na twoim systemie z kolumnami Audio Physic? Raczysz żartować. A wracając do tego kabla AC to w ogóle nie gra jak inne Harmonixy. I na dziś jest poza konkurencją. A że kosmicznie drogi to jest fakt.

Edytowane przez sly30

Brawo za skuteczny marketing dla dystrybutora kabla Million ze stajni Harmonixa.

Marketing jak marketing. Kabel jak kabel. Każdy gra bardziej lub mniej inaczej ( tu proszę Buma, by nie cytował do swoich potrzeb krucjatowych mojej wypowiedzi) od innego.

Niektóre zaś są, można powiedzieć wybitne.

Ale to fajnie Babatularze, że tak czy siak, potrafisz docenić pracę innych.

Piszę to bez przekąsu. ;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Sly30

Myslisz ze Utopie z tymi ich pseudo berylami i sandwichami sa lepsze od Audio Physicow. Nie racze żartować. U Ciebie odsluchy sa wiarygodne - jak ciagle cos zmieniasz a kolumby masz drogie ale grajace kompletnie bez polotu i wyrafinowania. I do tego lampy. A fe !

Zamow Milion kabel bo Ci wykupuią to działo sztuki z kablem od zelazka.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

...babatular...

kiedyś chciałem zrobić zakład....pamiętasz?.....jaki był efekt....

galoty zafalowały i ogon pod dupę podwinąłeś.... tyle było z zakładu...

stary jesteś niewiarygodny....przynajmniej dla mnie...

Sly30

Myslisz ze Utopie z tymi ich pseudo berylami i sandwichami sa lepsze od Audio Physicow. Nie racze żartować. U Ciebie odsluchy sa wiarygodne - jak ciagle cos zmieniasz a kolumby masz drogie ale grajace kompletnie bez polotu i wyrafinowania. I do tego lampy. A fe !

Zamow Milion kabel bo Ci wykupuią to działo sztuki z kablem od zelazka.

Wiem, że są znacznie lepsze. Poza tym w kolumnach nie ma czegoś takiego jak polot czy wyrafinowanie. To są cechy dostarczonego do nich sygnału. Kolumny mogą być szybkie, wolne, mniej lub bardziej rozdzielcze, z lepszym lub gorszym basem, suche lub soczyste, miękko lub twardo grające. I to by było na tyle. Od reszty są wzmacniacze, źródła, akustyka i właśnie okablowanie. Ale z tobą dyskusja nie ma sensu. Ty wiesz swoje, ja swoje. Różnimy się jednak tym, że miałem okazję posłuchać rzeczy, które ty widziałeś tylko na zdjęciach.

Edytowane przez sly30

Prawda jest zazwyczaj smutna i trudno uwierzyć, że gość ma pełno zamówień na kabelki a z miłości do Polski ich nie sprzedaje tylko zostawia na testy. Znaczy jesteśmy wyjątkowi albo kocha Chopina :)

Co do wartości zastosowanych przetworników to nie ma co się podniecać bo taki Wilson Audio w Alexandriach stosuje samochodowe Focale, SB Acoustic z koszem i układem magnetycznym z taniej serii oraz kopułkę Scana.

Kolumny za bańkę a przetworniki za 7kzł. W cenie 100kzł można zbudować dowolne flagowce stające w szranki z dowolnymi paczkami świata. Elektronika i akustyka warunkuje w 90% co usłyszymy z systemu. Miałem ostatnio kolumny za kilka kzł, które zagrały u mnie tak, że właściciel latał po pomieszczeniu i szukał dodatkowych kolumn. Mówił, ze na pewno włączyłem elektrostat bo to niemożliwe żeby takie liliputy (1m wysokości) tak zagrały.

Później pojechaliśmy do systemu kolegi i z piękna tych kolumn zostało 10%. Totalny szok jaka przepaść!

Piosenka z dedykacją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miroslav1

Cos ci się kolego pomieszało. Podałem Ci warunki rzetelnego testu i porównania - jakoś nie masz zamiaru z nich skorzystać - więc nie podejmuj tego tematu albo się dostosuj do warunków. Słuchaj sobie WILE na Harbethach.

Szymon ma rację, że dobre niedrogie kolumny brzmią wspaniale na wyrafinowanym systemie i w odpowiednich warunkach akustycznych., . Dlatego Wilsony dla mnie są kompletnie przewalone cenowo i jakościowo wcale nie lepsze od kolumn za 20-30tys. To samo Utopie .

Sly30 - tak, oglądam sobie sprzęt na zdjęciach. ty wiecznie cos kombinujesz, zmieniasz, przełączasz - ja w tym czasie słucham muzyki - różnica jest więc między nami dramatyczna.

Edytowane przez babatular

Jest dramatyczna. U mnie muza gra 10h dziennie, czasem wiecej. A i czas na testy się znajdzie. Nie masz pojęcia o dobrym graniu. I nic nie zrozumiałeś z wpisu Szymona. To prawda, że w wielu drogich kolumnach są relatywnie niedrogie przetworniki. Tyle, że w twoich kolumnach są przetworniki wartości zakupów śniadaniowych. Twierdzenie, że Wilsony grają jak kolumny za 20 tys.to bzdura. Choćby Alexie, które choć są za drogie to na pewno nie grają jak kolumny za 20tys. Twoje AP grają na poziomie 5 tys. I jakoś z tym trzeba żyć.

Miroslav1

Cos ci się kolego pomieszało. Podałem Ci warunki rzetelnego testu i porównania - jakoś nie masz zamiaru z nich skorzystać - więc nie podejmuj tego tematu albo się dostosuj do warunków. Słuchaj sobie WILE na Harbethach.

dlaczego kłamiesz? przecież nie podałeś żadnych warunków tylko czmychnąłeś jak zajączek....

zajrzyj do wątku o XLR-3-4 tys

Brak humoru na forum czy pomyliłem wątki? :)

Nie, tylko chłopaki kloca sie kto dzisiaj przyniósł lepsza zabawkę do piaskownicy. Ale user Szymon ich troche pogodził tłumacząc ze wszystkie samochodziki sa robione z tych samych części, czasami tylko cos zostalo krzywo złożone albo po prostu design jest do doooopy :). Jak zwykle to samo mojsze, ot i tyle......

Edytowane przez will66

Miałem ostatnio kolumny za kilka kzł, które zagrały u mnie tak, że właściciel latał po pomieszczeniu i szukał dodatkowych kolumn. Mówił, ze na pewno włączyłem elektrostat bo to niemożliwe żeby takie liliputy (1m wysokości) tak zagrały.

Później pojechaliśmy do systemu kolegi i z piękna tych kolumn zostało 10%. Totalny szok jaka przepaść!

Miałem bardzo podobnie. Tanie kolumny z dobrym systemem mogą zachwycić, ale nie na odwrót. Braki tych tanich kolumn są oczywiście od razu widoczne, ale równocześnie pewne apsekty pozostają na wysokim poziomie i można by z tym żyć. To podważa powszechną opinię, że najwięcej należy wydać na kolumny.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

To podważa powszechną opinię, że najwięcej należy wydać na kolumny.

A to fajna koincydencja, bo"ulubiony" recenzent Szymona już kilka lat temu o tym pisał. :D

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Tanie kolumny z dobrym systemem mogą zachwycić, ale nie na odwrót.

Tylko co tzn. tanie kolumny? Jakosc/cena komponentów czy zle wykonana praca konstruktora/producenta?

A to, ze 1 mtr liliputy zagrały rewelka w pomieszczeniu to tylko wg mnie potwierdza ścisła zależność fizyczna kolumn vs. pomieszczenie i ich pozycjonowanie w tymże pomieszczeniu. Cała reszta systemu to drugi a moze i trzeci plan....

Tylko co tzn. tanie kolumny?

To znaczy same przetworniki:))

Teraz już skrzynki nie mają znaczenia. Liczy się wartość samych przetworników. Sklejka czy amelinium, dyfrakcje.., kto by sobie tym głowę zawracał.:))

Tylko co tzn. tanie kolumny? Jakosc/cena komponentów czy zle wykonana praca konstruktora/producenta?

A to, ze 1 mtr liliputy zagrały rewelka w pomieszczeniu to tylko wg mnie potwierdza ścisła zależność fizyczna kolumn vs. pomieszczenie i ich pozycjonowanie w tymże pomieszczeniu. Cała reszta systemu to drugi a moze i trzeci plan....

Kolumny po prostu były na porządnych komponentach. Głośniki nisko średnitonowe Vify i kopułka 9700 Scana czyli komplet spotykany dzisiaj w paczkach firmowych za dziesiąt tysięcy.

Kolumny były stanowczo za małe bo grały w 90m2 a miały 2 głośniki średnio niskotonowe 18cm. Pomimo tego grały na 100% możliwości i podłączenie do systemu kilkadziesiąt razy droższego pokazało ich potencjał.

Kto słuchał kolumn na Illuminatorach to wie jak fatalnie grają (bucząco i wolno) z tanimi wzmacniaczami a jak pięknie i barwnie potrafią zagrać z właściwym, mocnym piecem. Bez dedykowanego pomieszczenia z dobrą akustyką i właściwym ustawieniem kolumn nigdy nie dowiemy się co w pełni potrafi nasz system.

Jeśli decyduje małżonka a teściowa kopie paczki kapciem pod ścianę to możemy już zbierać na... Słuchawki :)

To znaczy same przetworniki:))

Teraz już skrzynki nie mają znaczenia. Liczy się wartość samych przetworników. Sklejka czy amelinium, dyfrakcje.., kto by sobie tym głowę zawracał.:))

Zwrotnica, klasa pzretworników, strojenie i okablowanie decydują w 90% o brzmieniu zestawu. Obudowa to max 10%. Testuję obecnie paczki w obudowie ala "szafa na buty" a i tak grają genialnie.

Na rynku mamy tendencję odwrotną, błyszczące skrzyneczki, piękne maskowniczki, kolce, naklejki made in... I kosmiczne technologie w opisie i znaczku na koszu głośnika. Wewnątrz tandetna zwrotnica z chińskiego spadu za 10$, głośniki z Tajlandii za 5$ sztuka i kabel za 1$. Audiofil głupi oczami kupi!

Zapomniałbym jeszcze o "niezależnych" testach w audio portalach i gazetkach. Tam wszystko gra jak marzenie, dopóki nie przyniesiemy do domu. Ostatnio testowałem daczek Chorda, koszt 15kzł a granie żal pisać. Stary Parasound zrobił z niego miazgę.

Edytowane przez Szymon

Jeśli decyduje małżonka a teściowa kopie paczki kapciem pod ścianę to możemy już zbierać na... Słuchawki :)

Rozumiem odwrotna opcja to rozwód ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To podważa powszechną opinię, że najwięcej należy wydać na kolumny.

Pieniądze wydaje się na wzmacniacz.

Drogie kolumny można zawsze dokupić, to nie ucieknie, lecz to wzmacniacz tworzy system, kolumny tylko współpracują.

Obudowa to max 10%.

Moje cebule nie mają obudowy, więc mi to rybka:)

Testuję obecnie paczki w obudowie ala "szafa na buty"

Spróbuj coś takiego wstawić do salonu, to w szafie zobaczysz.., ale kochanka :))

Ostatnio testowałem daczek Chorda, koszt 15kzł a granie żal pisać. Stary Parasound zrobił z niego miazgę.

Nie dziwi:)

Pieniądze wydaje się na wzmacniacz

Jak najbardziej.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dziś prowadziliśmy dalsze prace odsłuchowe nad nową polską sieciówką. Efekty są wielce obiecujące. Sądzę, że przez wakacje zostaną dopracowane ostatnie szczegóły i będzie gotowa finalna wersja. Jak tylko takowa do mnie trafi przygotuję rzetelny opis brzmienia.

A w jaki sposób robicie te "badania"? Jak będziecie nawijać? Jakieś specjalne techniki? Jaki system referencyjny będzie służył za ocenę soniczną?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi