Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek71

Nie chodzi o to by wymieniac silnik ale o to by mieć świadomość, że wymiana rury wydechu nic nie da. Trzeba zmienić coś w silniku lub wymienić silnik by zaszła znacząca zmiana - czyli w audio by to było nabycie np wyższego modelu.

Sam masz aktywne monitory. Znam pewne fajne Tannoy A800. Dodanie 2 elementów znacznie zmniejszy szumy zasilacza o jakies 20dB (koszt jakieś 2zł max) czyli wpłynie pozytywnie na dźwięk. Nie istnieje sieciówka , która jest w stanie tego dokonać.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Sam masz aktywne monitory. Znam pewne fajne Tannoy A800. Dodanie 2 elementów znacznie zmniejszy szumy zasilacza o jakies 20dB (koszt jakieś 2zł max) czyli wpłynie pozytywnie na dźwięk. Nie istnieje sieciówka , która jest w stanie tego dokonać.

Ale sieciówki nie zmniejszają szumów, one łagodzą górę i poszerzają scenę :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Sugerujesz, że cierpię na taką przypadłość?

A ty zaraz do siebie wszystko bumku bierzesz; wyobraź sobie że niektórzy dźwięki odbierają także jako kolory. No po prostu we łbie tak jak i tobie zmiana brzmienia sieciówek się nie mieści!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ile kosztuje ten DAC i ile kosztuje ten kabel?

DAC ok 60 tys. a kabel to nie wiem bo nie znam cennika Kimbera.Pewnie nie więcej niż 2 tys w detalu ale ich to kosztuje nie więcej niż 500zł.Tak przypuszczam.

Nie zmienia to faktu że mogli dać zwykły kabel za 1$ a dali całkiem niezły za powiedzmy 300-500$.

Reimyo zaleca kable Harmonix zarówno AC jak i cyfrowe.

To akurat marna rekomendacja, o ile to jest ten sam Harmonix, który sprzedaje guziczki niwelujące rezonanse basu w pomieszczeniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy kopertkę na CD eliminującą jitter:

Ukryta Zawartość

Jeśli to faktycznie ten sam Harmonix, to najlepszą rekomendacją jest trzymanie się zdala od takich rekomendacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sly, no pomyśl trochę ;-)). Jakby to wyglądało gdyby w pudełku takiego urządzenia ktoś znalazł kable za 5zł? To przecieź od razu widać! Co innego wnętrze kolumny. Żeby tam zajrzeć, trzeba odkręcić parę śrub, cięźko jest wyjąć głośnik albo terminale - komu by się chciało. Więc do środka kolumn moźna wsadzać byle co - np. Klotza ;-))

Dodanie 2 elementów znacznie zmniejszy szumy zasilacza o jakies 20dB (koszt jakieś 2zł max) czyli wpłynie pozytywnie na dźwięk.

Nie przecze.

Ale takie drobne zmiany to przeciez nowy projekt urzadzenia, prawda ?

Ktos kiedys zaprojektowal urzadzenie tak, a nie inaczej, za takie pieniadze dla klienta koncowego.

Sa dostepne materialy w ktorych mozna sprawdzic jakie przetworniki/kosci byly stosowane w DAC roznych CD.

Takie jak w moim, ma tez Accuphase DP-65.

Czy mam twierdzic, ze jak zmienie analogowke, to bedzie to CD porownywalny lub lepszy od DP-65 ?

Powtarzam, moja domena nie jest elektronika.

Wiec sam sobie z Kenwooda, Accuphase nie zrobie.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

To akurat marna rekomendacja, o ile to jest ten sam Harmonix, który sprzedaje guziczki niwelujące rezonanse basu w pomieszczeniu:

Ukryta Zawartość

czy kopertkę na CD eliminującą jitter:

Ukryta Zawartość

Jeśli to faktycznie ten sam Harmonix, to najlepszą rekomendacją jest trzymanie się zdala od takich rekomendacji.

Trudno dyskutować jeśli nie znasz tych kabli bo to bardzo dobre kable.

Owszem Combak produkuje też różne akcesoria co nie zmienia faktu iż kable maja dobre.

Zresztą Reimyo też jest ich firmą ale tego też nie znasz i nie wiesz jak to brzmi.

Dyskusja nie ma wiec sensu.Posłuchaj i sam ocenisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale sieciówki nie zmniejszają szumów, one łagodzą górę i poszerzają scenę :)

Nie smiej sie, bo scena pojawia sie wlasnie przez eliminacje dominacji gory pasma.

Scena glownie jest budowana w okolicach 500Hz.

Jesli gora dominuje, 500Hz zostaje niejako oslabione i efekt glebokosci maleje.

U mnie w aktywnych monitorach to widac przez zwykle sciszanie tweetera.

Kiedys pisalem, ze wielu z nas powinno sobie kupic aktywne monitory, nawet tanie, po to, aby nauczyc sie dzwieku.

Wiele rozmow mialo by wtedy inny sens i przebieg.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Porządny i ceniący swój znak i barwy producent nie oferuje czegoś co jest juź zupełnie absurdalne, bo to po prostu źle wpływa na jego wizerunek. Jeżeli nie zwraca na to uwagi, to oznacza to, że jego produkty skierowane są do wierzących w takie bzdury, a więc trudno, aby mieć do takiego wytwórcy zaufanie.

-> sly30

Zgodnie z moją wiedzą o akustyce i elektronice, nie ma takich pinezek na świecie, które przyklejone w rogach pokoju zniwelują rezonanse na basie. Nie ma także kopertek, które zmniejszą jitter płyty CD. Dla mnie to jest totalna drwina z klienta i uwłaczanie jego inteligencji. Dlatego nie zainteresuję się żadnym produktem firmy, która kierując do mnie takie reklamy traktuje mnie jak idiotę. Dzwi mnie niezmiernie to, jak wiele osób przechodzi tad tym do porządku dziennego. Czy z podstawową edukacją w narodzie na prawdę jest aż tak źle?

Jakoś podejrzewam że kwestii sceny nie załatwia podbicie środka albo ściszenie skrajów...

Niemniej sieciówka za 10k na pewno tą sprawę załatwia :D

Niemniej sieciówka za 10k

Ty masz jakies megalomanskie zapedy.

Ale coz, moze masz jakis uraz do duzych cen i ciagle masz je na koncu klawiatury.

Jakoś podejrzewam że kwestii sceny nie załatwia podbicie środka albo ściszenie skrajów...

To wez korektor i sprawdz.

Pisalem w Autostereo, jak mam skonfigurowany odsluch w samochodzie.

Czasem jak Wroclawski RAM pusci muzyke o dobrej dynamice, poprostu dobrze nagrana, przestrzennie to samochod mi pecznieje w uszach, nadyma sie jak balon.

Ostatnio sprawdziłem, odsunąłem sobie kolumny dalej od ściany, zmniejszyły się łomoty basu, lepiej słychać górę - dźwięk bardziej przestrzenny. Kiedy jeszcze bawiłem się ekualizerem, miałem tendencję do obniżania środka, ewentualnie podbijania skrajów, tak mi się przyjemniej słuchało na tamtej klasy sprzęcie, między innymi dlatego, że wycięcie chrobolącego środka uprzestrzenniało mi dźwięk. Także w tej materii doświadczenia mam conajmniej inne, co więcej wydaje mi się, że przestrzenność dźwięku, to suma o wiele większej liczby składowych, niż podbicie jakiejś konkretnej częstotliwości. Przedewszystkim jest to nie godne z podstawą audiofilskości - wiernym, neutralnym dźwiękiem.

Natomiast jeśli mowa o wszelkiego typu efektach equalizerowych typu "stadion" czy inne "halle" to owszem, osiąga się to manipulacją na konkretnych częstotliwościach, tylko, że sztuczność jest rażąca i degradacja dźwięku nie do przyjęcia, i jest to zupełnie inna przestrzeń niż ta którą dają lepiej skonstruowane kolumny.

Dobry wieczór :-) Poczytałem trochę waszą dyskusję, nie pierwszą i nie dziesiątą na temat sieciówek. Przyznam, że wciąż zdumiewa mnie, ile energii (nomen omen) można wkładać w ten temat, ale jest coś, czego już w ogóle nie rozumiem.

...

I teraz to czego nie rozumiem: O sieciówkach, które mają dyskusyjny lub żaden wpływ - dyskutują wszyscy. O zasilaczach, których wpływ jest wręcz ogromny - nie mówi nikt. Gdzie tu jest sens?

A mnie Edwardzie nieco zasmuciłeś.

Parokrotnie w tym wątku zwracałem uwagę na zasilanie...

Tak wrzuciłeś wszystkich do jednego wora, pieniaczy...? ;)

EMM Labs do swojego najlepszego DAC-2X w zestawie daje kabel AC Kimber.

Vitus do swoch najwyższych modeli wzmacniaczy daje wysokiej klasy kabel AC Andromeda jesli dobrze pamietam nazwę.

Kabel opracowany przez ludzi wywodzacych sie z Argento.

Reimyo zaleca kable Harmonix zarówno AC jak i cyfrowe.

Esoteric zaleca kable Acrolinka, cześć z nich nawet kupują i oznaczają jako Acrolink-Esoteric Mexcel.

Burmester zaleca swoje wcale nie tak tanie kable AC.

spectral zaleca koniecznie kable MIT.

Producenci sprzętu długo bronili się przed dodaniem na tylnej ściance gniazda sieciowego IEC. Samego mnie to dziwiło. Takie klocki są po prostu niepraktyczne.

Był jeden uznany producent, który już w czasach prosperity kabli publicznie twierdził, że obce kable mogłyby popsuć jakość ich urządzeń! Z obudów owego producenta nadal wychodził przesłowiowy przewód sieciowy jak do lampki nocnej ;). Zgadniecie kto to (przytaczałem swego czasu)?

Od niedawna i on stosuje IEC.

A czy nie jest dla Was zastanawiające, dlaczego drogie urządzenia mają montowany tak "tandetny" gadżet jakim jest gniazdo IEC wzięte wprost z masowej techniki komputerowej...?

Przecież po hi-end można byłoby się spodziewać jakichś odlotowych gniazd i wtyków wielkością i masywnością porównywalnych z kablami grubości szlaucha...

że wycięcie chrobolącego środka uprzestrzenniało mi dźwięk

Fakt, moze korektor, jeszcze jakis nieteges jakosciowy, to nie najlepsza propozycja.

Korekcje na dawnych urzadzeniach byly bardzo glebokie, a zauwaz ze takze krecily faze, co rowniez ma wplyw na przestrzennosc.

Kiedy ja sciszam tweeter to nie ma zadnej zmiany fazowej, a zmiany natezenia to tylko do -3dB.

Ja w swojej wypowiedzi opieram sie o testy na equalizerach cyfrowych/komputerowych jak te z Foobara, czy bardziej zaawansowane jak Izotope Ozon.

Kable które mam u siebie,to suma 100tys,ta kwota za same okablowanie robi wrażenie.Argento FMR głośnikowy 60tys[tylko wypożyczony]Argento FMR 2xsieciowe 30tys,ic Tara Labs 0.8 i Harmonix350 razem 10tys.Ciekawe czy te okablowanie poprawi brzmienie? Zapytam Bumka i Ujemnego

W twoim systemie wartym połowę tych kabli napewno :) Zwłaszcza, jakby ci się jeszcze udało wpiąc po dwa do jednego kolcka :)

Kable które mam u siebie,to suma 100tys,ta kwota za same okablowanie robi wrażenie.Argento FMR głośnikowy 60tys[tylko wypożyczony]Argento FMR 2xsieciowe 30tys,ic Tara Labs 0.8 i Harmonix350 razem 10tys.Ciekawe czy te okablowanie poprawi brzmienie? Zapytam Bumka i Ujemnego

Nie zapominaj o IC Argento za kolejne 25 kzł :-) To podstawa ! Tylko pełne okablowanie Argento da ci pełne zadowolenie ! Może nawet odrobiny basu doświadczysz z tych swoich podstawkowców za ułamek ceny okablowania :-)))))

A mnie Edwardzie nieco zasmuciłeś.

Parokrotnie w tym wątku zwracałem uwagę na zasilanie...

Tak wrzuciłeś wszystkich do jednego wora, pieniaczy...? ;)

Fakt, czasem ktoś zwróci uwagę na te nieszczęsne zasilacze, ale to kropla w morzu wpisów o samych kablach. Istota rzeczy pozostaje niezmienna: ciężar rozmów i skupienie jest nie tam gdzie trzeba.

Zresztą dobrze wykonane urządzenie powinno być całkowicie niezależne od kabla sieciowego, jeśli tylko ten spełnia podstawowe normy elektryczne. Jeśli urządzenie reaguje na zmianę sieciówki zmianą brzmienia, to jest to tylko i wyłącznie WADA urządzenia. W studiach nagraniowych nikt nie używa żadnych specjalnych sieciówek, a to przecież tam powstaje muzyka dla nas.

Kable które mam u siebie,to suma 100tys,ta kwota za same okablowanie robi wrażenie.

Tak, to prawda. Na wielu osobach kwota ta robi wrażenie. Na mnie także by zrobiła, gdybyś napisał, że tę kwotę dodałeś do 1% podatku i przeznaczyłeś na jakiś sierociniec.

Niestety ogarnięcie tematu zasilaczy wymaga dośc poważnego studiowania elektroniki, i przydatność zaczyna się dopiero, jak człowiek patrząc na zdjęcie wnętrza zasilacza, potrafi powiedzieć, że np. ma on mostek prostowniczy na 6 diodach a nie na 3, w związku z czym może zacząć domniemywać, że model 6 diodowy będzie lepszy - albo coś w tym stylu. Dotarcie do tego poziomu wymaga pasjii do samej elektroniki, nie wystarczy audio. Niemniej jak się zapisywałem na to forum, to myślałem, że siedzi tu banda geeków, którzy oglądają rozbierane fotki, i jarają się, że ten producent ma w swoim sprzęcie taki kondziory, a tamten taki mostek, i dyskutują co ma większe znaczenie dla poszczególnych aspektów brzmienia i ostateczne dla jakości całego wzmacniacza. Tymczasem, okazuje się, że przeważnie siedzi tu banda ignorantów uprawiająca kablo-onanizm.

Mam wrażenie, że producenci audio najbardziej by ich uszczęśliwili, gdyby rozczłonkowali urządzenia na więcej części, umożliwiając wpięcie większej ilości zajebistych kabli :)

Przed Argento miałem dość sporo dobrych kabli,każda zmiana była niewielka lub kosmetyczna.Mój system nie gral jakbym oczekiwał.

I nie pomyślałeś o tym, żeby za te 100 tyś. złotych zmienić kolumny, wzmacniacz, odtwarzacz, itd. skoro ci brzmienie nie odpowiada? :E

I nie pomyślałeś o tym, żeby za te 100 tyś. złotych zmienić kolumny, wzmacniacz, odtwarzacz, itd. skoro ci brzmienie nie odpowiada? :E

Na tym etapie choroby o takich rzeczach się nie myśli :D

Choć najgorsze jest to, że wkrótce znowu dźwięk nie będzie się podobał i Miro ruszy na poszukiwanie jeszcze lepszych czy tam droższych kabelków....

"Kable które mam u siebie,to suma 100tys,ta kwota za same okablowanie robi wrażenie.Argento FMR głośnikowy 60tys[tylko wypożyczony]Argento FMR 2xsieciowe 30tys,ic Tara Labs 0.8 i Harmonix350 razem 10tys.Ciekawe czy te okablowanie poprawi brzmienie?.. "

Jaja sobie robisz czy to prowokacja?

Nie moja brocha i portfel.Lubię kabelki,ale w mojej ocenie,droga którą podązasz nie jest właściwa.

"Kable które mam u siebie,to suma 100tys,ta kwota za same okablowanie robi wrażenie.Argento FMR głośnikowy 60tys[tylko wypożyczony]Argento FMR 2xsieciowe 30tys,ic Tara Labs 0.8 i Harmonix350 razem 10tys.Ciekawe czy te okablowanie poprawi brzmienie?.. "

Jaja sobie robisz czy to prowokacja?

Nie moja brocha i portfel.Lubię kabelki,ale w mojej ocenie,droga którą podązasz nie jest właściwa.

Ale napisał że to pożyczone kable, szczególnie ten głośnikowy za 60 tys.

Nie ma nic złego w tym że sobie potestuje i będzie więcej wiedział.

Osobiście uważam że najważniejsze są kolumny, akustyka, wzmacniacz...a jak to wszystko już jest takie jak ma być to można się pobawić w kabelki i dostrajać system różnymi

gadgetami. Jeśli natomiast dobre, drogie kable są zamiast lepszej akustyki czy kolumn to też uważam że jest to niewłaściwa droga ale wolno ci tomku w swoim domku.

Każdy może wydawać kasę jak lubi.Może wtedy nie jest to najbardziej racjonalna droga ale to i tak lepszy wydatek niż hazard, dziwki czy prochy!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.