Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

babatular, wydawało mi się, że masz pojęcie o audio

Dłuższe sieciówki grają lepiej, bo lepiej tłumią zakłócenia wysokiej częstotliwości. Z fizyki: im wyższa częstotliwość tym krótsza długość fali i szybsze jej tłumienie. Przystępnie jest to opisane na stronie lessloss.com

Poza tym nie trzeba znać teorii by o tym wiedzieć. Wystarczy takową wpiąć i posłuchać.

A przedłużacz też zaliczamy do odcinka sieciówki...?

ten że sklepu dla idiotow nie.Proponuje porządna listwe sieciowa z dobrze dobranym do niej kablem np.Eneer,Shunyata itp. Edytowane przez plustek

Duża moc to w Wattach a nie w Ohmach , raczej ? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podane są dwa parametry hehe

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

A ten przedłużacz co ma 4m kabla zasilającego gra lepiej od tego co ma 3m. SZOK.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Jeśli do kondycjonera mam kabel zasilający Transcenda Ultimate Enerra 1,5 metra a od kondycjonera Siltechy z serii Signature od 1metra do 2,5 metra, to czy te metrowe odcinki są do doopy? Jak to liczyć? Stary Audiofil pisał, że ostatnie 2 metry są najważniejsze.Liczymy od kondycjonera czy łącznie z przewodem do kondycjonera? Czy tylko drut w ciągłości 2 metrowy i więcej działa jak właściwy filtr?

Stary Audiofil pisał, że ostatnie 2 metry są najważniejsze.

Tego sie trzymac.

Liczymy od kondycjonera

To te najwazniejsze 2m.

ącznie z przewodem do kondycjonera?

Tez ma dla calosci znaczenie bo,czasem znaczne, podobnie jak kondycjoner jesli jest do bani,albo sie nie zgra z kondycjonerem lub odwrotnie,to powstaje czasem zamieszanie, a nawet niektore aspekty dzwieku moga sie pogorszyc.Sieciowki tez trzeba dobierac pod posiadany sprzet i z rozroznieniem ,ze inne do wzmocnienia a inne do zrodla,a nawet inne do cyfry i inne do analogu. Edytowane przez plustek

Dłuższe sieciówki grają lepiej, bo lepiej tłumią zakłócenia wysokiej częstotliwości. Z fizyki: im wyższa częstotliwość tym krótsza długość fali i szybsze jej tłumienie. Przystępnie jest to opisane na stronie lessloss.com

Poza tym nie trzeba znać teorii by o tym wiedzieć. Wystarczy takową wpiąć i posłuchać.

To się zgadza. A wiesz może jaka jest tłumienność kabli i od czego zależy?

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stary Audiofil pisał, że ostatnie 2 metry są najważniejsze

Piotrek napisał prawdę, tak jest zdecydowanie najlepiej. Przy czym nie wyrzucałbym Siltechów tylko dlatego, że są np 1,5m. Lepiej mieć 1,5m świetnego kabla niż 3m bylejakiego.

Wiecie co no po prostu dramat co tu opisujecie.

Każdy kabel działa w mniejszym lub większym stopniu ( tutaj ma znaczenie jego ekranowanie) jak antena odbierająca fale RF z eteru. Im dłuższy kabel tym większe prawdopodobieństwo że jakiś "syf" dostanie się nam do sygnału. Ale to mały pikuś - zachodzę bowiem w głowę kto i jak ustalił że najlepiej to 2m kabla zasilającego dla systemu audio. To jest dla mnie teoria roku !!!!!!!!!!!!!!

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Każdy kabel działa w mniejszym lub większym stopniu ( tutaj ma znaczenie jego ekranowanie) jak antena odbierająca fale RF z eteru. Im dłuższy kabel tym większe prawdopodobieństwo że jakiś "syf" dostanie się nam do sygnału. Ale to mały pikuś - zachodzę bowiem w głowę kto i jak ustalił że najlepiej to 2m kabla zasilającego dla systemu audio. To jest dla mnie teoria roku !!!!!!!!!!!!!!

Nie dziw sie. Masz do czynienia z ludźmi, którzy nie wiedzą np. co to jest element aktywny. Nie potrafią zrozumieć prostego tekstu ze strony Audiomatusa.

Czego od nich mozna wymagać?

No tak- gdy masz rację to zawsze usłyszysz "daj sobie z tym spokój".

Jest oczywiste dla wszystkich, że połączenia kablowe powinny być zawsze jak najkrótsze, mieć jak najmniejszą rezystancję i pojemność, a do tego być odpowiednio ekranowane. Ale oczywiście audiofilów to nie dotyczy :)

Edytowane przez olekbiker

Dłuższe sieciówki grają lepiej, bo lepiej tłumią zakłócenia wysokiej częstotliwości. Z fizyki: im wyższa częstotliwość tym krótsza długość fali i szybsze jej tłumienie.

A moze parę jakichs wartości liczbowych? Kolega zdaje sie cos produkuje, powinien zatem znać podstawy.

Kluczowy jest ostatni odcinek od listwy/kondycjonera do urządzenia.

Kable są ekranowane, poza tym jest coś takiego jak efekt naskórkowy.

To się zgadza. A wiesz może jaka jest tłumienność kabli i od czego zależy?

Zależy od przekroju kabla i materiału, z jakiego został wykonany przewodnik.

Ukryta Zawartość

Proszę zerknąć na tabelkę "Głębokość wnikania pola magnetycznego dla różnych materiałów jako funkcja częstotliwości"

pozdrawiam

W temacie wątku:

Ukryta Zawartość

Chyba najlepszy tweak jaki kiedykolwiek zrobiłem u siebie w systemie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To sobie z nią żyj i już przestań męczyć. Daj ludziom spokój.

Ja mam ubaw po pachy. Ale wyobraź sobie, że tą zakładkę (HI-END) czytają także osoby mniej doświadczone i czytając takie bzdury mogą być nieco zagubieni i zdezorientowani. Oczywiście złotousi, hi-endowi audiofile udowodnią wszystkim, że im dłuższy kabel tym lepiej - niesłychane.

Ktoś coś tu przebąkiwał o tzw. efekcie naskórkowości - polecam -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - post nr 1

Ukryta Zawartość

Kluczowy jest ostatni odcinek od listwy/kondycjonera do urządzenia.

Kabel do kondycjonera też ma znaczenie i nieuwzględnianie tego jest dużym błędem. Całe zjawisko już opisywałem na forum podczas testowania wyśmienitego kondycjonera Enerra. Dwa całkowicie odmienne druty bo miedź i srebro-złoto i dwa różne dźwięki. Lepszy był topowy miedziany producenta kondycjonera.

Oczywiście złotousi, hi-endowi audiofile udowodnią wszystkim, że im dłuższy kabel tym lepiej - niesłychane.

Oczywiście że im dłuższy tym lepiej gdyż łatwiej jest ustawiać sprzęt. A w innej sferze, dłuższy powinnien dać też lepsze zadowolenie. Czyli długość ma znaczenie-;)

Piękna historia, ale jakie ma ona znaczenie gdy mówimy o technicznych elementach połączeń kablowych? Zapewne tak głęboko ukryte jak głęboko ukryte są te wszystkie badania "naukowców" potwierdzających, że faktycznie słychać jak gra przewód sieciowy :)

W temacie wątku:

Ukryta Zawartość

Chyba najlepszy tweak jaki kiedykolwiek zrobiłem u siebie w systemie.

Jakie to były zmiany? Szczególnie interesuje mnie barwa, wypełnienie, "kolor" dźwięku, scena

Pozdrwiam

Ukryta Zawartość

Jakie to były zmiany? Szczególnie interesuje mnie barwa, wypełnienie, "kolor" dźwięku, scena

Pozdrwiam

Czekamy tez niecierpliwie na relacje Kol.Marslo, chetnie porownamy. Edytowane przez plustek
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeszcze większe znaczenie ma grubość! Oczywiście w kablach zasilających...

I nie tylko... Myślę, że spora część trollujących tą zakładkę ma z tym duży problem;-)

I nie tylko... Myślę, że spora część trollujących tą zakładkę ma z tym duży problem;-)

Na szczęście w Saloniku są userzy bez kompleksów i można normalnie popisać na wiele drażliwych tematów;)

Kiedyś jeden zasłużony człowiek, nieżyjący już, został zapytany:

- co słychać w eleganckim świecie

- gnój podrożał

taka była jego odpowiedź

Ale to było dłuuugo przed Salonikiem i tyczyło zupełnie innych spraw. Wydaje się, że inflacja- tak czy owak postępuje

• Pokaż nowe odpowiedzi